Hyppää pääsisältöön

Suomen lepakot

Lepakko on todellinen kevään airut, sillä se lähtee liikkeelle vasta, kun ilma on tarpeeksi lämmintä, vähintään 6 astetta. Lepakoilta vaaditaan erityistä kestävyyttä Suomen olosuhteissa, sillä talvet ovat kylmiä ja pitkiä, kesät valoisia pimeässä viihtyville eläimille. Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia.

Pohjanlepakko

Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakkolaji. Sitä tavataan koko maassa, mutta pohjoisessa se on harvalukuinen. Päivisin se piilottelee mielellään rakennuksissa ja horrostaa talvisin muutaman lajitoverin kanssa esimerkiksi kellarissa.

Perusväriltään pohjanlepakko on tumma. Naama ja lenninräpylät ovat ruskeanmustia ja turkki mustanpuhuva. Selän karvojen kärjet ovat kullankeltaiset, ja kaulalla on kellertävä alue.

pohjanlepakko
pohjanlepakko Kuva: Benjam Pöntinen pohjanlepakko

Pohjanlepakko suosii avaria maisemia ja lentää melko korkealla, 5–10 metrin korkeudessa. Detektorilla havainnoitaessa lajin kaikuluotausääni kuulostaa maiskuttavalta ja kuuluu parhaiten noin 28 kHz taajuudella.

Vesisiippa

Vesisiippa viihtyy vesistöjen lähellä. Se lentää usein veden pinnan tuntumassa ja saalistaa surviassääskiä. Päivisin se piilottelee mieluiten puunkoloissa, siltojen rakenteissa tai lepakonpöntöissä.

Vesisiipan turkki on ruskea ja vatsapuoli on harmahtava. Vesisiipan voi erottaa pohjanlepakosta korvista: Siippalajeilla korvat ja korvankansi ovat pitkulaiset, pohjanlepakolla pyöreähköt.

lepakko
lepakko Kuva: Benjam Pöntinen vesisiippa

Detektorilla vesisiippa kuuluu parhaiten noin 45 kHz taajuudella. Sen ääni kuulostaa rätisevämmältä kuin pohjanlepakko, rytmi on paljon nopeampi ja äänen taajuus korkeampi.

Korvayökkö

Korvayökön korvat ovat puolet sen ruumiinpituudesta, ja sen voi tunnistaa jopa lennosta. Sen turkki on harmahtavan ruskea.

Päivisin korvayökön voi löytää rakennuksista. Se pitelee pitkiä korviaan supussa kainaloissaan niin, että vain korvankannet ovat näkyvissä.

lepakko
lepakko Kuva: Benjam Pöntinen Korvayökkö

Korvayökön äänet ovat hiljaisia ja matalia, ja niitä voi olla vaikea kuulla detektorilla. Äänet ovat kaksiosaisia ja ne kuuluvat noin 20 kHz ja 42 kHz taajuudella.

Muita lepakkoja

  • Isoviiksisiippa
  • Pikkulepakko
  • Kääpiölepakko
  • Vaivaislepakko
  • Ripsisiippa
  • Lampisiippa
  • Isolepakko
  • Kimolepakko
  • Etelänlepakko