Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin teet lapsesi älypuhelimen käytöstä turvallisempaa

Tekstit: Lapsi ja älypuhelin, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa lapsi kännykkä kädessä.
Tekstit: Lapsi ja älypuhelin, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa lapsi kännykkä kädessä. Kuva: Yle / Anu Heikkinen. Digitreenit,lapset (perheenjäsenet),älypuhelimet

Lähes jokaisella ekaluokkalaisellakin on jo älypuhelin taskussaan. Miten luotsata lasta turvallisesti älypuhelinten maailmassa? Tässä Digitreenien vinkit!

1 ) Suhtaudu myönteisesti, kuuntele ja keskustele

Suhtaudu myönteisesti: Älä pelottele lasta uhkakuvilla, vaan suhtaudu lapsen puhelimen käyttöön myönteisesti. Myönteinen asenne ei tarkoita välinpitämättömyyttä tai vastuun siirtämistä lapselle.

Kuuntele: Mikä lasta innostaa ja huolettaa puhelimen käytössä? Mitä hän haluaa puhelimella tehdä?

Keskustele: Mitä puhelimella voi ja saa tehdä? Mitä ei? Mitä silloin pitää tehdä, jos joutuu kiusatuksi puhelimen välityksellä? Miten puhelin pidetään turvassa? Mitkä ovat teidän perheenne yhteiset säännöt? Saako puhelinta käyttää ruokapöydässä tai silloin, kun on vieraita? Miten myöhään puhelin saa olla auki?

Opeta lasta säätelemään itse omaa ajankäyttöään puhelimella ja opettele sitä samalla itse.

Seuraa mitä lapsesi tekee puhelimella. Pelkän ruutuajan laskemisen ohella on tärkeää tietää, mitä lapsi puhelimella tekee. Minkälaisia videoita lapsi katsoo? Mitä lapsi pelaa? Kysy kenen kanssa lapsesi viettää aikaa netissä? Mitä nettielämään kuuluu?

Lapsi istuu sohvalla älypuhelin kädessään ja nukke sylissään, värikorjattu
Lapsi istuu sohvalla älypuhelin kädessään ja nukke sylissään, värikorjattu Kuva: Yle / Anu Heikkinen älypuhelimet,lapset (ikäryhmät),nuket

2 ) Säädä lapsen älypuhelimen turva-asetukset kuntoon

Kaikissa älypuhelimissa käyttöä voi rajoittaa. Tutustu lapsen puhelimen turva-asetuksiin huolellisesti, varsinkin jos siinä on eri käyttöliittymä kuin omassa puhelimessasi. Operaattoreilla on myös tarjolla maksullisia turvapaketteja, joilla voi seurata ja rajoittaa lapsen netin käyttöä. Tässä vinkkejä siihen, mitä rajoituksia voit tehdä iPhone- ja Android-puhelimille.

Apple iOS

iPhone-puhelimella turvarajoitusten tekeminen on helppoa. Voit täpätä rajoituksista haluamasi sovellukset pois päältä, muun muassa pääsyn sovelluskauppa AppStoreen, internet-selaimeen (Safari) tai YouTubeen.

Asetukset > Yleiset > Rajoitukset > Ota rajoitukset käyttöön > Syötä salasana

Iphone-puhelin, ruutukaappaus, sovellukset, käyttäjärajoitukset, lapset, älypuhelin
Kuvakaappaus iPhone-näytöltä Iphone-puhelin, ruutukaappaus, sovellukset, käyttäjärajoitukset, lapset, älypuhelin iPhone,sovellusohjelmat,älypuhelimet,lapset (perheenjäsenet),lapset (ikäryhmät),käyttäjärajoitukset

Google Android

Aiemmin Android-puhelinten käytön rajoittaminen ei ollut niin yksinkertaista kuin iPhonella. Nykyään Google tarjoaa Family Link -sovellusta, jonka avulla lapsen puhelimen käyttöä voi seurata ja rajoittaa. On hyvä huomioida, että lapsen puhelimessa pitää olla uudehko Android-versio.

Alla olevien ohjeiden ohella apua saat muun muassa Googlen Turvallisuustyökaluista. Polku voi vaihdella eri puhelinmalleissa.

Näin estät tahattomien ostosten teon Play-kaupassa:

Play-kauppa > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Vaadi todennus ennen ostosta > Kaikista Google Play -ostoksista tällä laitteella

Näin asennat Play-kauppaan lapsilukon, jolla voit määrittää sisältörajoituksia:

Play-kauppa > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Lapsilukko > Valitse salasana > Määritä sisältörajoitukset > Sovellukset ja pelit

ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset
Kuvakaappaus android-puhelimen sisältörajoituksista ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset ruutukaappaus, android, puhelin, samsung, rajoitukset, lapset

PEGI-merkinnän tavoite on antaa luotettavaa tietoa pelin sisällön soveltuvuudesta alaikäisille.

Tee puhelimen hauista turvallisempia esimerkiksi näin:

Googlen hakukone-sovellus > Vasemmassa yläkulmassa olevat kolme viivaa > Asetukset > Tilit ja Tietosuoja > SafeSearch-suodatin

Google lupailee, että SafeSearch-toiminta suodattaa hakutuloksista suurimman osan vain aikuisille tarkoitetuista sivuista.

Android-puhelimessa voit myös poistaa yksittäisiä sovelluksia käytöstä, mutta koska ne eivät ole salasanan takana, lapsi voi ottaa ne halutessaan käyttöön.

Asetukset > Sovellusten hallinta > esim. Chrome > poista käyt.


