Hyppää pääsisältöön

Pahuuden ruumiinavaus – Marko Kilven uutuusromaani Undertaker on kansainvälistä tasoa

Kirjailija Marko Kilpi
Kirjailija Marko Kilpi Kirjailija Marko Kilpi Kuva: Yle Marko Kilpi,kirjailijat,rikoskirjallisuus

Marko Kilven uusin kirja Undertaker – kuolemantuomio on ruumiinavaus pahuudesta. Se ei ole perinteinen jännitysromaani, sillä rikokset ja syylliset eivät selviä yhdessä osassa. Kahdeksanosaiseksi suunniteltu kirjasarja on kuin nykyaikaisen muodikas tv-rikossarja, jossa mysteeri jatkuu osasta toiseen. Ensimmäisen osan perusteella voi sanoa, että Marko Kilvessä olemme saaneet kansainvälistä tasoa olevan jännityssarjakirjailijan.

Marko Kilven uutuusdekkarin päähenkilö on hautausurakoitsija Jarmo Kivi. Hän tekee työnsä huolellisesti ja antaa arvoa niille ihmisille, joille hän tekee viimeisen palveluksen. Mutta hänessä on toinenkin puoli. Musta virka-asu antaa hänelle oivallisen suojan rikospaikan jälkiselvittelyissä. Ammattinsa vuoksi Kivi pääsee tutkimaan läheltä uhreja ja jopa manipuloimaan todisteita.

Marko Kilven kuvaamassa maailmassa ihmisten eriarvoisuus näkyy lähes kaikkialla. Kilpi ei kuitenkaan vain totea sitä, vaan hän osoittaa kuinka kauas syrjäytyneiden maailma on ajautunut hyväosaisten yltäkylläisyydestä.

Kirjassa nuori pari sinnittelee rahapulassa saamatta apua sosiaalitoimistosta. Masennuksen vuoksi opiskelunsa keskeyttänyt nainen on yhä kirjoilla yliopistossa, joten hän on pudonnut sosiaaliavun ulkopuolelle. Miehellä on liian hyvät tulot edellisvuodelta, eikä hänkään saa toimistosta minkäänlaista ymmärrystä. Epätoivoinen yritys saada sijoitusfirmasta töitä päätyy miehen nöyryytykseen. Firman johtaja saarnaa, kuinka köyhyys on heidänkin pahin vihollinen. Firma ei pysty köyhien vähillä rahoilla tekemään uutta pääomaa.

Uutta Marko Kilven romaanisarjan tuottamisessa on myös se, että ruotsalainen firma on tehnyt siitä äänikirjan, jonka lukee Pirkka-Pekka Petelius. Ensimmäinen jakso tästä kirjasta on jo käännetty ruotsiksi, ja nyt suunnitellaan pohjoismaisia markkinoita.

Kilven romaanin maailma on tumma, mutta se ei ole kuitenkaan toivoton. Pahimmassakin ahdistuksessa lymyää aina toivo, ja surun keskeltä löytyvät ratkaisun avaimet. Kilpi kirjoittaa kuinka suru on kuin lumi, se sataa meidän päällemme. Mutta joka kerta se sulaa pois.

Marko Kilpi: "Jännitys rakennetaan muilla asioilla kuin kuka sen teki"

Seppo Puttonen haastatteli Marko Kilpeä hänen uutuussarjastaan Yle Aamu-tv:ssä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi