Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kevät pääkuva

Minnan kuusi vinkkiä onnistuneelle linturetkelle

Minna hassuttelee kiikareiden kanssa isolla kivellä.
Minna hassuttelee kiikareiden kanssa isolla kivellä. Kuva: Yle/Juha Laaksonen minna pyykkö

Kirkas, kuulas ja rauhallinen toukokuun aamu on parasta lauluaikaa. Linnut vaikenevat juhannukseen mennessä. Ei sitä ehdi enää paljon laulelemaan, kun on nälkäiset poikaset pesässä.

1. Valitse kuuntelupaikka oikein

Mitä vaihtelevampaa luontoa, vesistöä, peltoa, metsää, puistoa ja pensaita, sitä useampia lajeja on mahdollista kuulla. Yöllä ilma voi olla yllättävän kylmä ja kostea, mutta odotapas vain – heti kun aurinko nousee, se alkaa lämmittää. Vaatteita kannattaa varata mukaan paljon. Kylmä hiipii yöllä vähitellen, etenkin jos on paikallaan.

Usvainen järvi keväisenä toukokuun yönä.
Usvainen järvi keväisenä toukokuun yönä. Kuva: Jan Södersved lohjanjärvi

2. Kerrospukeutuminen rules!

Olen palellut niin monilla pöllöretkillä ja toukokuisina aamuina meren rannalla, että suosittelen seuraavanlaista tyyliä: On järkevää pukeutua kerroksittain ja mieluusti vettähylkiviin päällysvaatteisiin – kumisaappaat ovat erittäin hyvä idea! Villasukkia ei kannata unohtaa. Itse laitan päälle ison sinisen jättiläisvillapaidan, joka on suursuosikkini. Sen päälle vielä takki niin niillä pärjää. Huonona puolena on ehkä se, että näissä vetimissä muistutan hämärässä aikalailla liikkuvaa lihapullaa! Pääasia on kuitenkin se, ettei palele.

3.Tee reilut eväät

Minä otan mukaani suklaata, termospullollisen kuumaa teetä tai kahvia, sekä ison kasan juustoleipiä. Missään muualla ruoka ei maistu niin hyvältä kuin kannonnokassa!

4.Ole liikkeellä jo hyvissä ajoin ennen auringonnousua

Näin ehdit asettautua kuuntelupaikallesi ennen konsertin alkua. Minä otan retkelle usein jonkun sopivan istuinalustan, joillakin kavereilla on ollut mukanaan retkituolejakin. Linnut laulavat parhaiten auringonnousun aikaan, ja isosilmäisimmät lajit tuntuvat aloittavan varhaisemmin: mustarastas, laulurastas, punarinta. Jonkin ajan kuluttua kuuluu peukaloinen, sepelkyyhky jne. Huikeaa!

Minna makoilee hongan rungolla.
Minna makoilee hongan rungolla. Kuva: Yle/Juha Laaksonen minna pyykkö

5. Älä häiritse lintuja

Voit kyllä keskustella hiljaa, mutta kovia ääniä, taikka huutamista kannattaa välttää. Välillä on hyvä yrittää olla aivan hiljakseen, jotta aamun äänet erottuvat. Tarkoitus on antaa lintujen hoitaa ”puhuminen” ja vain kuunnella. Koirakaverin voi toki ottaa mukaan, mutta pidä se mieluusti kytkettynä.

6. Tyhjennä mielesi muista asioista ja nauti konsertista

Tämä kuoro on miljoonia vuosia vanha, mutta sanat ovat tutut, nyt puhutaan rakkaudesta ja taistellaan reviireistä. Suurimpana erona meihin ihmisiin on vain se, että yleensä äänessä ovat vain koiraslinnut. Mitä vahvempi laulu, sitä hyväkuntoisempi yksilö voi olla muutenkin.

Taianomaisia luotohetkiä toivotellen

Minna

 • Tutustu Suomen lepakkoihin

  Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia.

  Suomen lepakot Lepakko on todellinen kevään airut, sillä se lähtee liikkeelle vasta, kun ilma on tarpeeksi lämmintä, vähintään 6 astetta. Lepakoilta vaaditaan erityistä kestävyyttä Suomen olosuhteissa, sillä talvet ovat kylmiä ja pitkiä, kesät valoisia pimeässä viihtyville eläimille.

 • Minnan kuusi vinkkiä onnistuneelle linturetkelle

  Linturetki onnistuu parhaiten keväällä.

  Vuodenaika on tärkeä! Kirkas, kuulas ja rauhallinen toukokuun aamu on parasta lauluaikaa. Linnut vaikenevat juhannukseen mennessä. Ei sitä ehdi enää paljon laulelemaan, kun on nälkäiset poikaset pesässä.

 • Kevätaamun laulajia: englanti – suomi

  Kevätaamun laulajia englannista suomeen.

  22 lintulajia, jotka saattavat esiintyä englanninkielisessä The Dawn Chorus -lähetyksessä. Suomenkielisen nimen takaa aukeaa video ja tieteellisen nimen takaa löytyy Wikipedia-linkki.