Hyppää pääsisältöön

Clara Blomqvist haluaa nostaa miesten itsetuntoa tanssikursseilla: "Miehet pelkäävät epäonnistumista oman naisensa edessä"

Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla.
Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla. Kuva: Yle Puoli seitsemän

Tanssinopettaja Clara Blomqvistin mielestä naiset ovat nujertaneet suomalaiset miehet. Se näkyy erityisesti paritanssitunneilla: naiset pitävät niin tiukasti kiinni vahvasta roolistaan, että eivät pysty antautumaan miehen vietäväksi. Blomqvistin tunneilla roolijako onkin selvä: mies vie ja nainen seuraa. Samaa ajatusta opettaja soveltaisi myös tanssisalin ulkopuolelle.

Clara Blomqvist on legendaarisen tanssinopettajan Åke Blomqvistin tytär ja seuraa vahvasti edesmenneen isänsä jalanjäljillä. Isä oli vahvasti miesten puolella ja samaa asennetta tarvitaan tyttären mukaan edelleen.

Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla.
Tanssinopettaja Clara Blomqvist työssään. Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla. Kuva: Yle Puoli seitsemän

– Kun puhutaan tasa-arvosta ja nostetaan naista ylöspäin unohdetaan kokonaan miehet. Suomalaiset miehet ovat vähän nujerrettuja naisen vallan alle. Ajatellaan, että naisen pitää saada olla voimakas ja vahva, mutta ei puhuta siitä, että mieskin saa olla vahva ja voimakas.

Mies on hirveän helppo saada tyytyväiseksi pienillä kehumisilla.

Blomqvist haluaa tanssikursseilla kohottaa miesten itsetuntoa. Miehillä on usein mm. käsitys, että he ovat lähtökohtaisesti naisia huonompia tanssijoita.

– Mies on hirveän helppo saada tyytyväiseksi pienillä kehumisilla: auttaa kun oma nainen vähän kehuu, että mies on edes jossain asiassa onnistunut. Miehet pelkäävät epäonnistumista oman naisensa edessä, mutta ovat silti suostuneet tulemaan tanssitunnille. Useimmiten vielä naisen aloitteesta. Minun mielestäni jo se on syy kohottaa suomalaisen miehen itsetuntoa.

Naisen pitää uskaltaa antautua miehen vietäväksi

Miehinen itsetunto kohoaa Blomqvistin mukaan yksinkertaisesti jo siten, että nainen antaa miehelleen luvan viedä – siinäkin tapauksessa, ettei luota hänen kykyihinsä.

– Ei suomalaisen miehen ole vaikea viedä, kunhan vain nainen antaa hänelle siihen mahdollisuuden. Naisten ongelma on se, että olemme vahvoja ja pyrimme itse viemään. Meillä on ikäänkuin sisäänrakennettu tarve repiä sitä miesreppanaa eri puolelle. Miehet ovat tavallisesti hirmu tyytyväisiä, kun nainen antaa miehelle mahdollisuuden lähteä viemään.

Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla.
Ulla ja Paavo Tikkanen intohimoisen tanssin pyörteissä. Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla. Kuva: Yle Puoli seitsemän

Paavo ja Ulla Tikkanen lähtivät vastikään eläkkeelle jääneen aviomiehen aloitteesta tanssitunnille kahdeksan vuotta sitten. Paavo Tikkasen toiveena oli oppia vanhoilla päivillä tanssimaan. Nuorena hän oli siihen liian ujo ja se jäi harmittamaan.

– Vaikea sanoa, onko tanssitaito kohottanut minun itsevarmuuttani, koska olen jo eläkkeellä. Mutta jos olisin vielä töissä, niin taatusti tanssiharrastus näkyisi minussa selkeämmin.

Sen sijaan 30 vuotta kestäneeseen parisuhteeseen yhteinen tanssiharrastus on vaikuttanut positiivisesti.

– Me kopeloidaan joka viikko tunnin ajan toisiamme tanssilattialla. Totta kai se vaikuttaa, vakuuttaa Paavo Tikkanen.

Tanssissa mies päättää ja se on oikeastaan aika hyvä.

Ulla Tikkanen yhtyy miehensä sanoihin, vaikkei alku ollut johtamiseen tottuneelle naiselle yksinkertaista.

– Tanssissa mies päättää ja se on oikeastaan aika hyvä. Tässä pitää vaan uskaltaa antautua toisen vietäväksi. Minä en vie enkä käske. Aluksi se oli vaikeaa, välillä piti pitää silmiä kiinni.

Perinteiset roolit viehättävät tanssijoita

Tuleva hääpari Noora Ijäs ja Tommi Sarkkinen harjoittelevat kurssilla tansseja häitään varten. Myös nuoremmat oppilaat ovat tanssilattian selkeään roolijakoon tyytyväisiä, vaikka se tulikin parille yllätyksenä.

Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla.
Noora Ijäs ja Tommi Sarkkinen harjoittelevat häitään varten. Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla. Kuva: Yle paritanssija,Puoli seitsemän

– Harvemmin niin selkeästi puhutaan siitä, että naisen ainoa tehtävä on seurata miestä. Mutta mullehan se on helpompi rooli, perustelee Noora Ijäs.

On kiva olla se joka päättää.

Myös tuleva aviomies Tommi Sarkkinen kannattaa selkeää roolitusta.

– Tanssi toimii paremmin kun nainen tulee mukana, vaikka se näin sanottuna kuulostaakin kärjistetyltä. Mun mielestä on hauskaa viedä, on kiva olla se joka päättää. Mutta tietysti siinä on oltava se vuoropuhelu mukana.

Tanssilattian roolit mukaan kotiin?

Clara Blomqvist laajentaisi miehen ja naisen selkeän roolijaon myös tanssisalin ulkopuolelle. Se toimisi erityisesti naisen nautinnon hyväksi: naisen pitää saada olla herkkä ja miehen vahva muuallakin kuin tanssitunnilla.

Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla.
Paritanssijoita Clara Blomqvistin tanssitunnilla. Kuva: Yle Puoli seitsemän

– Vaikka minä haluan vahvistaa miehistä itsetuntoa, puhun aina naisesta kauniisti. Nainen on herkkä olento, josta täytyy pitää huolta ja vieminen on huolen pitämistä. Ei tämä sodi feminismiä vastaan. Kyllähän me naiset oikeasti tykätään, että mies on kerrankin mies eikä tossukka. Vahva ja voimakas mies, johon nainen saa tukeutua. Nainen tykkää siitä, että mies päättää, Blomqvist uskoo.

Pian avioituvan Noora Ijäksenkin mielestä parisuhteen roolitus on tärkeää.

– Että on se mies ja on se nainen. Molemmat tietysti yhtä arvokkaita, mutta ettei ne roolit menisi sekaisin. Itse koen, että roolit voivat auttaa parisuhdetta toimimaan.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän