Hyppää pääsisältöön

Kirmaavat lehmät ja linnunlaulua halki Euroopan – tänä viikonloppuna seurataan kevään riemua suorissa lähetyksissä

Lehmät kulkevat hiekkatietä pitkin kesälaitumelle.
Lehmät kulkevat hiekkatietä pitkin kesälaitumelle. lehmät

Pitkään odotettu kevät tekee vihdoin tuloaan myös Suomeen, ja sen riemukkaita merkkejä päästään tänä viikonloppuna todistamaan myös Ylen suorissa lähetyksissä.

Lauantaina toukokuun 6. päivä kevätlaitumille päästetään Viikin opetus- ja tutkimustilan lehmät Helsingissä. Hieman klo 11 jälkeen navetan ovien auetessa laitumelle kirmaa noin 60 tilan lehmää.

Viikin tilan karjamestari Juha Suomi kertoo, että kesän aikana lehmät hakevat ryhmässään johtajan ja sen myötä navetasta lähdöt ja menot sujuu johtajalehmien vetämänä, mutta vuoden ensimmäisessä laitumelle lähdössä järjestys on hyvin vapaa ja meno silminnähden riehakas. Ensimmäisenä laitumelle lähtevät ne lehmät, jotka h-hetkellä ovat lähimpänä ovea.

”Kyllä sitä riemua on joka vuosi hauska seurata. On myös tärkeää nähdä, että tuotantoeläimelläkin on hauskaa”, Suomi sanoo.

Luulen, että siinä hetkessä ne kuvittelevat vähän karanneensa

Vaikka lehmät saavat viettää aikaa vapaana navetan sisälläkin, on ulos pääsy pitkän talven jälkeen lehmille selvästi tärkeä tapahtuma.

”Luulen, että siinä hetkessä ne kuvittelevat vähän karanneensa”, Suomi lisää.

Laitumelle pääsy aloittaa lehmien kesäkauden, joka jatkuu keleistä riippuen hyvän matkaa lokakuulle asti.

Laidunkauden avajaisista on tullut Viikissä suosittu vuosittainen yleisötapahtuma, jota viime vuonna saapui paikan päälle katsomaan tuhansia ihmisiä. Yle seuraa tapahtumaa nyt ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 10.45 alkaen.

Aamunkoiton linnunlaulua kuunnellan ympäri Euroopan The Dawn Chorus –lähetyksessä

Myös lintujen kevätlaulu on nyt parhaimmillaan ennen pesimäkauden vilkastumista. Yle Luonto osallistuu sunnuntaiyönä legendaariseen, Irlannin yleisradioyhtiön RTE Radio 1:n luomaan ja orkesteroimaan The Dawn Chorus - lähetykseen. Ohjelman ideana on seurata linnunlaulun alkua auringon sarastaessa eri puolilla Eurooppaa, jopa Intiassa asti.

The Dawn Chorus -ohjelmaa on tehty Irlannissa jo 21 vuotta ja se on siellä todella suosittu. Tänä vuonna linnunlaulujen aamu alkaa Intiasta ja päättyy Islantiin. Mukana olevat maat ovat; Alankomaat, Englanti, Espanja, Intia, Irlanti, Islanti, Itävalta, Liettua, Malta, Norja, Pohjois-Irlanti, Puola ja Suomi.

Suomen osuus toteutetaan Lohjalta, jossa havaintoja kertovat Jan Södersved Birdlifestä ja Ylen luontotoimittaja Minna Pyykkö. Paikka on vesistön rannalla oleva lintukoto. Toiveissa on kuulla esimerkiksi pajulintua, mustarastasta, pajusirkkua, ruokokerttusta, mustapääkerttua, kaulushaikaraa ja luhtahuittia.

Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan.
Jan Södersväd Jan kuuntelee linnunääntä käsi korvallaan. Kuva: Hilkka Nevala jan södersved

Jo viime vuonna tapahtumaan osallistunut Södersved kertoo, että keväisen yön taika ja äänekkyys yllättää aina.

”Pysykää muut ukot loitolla, kaikki neidot tänne vaan, täällä on tosi hyvä reviiri tarjolla! Tällaista ne linnut laulavat toisilleen”, nauraa Södersved.

Suoraa englanninkielistä The Dawn Chorus –lähetystä voi kuunnella Yle Areenasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 7. toukokuuta klo 02 alkaen. Yle Radio Suomi raportoi parhaita paloja yön aikana.

Lisätietoa The Dawn Chorus -ohjelmasta