Hyppää pääsisältöön

Älä maksa liikaa – tarkista ainakin nämä, kun täytät veroilmoitusta

Veroilmoitus
Veroilmoitus Kuva: Mika Hokkanen / Yle verotus,verot

Veroilmoituksen teko on nykyään helppoa. Ilmoitusta ei aina tarvitse edes palauttaa ja jos tarvitsee, verkon kautta se onnistuu kätevästi. Ehkä liiankin kätevästi, sillä usein vähennyksiä jää kirjaamatta - ja veronpalautukset saamatta. Osa vähennyksistä on jo valmiina kotiin tulleella esitäytetyllä veroilmoituksella, mutta osaa pitää erikseen vaatia.

Veroilmoituksen palautuspäivät keväällä 2019

Saat henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2019. Jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään, muuten vuoden 2019 veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on joko 7.5., 14.5. tai 21.5.2019. Palautuspäivä on merkitty veroilmoituksen etusivulle.

Esitäytetyn veroilmoituksen ulkoasu muuttuu keväällä 2019. Veroilmoitus ei ole enää täytettävä lomake vaan tuloste verotustiedoistasi.

Veroilmoituksen tekemiseen saa apua verottajan verkkopalvelusta, Chat-palvelusta tai numerosta 029 497 002.

Tarkista veroilmoituksen tiedot

Veroilmoitus kannattaa käydä läpi, vaikka veronpalautusta olisikin tulossa.

Vuoden viimeisestä palkkakuitista voit verrata, että kaikki tulot ja ennakonpidätykset ovat esitäytetyllä veroilmoituksella oikein. Ennakonpidätyksissä saattaa olla virheitä, jos sinulla on ollut esimerkiksi satunnaisia keikkatöitä.

Tarkasta palkkakuitin avulla myös eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen summat. Sama koskee ammattiyhdistyksien ja työttömyyskassojen jäsenmaksuja. Tyypillisesti juuri jäsenmaksut saattavat puuttua esitäytetystä veroilmoituksesta.

Tarkasta myös, että lainojen korot täsmäävät pankilta saamasi korkotodistuksen kanssa. Ole tarkkana, että lainojen käyttötarkoitus on oikein, koska niiden verokohtelu riippuu käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi asuntolainan korot ovat osittain vähennyskelpoisia, mutta kulutusluottojen, kuten autolainan ei.

Bussi Helsingin keskustassa.
Yleensä matkakulut ovat vähennyskelpoisia julkisten kulkuvälineiden mukaan Bussi Helsingin keskustassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Helsinki,hsl,linja-autoliikenne,paikallisliikenne,joukkoliikenne,Helsingin seudun liikenne
Matkakustannusten omavastuu on 750 euroa

Vaadi vähennykset matkakustannuksista

Päivittäisistä asunnon ja työpaikan välisistä matkoista aiheutuneet kustannukset ovat vähennyskelpoisia halvimman kulkuneuvon taksan mukaan. Yleensä se tarkoittaa julkista kulkuneuvoa.

Muista kuitenkin että omavastuu keväällä 2019 jätettävässä veroilmoituksessa on 750 €/vuosi ja matkakustannusten yläraja on 7000 € vuodessa. Näin siis esimerkiksi Helsingin sisäinen matkakortti ei ylitä omavastuuta, mutta pääkaupunkiseudun seutulippu ylittää. Vuonna 2020 tilanne voi olla eri, kun HSL-alueen lippuhinnoittelu muuttuu.

Oma auto tai työsuhdeauto on halvin kulkuneuvo silloin, kun julkisia kulkuneuvoja ei ole lainkaan käytettävissä. Nykyisin on mahdollista vähentää jopa polkupyörälla kulkeminen, silloin vähennys on 85 €/vuosi. Muista kuitenkin tuo omavastuu 750 €.

Lisätietoja matkakustannusten, vaikkapa oman auton käytön vähentämisestä löytyy verottajan sivuilta.

Hyväksyttäviä tulonhankkimiskuluja voivat olla esimerkiksi työasunnon vuokrat tai tarvittava ammattikirjallisuus.

Ilmoita tulonhankkimiskulut

Tulonhankkimiskulut on yksi yleisimmistä verovähennyksistä. Verottaja vähentää palkkatuloista tulonhankkimiskuluina 750 euroa ilman eri selvitystä. Sinun ei siis kannata nähdä vaivaa kustannusten selvittämiseksi, jos todelliset tulonhankkimiskulusi eivät ylitä tuota määrää.

Omavastuun ylittäviä hyväksyttäviä kuluja voivat olla esimerkiksi työasunnon vuokrat tai tarvittava ammattikirjallisuus.

Ammattikirjallisuus saattaa mennä läpi vaikkapa opettajilla, mutta perussanomalehdet menevät harvoin läpi. Joissakin ammateissa saatetaan hyväksyä jopa työvaatteita vähennyksiksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi univormut, joita ei arkivaatteina voi yleensä käyttää.

Nykyisin myös tietokoneen hankintakulut saattavat mennä tulonhankkimiskuluihin, jos pystyy osoittamaan koneen hankinnan liittyvän työtehtäviin.

Verottajan sivuilla on tarkempi luettelo tulonhankkimisvähennyksistä.

Siivousvälineitä
Siivouksestakin voi saada kotitalousvähennystä Siivousvälineitä Kuva: Arja Lento/Yle siivousvälineet,siivous
Jos remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit jakaa kotitalousvähennyksen laskujen maksupäivien mukaan kahdelle eri verovuodelle

Hyödynnä kotitalousvähennys

Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ovat esimerkiksi siivous, kodin ja vapaa-ajan asunnon korjaustyöt. Tällaisena ei pidetä yleensä kodinkoneiden korjaus- tai asennustöitä. Poikkeuksena ovat esimerkiksi tietokoneiden ja ohjelmistojen asennus- ja kunnossapitotyö.

Kotitalousvähennystä voit saada enimmillään 2400 € vuodessa. Omavastuu on 100 €. Tulojen suuruus ei vaikuta kotitalousvähennyksen määrään, eli jos saat vähennystä esimerkiksi 500 euroa, verosi pienenevät suoraan saman verran.

2400 € vuodessa on henkilökohtainen, joten pariskunnalta kotitalousvähennys on yhteensä jopa 4800 €. Jos 2400 euron henkilökohtainen yläraja ei ylity niin vähennystä kannattaa vaatia vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu vähennetään vain kertaalleen.

Kotitalousvähennys myönnetään sinä vuonna, jona olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan ja sivukulut. Jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuonna maksettujen laskujen mukaan. Omavastuuosuus toki vähennetään molempina vuosina.

Tarkemmat ohjeet kotitalousvähennyksestä löytyvät verottajan sivuilta.

Säilytä kuitit

Kuitteja tulonhankkimiskuluista, matkakuluista tai kotitalousvähennyksestä ei tarvitse liittää veroilmoitukseen. Verottaja ei tarkasta kaikkia veroilmoituksia. Osa veroilmoituksista tutkitaan tarkemmin ja tällöin kuitit voidaan pyytää nähtäväksi. Kuitit pitäisi säilyttää kuusi vuotta eli niin kauan kun verotusta voidaan oikaista.

Vuoden 2018 verotukseen sovelletaan pääsääntöisesti kolmen vuoden muutoksenhakuaikaa sekä oikaisuaikaa. Tietyissä tilanteissa verohallinnolla on kuitenkin kolmea vuotta pidempi aika oikaista verotusta verovelvollisen vahingoksi.

Muista asuntolainan korkojen vähennys

Pankki ilmoittaa lainan määrän ja lainan korot verottajalle, ja ne näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella. Ne kannattaa silti tarkastaa.

Asuntolainan korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, jolloin vähennyskelpoista on 30 prosenttia koroista. Jos sinulla ei ole pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä korkoja, syntyy alijäämä. Tästä alijäämästä 30 % luetaan alijäämähyvitykseksi, joka vähennetään ansiotulojesi veroista. Jos tämä tuntuu monimutkaiselta niin verottajan sivuilta löytyy esimerkkejä.

Asuntolainalla tarkoitetaan lainaa, joka kohdistuu vakituisen asunnon hankkimiseen tai sen peruskorjaukseen. Kakkosasunnon lainan korot voivat tietyissä tapauksissa olla vähennyskelpoisia, jos esimerkiksi asuu työn takia eri paikkakunnalla kuin missä on perheen varsinainen koti.

Lisätietoja asuntolainan korkojen vähennyksistä löytyy verottajan sivuilta.

EDIT 11.4.2018: Päivitetty vuonna 2019 tehtävän veroilmoituksen (vuoden 2018 verotus) luvut. Päivitetty myös linkkejä.
EDIT 10.4.2018: Päivitetty vuonna 2018 tehtävän veroilmoituksen (vuoden 2017 verotus) luvut. Päivitetty myös linkkejä.
EDIT 7.5.2018 klo 11.45: Täsmennetty verotuksen oikaisuaikaa.

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?