Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Jänkäkurppa

Jänkäkurppa
Dvärgbeckasin

17–19 cm, 35–75 g

Pulleahko jänkäkurppa on vain vähän punatulkkua isompi, lyhytjalkainen kahlaaja. Nokka on lyhyempi (1,5 kertaa pään pituinen) kuin lähisukuisella taivaanvuohella (yli kaksi kertaa päätä pitempi). Ruskeankirjavassa selässä on vaaleita pitkittäisjuovia. Vatsa on valkoinen, kyljet ja rinta tummaviiruiset. Soidinlennossa hämäräaikaan koiras ääntelee kiihtyvästi kopisevaa soidinääntä ”kotokkok-kotokkok…”, joka syntyy keuhkoputkien äänielimessä eikä mekaanisesti pyrstösulista kuten taivaanvuohella.

Jänkäkurppa pesii suurilla upottavilla aapasoilla ja vetisillä rantaniityillä. Muuttoaikaan laji levähtää märillä kosteikoilla, rantaluhdilla ja niityillä. Sitä on melkein mahdoton huomata muulloin kuin soidinaikaan tai vahingossa, kun kurppa ponkaisee lyhyeen pakopyrähdykseen ihmisen jaloista. Linnut syövät mudasta matoja ja muita pikkueläimiä.

Jänkäkurppa pesii melko harvinaisena Pohjanmaalta ja Pohjois-Karjalasta Lappiin. Kurpat muuttavat Länsi-Eurooppaan ja Välimeren maihin elo-marraskuussa ja palaavat huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!