Hyppää pääsisältöön

Kesän dokumenttielokuvia Femillä sunnuntaisin

Sara Broos dokumentissa Reflections
Sara Broos dokumentissa Reflections Sara Broos dokumentissa Reflections Kuva: Broos Film yle femin dokumentit

Yle Fem esittää sunnuntaisin klo 22 pitkiä dokumentteja ja kerran kuussa pohjoismaisia elokuvia. Tässä sunnuntain dokumentit 30.4.–27.8. Katso touko–elokuun elokuvat omalta sivultaan!

su 30.4. Vallankumouksellinen joukkorahoitus(Saksa 2014) Areenassa 30 päivää
Dokumentin aiheena on vallankumous nimeltä joukkorahoitus. Kuka tahansa voi perustaa oman projektinsa ja kerätä siihen rahoittajia. Ja kuka tahansa voi ryhtyä rahoittajaksi pikkusummalla. Pienistä puroista syntyy pieniä virtoja ja suuriakin: kerätyt summat voivat vaihdella satasista miljooniin. Joukkorahoituksen ansiosta monelle unelmien toteutuminen näyttää yhtäkkiä olevan lähempänä kuin koskaan, mutta kaikessa on aina riskinsä. Dokumentissa seurataan kolmea hanketta: Zach tuottaa virkattuja pullonpäällisiä, Jackson haluaa näkyvyyttä taiteilijana ja Brian suunnittelee 20 vuotta sitten tekemäänsä videopeliklassikkkoon jatko-osaa. Jørg Kundingerin ja Timon Birkhoferin elokuva on tietenkin myös joukkorahoitettu: siihen osallistui 586 ihmistä 24 eri maasta.

su 14.5. Reflections (Ruotsi 2016) Areenassa 90 päivää
Ohjaaja Sara Broos vei äitinsä, taiteilija Karin Broosin, 60-vuotismatkalle. Samalla hän teki elokuvan äidin ja tyttären kompleksisesta suhteesta, pinnasta ja siitä mitä on pinnan alla, taiteesta ja sairaudesta, symbioosista ja etäisyydestä. Dokumentti vie huikean kauniilla kuvillaan suoraan ihmisen sisimpään. Totisin tosi ja kepeä huumori sekoittuvat arkistokuvissa, maalauksissa, päiväkirjamerkinnöissä, arkielämässä ja dramatisoiduissa unissa.

su 21.5. Amateurs in Space (Tanska 2016) Areenassa 90 päivää
Peterillä ja Kristianilla on lapsuudesta asti ollut yhteinen unelma: oma avaruusraketti. Insinööreinä he myös uskovat osaavansa sen toteuttaa. Max Kestnerin kuuden vuoden aikana ohjaamassa dokumentissa seurataan, kuinka Peter ja Kristian yrittävät tehdä itsestään maailman ensimmäiset amatööriavaruslentäjät ja kotimaastaan, pienestä Tanskasta, maailman neljännen avaruusvallan – budjetilla, joka vastaa suunnilleen henkilöauton hintaa. Mutta onnistumisen tiellä on muutakin kuin vain teknisiä ongelmia: missä on ruuvimeisseli ja kenen vuoro on viedä roskat?

28.5. & 11.6. Armoton New York

su 28.5. Penthouse North (Ruotsi 2014) Areenassa 30 päivää
Agneta Eckemyr on ruotsalaissyntyinen malli, näyttelijä ja vaatesuunnittelija, joka on viettänyt upeaa elämää asunnossaan New Yorkin parhaalla paikalla. Mutta loiston päivät ovat takana. Ei enää juhlia, ei enää punaisia mattoja. Entinen kauneuskuningatar on nyt kuusikymppinen nainen, joka kärsii terveysongelmista ja kamppailee päivästä toiseen maksaakseen vuokran. Asunto on viimeinen asia, joka hänellä on jäljellä nuoruudestaan. Dokumentti, jota tehtiin kahden vuoden ajan, on koskettava ja järkyttäväkin kuvaus elämästä ja ikääntymisestä armottomassa kaupungissa.

