Lähes jokaisella ekaluokkalaisellakin on jo puhelin taskussaan. Miten luotsata lasta turvallisesti älypuhelinten maailmassa? Tässä Digitreenien vinkit!
1 . Suhtaudu myönteisesti, kuuntele ja keskustele
Suhtaudu myönteisesti:
- Älä pelottele lastasi uhkakuvilla, vaan suhtaudu puhelimen käyttöön myönteisesti.
- Myönteinen asenne ei tarkoita välinpitämättömyyttä tai vastuun siirtämistä lapselle.
Kuuntele:
- Mitä lapsesi haluaa tehdä puhelimella?
- Mikä häntä innostaa ja huolettaa puhelimen käytössä?
Keskustele:
- Mitä puhelimella voi ja saa tehdä? Mitä ei?
- Mitä pitää tehdä, jos joutuu kiusatuksi puhelimen välityksellä?
- Miten puhelin pidetään turvassa?
- Mitkä ovat teidän perheenne yhteiset säännöt? Saako puhelinta käyttää ruokapöydässä tai silloin, kun on vieraita? Miten myöhään puhelin saa olla auki?
Opeta:
- Opeta lasta säätelemään omaa puhelimella käytettyä aikaa ja opettele samalla itse.
Seuraa:
- Mitä lapsesi tekee puhelimella? Pelkän ruutuajan laskemisen ohella on tärkeää tietää, mitä lapsi puhelimella tekee.
- Minkälaisia videoita lapsi katsoo? Mitä lapsi pelaa?
- Kysy kenen kanssa lapsesi viettää aikaa netissä? Mitä nettielämään kuuluu?
2. Säädä lapsen puhelimen turva-asetukset kuntoon
Kaikissa älypuhelimissa käyttöä voi rajoittaa. Tutustu lapsen puhelimen turva-asetuksiin aina huolellisesti. Alla on vinkkejä siihen, mitä rajoituksia voit tehdä Android- ja Iphone-puhelimella sekä Google-hakukoneessa.

Android-puhelimet
Android-puhelimissa voi seurata ja rajoittaa alle 13-vuotiaan lapsen puhelimen käyttöä Family Link-sovelluksella. Sovellus löytyy Play Kaupasta ja se toimii kaikissa uudehkoissa puhelinmalleissa.
Perehdy Family Linkiin Googlen ohjeilla.

Lisäksi voit Play Kaupassa halutessasi
- estää sovellusten ostaminen ilman hyväksymistäsi eli todennusta (katso Googlen ohje)
- laittaa lapsilukossa pelien PEGI-ikärajan päälle (katso Googlen ohje).

Iphone-puhelimet
Iphone-puhelimissa käyttörajoitukset tehdään Ruutuaika-apissa. Voit tehdä nämä omalla tai lapsen puhelimella. Löydät tarkat ohjeet Applen sivuilta.

