Hyppää pääsisältöön

14. Missä on ruokaa?

Muistilappu, jossa lukee "Jääkaapissa on ruokaa. Muista syödä!"
Muistilappu, jossa lukee "Jääkaapissa on ruokaa. Muista syödä!" Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain

Kymmenistä, ehkä jopa sadoista lapuista minulla on jäljellä vain kolme – tässä on niistä yksi. Toisella paikkakunnalla asuva sukulaiseni sairastui, eikä hänellä ollut ketään minua läheisempää. Hänestä huolehtiminen tuli vastuulleni yllättäen.

Työviikon aikana huoli hänestä oli valtava ja lappuja kirjoittelin kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Sukulaiseni repi ne yleensä pois. Sairaudella oli suuri vaikutus perheeni elämään. Yli vuoden jälkeen sain hänet yksityiseen hoitokotiin. Minua auttoi kirjoittaminen, jossa sain purettua avuttomuuteni paperille. Lopulta aineistosta syntyi kirja, jossa ihmiset ovat kuvitteellisia, mutta sairauden kuvaukset totisinta totta. Kaksoisidos, Robustos 2016.

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • Paimenessa

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Pötköteltiin äitin kanssa joulupäivänä aamutirsoilla vierekkäin mun sängyssä. Äiti kysyi: "Pitikö siun käyvä lehmiä paimentamassa?"

 • 16. Aino

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Tämä on tyypillinen muistilappu viime viikkojen ajalta.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.