Hyppää pääsisältöön

Parhaita pohjoismaisia elokuvia Yle Femillä sunnuntai-iltaisin

Kuva elokuvasta Luokkajuhla, keskellä Anna (Anna Odell)
Anna Odell on Anna elokuvassa Luokkajuhla Kuva elokuvasta Luokkajuhla, keskellä Anna (Anna Odell) teema & femin elokuvat

Yle Fem esittää joka sunnuntai klo 22 pitkiä dokumentteja ja kerran kuussa parasta uutta pohjoismaista elokuvaa. Tässä kesän 2017 elokuvat! Katso dokumentit omalta sivultaan.

su 7.5. Luokkajuhla (Återträffen, Ruotsi 2013) Areenassa 14 päivää
Anna Odellin intensiivinen, osin omaelämäkerrallinen draama, jossa hänen itsensä esittämä “Anna” tulee kutsumattomana oman entisen yläkoululuokkansa tapaamiseen ja järjestää kohtauksen vaatimalla kouluaikaisia kiusaajiaan tilille. Kuviteltua kohtaamista seuraa joukko näyteltyjä keskusteluja entisten koulutoverien kanssa. Odell näyttää, miten syviä jälkiä nuoruuden traumat jättävät ja kuinka murrosikäisten sosiaaliset nokkimisjärjestykset eivät suinkaan jää taakse ja unohdu ihmisten kasvaessa aikuisiksi.

Claus Michael Pedersen (Pilou Asbaek) elokuvassa Sota
Pilou Asbaek on Claus elokuvassa Sota Claus Michael Pedersen (Pilou Asbaek) elokuvassa Sota Sota,teema & femin elokuvat

su 4.6. Sota (Krigen, Tanska 2015)
Tanskalaisen Tobias Lindholmin draama sijoittuu Afganistanin sotaan. Tanskalaiskomppania yrittää yhtä aikaa taistella talibania vastaan ja suojella siviilejä. Eräs rutiinitehtävä keskeytyy väijytykseen, komentaja Claus kutsuu ilmavoimat paikalle ja 11 siviiliä saa surmansa, ja seuraavaksi Claus on kotimaassa syytettynä sotarikoksesta. Sota oli ehdolla parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin saajaksi.

Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) elokuvassa Kvinner i for store herreskjorter
Inga Ibsdotter Lilleaas on Sigrid elokuvassa Naisia liian suurissa miestenpaidoissa Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) elokuvassa Kvinner i for store herreskjorter Kuva: Motlys Film- och TV-produktion Kvinner i for store herreskjorter,teema & femin elokuvat

su 2.7. Naisia liian suurissa miestenpaidoissa (Norja 2015)
Yngvild Sve Flikken draama kolmesta eri ikäisestä naisesta, jotka törmäilevät pimeässä itseään etsien. Sigrid on opiskelija, joka uudenvuodenlupauksensa – tee enemmän, ajattele vähemmän – seurauksena rakastuu kuuluisaan, itseään vanhempaan kirjailijamieheen. Trine on läpimurron partaalla oleva performanssitaiteilija, jonka elämää mutkistaa raskaus muualla elävälle miehelle. Agnes on eläkeikää lähestyvä sahatyöläinen, joka uskoo olevansa kuolemansairas ja tahtoo vielä kerran tavata adoptoitavaksi antamansa lapsen.

Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar
Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar The Quiet Roar,teema & femin elokuvat

su 6.8. The Quiet Roar (Ruotsi 2014)
Henrik Hellströmin ja Fredrik Wenzelin arvoituksellinen draama kertoo parantumattomasti sairastuneesta kuusikymppisestä Mariannesta, joka ennen kuolemaansa yrittää paneutua elämänsä selvittämättä jääneisiin asioihin. Keskieurooppalaisella klinikalla Marianne ottaa LSD:tä ja kohtaa kokeellisessa terapiassa oman 25-vuotiaan itsensä vapautuakseen menneisyyden ja onnettoman avioliittonsa taakasta. Miltä tuntuu tavata 40 vuoden takainen itsensä?

Lue lisää:

Sara Broos dokumentissa Reflections

Kesän dokumenttielokuvia Femillä sunnuntaisin

Yle Fem esittää sunnuntaisin klo 22 pitkiä dokumentteja. Touko–elokuussa mm. amatöörejä avaruudessa, siirtolaisia Euroopassa ja armoton New York.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema