Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin teet lapsesi älypuhelimen käytöstä turvallisempaa

Digitreenien pääkuvassa lukee lapset ja älypuhelin
Digitreenien pääkuvassa lukee lapset ja älypuhelin Kuva: Yle Digitreenit,Yle Oppiminen,älypuhelimet,lapsi (6 -12 vuotta)

Lähes jokaisella ekaluokkalaisellakin on jo älypuhelin taskussaan. Miten luotsata lasta turvallisesti älypuhelinten maailmassa? Tässä Digitreenien vinkit!

1 ) Suhtaudu myönteisesti, kuuntele ja keskustele

Suhtaudu myönteisesti: Älä pelottele lasta uhkakuvilla, vaan suhtaudu lapsen puhelimen käyttöön myönteisesti. Myönteinen asenne ei tarkoita välinpitämättömyyttä tai vastuun siirtämistä lapselle.

Kuuntele: Mikä lasta innostaa ja huolettaa puhelimen käytössä? Mitä hän haluaa puhelimella tehdä?

Keskustele: Mitä puhelimella voi ja saa tehdä? Mitä ei? Mitä silloin pitää tehdä, jos joutuu kiusatuksi puhelimen välityksellä? Miten puhelin pidetään turvassa? Mitkä ovat teidän perheenne yhteiset säännöt? Saako puhelinta käyttää ruokapöydässä tai silloin, kun on vieraita? Miten myöhään puhelin saa olla auki?

Opeta lasta säätelemään itse omaa ajankäyttöään puhelimella ja opettele sitä samalla itse.

Seuraa mitä lapsesi tekee puhelimella. Pelkän ruutuajan laskemisen ohella on tärkeää tietää, mitä lapsi puhelimella tekee. Minkälaisia videoita lapsi katsoo? Mitä lapsi pelaa? Kysy kenen kanssa lapsesi viettää aikaa netissä? Mitä nettielämään kuuluu?

Lapsi istuu sohvalla älypuhelin kädessään ja nukke sylissään, värikorjattu
Lapsi istuu sohvalla älypuhelin kädessään ja nukke sylissään, värikorjattu Kuva: Yle / Anu Heikkinen älypuhelimet,lapsi (6 -12 vuotta),nukke

2 ) Säädä lapsen älypuhelimen turva-asetukset kuntoon

Kaikissa älypuhelimissa käyttöä voi rajoittaa. Tutustu lapsen puhelimen turva-asetuksiin huolellisesti, varsinkin jos siinä on eri käyttöliittymä kuin omassa puhelimessasi. Operaattoreilla on myös tarjolla maksullisia turvapaketteja, joilla voi seurata ja rajoittaa lapsen netin käyttöä. Tässä vinkkejä siihen, mitä rajoituksia voit tehdä iPhone- ja Android-puhelimille.

Apple iOS

iPhone-puhelimella turvarajoitusten tekeminen on helppoa. Voit täpätä rajoituksista haluamasi sovellukset pois päältä, muun muassa pääsyn sovelluskauppa AppStoreen, internet-selaimeen (Safari) tai YouTubeen.

Asetukset > Yleiset > Rajoitukset > Ota rajoitukset käyttöön > Syötä salasana

Iphone-puhelin, ruutukaappaus, sovellukset, käyttäjärajoitukset, lapset, älypuhelin
Kuvakaappaus iPhone-näytöltä Iphone-puhelin, ruutukaappaus, sovellukset, käyttäjärajoitukset, lapset, älypuhelin iPhone,sovellukset (tietotekniikka),älypuhelimet,lapset (perheenjäsenet),lapsi (6 -12 vuotta),käyttäjärajoitukset

Google Android

Android-puhelinten käytön rajoittaminen ei ole niin yksinkertaista kuin iPhonella. Alla olevien ohjeiden ohella apua saat muun muassa Googlen Turvallisuustyökaluista. Polku voi vaihdella eri puhelinmalleissa.

Näin estät tahattomien ostosten teon Play-kaupassa:

Play-kauppa > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Vaadi todennus ennen ostosta > Kaikista Google Play -ostoksista tällä laitteella

Näin asennat Play-kauppaan lapsilukon, jolla voit määrittää sisältörajoituksia:

Play-kauppa > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Lapsilukko > Valitse salasana > Määritä sisältörajoitukset > Sovellukset ja pelit

ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset
Kuvakaappaus android-puhelimen sisältörajoituksista ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset

PEGI-merkinnän tavoite on antaa luotettavaa tietoa pelin sisällön soveltuvuudesta alaikäisille.

Tee puhelimen hauista turvallisempia esimerkiksi näin:

Googlen hakukone-sovellus > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Tilit ja Tietosuoja > SafeSearch-suodatin

Google lupailee, että SafeSearch-toiminta suodattaa hakutuloksista suurimman osan vain aikuisille tarkoitetuista sivuista.

Android-puhelimessa voit myös poistaa yksittäisiä sovelluksia käytöstä, mutta koska ne eivät ole salasanan takana, lapsi voi ottaa ne halutessaan käyttöön.

Asetukset > Sovellusten hallinta > esim. Chrome > poista käyt.


