Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Metsäviklo

Metsäviklo
Skogssnäppa

21–24 cm, 60–90 g

Metsäviklo on hieman mustarastasta pienempi ja solakampi kahlaaja. Vihertävät jalat ovat melko pitkät, kuten tumma nokkakin. Yläpuoli on mustahko pienin vaalein pilkuin, vatsa puhtaanvalkoinen. Rinnassa ja päässä on tummia viiruja. Soidinääni on sointuvan jokeltava ”ti-lyivi ti-lyivi…”, lentoääni hätäinen ”tlyit-vitt, tlyit-vitt-vitt”.

Metsäviklo pesii havumetsäalueilla korpinotkelmien, muiden pikku kosteikkojen ja suonreunojen liepeillä. Muuttoaikaan laji levähtää kosteikkojen lisäksi pienehköillä tulvapelloilla ja ojanvarsilla. Metsäviklo pesii kahlaajille poikkeuksellisesti puussa vanhassa rastaan tai oravan pesässä. Laji syö monenlaisia selkärangattomia.

Metsäviklo on yleinen metsäseuduilla Lapin eteläosia myöten. Viklot lähtevät Välimeren maihin kesä-syyskuussa ja palaavat valtaosaksi huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!