Hyppää pääsisältöön

Olé, Olé, Olé! Havana Moon! Komea tuplakattaus The Rolling Stonesia

The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä 2016. Kuva konsertti-dokumenttielokuvasta Havana Moon.
The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä. The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä 2016. Kuva konsertti-dokumenttielokuvasta Havana Moon. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Dave J. Hogan The Rolling Stones,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,the rolling stones: havana moon

Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016 tehtiin sekä dokumenttielokuva että konserttitaltio.
Uusinnat Teemalla la 18.8. klo 15.10 ja pe 24.8. klo 22.45. Molemmat ohjelmat ovat Areenassa katsottavissa kuukauden ajan.

Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America on dokumenttielokuva The Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa helmi-maaliskuussa 2016. Kiertue huipentui Kuubaan, jossa taltioitiin konserttielokuva Havana Moon. Molemmat elokuvat ohjasi Paul Dugdale.

Rollarit ovat uskonto täällä”― Kuubalainen fani

The Rolling Stones ei sammaloidu. Vuonna 1962 ensimmäisen keikkansa parillekymmenelle katsojalle Lontoossa heittänyt yhtye – Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood ja Charlie Watts – kiersi keväällä 2016 energisenä ja innostuneena kahdeksassa Latinalaisen Amerikan maassa. Kiertue huipentui historialliseen ilmaiskonserttiin Kuubassa.

Rolling Stonesin konserttia Havannassa pitkäperjantaina 25.3.2016 seurasivat sadattuhannet katsojat. Eräiden arvioiden mukaan yleisöä oli jopa 1,2 miljoonaa. Olihan kyseessä bändin ensiesiintyminen Kuubassa. Mitään saman mittaluokan tapahtumaa ei saarivaltiossa ollut järjestetty, eivätkä valmistelut sujuneetkaan mutkitta.

Paul Dugdalen ohjaamassa värikkäässä road moviessa Olé, Olé, Olé! seurataan, miten kiertue alkaa helmikuun alussa 2016 Chilestä. Edessä ovat Argentiina, Brasilia, Meksiko, ensi kertaa Uruguay, Peru ja Kolumbia sekä kovasti toivottu Kuuba.

Mick Jagger konserttielokuvassa Havana Moon (2016).
Mick Jagger Havannassa. Mick Jagger konserttielokuvassa Havana Moon (2016). The Rolling Stones,Teemalauantai,Mick Jagger,konsertit,the rolling stones: havana moon

Kiertueen alussa ja vielä pitkään sen aikana Havannan-konsertin toteutuminen oli kuitenkin täysin epävarmaa. Logistiset ongelmat olivat valtavia, ja tiettyyn takarajaan mennessä keikkakalusto olisi pakko laittaa matkaan laivalla Euroopasta. Jo lukkoon lyötyä päivämäärää jouduttiin vielä dramaattisesti siirtämään, kun USA:n tuolloinen presidentti Barack Obama päätti vierailla Kuubassa. Uudesta pitkäperjantain konserttipäivästä äityi sitten valittamaan paavi. Siihen Keith Richards totesi, että paavi ei ole hänen managerinsa.

Dokumentissa korostuvat yhtyeen jäsenten ammattitaito ja keskinäinen toveruus sekä innostus kaikkien vuosien jälkeen vielä kokea uutta ja tutustua myös jokaisen keikkakaupungin paikalliseen elämään ja faneihin. Mick Jagger näkee vaivaa miettiessään, mitä kuhunkin paikkaan sopivaa hän sanoo lavalla espanjaksi.

Monissa Latinalaisen Amerikan maissa Rolling Stones on kuin uskonto, ja fanien kiihko on käsin kosketeltavaa. Monissa maissa saattoi diktatuurien aikoina joutua vankilaan rock-musiikin kuuntelusta. Niinpä nykyisestä vapaudesta otetaan kaikki irti myös musiikin saralla. Kiihkeimmät rollarifanit – rolingas – löytyvät ehkä Argentiinasta.

Rollarifani pääkallomaskissa: kuva The Rolling Stones -dokumentista Olé Olé Olé.
Rolingas. Rollarifani pääkallomaskissa: kuva The Rolling Stones -dokumentista Olé Olé Olé. Teemalauantai,The Rolling Stones,teeman rockdokumentit
Rollarifanin vaatetusta ja tatuointia: kuva The Rolling Stones -dokumentista Olé Olé Olé.
Rollarifanin vaatetusta ja tatuointia: kuva The Rolling Stones -dokumentista Olé Olé Olé. The Rolling Stones,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Dokumentissa kuullaan paljon musiikkia eri keikkakaupungeissa kuvattuna. Konserttielokuvassa Havana Moon nähdään sitten täyssetti Havannasta.

Dokumentin parhaita hetkiä on se, kun kaverukset Jagger ja Richards muistelevat brasilialaisessa pukuhuoneessa ensimmäistä yksityistä Brasilian-matkaansa laivalla 1960-luvulla, asumista kahviplantaasilla, vessan mustia sammakoita ja paikallista naisseuraa. Ja vetävät sitten kahdestaan antaumuksella ja akustisesti Honky Tonk Womenin.

Ohjaaja Paul Dugdalen mukaan näistä ohjelmista on paras nauttia näin:

Lights off. Bottle of wine. One glass. Good speakers. Understanding neighbours."
Keith Richards ja Mick Jagger konserttielokuvassa Havana Moon (2016).
Mick Jagger ja Keith Richards lavalla. Keith Richards ja Mick Jagger konserttielokuvassa Havana Moon (2016). Mick Jagger,Keith Richards,The Rolling Stones,Teemalauantai,rock,konsertit,the rolling stones: havana moon
Keith Richards ja Mick Jagger dokumenttielokuvassa Olé, Olé, Olé! (2016).
Kaverukset muistelevat. Keith Richards ja Mick Jagger dokumenttielokuvassa Olé, Olé, Olé! (2016). Mick Jagger,Keith Richards,The Rolling Stones,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Olé! The Rolling Stones!

  • The Rolling Stones: Olé, Olé, Olé! (Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America), USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus Paul Dugdale.
  • The Rolling Stones: Havana Moon, USA 2016. Konserttielokuva, ohjaus Paul Dugdale.

Molemmat katsottavissa 30 päivää Areenassa.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

Ohjelmat on ensiesitetty Teemalauantaissa 29.4.2017. Juttuun on päivitettu uusintatiedot 30.7.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa