Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Syötävä kaupunki pääkuva

Ajankohtaista nyt: toukokuussa pääsee kylvämään ulos

Viljelylaatikko täynnä kuohkeaa tuoretta multaa. Multaa möyhii kahdet kädet.
Laatikkoviljelijällä kasvualusta on kunnossa heti, kun laatikon täyttää hyvällä mullalla. Laatikossa viljelemällä voi varmistua siitä, ettei maaperästä kulkeudu raskasmetalleja kasviksiin. Ilmasta tulevat epäpuhtaudet lähtevät huolellisella huuhtelulla. Viljelylaatikko täynnä kuohkeaa tuoretta multaa. Multaa möyhii kahdet kädet. Kuva: DocArt, Petteri Saario kaupunkiviljely,laatikkoviljely,kylvö,petteri saario

Viileän huhtikuun jälkeen toukokuussa alkaa kaupunkiviljelyn lähtölaskenta. Toukokuussa kaupunkiviljelijä pääsee hiljalleen omaan elementtiinsä.

Suoraan ulos kylvettävien kasvien aika on jo käsillä, vaikka viimeisiä esikasvatettavia kasveja kylvetäänkin vielä sisälle. Kurpitsa, meloni, kasvihuonekurkku ja maissi sekä usein myös tuoksuherne ja krassit esikasvatetaan edelleen sisätiloissa.

Suoraan ulos kylvetään sitä mukaa, kun maa lämpiää. Kylmään maahan voi kylvää muun muassa porkkanan, retiisin, pinaatin, sipulin ja salaatit, mutta esimerkiksi herneet ja pavut kylvetään ulos vasta maan lämmettyä. Jos on epävarma sopivasta ajankohdasta, on parempi vaihtoehto kylvää vähän myöhässä kuin liian aikaisin, sillä siemenet mätänevät, jos ne kylvää liian kylmään maahan. Säätiedotuksia kannattaa seurata tarkasti, koska toukokuussa on hallavaara.

Esikasvatetut taimet karaistaan

Toukokuun loppupuolella ajankohtaiseksi tulee sisällä esikasvatettujen taimien karaisu. Taimet totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan, tuuleen ja kirkkaaseen auringonvaloon. Taimia pidetään päivisin ulkona ja öisin sisällä joitakin päiviä ennen istutusta. Esikasvatetut taimet istutetaan avomaalle kun voidaan olettaa, että ilman lämpötila ei enää laske liian alhaiseksi.

Kasvien kylmänsietokyvyssä on eroja. Arimpia kylmälle ovat tomaatti, kurpitsa, kurkku ja yrteistä basilika. Niiden istuttaminen kannattaa ajoittaa kesäkuun puolelle, ja silloinkin saattaa joutua peittämään taimet harsolla viileän yön sattuessa.

(Lähteet: Martat, Kaupunkiviljely.fi)