Käyttöä rajoittavat nk. parental control -sovellukset

Sekä Play-kaupasta että AppStoresta löytyy paljon erilaisia sovelluksia, joilla vanhemmat voivat kontrolloida lasten älypuhelinten käyttöä. Niiden ideana on rajoittaa sitä, mihin sovelluksiin lapset pääsevät puhelimillaan ja kuinka kauan he voivat tiettyjä sovelluksia käyttää.

 • Valitse Android-puhelimissa paljon latauksia ja tähtiä saanut sovellus.
 • Varaudu siihen, että monet niistä ovat alkukokeilun jälkeen maksullisia.
 • Esimerkkejä ohjelmista: Screen Time Parental Control ja Kids Zone Parental Control

Rajoittavia sovelluksia on kritisoitu muun muassa siitä, etteivät ne edistä vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä. Lue asíantuntijoiden haastattelusta lisää asiasta:

Asiantuntijat: Opeta lapsellesi järkevää älypuhelimen käyttöä ja opi samalla itse

Pelastakaa Lapset ry:n yhteisömanageri Netta Vahterin mukaan yksi vanhempien yleisimpiä kysymyksiä ensimmäistä puhelinta hankittaessa on, mitä lapset tekevät kännykällään. Lisäksi vanhempia askarruttaa, mitä pitää ottaa huomioon kun hankitaan lapselle ensimmäinen puhelin, miten keskustella puhelimen käytöstä lapsen kanssa sekä miten varmistaa lasta siihen, jos jotain ikävää sattuu puhelimen käytössä.

Diginatiivien kasvattamisesta kirjan kirjoittaneen Satu Irisvikin mukaan kaikkein tärkeintä on, että vanhemmat suhtautuvat älylaitteisiin myönteisesti.

- Kauhukuvilla pelottelu ei toimi. Lapsi ei uskalla kertoa vanhemmille verkossa kohtaamistaan ongelmista, jos hän pelkää, että vanhempi saa raivarit ja puhelin lähtee jäähylle.

Kauhukuvilla pelottelu ei toimi.

Samoilla linjoilla on Netta Vahteri, jonka mukaan vanhemman läsnäolo ja kiinnostus lapsen mediakulttuuria kohtaan vahvistaa keskinäistä luottamusta. Pienten lasten vanhemmat ovat itse tutustuneet älylaitteisiin pääosin aikuisiällä ja heillä ovat usein päällimmäisinä mielessä ruutuaika ja uhkakuvat. Nykylapset kasvavat vauvasta lähtien digimaailmaan, joten Satu Irisvikin mukaan ruutuaikaa tärkeämpää on opastaa lasta selviämään digiviidakossa.

- Ruutuja on pian kaikkialla, leivänpaahtimessakin. Miten ruutuaikaa silloin mitataan? Ajan seuraamista tärkeämpää on tekemisen laatu.

Myönteisen asenteen ohella Satu Irisvik korostaa, että lapsen älypuhelimen turva-asetukset on säädettävä kuntoon. Vanhemmat usein ostavat lapsille kaikista halvimman puhelimen. Ongelma siitä voi tulla, jos sen käyttöliittymä on erilainen kuin vanhemman oman puhelimen eikä hän jaksa perehtyä sen turva-asetuksiin kunnolla.

Alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta omaan puhelimeensa.

Irisvikin mukaan alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta eikä esimerkiksi YouTube -sovellusta omaan puhelimeensa.

- Yhdysvalloissa on jo oma YouTube-kids-sovellus, mutta niin kauan kun sitä ei ole suomeksi tarjolla, en suosittele, että lapsi käyttää YouTubea itsenäisesti. Jo ohjelmia ennen tulevat viiden sekunnin mainokset saattavat olla liian pelottavia lapsille. Puhumattakaan pila-Muumeista, joissa muumit muun muassa kiroilevat.

Netta Vahterin mukaan lapsen kanssa on hyvä myös katsoa puhelimen ilmoitusasetukset kuntoon, jotta lapsi saa tarvittaessa olla rauhassa.

- Kaikkiin ilmoituksiin ja viesteihin ei tarvitse vastata ja yöllä voi rauhoittua nukkumaan.

Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään.

Parental Control -sovelluksia suositellaan usein lapsen puhelimen käytön kontrollointiin. Netta Vahteri suhtautuu tällaisiin sovelluksiin varauksellisesti. Tärkempää on hänen mukaansa tietää, mitä lapsi puhelimellaan tekee. Myöskään Satu Irisvik ei aikarajoitus-ohjelmista innostu. Hänen mukaansa ne ovat vihoviimeinen keino saada lasten älylaitteiden käyttöä hallintaan, eikä mielellään silloinkaan. Niillä on hänen mukaansa helppo ostaa omatuntonsa puhtaaksi ja ulkoistaa lapsen laitteiden käyttö sovellusten kehittäjille, jotta ne seuraisivat mitä lapsi tekee.

- Isoin ongelma on siinä, etteivät ne opeta avointa keskustelua ja yhdessä sopimista. Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään ja samalla vanhempi voi opetella sitä itse.

Kerro kommenttiketjussa, mikä teidän perheessä toimii ja mikä ei. Jaettu vinkki on kaikkien ilo!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
16.5.17: lisätty Digitreenit-asiasana
21.6.17: pääkuva vaihdettu
22.6.17: lopun yleislauseen sanamuoto.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.