Käyttöä rajoittavat nk. parental control -sovellukset

Sekä Play-kaupasta että AppStoresta löytyy paljon erilaisia sovelluksia, joilla vanhemmat voivat kontrolloida lasten älypuhelinten käyttöä. Niiden ideana on rajoittaa sitä, mihin sovelluksiin lapset pääsevät puhelimillaan ja kuinka kauan he voivat tiettyjä sovelluksia käyttää.

  • Valitse Android-puhelimissa paljon latauksia ja tähtiä saanut sovellus.
  • Varaudu siihen, että monet niistä ovat alkukokeilun jälkeen maksullisia.
  • Esimerkkejä ohjelmista: Screen Time Parental Control ja Kids Zone Parental Control

Rajoittavia sovelluksia on kritisoitu muun muassa siitä, etteivät ne edistä vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä. Lue asíantuntijoiden haastattelusta lisää asiasta:

Asiantuntijat: Opeta lapsellesi järkevää älypuhelimen käyttöä ja opi samalla itse

Pelastakaa Lapset ry:n yhteisömanageri Netta Vahterin mukaan yksi vanhempien yleisimpiä kysymyksiä ensimmäistä puhelinta hankittaessa on, mitä lapset tekevät kännykällään. Lisäksi vanhempia askarruttaa, mitä pitää ottaa huomioon kun hankitaan lapselle ensimmäinen puhelin, miten keskustella puhelimen käytöstä lapsen kanssa sekä miten varmistaa lasta siihen, jos jotain ikävää sattuu puhelimen käytössä.

Diginatiivien kasvattamisesta kirjan kirjoittaneen Satu Irisvikin mukaan kaikkein tärkeintä on, että vanhemmat suhtautuvat älylaitteisiin myönteisesti.

- Kauhukuvilla pelottelu ei toimi. Lapsi ei uskalla kertoa vanhemmille verkossa kohtaamistaan ongelmista, jos hän pelkää, että vanhempi saa raivarit ja puhelin lähtee jäähylle.

Kauhukuvilla pelottelu ei toimi.

Samoilla linjoilla on Netta Vahteri, jonka mukaan vanhemman läsnäolo ja kiinnostus lapsen mediakulttuuria kohtaan vahvistaa keskinäistä luottamusta. Pienten lasten vanhemmat ovat itse tutustuneet älylaitteisiin pääosin aikuisiällä ja heillä ovat usein päällimmäisinä mielessä ruutuaika ja uhkakuvat. Nykylapset kasvavat vauvasta lähtien digimaailmaan, joten Satu Irisvikin mukaan ruutuaikaa tärkeämpää on opastaa lasta selviämään digiviidakossa.

- Ruutuja on pian kaikkialla, leivänpaahtimessakin. Miten ruutuaikaa silloin mitataan? Ajan seuraamista tärkeämpää on tekemisen laatu.

Myönteisen asenteen ohella Satu Irisvik korostaa, että lapsen älypuhelimen turva-asetukset on säädettävä kuntoon. Vanhemmat usein ostavat lapsille kaikista halvimman puhelimen. Ongelma siitä voi tulla, jos sen käyttöliittymä on erilainen kuin vanhemman oman puhelimen eikä hän jaksa perehtyä sen turva-asetuksiin kunnolla.

Alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta omaan puhelimeensa.

Irisvikin mukaan alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta eikä esimerkiksi YouTube -sovellusta omaan puhelimeensa.

- Yhdysvalloissa on jo oma YouTube-kids-sovellus, mutta niin kauan kun sitä ei ole suomeksi tarjolla, en suosittele, että lapsi käyttää YouTubea itsenäisesti. Jo ohjelmia ennen tulevat viiden sekunnin mainokset saattavat olla liian pelottavia lapsille. Puhumattakaan pila-Muumeista, joissa muumit muun muassa kiroilevat.

Netta Vahterin mukaan lapsen kanssa on hyvä myös katsoa puhelimen ilmoitusasetukset kuntoon, jotta lapsi saa tarvittaessa olla rauhassa.

- Kaikkiin ilmoituksiin ja viesteihin ei tarvitse vastata ja yöllä voi rauhoittua nukkumaan.

Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään.

Parental Control -sovelluksia suositellaan usein lapsen puhelimen käytön kontrollointiin. Netta Vahteri suhtautuu tällaisiin sovelluksiin varauksellisesti. Tärkempää on hänen mukaansa tietää, mitä lapsi puhelimellaan tekee. Myöskään Satu Irisvik ei aikarajoitus-ohjelmista innostu. Hänen mukaansa ne ovat vihoviimeinen keino saada lasten älylaitteiden käyttöä hallintaan, eikä mielellään silloinkaan. Niillä on hänen mukaansa helppo ostaa omatuntonsa puhtaaksi ja ulkoistaa lapsen laitteiden käyttö sovellusten kehittäjille, jotta ne seuraisivat mitä lapsi tekee.

- Isoin ongelma on siinä, etteivät ne opeta avointa keskustelua ja yhdessä sopimista. Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään ja samalla vanhempi voi opetella sitä itse.

Kerro kommenttiketjussa, mikä teidän perheessä toimii ja mikä ei. Jaettu vinkki on kaikkien ilo!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
16.5.17: lisätty Digitreenit-asiasana
21.6.17 ja 27.10.17: pääkuva vaihdettu
22.6.17: lopun yleislauseen sanamuoto.
7.8.2018 päivitetty linkit.
7.8.2019 päivitetty tiedot Family Link -sovelluksesta.

Digitreenit

Keskustele