Google-haku
Voit tehdä lapsen Google-hauista hiukan turvallisempia Safesearch-toiminnolla. Googlen mukaan Safesearch suodattaa hakutuloksista pois avoimen seksuaaliset tulokset (pornografia, seksuaalinen väkivalta ja verinen sisältö).
Näin otat Safesearchin käyttöön:
- Avaa Google-sovellus
- Paina Google-tilin profiilikuvaa
- Asetukset
- Piilota avoimen seksuaaliset tulokset
- Täppää päälle.
Asiantuntijat: Opeta lapsellesi järkevää puhelimen käyttöä ja opi samalla itse
(Haastattelut on tehty vuonna 2017.)
Pelastakaa Lapset ry:n yhteisömanageri Netta Vahterin mukaan yksi vanhempien yleisimpiä kysymyksiä ensimmäistä puhelinta hankittaessa on, mitä lapset tekevät kännykällään. Lisäksi vanhempia askarruttaa, mitä pitää ottaa huomioon kun hankitaan lapselle ensimmäinen puhelin, miten keskustella puhelimen käytöstä lapsen kanssa sekä miten varmistaa lasta siihen, jos jotain ikävää sattuu puhelimen käytössä.
Diginatiivien kasvattamisesta kirjan kirjoittaneen Satu Irisvikin mukaan kaikkein tärkeintä on, että vanhemmat suhtautuvat älylaitteisiin myönteisesti.
- Kauhukuvilla pelottelu ei toimi. Lapsi ei uskalla kertoa vanhemmille verkossa kohtaamistaan ongelmista, jos hän pelkää, että vanhempi saa raivarit ja puhelin lähtee jäähylle.
Kauhukuvilla pelottelu ei toimi.
Samoilla linjoilla on Netta Vahteri, jonka mukaan vanhemman läsnäolo ja kiinnostus lapsen mediakulttuuria kohtaan vahvistaa keskinäistä luottamusta. Pienten lasten vanhemmat ovat itse tutustuneet älylaitteisiin pääosin aikuisiällä ja heillä ovat usein päällimmäisinä mielessä ruutuaika ja uhkakuvat. Nykylapset kasvavat vauvasta lähtien digimaailmaan, joten Satu Irisvikin mukaan ruutuaikaa tärkeämpää on opastaa lasta selviämään digiviidakossa.
- Ruutuja on pian kaikkialla, leivänpaahtimessakin. Miten ruutuaikaa silloin mitataan? Ajan seuraamista tärkeämpää on tekemisen laatu.
Myönteisen asenteen ohella Satu Irisvik korostaa, että lapsen älypuhelimen turva-asetukset on säädettävä kuntoon. Vanhemmat usein ostavat lapsille kaikista halvimman puhelimen. Ongelma siitä voi tulla, jos sen käyttöliittymä on erilainen kuin vanhemman oman puhelimen eikä hän jaksa perehtyä sen turva-asetuksiin kunnolla.
Alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta omaan puhelimeensa.
Irisvikin mukaan alle 9-vuotias ei tarvitse internet-selainta eikä esimerkiksi YouTube -sovellusta omaan puhelimeensa.
- Yhdysvalloissa on jo oma YouTube-kids-sovellus, mutta niin kauan kun sitä ei ole suomeksi tarjolla, en suosittele, että lapsi käyttää YouTubea itsenäisesti. Jo ohjelmia ennen tulevat viiden sekunnin mainokset saattavat olla liian pelottavia lapsille. Puhumattakaan pila-Muumeista, joissa muumit muun muassa kiroilevat.
Netta Vahterin mukaan lapsen kanssa on hyvä myös katsoa puhelimen ilmoitusasetukset kuntoon, jotta lapsi saa tarvittaessa olla rauhassa.
- Kaikkiin ilmoituksiin ja viesteihin ei tarvitse vastata ja yöllä voi rauhoittua nukkumaan.
Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään.
Parental Control -sovelluksia suositellaan usein lapsen puhelimen käytön kontrollointiin. Netta Vahteri suhtautuu tällaisiin sovelluksiin varauksellisesti. Tärkempää on hänen mukaansa tietää, mitä lapsi puhelimellaan tekee. Myöskään Satu Irisvik ei aikarajoitus-ohjelmista innostu. Hänen mukaansa ne ovat vihoviimeinen keino saada lasten älylaitteiden käyttöä hallintaan, eikä mielellään silloinkaan. Niillä on hänen mukaansa helppo ostaa omatuntonsa puhtaaksi ja ulkoistaa lapsen laitteiden käyttö sovellusten kehittäjille, jotta ne seuraisivat mitä lapsi tekee.
- Isoin ongelma on siinä, etteivät ne opeta avointa keskustelua ja yhdessä sopimista. Lapset pitää opettaa itse säätelemään omaa ajankäyttöään ja samalla vanhempi voi opetella sitä itse.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.
Muokkaukset:
2.12.22: Juttu kokonaan ajan tasalle (paitsi faktalaatikko, johon on lisätty maininta kirjoitusvuodesta.)