Hyppää pääsisältöön

Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

Skorpionin tähtikuviota
Skorpionin tähtikuvio Skorpionin tähtikuviota Kuva: YLE Minna Lusa Skorpioni

Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä.

Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen. Tähdistöstä näkyy Etelä-Suomessa vain sen pohjoisin osa, jossa on myös sen kirkkain tähti, punertava Antares. Antares löytyy varsin matalalta, noin sormenpaksuisen matkan päässä taivaanrannasta ylöspäin. Se on yksi suurimmista tunnetuista tähdistä.
Antares sijaitsee noin 550 valovuoden päässä ja sisältää valtavan punaisen A-jättiläistähden ja sitä paljon pienemmän B-kumppanitähden.

Etelä-Eurooppaan matkaava näkee Skorpionin kokonaan. Tähdistöllä on jännittävä pyrstöä mukaileva kiemurtava muoto, joka herättää aivan spontaanistikin huomiota tähtitaivaalla.

Puolen yön tietämillä eteläisellä taivaallamme majailee Neitsyt ja sen alueella on nyt myös kirkas Jupiter-planeetta. Aamuyön aikana melko himmeät tähtikuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä matkaavat kaakon suunnalta etelään päin.

Idän suunnalta etelään päin kulkee yöllä kesäkolmio, jonka muodostavat Lyyran Vega-tähti, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair. Altair on melko alhaalla kaakon suunnassa. Näistä kolmesta kirkkaasta tähdestä muodostuu selkeästi erottuva kolmio, joka näkyy yötaivaalla myös kesällä, mistä sille on tullut nimi kesäkolmio.

Kesäkolmio
Kesäkolmio Kesäkolmio Kuva: YLE Minna Lusa Kesäkolmio

Planeettataivaalla loistaa koko yön Jupiter kirkkaana Neitsyen tähtikuvion alueella. Jupiterin neljä suurinta kuuta näkyvät hyvin kiikarilla.

Jupiter
Jupiter-planeetta Jupiter Kuva: NASA Jupiter (planeetat)

Venus on nyt aamutähtenä, ja näkyy ennen auringonnousua melko matalalla.
Saturnuskin nousee aamuyöllä mutta jää hyvin matalalle ja näkyy vain Etelä-Suomessa. Mars on tällä hetkellä varsin himmeä ja laskee illalla länsiluoteeseen.

Kommentit
 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua, jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede