Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kevät pääkuva

Valvo keväinen yö kanssamme – The Dawn Chorus – linnunlaulujen aamu

MInna ja Jan ovat havainneet linnun ja osoittavat sitä. Janilla kädessään kiikarit.
MInna ja Jan ovat havainneet linnun ja osoittavat sitä. Janilla kädessään kiikarit. Kuva: Hilkka Nevala minna pyykkö ja jan södersved

Yle Luonto osallistuu toukokuussa legendaariseen, Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ Radio 1:n luomaan The Dawn Chorus- lähetykseen. Sen ideana on seurata linnunlaulun alkua eri puolilla Eurooppaa. Tänä vuonna mukana on myös yksi Euroopan ulkopuolinen maa Intia!

Ohjelma lähetetään suorana Yle Areenassa 7. toukokuuta 2017 klo 02 – 08. 00. Yle Radio Suomi on myös menossa mukana. Areenalähetys on englanninkielinen.

”Osallistuin jo viime vuonna ja se oli mahtava kokemus”, kertoo Jan Södersved Birdlifestä.

Tänä vuonna hän valmistautuu valvomaan aamuyön yhdessä Ylen luonto-ohjelmista tutun Minna Pyykön kanssa. ”Pilkkihaalarit, teetä ja voileipiä mukaan, niin homma onnistuu” Jan neuvoo.

Minna on tapahtumasta yhtä innoissaan: ”Tämä on kokemus, joka jää varmasti mieleen loppuelämäksi”.

Ohjelmaa on tehty Irlannissa jo 21 vuotta ja se on siellä todella suosittu. Viime vuonna he saivat idean kutsua linnunlaulujen aamuunsa myös muita eurooppalaisia maita ja tänä vuonna mukana on myös Intia!

Varsinainen ohjelma lähetetään Irlannista ja ohjelman isäntänä toimii tunnettu tv- ja radiopersoona
Derek Mooney. Tänä vuonna linnunlaulujen aamu alkaa Intiasta ja päättyy Islantiin. Mukana olevat maat ovat; Alankomaat, Englanti, Espanja, Intia, Irlanti, Islanti, Itävalta, Liettua, Malta, Norja, Pohjois-Irlanti, Puola ja Suomi!

Suomen osuus toteutetaan Lohjalta. Paikka on vesistön rannalla oleva lintukoto. Toiveissa on kuulla esimerkiksi pajulintua, mustarastasta, pajusirkkua, ruokokerttusta, mustapääkerttua, kaulushaikaraa ja luhtahuittia.

Lohjanjärvi keväisenä toukokuun aamuna.
Lohjanjärvi keväisenä toukokuun aamuna. Kuva: Jan Södersved lohjanjärvi

”Kannattaa mennä ulos pihalle tai parvekkeelle ja käärityä vilttiin. Samalla luontoa tarkkaillessa voi kuunnella lähetystä. Lähetysääni kannattaa kuitenkin laittaa niin pienelle, että kuulee myös sen ympäröivän luonnon”, muistuttaa Minna.

Kerro mukanaolostasi joko Twitterissä tunnuksella #linnunlaulujenaamu tai Yle Luonnon Facebooksivuilla.

Ennen tapahtumaa kannattaa kerrata vaikkapa lintujen nimiä englannista suomeen. Saman linkin takaa löytyy myös lajivideoita, sekä lintujen tieteelliset nimet, wikilinkkeineen. Katso myös kokeneen yöretkeilijän Minnan ohjeet onnistuneelle linturetkelle.

Aukaise Yle Areena ja lähde mukaan valvomaan kanssamme yksi keväinen yö – sen taika ja äänekkyys yllättää aina. Ota keväästä kiinni, kehottavat Jan ja Minna – se karkaa niin pian käsistä.

”Pysykää muut ukot loitolla, kaikki neidot tänne vaan, täällä on tosi hyvä reviiri tarjolla! Tällaista ne linnut laulavat toisilleen”, hymyilee Jan Södersved.

Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan.
Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan. Kuva: Hilkka Nevala jan södersved

Irlantilaiset nettisivut: The Dawn Chorus

Muuta aiheeseen liittyvää:

Miten ja miksi lintu laulaa?

BirdLifen lintuharrastussivut

  • Tutustu Suomen lepakkoihin

    Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia.

    Suomen lepakot Lepakko on todellinen kevään airut, sillä se lähtee liikkeelle vasta, kun ilma on tarpeeksi lämmintä, vähintään 6 astetta. Lepakoilta vaaditaan erityistä kestävyyttä Suomen olosuhteissa, sillä talvet ovat kylmiä ja pitkiä, kesät valoisia pimeässä viihtyville eläimille.

  • Minnan kuusi vinkkiä onnistuneelle linturetkelle

    Linturetki onnistuu parhaiten keväällä.

    Vuodenaika on tärkeä! Kirkas, kuulas ja rauhallinen toukokuun aamu on parasta lauluaikaa. Linnut vaikenevat juhannukseen mennessä. Ei sitä ehdi enää paljon laulelemaan, kun on nälkäiset poikaset pesässä.

  • Kevätaamun laulajia: englanti – suomi

    Kevätaamun laulajia englannista suomeen.

    22 lintulajia, jotka saattavat esiintyä englanninkielisessä The Dawn Chorus -lähetyksessä. Suomenkielisen nimen takaa aukeaa video ja tieteellisen nimen takaa löytyy Wikipedia-linkki.