Hyppää pääsisältöön

Viikon albumi: indiepoppari Kasper teki Pehmeä aika -nimisen levyn, jotta maailmassa jylläävät kovat arvot vaihtuisivat hellempiin

Unenomaista pop-musiikkia tekevä Kasper käärii vaikeat ja raskaat aiheet höyhenenkevyeen pakettiin.

Kasperin debyyttialbumi Pehmeä aika julkaistaan perjantaina. // Kuva: Promo

Helsinkiläisen Kasperin eli Kasper Kotisaaren, 26, musiikkia voisi kuvailla taidepopiksi. Keveisiin ja maalaileviin melodioihin käärityt runolliset sanoitukset ja persoonallinen laulusoundi ovat herkkua indiepopin ystäville, mutta harvemmin tällaista musiikkia kuulee valtavirtaradioiden soittolistoilla.

Lähtökohtaisesti jo määritelmä taidepop saattaa nostaa Kasperin musiikkia tuntemattoman karvat pystyyn. Taide-etuliitteestä tulee helposti fiilis jostain vaikeasti ymmärrettävästä, vaihtoehtoisesta tai itsetarkoituksellisesti hankalasta.

- Ehkä taidepop viittaa sisällöllisempään poppiin kuin muu, Kasper itse sanoo ja lisää, ettei allekirjoita määritelmää täysin oman musiikkinsa kohdalla.

- Genre on ylipäätään aika vaikea juttu, en ole ihan varma mikä sen ilo on. Kuvailisin omaa musiikkiani popiksi, jossa käytetään oikeita instrumentteja.

Kasper tuli YleX:n kuuntelijoille tutuksi vuoden 2016 toukokuussa. Uuden musiikin aamuvuoron Anne Lainto valitsi tuolloin hänen Mä täytän aikaa -debyyttisinglensä tehobiisikseen eli viikon merkittävimmäksi kappaleeksi. Tämän viikon perjantaina julkaistaan Kasperin debyyttialbumi Pehmeä aika, joka soi puolestaan koko viikon ennakkoon YleX:n Viikon albumina.

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

Taidepopin lisäksi Kasperin musiikista on käytetty määritelmää unipopliihoittelu. Tästä hän pitää taidekuvausta enemmän.

- Uni on musta kiva sana, tykkään tosi paljon ajatella unia. Ne ovat hyvä inspiraation lähde. Suosittelen ihmisille unien kirjoittamista ylös, Kasper sanoo.

Kevyestä raskasta

Pehmeä aika on liikuttava levy. Sitä kuunnellessa uppoutuu pumpulimaisesti eteenpäin soljuvan ajan pyörteisiin kuuntelemaan tekstejä rakastumisesta, ihmissuhteista ja maailmasta.

Kasper kertoo työstäneensä Pehmeä aika -albumia vuodesta 2011 lähtien. Levyn nimi kuvaa osaltaan sen pitkää syntyprosessia, jonka aikana monenlaiset elämänvaiheet ovat sulautuneet toisiinsa muodostaen Kasperin mukaan “pehmeän ajan”. Toinen merkitys löytyy viittauksesta ajan henkeen.

- On ollut sellainen fiilis, että maailmassa jylläävät kovat arvot. Ajattelin, että jos vain laitan levyn nimeksi Pehmeä aika, niin ehkä se sitten alkaa. Ainakin se lukee sitten kaikkialla. Ajattelin, että ehkä se voisi vaikuttaa jotenkin, Kasper hymyilee.

Hänelle pehmeän ajan tuleminen tarkoittaisi ennen kaikkea sitä, että voisimme ylittää oman pikkumaisuutemme ja olla ihmisiä toisillemme.

- Mulle iso kirjailijahahmo Italo Calvino on sanonut, että jos maailma on raskas, hän haluaa muuttaa sen mahdollisimman kevyeksi. Jos on raskas aihe, hän kirjoittaa siten, että tekee sen höyhenenkevyeksi, Kasper kuvailee.

Hän tähtää musiikillaan samaan. Jos kappaleessa onkin kuultavissa viittaus johonkin raskaaseen, painavaan tai ikävään, pyrkii Kasper saamaan sen kuulostamaan kevyeltä ympäröivällä biisillä

- Jos ei se nyt muuta maailmaa paremmaksi, niin ainakin sitten on kevyempi olla, Kasper sanoo.

Debyyttialbumin julkaisun kynnyksellä uuden artistin olo on hämmentynyt ja hän myöntää, että omaa levyä on vaikea kuvailla.

- Jos se voi herättää jotain tunteita, se on pääasiallisesti sen mitä, sen kuuluukin olla.

Kasperin Pehmeä aika soi YleX:n Viikon albumina viikolla 18. Kasper Viikon albumi -haastattelussa Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa tiistaina 2.5.2017.