Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Lehtokurppa

Lehtokurppa
Morkulla

33–35 cm, 150–420 g

Lehtokurppa on kesykyyhkyn kokoinen mutta pyylevämpi, isopäisempi ja lyhytkaulaisempi. Nokka on hyvin pitkä ja suora. Lehtokurppa on yläpuolelta mustan-, valkoisen- ja kellankirjavan ruskea, alapuolelta vaaleampi ja poikkiraitainen. Myös niskassa on tummia poikkijuovia. Soidinääni on kurnuttavien ja sipisevien äänten vuorottelua: ”orrt orrt-orrt pisit, orrt orrt-orrt pisit…”.

Lehtokurppa pesii hyväkasvuisissa, aluskasvillisuudeltaan rehevissä lehti- ja sekametsissä sekä vehmaissa kuusivaltaisissa metsissä. Kurpat piileskelevät visusti kasvillisuuden kätköissä eivätkä tule ilmi kuin sattumalta paetessaan ihmisen edestä lepattelevaan lentoon. Useammin lehtokurpan huomaa hämäräaikaan soidinlennossa, jossa koiras kiertää puunlatvojen yläpuolella halkaisijaltaan noin 0,5–1 kilometrin mittaista lentorataa. Koiras houkuttelee useita naaraita reviirilleen mutta ei auta niitä pesinnässä. Ravintona ovat madot ja muut maaperäötökät.

Lehtokurppa on hyvin yleinen Lapin keskiosia myöten. Se lähtee Länsi- ja Etelä-Eurooppaan elo-marraskuussa ja palaa maalis-huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!