Lily.fi – Mainostaulujen takana: Penthouse North

su 11.6. HommeLess (Itävalta/USA 2014) Areenassa
Mark Reay on tyylikäs, charmantti, moitteettomasti pukeutunut newyorkilainen, entinen miesmalli, joka edelleen työskentelee muotialalla. Kun hän kävelee vastaan Manhattanilla, satunnainen ohikulkija näkee epäilemättä menestyvän miehen, jolla ei ole puutetta pikkurahasta. Totuus on jotain aivan muuta. Mark on yksi kaupungin kymmenistätuhansista kodittomista. Ohjaaja Thomas Wirthensohn, joka on tutustunut Markiin 20 vuotta aiemmin Euroopassa, seuraa Markin ihmeellistä kaksoiselämää ja yrittää selvittää, miten Mark onnistuu pitämään kulissejaan yllä ja miksi hän ylipäänsä sietää elämää merkillisessä tilanteessaan.

su 18.6. 1971 (USA 2015) Areenassa 30 päivää
Ennen Snowdenia, ennen Wikileaksia, ennen edes Watergatea tapahtui Pennsylvaniassa yksi kaikkien aikojen tietomurroista. Joukko nuoria aktivisteja tunkeutui FBI:n tiloihin, varasti sieltä sadoittain asiakirjoja ja toimitti ne lehdistölle. Materiaali paljasti, kuinka FBI oli lainvastaisesti ja systemaattisesti vakoillut ja ahdistellut kansalaisia, jotka eivät olleet tehneet mitään laitonta. FBI:n johtaja J. Edgar Hoover, joka oli vuosikymmeniä ollut Washingtonin mahtavimpia miehiä ja käytännössä täysin koskematon, oli yhtäkkiä vaarassa menettää asemansa. Murtovarkaiden tavoittamiseksi käynnistyi suunnaton operaatio, mutta heitä ei koskaan saatu kiinni. Tässä Johanna Hamiltonin ohjaamassa dokumentissa he kertovat tarinansa itse ensi kertaa julkisesti.

su 25.6. Kapinalliset (Pøbler, Norja 2015) Areenassa 30 päivää
Joka kuudes eurooppalainen 18 – 24-vuotias nuori jää työelämän ulkopuolelle. Norjassa yksi kolmesta opiskelijasta jättää koulut kesken. Dokumentissa seurataan nuoria, jotka ovat hyvää vauhtia matkalla kohti työttömyyttä mutta saavat tilaisuuden muuttaa elämänsä suuntaa. Uudella nuorten pitkäaikaistyöttömien kurssilla heidät pakotetaan keskittymään oman itsensä hyviin puoliin. Kurssilla ei ole muita ehdottomia sääntöjä, kuin että paikalle on tultava ja selvänä.

9. & 16.7. Siirtolaisena Euroopassa

su 9.7. Säilö (Ruotsi 2015) Areenassa 90 päivää
Ruotsin maahanmuuttoviraston säilössä ihmiset odottavat maastakarkotusta. Dokumentissa seurataan heidän ahdinkoaan, jota harva ulkopuolinen tuntee. Yksi heistä on Aina, joka on joutunut eroon lapsistaan ja pelkää nyt palautusta takaisin sinne, mistä on paennut. Toinen on Sami, joka yrittää löytää sanoja kuvaamaan kohtaamiaan vääryyksiä. Kaksi keskuksen työntekijöistä, Sophie ja Solveig, yrittävät osoittaa pakkosäilössä olevia kohtaan inhimillisyyttä mutta saavat siitä hyvästä pomoltaan moitteita. Mikä erottaa virkamiehen lähimmäisestä?

Keskustelua dokumentista Säilö SVT:n sivuilla

su 16.7. Minä olen Dublin (Ruotsi 2015) Areenassa 90 päivää
Somaliasta paennut Ahmed elää Ruotsissa maan alla jo neljättä vuotta. Kun hän tuli kuusi vuotta sitten Italiaan Lampedusaan, häneltä otettiin sormenjäljet. Samalla hänestä tuli niin kutsuttu "Dublin-tapaus". Euroopassa voimassa oleva Dublin-sääntö määrää, että turvapaikkaa voi hakea vain siitä EU-maasta, johon ensimmäisenä saapuu. Niinpä Ahmed ei voi laillisesti oleskella missään muualla EU:n alueella. Hän on yksi tuhansista ja taas tuhansista paperittomina ympäri Eurooppaa kiertävistä siirtolaisista. Tässä dokumentissa seurataan lyhytelokuvan nimeltä Dublin valmistumista. Elokuvassa Ahmed esittää kuvitteellista kohtalotoveriaan nimeltä Daoud.

