Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?
Astronautit vaihtavat vaatteita melkoisen harvoin, syövät lautasensa ja nukkuvat seinään kiinnitetyissä makuupusseissa ilman tyynyä – eivätkä tunne, milloin ovat pää alaspäin.
Hikiset sukat vaihdetaan uusiin viikon välein
ISS:llä ei ole mahdollisuutta pestä pyykkiä, joten samoja vaatteita käytetään pitkään. Paitaa astronautit vaihtavat noin kerran kuukaudessa.
Astronautit harrastavat liikuntaa vähintään kaksi tuntia päivittäin, joten sukkia on pakko vaihtaa vähän useammin. Puhtaat sukat saa jalkaan noin kerran viikossa.
Hiusten peseminen on avaruusasemalla kirjaimellisesti hiuksia nostattava kokemus. Kun kaikki leijuu ympäriinsä – niin hiukset kuin vesikin – astronautit pesevät hiuksensa shampoolla, jota ei tarvitse huuhdella.
Hiuksista kuivuessa haihtuva vesi kerätään talteen ja kierrätetään juomavedeksi. Sama tehdään kaikille nesteille avaruusasemalla – myös virtsalle.
Avaruusaseman vessa toimii tyhjiöimurilla. Astronauttien on sidottava itsensä kiinni välttyäkseen leijumasta itse pois. Kiinteä aine pakataan ja hävitetään myöhemmin. Virtsa kerätään talteen ja kierrätetään. Osa avaruusaseman juomavedestä on jo vuosia tehty keräämällä ilmankosteus talteen ja kierrättämällä virtsaa ja hikeä monimutkaisessa puhdistuslaitteistossa. Lopputulos on – ensivaikutelmasta huolimatta – todella puhdasta.
Kyyneleet eivät valu avaruudessa
Painottomuudessa vedestä muodostuu leijuvia palloja, joita pitää koossa veden pintajännitys. Siksi esimerkiksi märän pyyhkeen kuivaksi puristaminen saa aikaan erikoisen lopputuloksen.
Kyyneleetkään eivät painottomuudessa valu mihinkään vaan jäävät kellumaan silmän päälle.
Pitkäaikainen oleskelu avaruudessa on rankkaa astronauttien silmille. Painottomuudessa veri pakkaa jalkojen sijaan päähän ja kallonsisäinen paine kasvaa. Tämän on ajateltu olevan syynä näkökyvyn heikkenemiseen, josta kärsii jopa kaksi kolmesta astronautista.
Nukkumaan meneminen muistuttaa takin pukemista
Avaruusasemalla ei käytetä lautasia, vaan esimerkiksi kana ja riisi -annos kootaan tortillan päälle. Näin selvitään ilman tiskejä. Avaruuskeittiössä ruoanlaiton tärkein työkalu on sakset, joilla avataan maassa pakatut ruoka-annospussit. Ruoanlaitto on helppoa: useimmiten valmistaminen tarkoittaa nesteen lisäämistä ja lämmittämistä.
Painottomuudessa astronauttien haju- ja makuaistit heikkenevät, joten makuelämykset eivät ole kovin voimakkaita. Silti avaruudessakaan ruoan tarkoitus ei ole pelkästään tarjota työskentelyyn riittävää kalorimäärää. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n mukaan ruoalla on tärkeä psykologinen vaikutus astronauteille. Siksi tarjolla on myös herkkuja: esimerkiksi suklaakakkukahvit.
ISS:llä aurinko nousee ja laskee 16 kertaa vuorokaudessa, mutta astronautit pyrkivät ylläpitämään normaalia vuorokausirytmiä. Avaruusasemalla nukutaan pienissä kapseleissa seinään kiinnitetyissä makuupusseissa ilman tyynyä. Nukkumaan mennessään astronautit sujahtavat makuupussiin kuin ison takin sisälle. Makuukapseleita on avaruusaseman kaikilla reunoilla, sillä astronautit voivat nukkua miten päin vain. Painottomuudessa ei tunne, milloin on pää alaspäin.
Kansainvälinen avaruusasema ISS
- on maailman suurin satelliitti. Se on jalkapallokentän kokoinen.
- koottiin avaruudessa. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1998.
- sai ensimmäisen miehistön marraskuussa 2000. Nyt asemalla on 51. miehistö.
- kiertää maapallon ympäri noin 90 minuutissa.
Kurkista itse!
Vieraile kansainvälisellä avaruusasemalla virtuaalisesti täällä.
Katso, miltä maapallo näyttää ISS:ltä juuri nyt täällä.
Jos haluat löytää kansainvälisen avaruusaseman tähtitaivaalta, työkalu siihen löytyy täältä.