Hyppää pääsisältöön

Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.
Nick Cave on ollut maan päällä 20 000 päivää. Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä. 20,000 Days on Earth,Teemalauantai,Nick Cave (muusikko),teeman rockdokumentit

Kaksi taiteilijamuotokuvaa: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis.

Teeman lauantai-illassa 6.5.2017 esitetään kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa. Toinen on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia. Molemmissa elokuvissa pääosassa on tietysti myös upea musiikki.

Nick Cave ja Kylie Minogue (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.
Nick Cave ja Kylie Minogue. Nick Cave ja Kylie Minogue (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä. Nick Cave (muusikko),Kylie Minogue,20,000 Days on Earth,Teemalauantai,elokuvat,teeman rockdokumentit

Iain Forsythin ja Jane Pollardin ohjaama, Sundancen festivaalilla 2014 maailmanensi-iltansa saanut omaperäinen elokuva 20.000 Days on Earth eli Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä pistää musiikkidokumentin konventiot uusiksi. Elokuva on kuin uni, tai Nick Caven pitkä biisi, tai hiukan päihtynyt museovisiitti.

Elokuva kertoo Nick Cavesta paljon, mutta ei tungettele sisimpään. Artisti kertoo itsestään vain sen mitä haluaa, vaikka haastattelijana onkin nyt psykoanalyytikko. Välillä käydään myös Nick Cave -museossa, jonka luulisi olevan elokuvantekijöiden keksintö, mutta joka on oikeasti olemassa.

Nick Caven lisäksi elokuvassa nähdään ystäviä ja työtovereita vuosien varrelta, muun muassa Ray Winstone, Kylie Minogue, Warren Ellis, Blixa Bargeld ja psykoanalyytikko Darian Leader.

Tätä tyylikästä ja tyylitietoista elokuvaa on verrattu Don DeLillon romaaneihin, erityisesti Cosmopolisiin, ja Jim Jarmuschin elokuviin, varsinkin Night On Earthiin. Kaikkia yhdistää hiukan epätodellinen, myyttisiä ulottuvuuksia saava autolla ajelu sekä yllättävät matkustajat takapenkillä.

Jarmusch puolestaan on sanonut ihailevansa Nick Cave -elokuvaa niin paljon, että meinasi sen nähtyään jättää kesken oman Iggy & The Stooges -elokuvansa Gimme Danger: "Se on kaunis elokuva, koska niin suuri osa siitä ei ole totta, siinä siis määritellään totuus jostakusta niin ettei pysytä totuudessa." Jarmusch totesi nöyrästi, että hän teki vain fanifilmin, mutta Forsyth ja Pollard tekivät jotain ainutlaatuista.

Llewyn Davis (Oscar Isaac) ja kissa. Kuva elokuvasta Inside Llewyn Davis.
Llewyn Davis (Oscar Isaac) ja kissa. Llewyn Davis (Oscar Isaac) ja kissa. Kuva elokuvasta Inside Llewyn Davis. Kuva: © Inside Llewyn Davis,Oscar Isaac,Joel ja Ethan Coen,Teemalauantai,elokuvat
Hang me, oh hang me,
I'll be dead and gone.
Wouldn't mind the hanging,
But the layin' in a grave so long, poor boy,
been all around this world."
― Hang Me, Oh Hang Me

Teeman illan toinen elokuva on Inside Llewyn Davis, tarina muusikosta joka ei menestynyt. Joel ja Ethan Coenin vuonna 2013 ohjaamassa elokuvassa kerrotaan kuvitteellisen, Dave Van Ronkia muistuttavan folklaulajan Llewyn Davisin viikosta vuonna 1961. Tie vie lumisesta Greenwich Villagesta Chicagoon ja takaisin, tappiosta toiseen.

Pääosaa esittää Oscar Isaac, muissa tärkeissä rooleissa ovat Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, F. Murray Abraham, Garrett Hedlund, Adam Driver – ja kissa.

Inside Llewyn Davis on komedia, mutta ei parodia, melankolinen kertomus loosereista ja rakkaudentunnustus amerikkalaiselle musiikille. Oivallisesti kootusta soundtrackistä vastaa T-Bone Burnett.

Kumpikin elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa.

Teemalauantai 6.5.2017: Taiteilijaelämää

  • Klo 20.00 Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä (20.000 Days on Earth), Britannia 2014. Ohjaus Iain Forsyth ja Jane Pollard.
  • Klo 21.35 Inside Llewyn Davis, USA 2013. Pääosissa Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, F. Murray Abraham, Garrett Hedlund, Adam Driver. Ohjaus Joel ja Ethan Coen. (12)

Molemmat elokuvat ovat tv-esityksen jälkeen 14 päivää katsottavissa Areenassa.

Oscar Isaac (vas.), Justin Timberlake ja Adam Driver äänitysstudiossa. Kuva Coenin veljesten elokuvasta Inside Llewyn Davis.
Oscar Isaac (vas.), Justin Timberlake ja Adam Driver äänitysstudiossa Oscar Isaac (vas.), Justin Timberlake ja Adam Driver äänitysstudiossa. Kuva Coenin veljesten elokuvasta Inside Llewyn Davis. Inside Llewyn Davis,elokuvat,Joel ja Ethan Coen,Oscar Isaac,Justin Timberlake,Adam Driver
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa