Hyppää pääsisältöön

Paljon kitaroita ja kantria ja hyvää tulee, sanoi Toivo Susi

Toivo Susi, Minna Joenniemi ja Kalevi Pollari Levylautakunnassa
Toivo Susi, Minna Joenniemi ja Kalevi Pollari Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Minna Joenniemi,Kalevi Pollari,Levylautakunta,toivo susi

Mielikuvia ja muistumia, arjen tuntua ja teen juontia löytyi levyuutuuksista. Ja jopa käsikarvat nousivat pystyyn Beth Ditton megahitin äärellä. Uutuslevyjä kuuntelemassa laulunkirjoittaja ja kulkuri Toivo Susi, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja musiikkitoimittaja Kalevi Pollari.

Pisteet ja kommentteja

1. Beth Ditto: Fire 26 pistettä

(Beth Ditto - Jennifer Decilveo)

Toivo: Alkoi todella epäseksikkäästi nykytyylissä eli pelkällä sähkökitaralla ja sepäs kuulosti hyvältä. Soitto alkoi heti groovaamaan vähillä eväillä ja se lupaa paljon. Tämä nosti käsikarvat pystyyn hyvässä mielessä. 9 p
Minna: Oli räjähtävä alku, näin jo keikkatilanteen, kun mimmi astuu lavalle ja avaa suunsa, niin kaikki pomppaa pystyyn. Tässä lähti jytinä heti ja tehot täpöllä alusta asti. Sanat niin perusyksinkertaiset, kun olla voi. Megaluokan hitti varmaan, mutta en minä tätä tarvitse. 8 p
Kalevi: Soitto oli rytmikästä rytkettä. Aluks ajattelin, että onko Marjo Leinonen, mutta taisi olla joku Amerikassa Marjoa matkiva laulaja. Tällaista tuotantoa ei osata meillä Suomessa tehdä. Biisi myös loppui hyvin ja juuri oikeaan aikaan. 9 p

2. Soul Valpio 22 pistettä

(Jarkko Hyyppä - Axel Mårdsjö - Ossi Valpio)

Toivo: Puhaltimet oli tässä todella kivat. Eihän tällainen biisi aiheuta kenellekään mitään pahaa. Hyvä, että teksti ei ollut känniräppiä. Mutta mietin, oliko jonkun teelafkan mainos, luettiinko jotain ohjekirjaa... 6 p
Minna: Olen omassa elämässäni kahville kiitollinen monista asioista, mutta nykyisin tee on tärkeä osa elämääni. Tälläinen teehetkeä fiilistelevä kappale on hyvin tervetullut. Ja arvostan sitä, että räpissä lauletaan muustakin kuin viinasta. 10 p
Kalevi: Tää on mulle hankala musiikinlaji tämä räp. Mutta nyt kävi niin, että asenteeni taipui loppua kohti myötämieliseksi. Tässä olikin hyvin positiivinen teksti. Ja piste menee saksofonille. 6 p

3. Teleks: Rollarit 21 pistettä

(Pepe Johansson - Markus Koskinen)

Toivo: Muusikkokielellä sanottuna 'hyvät alapäät', bassolinja loistava ja hyvä groove. Oli fressi nykysoundinen biisi, paljon itseasiassa samaa kuin jenkkikantrissa. Sanoitus työstettyä ja hienosti tehtyä, ammattimiesten hommaa. Tarinalta kaipaan kuitenkin enemmän sielukkuutta. 7 p
Minna: Minua teksti puhutteli, nuo uudestaan kohtaamiset pitkässä parisuhteessa on tärkeitä. Sanoitus osui tarkkaan tiettyyn tunnetarpeeseen. Mielikuva sidottiin valitettavasti Rollareiden kautta liian vahvasti tiettyyn muottiin. 8 p
Kalevi: Yhä nuoremmat tekee lauluja vanhenemisesta! Tässä ei jäänyt tekstiin sitä kaipaamaani mysteeritasoa, kun Rollareiden mainitseminen naulasi mielikuvan. Riisuisin liioista sanoista ja liian täydestä soitosta. 6 p

4. Aino Elina: Vankina 20 pistettä

(Aino Elina)

Toivo: Tässä oli rohkeutta, soundi vahvasti nykypopin puolelta. Ei menty helpoimman kautta. Biisi oli pieni ja laulajan merkitys oli iso ja siinä onnistuttiin. Sanoituksen puolella tietyt artistin fraseeraukset tökki.Ja harmi, että nykyisin kaikki laulusoundit miksataan kovin samanlaiseksi. 7 p
Minna: Siinä kuvattiin parisuhdetta, jossa oli joku epäsuhta, alistava suhde. Tämähän sopisi tunnelmaltaan jonkin suomalaisen elokuvan lopputekstien alle soimaan. 6 p
Kalevi: Nykyisin usein lauletaan niin, että menee pari riviä, ennekuin tajuaa mikä kieli on kyseessä. Kappale kasvoi jännällä tavalla. Tarinasta odotin jotain vapautusta, että olisi päähenkilö rikkonut ne kahleensa. 7 p

4. Brad Paisley feat. John Fogerty 20 pistettä

(Brad Paisley - John Fogerty)

Toivo: Paljon kitaroita, se on tässä ihan parasta. Ainakin viisi kitaristia. Jenkkikantri lähtökohtaisesti tehdään hyvin ja oon kantrista yleisesti sekaisin. Tässä tarina oli aika harmiton, sanat jäi kyllä soiton varjoon. Hyvin perinteitä kunnioittavaa. 7 p
Minna: Kappale ei nyansseiltaan yltänyt lajityypin parhaisiin helmiin. Tekstiä ensin ajattelin uudempien sotaveteraanien tarinana, mutta sitten mainittiin vuosi 1968, kertoiko siitä ajasta? Ajatukset lähti harhailemaan Suomen sotiin ja historiaan. 6 p
Kalevi: Kantrilauluissa pitää seurata tarinaa ja siihen yritin nyt keskittyä. Ihan kuin olisin kuullut siellä John Fogertyn äänen? 7 p

5. Donnerwetter: Purkkaa ja jytämusaa 14 pistettä

(Heikki Nuutinen)

Toivo: Tässäkin oli paljon kitaroita, mutta ei tällainen junttaaminen enää pitkään aikaan ole kuulostanut hyvältä. Lajityypilleen uskollisesti tehty. Tympeät sanat, tarviiko näitä asioita ääneen lausua - bändit ja V8 moottori - jos on elänyt sen ajan. 5 p
Minna: Ei tämä varmaan K-50 discossa soisi, siellä tarvitaan aikakauden aidot biisit. Tässä ei ollut minkäälaista uusiutumista. Aloin jo vilkuilla kännykkää, kun teki mieli kadota somen maailmaan tätä biisiä. 4 p
Kalevi: Hyvät Popeda-soundit tässä oli. Mutta olen hyvin hämmentyneessä tilassa. Tuli mieleen kevät 1972, kun koko koulu Teuvalla pantiin kävelemään 10 km. Olin sielllä jonon hännillä ja monella oli mukana pikku mankka ja kaikilla soi Uriah Heep. En tarvitse tällaista kertauskurssia omaan elämääni laulun kautta. 5 p