Hyppää pääsisältöön

Pahuuden ruumiinavaus – Marko Kilven uutuusromaani Undertaker on kansainvälistä tasoa

Kirjailija Marko Kilpi
Kirjailija Marko Kilpi Kirjailija Marko Kilpi Kuva: Yle Marko Kilpi,kirjailijat,rikoskirjallisuus

Marko Kilven uusin kirja Undertaker – kuolemantuomio on ruumiinavaus pahuudesta. Se ei ole perinteinen jännitysromaani, sillä rikokset ja syylliset eivät selviä yhdessä osassa. Kahdeksanosaiseksi suunniteltu kirjasarja on kuin nykyaikaisen muodikas tv-rikossarja, jossa mysteeri jatkuu osasta toiseen. Ensimmäisen osan perusteella voi sanoa, että Marko Kilvessä olemme saaneet kansainvälistä tasoa olevan jännityssarjakirjailijan.

Marko Kilven uutuusdekkarin päähenkilö on hautausurakoitsija Jarmo Kivi. Hän tekee työnsä huolellisesti ja antaa arvoa niille ihmisille, joille hän tekee viimeisen palveluksen. Mutta hänessä on toinenkin puoli. Musta virka-asu antaa hänelle oivallisen suojan rikospaikan jälkiselvittelyissä. Ammattinsa vuoksi Kivi pääsee tutkimaan läheltä uhreja ja jopa manipuloimaan todisteita.

Marko Kilven kuvaamassa maailmassa ihmisten eriarvoisuus näkyy lähes kaikkialla. Kilpi ei kuitenkaan vain totea sitä, vaan hän osoittaa kuinka kauas syrjäytyneiden maailma on ajautunut hyväosaisten yltäkylläisyydestä.

Kirjassa nuori pari sinnittelee rahapulassa saamatta apua sosiaalitoimistosta. Masennuksen vuoksi opiskelunsa keskeyttänyt nainen on yhä kirjoilla yliopistossa, joten hän on pudonnut sosiaaliavun ulkopuolelle. Miehellä on liian hyvät tulot edellisvuodelta, eikä hänkään saa toimistosta minkäänlaista ymmärrystä. Epätoivoinen yritys saada sijoitusfirmasta töitä päätyy miehen nöyryytykseen. Firman johtaja saarnaa, kuinka köyhyys on heidänkin pahin vihollinen. Firma ei pysty köyhien vähillä rahoilla tekemään uutta pääomaa.

Uutta Marko Kilven romaanisarjan tuottamisessa on myös se, että ruotsalainen firma on tehnyt siitä äänikirjan, jonka lukee Pirkka-Pekka Petelius. Ensimmäinen jakso tästä kirjasta on jo käännetty ruotsiksi, ja nyt suunnitellaan pohjoismaisia markkinoita.

Kilven romaanin maailma on tumma, mutta se ei ole kuitenkaan toivoton. Pahimmassakin ahdistuksessa lymyää aina toivo, ja surun keskeltä löytyvät ratkaisun avaimet. Kilpi kirjoittaa kuinka suru on kuin lumi, se sataa meidän päällemme. Mutta joka kerta se sulaa pois.

Marko Kilpi: "Jännitys rakennetaan muilla asioilla kuin kuka sen teki"

Seppo Puttonen haastatteli Marko Kilpeä hänen uutuussarjastaan Yle Aamu-tv:ssä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Kirjojen Suomi