Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pietari K. kävi täällä pääkuva

Pihalla podcasteista? Aloita tästä!

Nainen kuuntelee kännykästä podcastia.
Nainen kuuntelee kännykästä podcastia. Kuva: Yle / Kaisa Alenius Podcast,kirjojen suomi

Supersuositulla Serial-podcastilla on ollut jo 40 miljoona kuulijaa. Podcastien noususta on merkkejä myös Suomessa. Mitä podcastit ovat ja mistä kuuntelun voi aloittaa?

Podcastit ovat audiota kuten radio-ohjelmatkin, mutta ne ovat ennen kaikkea aivan oma lajinsa. Podcastit ovat äänen taidetta, tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, draamaa, keskustelua tai rauhallista pohdittua kerrontaa.

Ylellä alkoi pari viikkoa sitten kirjallisuus-podcast Pietari K. kävi täällä. Sarjan toimittaja Pietari Kylmälä pohti toimittaja Kati Lahtisen kanssa Radio Suomen Ajantasassa podcastien olemusta.

Nämä viisi asiaa erottavat podcastin omaksi lajikseen:

1. Pieni on suurta
Podcasteille mikään aihe ei ole liian pieni. Radiokanavien koneisto on niin iso, että sinne on vaikea saada hyvin pieniä aiheita. Riippumattomuus on netille laajemminkin olennaista. Nettiin voi laittaa mitä vaan.

2. Löydä oma juttusi
Radiosta kuunnellaan, mitä sieltä tulee, mutta podcastit poimitaan käsin. Siksi niistä löytää juuri itselle tärkeät asiat. Kiinnostaako parsakaali, kirjallisuus, Washingtonin sisäpiirit? Löydä podcastit!

3. Tee se itse
Podcast-kulttuuriin liittyy vahvasti tee se itse -tapa ajatella. Kuka tahansa voi tehdä radiota, sillä podcastien tekeminen ja julkaisu on halpaa.

4. Pitää kiinnostaa
Koska netissä kuuntelijaa ei saada vahingossa, on kerronnan oltava todella koukuttavaa. Onneksi radioilmaisua ei olekaan jätetty vain isojen kanavien vastuulle, sillä podcastit rikastavat kerrontaa ja niissä puhutaan kirjavaa kieltä

5. Aina mukana
Podcastien nousuun vaikuttaa tietysti myös tekniikka: Mukana kulkevat älypuhelimet ja laajakaistat tekevät kuuntelun mahdolliseksi missä tahansa. Kuuntelijana voit valita myös itsellesi sopivan mittaisen ohjelman – sen mukaan onko aikaa tunti tai vartti.

Tilaa Pietari K. kävi täällä -podcast täältä!

Pietari Kylmälän tärpit podcastien maailmaan

Kirja-podcasteja:

Sivumennen
Paras ja ainoa suomalainen kirjallisuutta käsittelevä indie-podcast. Aina kun kuuntelen tätä, ajattelen, että olisipa aikaa lukea yhtä paljon kuin Jonna Tapanaisella ja Johanna Laitisella. Englannin- ja norjankielistä kirjallisuutta, myös televisiosarjoja.

Bret Easton Ellisin podcast
Överipitkiä kulttuuriesseitä. Aivan loistavaa kamaa, jos haluaa pysyä kärryillä länsimaisen kulttuurin kipupisteistä, huonoista elokuvista ja kapitalismin “ylätason” kehityksestä.

My Dad Wrote a Porno
Toimittaja lukee viikottain yhden luvun isänsä kirjoittamasta tuhmasta romaanista kavereidensa kanssa. Hassua hihittelyä ja perhetunteita.

NY Times: The Book Review Podcast
Laadukas kirjallisuus-podcast, jossa New York Timesissa käsiteltyjen teosten kirjoittajat keskustelevat kirjoistaan syventävästi. Pamela Paul on hyvä juontaja.

Laatua ja klassikoita:

Reveal
Tiukkaa tutkivaa journalismia, kansainvälistä yhteistyötä ja hyvää tarinankerrontaa.

Benjamen Walker’s Theory of Everything
Benjamen Walker on ihan hirveän hyvä toimittaja. Podcast käsittelee ennen kaikkea teknologian ja uuden työn aihepiirejä, mutta onnistuu laajentamaan teemojaan ja suhtautuu sopivan itsereflektiivisesti omaan ilmaisuunsa. Hyvää radiofoniaa tämäkin! Täältä löytyy myös podcastaamisen lyhyt historia.

99% Invicible
Roman Mars on keskeinen toimija koko nykyisen amerikkalaisen indie-podcast-ekonomian taustalla. Hänen perustamansa Radiotopia-yhteisö tuottaa myös Benjamen Walkerin ja montaa muuta ohjelmaa. 99% Invicible käsittelee designia, mutta todella laajalla pensselillä. Jakso keskellä Mojaven autiomaata kököttävästä puhelinkopista on klassikko.

Serial ja S-Town
Sarjamuotoisen radiodokumentarismin kruununjalokivet ovat muokanneet radiokerronnan perusteita ja tuotantologiikkaa ehkä enemmän kuin mikään nykyhistorian kulttuurituote. Tekijäporukka on hankkinut kannuksensa 90-luvun alkupuolelta pyörineen This American Life -radio-ohjelman parissa ja vienyt radiofonisen tarinallisuuden niin sanotusti nextille levelille.

Radiofonisesti kiinnostavia podcasteja:

Re:sound
Chicagolaisen Third Coast International -radiofestivaalin ohjelmiston parhaita paloja. Tämä on korvia avaavaa kuunneltavaa viikosta toiseen!

Radiolab
Ehkä maailman paras radio-ohjelma (minun mielestäni). Tieteeseen keskittyvä ohjelma (hyvin laajasti käsitettynä), jonka jokainen jakso onnistuu olemaan vetävä ohjelma ja radiofoninen taideteos. Tätä on suorastaan masentavaa kuunnella rajattujen resurssien kanssa kamppailevana radiotoimittajana, mutta kuunteleminen kannattaa kuolettavasta kateudesta huolimatta!

Kuuntele Ajantasaa, jossa Pietari Kylmälä on vieraana

Kommentit
 • Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Olen nyt tarkastellut Suomen satavuotisjuhlia tietyllä tavalla aitiopaikalta viimeisen vuoden ajan toimittajana Ylen Kirjojen Suomi -hankkeessa ja oloni on toiveikas. Tämä Suomi100-juhlinta tuntuu nimittäin sopivan keveältä ja ilahduttavan tyhjältä, aivan kuten nationalismin jälkeiseen maailmaan kuuluukin. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Kaupunkilaisille on luonteenomaista, että he haluaisivat olla maalaisia - ainakin silloin tällöin. Yleensä tämä halu tulee silloin kun ahdistaa, on kiire tai sää on huono. Näinä hetkinä kaupunkilaiset ajattelevat lapsuuden pitkiä kesiä mummolassa ja miettivät, että olisiko meistäkin maalaisiksi. Ajatus kuitenkin haihtuu nopeasti, kun kaupunkilaiset tajuavat, että sama ahdistus, kiire ja huono sää jatkuvat myös maalla. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten? Kuuntele podcast tai lue essee täältä!

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

Kirjojen Suomi