Hyppää pääsisältöön

Suomiräpin elävät legendat tekivät historiaa: ensimmäinen Profeetat-show oli täynnä hittejä, pyroja ja poikkeuksellista ystävyyttä

Elastinen ja Cheek ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Sen osoitti ensimmäinen Profeetat-show.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Suomiräpin suurmiehet Cheek ja Elastinen perustivat Profeetat-kokoonpanon siksi, koska halusivat keikkailla yhdessä suurilla lavoilla. Sen seurauksena on julkaistu kolme singleä: Sinuhe, Yhtäccii ja Jokainen kyynel.

Ensimmäistä virallista keikkaa pääsi todistamaan turkulaisyleisö.

Ennakkoajatuksissa pyöri, miten nämä kaksi hyvin erilaista räppäriä saavat toteutettua eheän show’n, jossa kummankin visio on vahvasti läsnä. Törmäilevätkö egot, kun kumpikin ajattelee olevansa parempi toistaan, niin kuin räppimeininkiin kuuluu? Miten Cheek ja Elastinen täydentävät toistensa vahvuuksia ja heikkouksia lavalla?

Näihin kaikkiin kysymyksiin saatiin vastaus, kun kaupallisen suomiräpin kuninkaalliset nousivat lavalle Turun Gatorade Centerissä perjantaina 28. huhtikuuta.

Kunkkukortein koristeltu esirippu valahtaa maahan, kun keikan avaa Sinuhe-kappale, joka on Profeettojen ensimmäinen single.

- Turku, mikä meininki, Elastinen kysyy.

Tulet leiskuvat ensitahdeista alkaen, kun Profeetat haluaa näyttää, mistä on kyse.

Elastinen ja Cheek eli Profeetat Turussa. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Lavalla nähdään päätähtien lisäksi neljä tanssijaa ja iso bändi. Näin suurta yhtyettä ei nähdä juuri koskaan tämän genren keikoilla Suomessa. Toki Fintelligens ja Riku Niemi Orchestra esiintyivät isolla köörillä Finlandiatalossa muutama vuosi sitten ja Pyhimyksellä oli juuri Passionsa Lahdessa, mutta se meni hieman eri genren piikkiin. Ela ja Cheek ovat siis yhdistäneet bändinsä niin, että JHT on tuonut oman poppoonsa ja Ela niin sanotut tanssivat torvensa. Ryhmää täydentävät tietysti molempien vakio-DJ:t Luoma ja **Ewok.

On todella virkistävää, että Suomen ykkösräppärit panostavat bändeihin, kun heillä kerran on siihen taloudellinen mahdollisuus. Tämä on viihdettä isolla v:llä.

Tätä voisi kutsua tässä ajassa vaikka kulttuuriteoksi, sillä todella monet räppärit ja popparit keikkailevat nykyään pelkästään DJ:n kanssa kustannussyistä. On todella virkistävää, että Suomen ykkösräppärit panostavat bändeihin, kun heillä kerran on siihen taloudellinen mahdollisuus. Tämä on viihdettä isolla v:llä.

Setin avauskappale Sinuhe on kaksikon sinkkutrilogian ehein kimppabiisi. Yhtäccii menee enemmän Elan stailiin ja Jokainen kyynel on selkeä Chekkosen biisi. Sinuhe on taas se kappale, jonka myötä toivoo, että Profeetat tekisivät kokonaisen albumin.

Etenkin Cheek rakastaa alleviivata asioita. Niin nytkin. Profeetat toteuttaa selkä vasten selkää -koreografian lyriikoiden mukaisesti vastakkain. Kappale päättyy halaukseen.

Seuraavaksi lavalle saapuu Cheekin vakiofiittaaja Diandra, kun Fiiliksissä-kappale alkaa. Tässä kohtaa Elalle jää tuplaajan rooli. Didi vetää totutun hyvin. Popparin ääni on poikkeuksellinen Suomessa, kuten on moneen kertaan todettu. Ei kukaan vedä niin kuin hän. Valitettavasti enempää fiittejä ei tule koko illan aikana.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Me ollaan ne on loistava valinta alkupuoliskolle. Juuri tällaista meininkiä odottaakin tämän tason räppäreiltä.

Me ollaan ne, jotka ei tuu koskaan poistuu täältä.

Me ollaan ne, jotka laittaa hallit pitää ääntä.

Sitten tulee Elastisen vuoro olla yksin parrasvaloissa. Räppäri asettelee tahdit tälle viikonlopulle, kun Profeetoilla menee tosiaan koko Loppuviikko areenakeikkojen merkeissä.

Tämä on sitä parasta Elaa.

- Huh huh! Ootteko valmiita kaikkien aikojen suomirap-show’hun, Elastinen kysyy aivan väärässä kohdassa, sillä seuraava kappale on _Vain elämää -_cover, joka on kaukana siitä suomiräpistä, jota Ela on ollut luomassa.

Yleisö kuitenkin rakastaa Naurava kulkuri -versiota ja laulaa mukana. Räpin kanssa tällä on kuitenkin vain vähän tekemistä. Näin kellareiden kasvatista tullaan koko kansan tähdeksi. Nauraen.

Juuri näiden covereiden takia varmasti moni on ostanut lipun tälle keikalle, eikä siinä ole mitään pahaa. Se vaan vie hieman pohjaa ”kaikkien aikojen suomirap-show’lta”.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Räppärit tietävät itsekin, että he ovat tyyliltään hyvin erilaisia.

Elalla on tanssitaustansa takia paremmat muuvit. Hänellä on myös parempi kunto kuin Chekkosella, sillä Elastinen viihtyy salilla. Räppäri ei hengästy, vaikka tahti on kova. Ela osaa myös laulaa paremmin, vaikka tänä iltana Cheek vetää varmaan puhtaammin kuin koskaan. Lisäksi Ela on ollut geimeissä kauemmin. Oikeastaan koko suomirap on hänelle velkaa. Elastinen on myös paljon hymyilevämpi ja helpostilähestyttävämpi kuin Chekkonen.

Cheek puolestaan on pitänyt soundinsa ajankohtaisena, laulaa tällä hetkellä paremmin kuin koskaan, on Suomen striimatuin artisti, kahminut Emma-palkintoja ja tehnyt genren isoimmat jutut. Cheekin draamantaju on ihailtavaa ja tinkimätön kunnianhimo aivan omalla tasolla.

- Ollaan aika erilaisia Jaren kanssa. Mä haluan tuoda niitä superlatiiveja, Ela spiikkaa.

Räppikädet nousevat ilmaan, kun Syljen-hitti alkaa. Juuri tällaisissa biiseissä Ela on parhaimmillaan.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Sitten tulee Cheekin vuoro.

Kuka muu muka aloittaa Chekkosen hittiputken. Juuri tässä nähdään hyvin Elan ja Jaren erot. Cheek uhoaa ja Elastinen tuo niitä superlatiiveja jokaisen elämään. Ikään kuin luokan kovis ja hymypoika jakaisivat lavan, kuitenkin sulassa sovussa.

Seuraavaksi on vuorossa Cheekin ensimmäinen iso hitti Liekeissä ja räppärin uran uudelle tasolle nostanut Vain elämää -laina Tinakenkätyttö. Chekkonen ei onneksi viljele covereita, vaan luottaa muuten omiin hitteihinsä. Kaija Koo -laina on täysin perusteltu valinta, sillä biisillä on niin tärkeä rooli koko kansan räppärin uralla. Ilman Vain elämää -suosiota ei olisi ollut stadionille asiaa.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Luoman ja Ewokin välinen DJ-battle antaa Profeetoille hetken aikaa hengähtää lavan takana. Suomalaisen bileräpin ykkös-DJ:t näyttävät, ettei areenalle olla tultu vain painamaan play-nappulaa. Luoma ja Ewok taistelevat paremmuudesta Cheekin ja Elan toinen toistaan isommilla hiteillä yleisöä huudattaen. Samalla tämä on battle Liiga Musicin ja Rähinän välillä. Juuri tämä on sitä hip hop -kulttuuria, jota paikalle saapuneet reality-fanit tuskin tajuavat. Battlen voittajaa ei kuitenkaan julisteta. Varmaankin siksi, että fiilis halutaan pitää positiivisena loppuun asti. Battle on myös erinomainen tapa käsitellä ne hitit, jotka eivät mahtuneet tänään settilistalle.

