Hyppää pääsisältöön

Miksi ihmeessä omien elämäntapojen muuttaminen on niin vaikeaa?

Kuvassa vaatteita hengareissa. Kuva: I am Priscilla.
Kuvassa vaatteita hengareissa. Kuva: I am Priscilla. Kuva: Shanna Camilleri / Annukka Palmén-Väisänen kasvu,satu lähteenkorva

Aloititko elämäntapamuutoksen, mutta alkuinnostuksen jälkeen se jäi, taas? Et löydäkään lenkkeilylle tai jumpalle arjesta aikaa? Kaivelet vanhaan tapaan karkkikätköjä, vaikka olit ajatellut olla syömättä sokeria vuoden ajan – tai pikadieetti vieraili luonasi niin pikaisesti, että se on enää muisto vain?

Hyvinvointimuutos ei tapahdu sormia napauttamalla. Muutos on myös psyykkinen tila, jossa ei hetkeen ihan tiedä, kuka on – ja tuo hetki saattaa kestää kuukausia. Ihmisen on hyvin vaikeaa olla ilman identiteettiä ja siksi pikadieetit tuntuvat aluksi helpoilta. Ja toisaalta – ihan samasta syystä – myös paluu vanhoihin tapoihin tapahtuu kuin varkain.

Mistä tiedät, oletko valmis muutokseen?

Psykologi Satu Lähteenkorva on sitä mieltä, että ihmisen mieli tietää, milloin on aika lähteä muuttamaan jotain. Vanhat tavat tai tottumukset alkavat ärsyttää koko ajan enemmän, ja halu päästä vanhasta eroon nousee mieleen ensin viikoittain, sitten jo päivittäin. Muutoshalu muistuttaa kyllä itsestään; se pyrkii mieleen koko ajan useammin. Kun muuttumattomuuden kipu kasvaa suuremmaksi kuin muutoksen tuoma kipu, on aika tehdä muutos.

Houkutus palata vanhaan on suuri

Toivot elämänmuutosta, mutta jäit aikomuksistasi huolimatta sohvalle – ja nyt syytät itseäsi? Häpeä, turhautuneisuus ja epäonnistuminen ovat tuttuja tunteita muutoksessa. Mieli haluaa palata tuttuun ja turvalliseen eli vanhaan varsinkin silloin, kun muutos ravistelee identiteettiä ja sitä joutuu luomaan uudestaan. On paljon vaikeampi sitoutua hyvinvointiin huonolla viikolla kuin auringon paisteessa asfaltin ollessa kuiva.

Houkutus palata vanhaan on suuri. Vaikka se olisi omien toiveiden vastaista, jopa vastenmielistä – se on kuitenkin tuttu ja turvallinen tila, jossa tiedät kuka olet, vaikka et siitä pitäisikään.

Muutosta voi ajatella vaatteidenvaihtona. Voit katsella uusia vaatteita ja kuvitella, miltä ne tulevat näyttämään päälläsi, mutta lopputulosta et tiedä varmasti. Kun päätät sitten vaihtaa vaatteet, joudut riisumaan vanhat vaatteet ja pukemaan uudet. Siinä välissä olet hetken alasti.

Minätön tila on psyyken vastainen ja luo mieleen kaaosta. Ihmismieli hakee kaaoksessa vastausta kysymykseen ”kuka minä olen” ja ”olenko tykättävä”.

Siksi muutosta tukemassa on hyvä olla vähintään yksi läheinen ihminen, joka kannustaa ja antaa positiivista palautetta. Uusi minä ei rakennu päivässä.

Mitä merkitsee kahden viikon ”repsahdus” koko elämänpituisella hyvinvointimatkalla?

Hyvinvointikeskustelusta puuttuu usein puhe siitä, että uuden omaa hyvinvointia arvostavan minuuden luominen vie aikaa.

Pikadieetit luovat valheellisen identiteetin. Nopeissa hyvinvointikaavoissa kerrotaan milloin ja miten pitää syödä, liikkua tai ajatella, ja silloin identiteetin vaihto tuntuu helpolta. Mutta kun pikadieetti loppuu, väistyy myös päälle liimattu identiteetti, joka ei ollut alkujaankaan oma. Silloin palataan helposti vanhaan.

Psykologi Satu Lähteenkorvan mielestä juuri vaikeat hetket ovat otollisia kohtia rakentaa uutta minäkuvaa ja minuutta – puhumalla itselle myötätuntoisesti: Ehkä huomasit tarvitsevasi lepoa ja voit nyt jatkaa liikkumista levänneenä? Ehkä keskityit lepotaukosi aikana muihin hyvinvointia tuottaviin asioihin kuten unen laatuun ja ruokarytmiin? Ja niistä seuraa hyvää.

Itsemyötätunto tekee hyvää monella tapaa: Se vähentää stressihormonia, mikä tasapainottaa ja parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Stressihormonin väheneminen kehossa parantaa unenlaatua, mikä taas lisää seuraavan päivän minä-pystyvyyttä, joka antaa voimia jatkaa muutoksen tiellä.

Oikea muutosprosessi kestää yleensä kuukausia. Koko elämänpituinen hyvinvointimatka ei ole viikon tai kahden, ei edes kuukauden pituisesta ”repsahduksesta” kiinni. Tärkeintä on uskaltaa olla kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen ja jatkaa matkaa sillä tiellä. Ja se toimii – juurikin ajan kanssa.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina