Hyppää pääsisältöön

Läpimurtonsa jälkeen Töölön Ketterä halusi tehdä varmoja hittibiisejä, mutta VilleGalle kielsi – “Hän oli, että mitä nämä oikein on”

Reilu vuosi sitten Töölön Ketterä ei edes unelmoinut levytyssopimuksesta. Sitten ilmestyi Ludoo, joka muutti kaiken.

Töölön Ketterä eli Handshaking (vas.) ja Matti 8. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

- Otatko kahvia, Töölön Ketterän räppäri Matti 8 kysyy bändin kimppakämpässä Helsingin Töölössä.

- Se ei valitettavasti ole ludoo, hän lisää ja nauraa.

Ludoolla eli Saludo-kahvilla on yllättävän iso merkitys siihen, että Töölön Ketterästä on vuoden aikana tullut Suomen johtava grime-yhtye. Matti 8:n ja Handshakingin debyyttikappale Ludoo viittaa juuri Saludoon, jota Ketterän kaveriporukassa kutsutaan ludooksi.

Ludoo nousi YleX:n soittolistalle ja on samalla se biisi, jolla Töölön Ketterä löi itsensä läpi.

Töölön Ketterä – Ludoo Yhtäkkiä Suomessa oli yhdestä Helsingin arvostetuimmista kaupunginosista eli Töölöstä tuleva uskottavan kuuloinen suomigrime-duo, joka räppää kahvista.

Se on kombo, jota kukaan ei osannut odottaa.

Eivät edes 22-vuotias räppäri Matti 8 ja biiteistä vastaava tuottaja Handshaking, 23. Kaksikko kertoo, että haipin kulmakivenä oli valinta YleX:n Nosteessa-bändiksi. Sitä pystyi käyttämään neuvotteluvalttina esimerkiksi levytyssopimusasioissa PME:n kanssa, johon Töölön Ketterä sainattiin jo ennen debyytti-EP:n julkaisua.

Vaikka kaksikon suosio kasvoi salamannopeasti, Töölön Ketterä ei ole lähtenyt leijumaan. Siitä on kiittäminen PME-moguli ja yhtyeen A&R VilleGallea, joka ei ole antanut menestyksen nousta hattuun.

Hyvä esimerkki nähtiin viime viikolla, kun Matti 8 postasi omalle tililleen Facebookissa, että Töölön Ketterän seuraava biisi tulee olemaan iso. VilleGalle laittoi välittömästi viestiä, että ei noin voi sanoa, kun biisi ei ole vielä iso.

- Galis jaksaa viikoittain muistuttaa, että PME:llä pysytään nöyränä, Matti 8 sanoo.

"Galis jaksaa viikoittain muistuttaa, että PME:llä pysytään nöyränä."― Matti 8

Nöyränä – sekä aitona omalle tekemiselleen. Viime kesänä Töölön Ketterä keikkaili monien festareiden pienillä lavoilla. Kunnianhimoiselle kaksikolle tämä ei kuitenkaan riitä. Kesän jälkeen mieleen tuli seuraava vuosi ja vähintään telttalavoilla eli astetta isommilla lavoilla esiintyminen. Sitä varten täytyisi takoa pari hittiä.

Töölön Ketterä teki pari demoa, jotka olivat grimen sijaan puhdasta räppiä. Ne olivat sellaisia biisejä, joista Matti 8 ja Handshaking ajattelivat, että niistä tulee jotain isoa.

- Vietiin ne Galikselle ja hän oli, että mitä nämä oikein on ja että hän haluaa grime-bändin, Matti 8 sanoo.

Biisit olivat hyviä, mutta eivät kuulostaneet Töölön Ketterältä. Vaikutteita demobiiseihin oli haettu juuri ilmestyneeltä Draken Views-albumilta.

- Mutta ei meillä ollut se soundi oikeasti hanskassa. Galis hiffaa, että ei voi vain lähteä tuohon yhtäkkiä, että se ei toimi. Jollain muulla levy-yhtiöllä ne olisivat voineet mennä läpi, Matti 8 kertoo.

- Oma linja on vaan pakko pitää.

Ehdoton ei ryyppäysbiiseille

Matti 8:n ja Handshakingin lisäksi kimppakämpässä asuu kaksi muuta henkilöä. Asunto ei ole erityisen siisti – se on sellainen tyypillinen jätkien asunto. Haastattelu tehdään Handshakingin huoneessa, joka on kuulemma siisteimmässä kunnossa, mutta ei tänne deittiseuraa kannattaisi pyytää. Sänky on jäänyt petaamatta, ja sen päällä on mytyssä pieni läjä vaatteita.

Huone on täynnä erilaisia viherkasveja. Siellä on myös kaksi akvaariota. Seinällä on muun muassa lanttujuliste ja Etelä-Korean lippu.

DJ-tuottajan huoneesta löytyy totta kai vanha kunnon vinyylisoitin. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Missään ei loju tyhjiä tai täysiä alkoholipulloja, jotka kuuluvat monien nuorten aikuisten peruskuvastoon.

Huomio on yhtenäinen Töölön Ketterän musikaaliseen linjaan nähden: heidän kappaleillaan ei kuulla hienoja sanoja tai ylistyksiä ryyppäämisestä tai päihteistä yleensä.

- Ryyppäysmusa on aina helppoa ja iisiä. On kuuntelijan aliarvioimista tehdä sellaisia biisejä, joita soitetaan lauantaisin yökerhoissa, Matti 8 sanoo.

- En tiedä haluaisinko, että mun biisillä olisi se konteksti, että vedetään pää täyteen, Handshaking jatkaa.

Se ei tarkoita sitä, että Matti 8 ja Handshaking olisivat streittareita, täysin päihteettömiä. Handshaking sanoo, että on mukavaa istua iltaa muutaman bissen äärellä, mutta siitä ei kuitenkaan tule sellaista fiillistä, että “onpa tämä maailman mahtavinta hommaa.”

"Alkoholi on olemassa, mutta niin on moni muukin asia."― Handshaking

- Alkoholi on olemassa, mutta niin on moni muukin asia. Se saa juuri sen painoisen roolin meidän biiseissä, Handshaking sanoo.

Töölön Ketterän debyyttibiisi Ludoo ironisoi päihdebiisien kulttuuria. Kappaleen nimestä olisi voinut luulla, että kyse on jostain päihteestä, jonka Töölön Ketterä on nimennyt ludooksi.

- Niitä biisejä on paljon, joissa keksitään jollekin päihteelle uusi nimi. Ludoo oli hauska trikki, kun jälkeenpäin huomaa, että se on kahvia.

Entäs sitten vappuviikolla julkaistu Kuplii? Kai se on selvää, että Kuplii viittaa päihdyttävään kulpajuomaan, jota monet vappuna nauttivat.

Ei, ellei sen halua tarkoittavan juuri sitä. VG+:n tuottaman biisin ajatus on lähtenyt slangisanasta bubblin’, joka tarkoittaa, että meininki on hyvää.

- Kun mesta laitetaan kupliin, niin te tarkoittaa, että on hyvä tunnelma, Matti 8 sanoo ja jatkaa:

- En skumppaa edes ajatellut, meillä se on enemmän noissa kivennäisvesijutuissa.

Töölön Ketterä feat. VG+ - Kuplii Ei kuitenkaan ole sattumaa, että pop-henkinen biisi julkaistaan vapun alla. Vapun läheisyys ei kuitenkaan ollut ainoa syy kappaleen julkaisulle. Nyt oli yksinkertaisesti hyvä aika laittaa pihalle hieman kokeilevampi biisi, kun Huolel ja vuodenvaiheessa ilmestynyt Valitsemaanne numeroon on otettu isosti vastaan.

- Nyt alkoi olla oikea aika tälle ja kelattiin, että vappu toimii siihen hyvin, Matti 8 sanoo.

“Töölö on Helsingin paras paikka”

Palataan vielä hetkeksi Töölön meininkiin Suomen johtavan grime-duon kotiseutuna. Töölö on jylhien kerrostalojen kaupunginosa, jonka maisemat näyttävät erilaisilta kuin missään muualla Suomessa. Töölössä tuntuu kuin olisi keskieurooppalaisessa kaupungissa.

Tältä näyttää Töölö, suomi-grimen kehto. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Etu-Töölö, josta Ludoo-biisissä lauletaan, on vain pieni osa Töölöä aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Se on samalla se Helsingin kaupunginosa, jota lauletaan tällä hetkellä maakunnissakin isoon ääneen.

- Puhutaan kuitenkin vain muutamasta korttelista. Voi olla, että se on niin spesifi, että se on samalla universaali, Handshaking sanoo.

- Jos jengi käy ikinä Töölössä, niin ne ymmärtää tän meidän twistin, Matti 8 jatkaa.

"Jos jengi käy ikinä Töölössä, niin ne ymmärtää tän meidän twistin."― Matti 8

Twisti tulee grimen ja töölöläisyyden yhdistämisen lisäksi siitä, että Matti 8:lla ja Handshakingilla ei ole vahvaa töölöläistä identiteettiä, sillä he ovat asuneet alueella vasta alle kahden vuoden ajan. Jos he olisivat viettäneet lapsuutensa Töölössä, bändin nimi tuskin olisi Töölön Ketterä.

- Nyt me voidaan leikkiä sillä tyylillä, mitä se kotiseutuprofiilin korostaminen voisi olla, Handshaking kertoo.

Kotiseuturakkaus Töölöä kohtaan on kuitenkin roihahtanut liekkeihin. Kaksikon mukaan Töölössä on miellyttävää asua, kun palvelut ovat vieressä, mutta meininki kuin pikkukylässä. Alakerran taiteilijanaapuri saattaa laittaa viestiä, että tulkaa syömään täytekakkua, lähikioskia pitävä vanha intialainen pariskunta käyttää aina sanaa herra, kun juttelee kaksikolle.

Meininki on paljon rauhallisempaa kuin nuorten, muusikoiden ja muiden taiteilijoiden suosimassa Kalliossa.

- Töölö on Helsingin paras paikka, Matti 8 sanoo.

Lue myös:

Biisianalyysissä Huolel: Töölön Ketterän uusi biisi on armotonta tykitystä, jonka Kuben fiitti kruunaa

YleX Läpimurto: Töölön Ketterä muovaa käsitystä suomigrimestä jokaisella julkaisullaan

YleX Ensinäyttö: Nousukiidossa oleva Töölön Ketterä ei pelkää herkkien poikien leimaa

Sonny on lahjakkaampi kuin luulit – mielenkiintoisin grime-tulokas tulee samasta bändikoulusta kuin Haloo Helsinki!

Teininä Vesta nautti hyvästä vihasta, nykyään hän kuuluu hurmaavimpiin ja mukavimpiin poptulokkaisiin