Hyppää pääsisältöön

Reviiritaistelu Levin matkailumiljoonista

Kittilässä sijaitsevan Levin hotellialuetta rinteeltä käsin kuvattuna.
Kittilän Leville on rakennettu runsaasti viime vuosina. Kittilässä sijaitsevan Levin hotellialuetta rinteeltä käsin kuvattuna. Kuva: Yle, Marco Hyvärinen hiihtokeskukset,talviurheilukeskus,Kittilä,Levi

Levin alkuperäinen kittiläläisyrittäjä Päivikki Palosaari ja Hullu Poro - AY-liikkeen Lapin bisnekset ja SDP:n Antti Rinne - viimeksi tulleina keskustataustaiset Vähätiitot Levin rakentajina.

Kittilän kuntapolitiikan kriisin taustalla vaikuttaa hotelliyrittäjien kilpailu matkailumiljoonista, vallasta ja reviiristä. Kriisin takaa paljastuu myös tarina sitä, millaiset hyväveli-verkostot ovat rakentaneet Lapin matkailua yhdessä kuntapäättäjien kanssa.

Laskettelijoita Levillä
Kittilän Levi-tunturilla on ollut hyvä vuosi. Laskettelijoita Levillä Kuva: Yle kuntapolitiikka,Kittilä,keskusrikospoliisi,levi-tunturi

Levillä menee lujaa

Levin kuntaenemmistöisen hissiyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Tarmo Salonen(ps) kertoo, että Levillä bisnes voi nyt hyvin.

”Kaikki hotellipaikat varattu, meillä on kova buumi täällä.”

Tarmo Salonen on yksi niistä 23:sta Kittilän kuntapoliitikosta, joiden toimien tutkintaa Keskusrikospoliisi tänä keväänä viimeistelee.

Noin 6400 asukkaan Kittilän kuntapolitiikka on poikinut Suomeen uuden ’Lex Kittiläksi’ nimetyn lain, joka mahdollistaa kunnan itsehallintoon puuttumisen kriisitilanteissa.

Umpisolmuun kiertynyttä tilannetta ymmärtää paremmin, kun katsoo kauemmas.

Julkinen tukikoneisto Lapin matkailua rakentamassa

ELY on jakanut runsaasti EU:n rakenneohjelmien rahoitusta ja sitä täydentävää valtion suoraa tukea Levin toimijoille.

Yrittäjäneuvos Päivikki Palosaaren Levin yhtiöt, pääosin Hullu Poro, ovat saaneet 2000-luvulla reilun miljoonan euron tuet.

AY-liikkeelle kertynyttä varallisuutta on puolestaan sijoitettu Levin kylpylähotelliin. Levin matkailukeskuksen 2000-luvulla saamat tuet nousevat 1,4 miljoonaan euroon.

Hotelli Panorama valmistui Levin rinteeseen vuonna 2009.
Hotelli Panorama valmistui Levin rinteeseen vuonna 2009. Hotelli Panorama valmistui Levin rinteeseen vuonna 2009. Kuva: Yle, Marco Hyvärinen Kittilä,matkailu,Levi,hotelli panorama

Pääasiassa Vähätiittojen hallinnassa oleville hotellihankkeille tuki on tullut Luontokeskuksen eli nykynimeltään Levi Summitin kautta. Hanke sai valtion tukea 1.3 miljoonaan euroa. Lisäksi Kittilän kunta sijoitti siihen 1.4 miljoonaa euroa.

Suurin suora tukipotti hotelliyrittäjille kanavoituu kuitenkin kunnan ja yrittäjien yhteisten yritysten kautta. Niitä on Levillä useita.

Suurin kuntaenemmistöinen yhtiö on hissi-, välinevuokraus- ja ravintolayhtiö Levi Ski Resort.

Siinä ovat jossain roolissa mukana lähes kaikki Kittilän kriisin osapuolet.