su 23.7. Laulu nuorille (Norja 2012) Areenassa 30 päivää
Heinäkuussa 2011 ohjaaja Kari Anne Moe oli tekemässä dokumenttia norjalaisista nuorista, jotka olivat valmistautumassa poliittisten nuorisojärjestöjen vuoden kohokohtaan: koululaisten varjovaaleihin. Hän teki elokuvaa näiden nuorten unelmista ja ihanteista, seurasi heidän keskustelujaan, kokouksiaan ja vaaliväittelyitään. Sitten, 22. heinäkuuta, kaikki muuttui. Utöyan joukkomurha oli Norjan hirvittävin väkivallanteko sitten toisen maailmansodan, ja sen uhrit olivat saarelle kokoontuneita nuoria. Moen dokumenttiryhmä seurasi nyt eloon jääneiden surua, järkytystä ja painajaisia. Dokumentista tuli hyvin erilainen kuin piti, mutta se ei ole sittenkään elokuva Utöyan tapahtumista, terrorista ja väkivallasta. Se on elokuva nuorista ihmisistä. Dokumentti sai ensi-iltansa Norjan televisiossa elokuussa 2012, vähän yli vuosi Utöyan jälkeen.

su 30.7. Sinä päivänä aurinko putosi (Suomi/Sveitsi 2015)
Sveitsiläis-japanilaisen dokumentaristin Aya Domenigin isoisä työskenteli Punaisen ristin lääkärinä Hiroshimassa vuonna 1945, kun kaupungin hävitti atomipommi. Ohjaaja selvittää isoisänsä tarinaa keskustelemalla hänen vielä elossa olevien kollegoidensa, lääkärien ja sairaanhoitajien, kanssa. Domenigin kuvatessa elokuvaansa maanjäristyksen aiheuttama tsunami tuhoaa Fukushiman ydinvoimalan, ja yhtäkkiä näyttää siltä, että historia toistaa itseään.

su 13.8. Diva – muotikapina paratiisissa (Britannia 2015) Areenassa 90 päivää
Pariisilainen transvestiitti Vincent palaa kotimaahansa Karibialle, pienelle Saint Lucian saarelle. Siellä hän aikoo järjestää unelmiensa muotinäytöksen. Mutta pienellä saarella on ankara ja vanhoillinen ilmapiiri, ja Vincentin räiskyvä persoona ja seksuaalisuus sytyttävät välittömästi julkisen riidan ja jakavat kansan mielipiteen kahtia.

su 20.8. Sonita (Iran 2015) Areenassa 90 päivää
18-vuotias Sonita Alizadeh elää kahden maailman rajalla. Afganistanista paennut Sonita elää Iranin pääkaupungissa Teheranissa ja yrittää tehdä uraa rap-muusikkona. Omalle perheelleen Sonita on rahanarvoista tavaraa: perhe haluaisi myydä Sonitan vaimoksi, jotta heillä olisi varaa ostaa Sonitan veljelle puoliso. Mutta Sonita haluaa jotain muuta.

su 27.8. Katkeraa viiniä (Britannia 2016) Areenassa 30 päivää
Karismaattinen nuori viinintuntija Rudy Kurniawan kohosi nopeasti maailman viinipiirien superjulkkikseksi, joka tunsi vuosikerrat ulkoa etu- ja takaperin ja möi huutokaupoissa valtavilla summilla Bourgognen alueen viiniharvinaisuuksia. Menestys jatkui, kunnes keräilijä Bill Koch ja viinintuottaja Laurent Ponsot huomasivat epäillä Kurniawanin pulloja. Seurasi tutkimus, joka paljasti yhden viime aikojen taitavimmista huijauksista. Kurniawan oli tehnyt miljoonaomaisuuden itse pullottamallaan kotiviinillä.

Lue lisää:

Pohjoismaisia elokuvia Yle Femillä sunnuntai-iltaisin

Yle Fem esittää parasta uutta pohjoismaista elokuvaa kerran kuussa sunnuntaisin klo 22. Kesä–elokuussa 2017 elokuvat ovat Sota, Naiset liian suurissa miesten paidoissa ja The Quiet Roar.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa