Hyppää pääsisältöön

Polkupyörä tuomittiin tulipalon sytyttäjäksi

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi muutama viikko sitten sähköpyörien maahantuojan, Jari Komulaisen, maksamaan miljoonakorvaukset rivitalon palosta.

"Jos tällainen tuomio jää lainvoimaiseksi niin kaikki maahantuojat ja valmistajat - jotka valmistavat sähkölaitteita - joutuvat olemaan pelko takapuolessa, kun sattuu tulipalo jossakin.”

”Jos talo palaa, vakuutusyhtiön kaveri tulee kysymään, oletko tänään käyttänyt tietokonetta tai kahvinkeitintä, oletko paahtanut leipää leivänpaahtimessa. Voit sanoa, että joo, oli leivänpaahdin päällä puoli tuntia sitten. Jaaha, otetaan sellainen leivänpaahdin tuolta kaupan hyllyltä, viedään se vakuutusyhtiön konsultille, konsultti kirjoittaa tällaisen teoreettisen kirjelmän, että kyllä tämä leivänpaahdin voi vikaantuessa sytyttää tulipalon", Solo Internationalin toimitusjohtaja Jari Komulainen vertaa MOT-ohjelmassa ”Polkupyörä pyromaanina”.

Viiden perheen rivitaloyhtiö Nurmijärven Klaukkalassa paloi kaksi vuotta sitten. Poliisin palosyyntutkinta päätyi siihen, että rivitalon varastossa ollut sähköpyörä oli aiheuttanut tulipalon.

Tutkinnanjohtaja Markku Lylykangas toteaa käräjäoikeuden tuomiosta: ”se on merkittävä siinä mielessä, että jos tämä etenee eri oikeusasteissa, ja tämä on langettava tuomio tälle polkupyörän maahantuojalle, niin se saattaa vaikuttaa moneen muuhun tuotteeseen, joita tuodaan maahan tai valmistetaan”.

Tapaus on näytön kannalta mielenkiintoinen. Kyseessä on sähköpyörä, jossa oli lyijyakku. Tukes tutki vastaavan pyörän, eikä nähnyt syytä vetää mallia markkinoilta. VTT tutki pyörän, eikä saanut sitä syttymään.

VTT:n erityisasiantuntija Tapio Klasila sanoo MOT:n haastattelussa, että ”lyijyakku ei sinällään ole erityinen paloriski”. ”Litiumakku voi monestakin syystä olla paloriski, varsinkin ladattaessa. Tai jos siihen tulee iskuja, niin se muodostaa hyvinkin palavia kaasuja. Lyijyakut eivät muodosta niin suurta turvallisuusriskiä."

Palon sammutusta johtanut palomestari Jari Vuoripuro, Keski-Uudenmaan palolaitokselta yllättyi käräjäoikeuden päätöksestä: "Minun näkemykseni on kyllä se, että jotain muutakin tarvitaan kuin pelkkä pieni lyijyakku ja sen ympärillä olevaa muovia. Puutavara, kyllä se syttyy sillä varaston rakenteella ja syttyy tuohon laajuuteenkin, mutta kuinka nopeasti? Se on minusta kysymysmerkki tässä tapauksessa."

Hyvinkään käräjäoikeus päätyi kuitenkin poliisin ja talon vakuuttaneen vakuutusyhtiön tarkastajien ja konsulttien kannalle.

TV1 maanantaina 1.5. klo 20
MOT: Polkupyörä pyromaanina

Muokattu: vaihdettu trailerintilalle ohjelma katsottavaksi 2.5.2017 MK

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.