Yhtiön toimitusjohtaja on Päivikki Palosaaren veli Jouni Palosaari, joka on ilmiriidoissa SDP:n nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa. Rinne oli mukana ajamassa Palosaareen kohditunutta rikostutkintapyyntöä. Jouni Palosaari on puolestaan tehnyt rikosilmoituksen Antti Rinteen toiminnasta.

Hissiyhtiö Levi Ski Resortin hallituksen nykyisen puheenjohtajan Tarmo Salosen mukaan yhtiön liikevaihto nousee jo 17 miljoonaan euroon.

Levi Ski Resort on 2000-luvulla saanut hissien ja rinteiden rakentamiseen valtion tukea yhteensä 3.4 miljoonaa euroa.

Suorat tuet ovat aina murto-osa julkisen tuen kokonaisuudesta.

Rahoituspaketin merkittävin osa ovat Finnveran lainat, korkotuet ja takaukset. Tyypillisesti rakennemuutosalueiden investointeihin houkutellaan mukaan markkinaehtoisesti sijoittavia eläkeyhtiöitä, Sitran rahastoja ja julkisen vallan kumppaneina toimivia yksityisiä rahastoja.

MOT-ohjelmassa (24.4.) kerrottiin kuinka Kittilän kunta teki joulun alla erikoisen rikostutkintapyynnön omien virkamiestensä toimista.

Tutkintapyynnön perusteiden selvittely toi samalla näkyväksi, miten reviirikiistat hotelli - ja matkailubisneksessä ovat olleet synnyttämässä nykykriisiä.

Levi Magic ja herrojen Euroopan matkat

Esko Ahon 2004-2009 johtamalla Sitralla on ollut roolinsa kun Levi-tunturin puolivälissä sijaitsevalle Koutalaelle on haettu hotelliyrittäjää, joka rakentaisi huipputontille kansainvälisen tason hotellin.

Sitran omistama rahasto ja Kittilän kunta omistivat enemmistön Levi Magic kehitysyhtiöstä, jonka toimiin liittyy Kittilän kuntapoliitikkojen viimeisin rikostutkintapyyntö.

Tutkintapyynnössä pyydetään mm. selvittämään onko Levi Magicille ja sen pääomistajalle eli Sitran Nordia-rahastolle kunnan rahoista maksettu noin 280 000 euron välityspalkkio laillinen, koska kunnasta ei löydy palkkiosta kirjallista sopimusta.

MOT kysyi maksun perustetta Nordia-rahaston nykyiseltä toimitusjohtajalta Kalle Lumiolta. Sitran omistama rahasto omisti puheena olevana aikana vähemmistöosuuden Levi Magic kehitysyhtiöstä, Kittilän kunta omisti noihin aikoihin nelisenkymmentä prosenttia yhtiöstä.
.
”Se oli ennen oma aikaani, mutta onhan siellä tehty valtavia operaattorihakuja, että on löydetty niitä toimijoita”, Lumio kertoo.

”Aika raskaitakin valtiomiehiä on siellä ollut niitä vientiponnisteluja tekemässä, ja ne kustannukset on maksanut Levi Magic Oy. Kaikki aineistot, matkat, materiaalit on hoidettu Levi Magicin kautta sillä ajatuksella, että kun se rakennus lähtee sinne nousemaan, niin siitä maksetaan korvaus, joka on sovittu.

Lumio kertoo, että Vähätiittojen suvun luotsaama Kassiopeia Oy ei ollut ensimmäinen valinta Levin rinnehotellia rakentamaan.

Alueen investoijaksi oli lupautunut Jaakko Pöyry, jonka tuolloin omistama Holiday Club suunnitteli suurhanketta Leville. Hanke kuitenkin kaatui pitkään valitusprosessiin ja suurinvestointi meni Suomesta sivu suun, Ruotsin Åreen.

”Kukahan sen hotellihankkeen kaatoi?”

Retorinen kysymys toistuu taustahaastateltavien puheista. Yksikään ei suostu haastatteluun nimellään. Holiday Clubin suurhankkeen kaatanen valituksen teki Päivikki Palosaaren välittömään lähipiiriin kuulunut henkilö.

Palosaari ei enää vastaa yhteydenottoon tästä asiasta.

Kunnanvaltuutettujen ja kunnan samaa tonttia koskevia myöhempiä valituksia ja tutkintapyyntöjä hän sen sijaan kertoo ymmärtävänsä, koska pitää tontin hintaa toista yrittäjää suosivana.

Siis saihan ne sen tontin ihan eri hinnalla kuin muut on saanut kaavoja omille mailleen― Päivikki Palosaari, yrittäjäneuvos, toimitusjohtaja, Levi Center Hullu Poro

Lue Kittilän tekemästä tutkintatapyynnöstä tarkemmin ohjelman käsikirjoituksesta.

Keskusrikospoliisin tutkinta loppusuoralla

Hotelliyrittäjien reviiririidat ovat pitäneet Lapin poliisin kiireisinä.

Kittilän kiistaan lisäsi kierroksia myös kuntaenemmistöisen hissiyhtiön Levi Ski Resortin toimitusjohtajan Jouni Palosaaren ja nykyisen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen välienselvittely. Palosaari teki myöhemmin poliisille tutkintapyynnön Antti Rinteen uhkaavaksi kokemastaan käytöksestä.

Antti Rinne istui tuolloin hissiyhtiön hallituksessa, koska ammattiliitto PRO on yksi sen omistajista.

Kittilän nyttemmin erotettu kunnanjohtaja teki - muun muassa Rinteen kannattamana - rikostutkintapyynnön siitä, että Jouni Palosaari suosi hissihankinnassa Levin vanhaa hissitoimittajaa sen kalliimmasta tarjouksesta huolimatta.

KRP on vaitelias tutkimusten sisällöstä, mutta on piakkoin valmis viemään esitutkinnan syyteharkintaan.

Rikostutkinnan keskiössä on siis kuntaenemmistöisen Levi Ski Resort hissi-, välinevuokraus- ja ravintolayhtiön hankkiman gondolihissin kilpailutus. Kittilän kriisistä kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Julkisuuteen vuodettujen sähköpostien ja poliisin tutkinta-aineiston perusteella tiedetään jo, että kilpailutukseen liittyi suosimista.

Toisaalta, mikään laki ei vaatinut yhtiötä hankkimaan hissiä normaalilla kilpailutuksella, vaikka yhtiön enemmistön omisti veronmaksaja ja vaikka hissihankinnan ja rinneinvestoinnin kustannuksiin tuli 1,6 miljoonaa euroa Lapin ELY-keskukselta.

Hissiyhtiön etelärinteelle tekemän investoinnin hinta oli Lapin ELY:n tukipäätöksen mukaan yhteensä yli 10 miljoonaa euroa, siitä yli seitsemän miljoonaa käytettiin lopulta koneisiin ja laitteisiin.

Koska tukiprosentti jäi reilusti alle viidenkymmenen, saa yhtiö ELY:n mukaan käytännössä neuvotella hissihankintansa juuri kuten itse haluaa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/13/mahtisukuja-ja-kahdella-tuolilla-istuvia-paattajia-kunnissa

Muokattu: lisätty artikkellin pääkuva 27.4.2017 MK
Muokattu: korjattu tieto Levi Magic-yhtiön omistuksesta. Kittilän kunta ei omistanut yli puolta yhtiöstä edes ennen vuotta 2012, jolloin Nordia-rahaston omistusosuus yhtiössä kasvoi sen lunastaessa Kemijoki Oy:lle aiemmin kuuluneet osakkeet. Lisätty maininta, että Kittilän tapahtumat toi ensimmäisenä julki Suomen Kuvalehti