Kuka muu muka aloittaa Chekkosen hittiputken. Juuri tässä nähdään hyvin Elan ja Jaren erot. Cheek uhoaa ja Elastinen tuo niitä superlatiiveja jokaisen elämään.

Yhtäccii-kohubiisi kuljettaa show’ta eteenpäin. Tämä on sinkkutrilogian heikoin lenkki myös livenä.

Sitten seuraa hauska juonenkäänne, kun räppärit lainaavat toistensa kappaleita. Ensin Ela vetää suosikkibiisinsä Cheekin tuotannosta. Se on All Good Everything. Virkistävää!

Sen jälkeen tulee metatasojen metataso, kun Cheek tulkitsee Elan Vain elämää -coverin Peggyn. Yleisö laulaa innolla mukana, mutta olisi Cheek voinut valita toisinkin, esimerkiksi jonkun Elastisen ihan oman biisin. Niitä kun riittää.

Cheekin _Kyyneleet-_kappaleessa fiittaa yleensä joku laulaja, kuten Sami Saari, Kasmir, Jenni Vartiainen tai Pete Parkkonen. Nyt räppäri vetää kuitenkin biisin itse ja kuulostaa paremmalta kuin koskaan. Chekkosen ääni on vapautunut ja levännyt. Siinä ei ole samaa karheutta, jota kuulee loppukesän keikoilla tai muiden kiertueiden päätteeksi. Herää kysymys, onko Cheek ottanut laulutunteja.

Chekkosen potpuri menee cheekiyden ytimeen. Sen aikana kuullaan pätkät kappaleista Keinu, Sä huudat ja Äärirajoille. Sen jälkeen sokka irtoaa lopullisesti. Tämä on Cheekin kohokohta Profeetat-keikalla.

Tunnelmaa hieman latistaa paluu tosi-tv:seen. Elan potpurissa nimittäin kuullaan Täytyy jaksaa, Mikä boogie ja Lempo, joista siis kaksi kolmesta ovat tv:stä tuttuja reality-biisejä. Tilanteen pelastaa Elastisen uran ja oikeastaan koko genren aikoinaan uuteen nousuun johdattanut kappale Anna soida. Tämä on jotain niin mahtavaa. Elastinen näyttää upeat muuvinsa tanssijoiden kanssa lavalla. Tässä on hyvällä tavalla pala Amerikkaa, kunnon show-meininkiä.

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Profeetat-kappale tulee vihdoin.

- Tämä on se biisi, josta kaikki lähti liikkeelle, Cheek muistuttaa.

_Profeetat-_biisi on nähty Elan ja Cheekin yhteisvetona monta kertaa eri areenoilla, kuten esimerkiksi Blockfesteillä ja Olympiastadionilla. Tämä menee hyvällä tavalla rutiinilla.

Encore on valittu hienosti. Elastinen vetää erinomaisen tsemppiantheminsa Eteen ja ylös, johon Cheek vastaa megahitillään Timantit on ikuisia. Profeetat-keikan kruunaa tuorein kappale Jokainen kyynel, mutta tältä keikalta ei tarvitse lähteä kyynel silmässä. Maamme ykkösräppärit halaavat vielä toisiaan kaikkensa antaneina, kun fanit lähtevät areenalta hymyillen kotiin. Tämä keikka tulee jäämään suomiräpin historiaan.

Lue myös:

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään 

Cheek kommentoi Yhtäccii-kappaleen lyriikoita: Samalla lailla mimmiräppäritkin kautta linjan on tehny samanlaista läppää äijistä 

Profeetat: Se mikä meitä yhdistää on korkea työmoraali  

Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
YleX // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Profeetat // Kuva: Katariina Salmi/YleX
Elastinen ja Cheek eli Profeetat Turussa. // Kuva: Katariina Salmi/YleX