Hyppää pääsisältöön

Muisti: Akat asialla

Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.
Vanha Akkaansilta oli pukkisilta, joka purettiin ennen jäiden lähtöä ja kasattiin taas jäiden lähdön jälkeen. Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä. Kuva: Osmo Nortunen yle tv1

TV1 torstaina 4.5.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 8.5. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Akat asialla on uskomaton tarina talkoohengestä sekä pohjalaisten akkojen ja ukkojen tahdonvoimasta aikana, jolloin tarvittiin neuvokkuutta ja oma-aloitteisuutta.

Silta kökkähengellä

Isonkyrön Ulvilan kylästä katsottuna kauppa ja posti olivat Kyrönjoen toisella puolen, samoin koulu. Lapset olivat vaarassa päivittäin, sillä heidän oli ylitettävä Kyrönjoki kouluun mennessään.

Sulana aikana ylitys tehtiin veneellä, ja jään kantaessa käveltiin jäitä pitkin. Onnettomuuksilta ei vältytty. Oli tehtävä silta! Eteläpohjalaisen kökkä- eli talkoohengen avulla saatiin aikaan Kyrönjoen ylittävä silta Isonkyrön Ulvilan kylästä Valtaalan kylään.

Vuonna 1947 käyttöön otettu puinen pukkisilta sai aloitteen tehneiden akkojen kunniaksi nimen Akkaansilta. Jäidenlähdön aikaan silta vaati vuosittaisen purkamisen ja rakentamisen.

Uudempi Akkaansilta

Monen kylän uuttera yhteishenki oli vertaansa vailla, ja kökkäväkeä löytyi. 1970-luvulla alettiin suunnitella pukkisillan korvaavaa pysyvämpää siltaa, teräsristikkosiltaa. Tämä silta toteutui, ja edeltäjänsä mukaan sekin nimettiin Akkaansillaksi.

Dokumentissa aikalaiset muistelevat kovia ja työteliäitä vuosia. Kertomuksia kuvittavat ainutlaatuiset kahdeksan millimetrin filmit aina pukkisillanvalmistelun ajoista teräsristikkosillan vihkiäisiin.

Ohjaus: Juha Rinnekari. Tuotanto: Yle, 2012. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2012.

Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.
Ennen Akkaansiltaa piti joen yli mennä soutamalla tai kiertää kauempana olleen sillan kautta. Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä. Kuva: Jaakko Niemi yle tv1