Hyppää pääsisältöön

Richard Linklaterin kahden vuosikymmenen Rakkautta-trilogia

Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen aamua
Céline (Julie Delpy) ja Jesse (Ethan Hawke) vuosimallia 1995 elokuvassa Rakkautta ennen aamua Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen aamua Rakkautta ennen aamua,teeman elokuvat

Julie Delpy ja Ethan Hawke ovat pääosissa ainutlaatuisessa rakkaustrilogiassa, joka seuraa samoja kahta ihmistä lähes kahdenkymmenen vuoden aikana.
Koko trilogia Teemalla perjantaina 23.6:
klo 20.00 Rakkautta ennen aamua
klo 21.40 Rakkautta ennen auringonlaskua
klo 23.00 Rakkautta ennen keskiyötä (myös Areenassa 14 päivää)

Richard Linklaterin ohjaama Rakkautta ennen auringonnousua (1995) oli 90-luvun menestyneimpiä ja kiitetyimpiä romanttisia elokuvia. Ventovieraat nuoret Jesse (Ethan Hawke) ja Céline (Julie Delpy) tapaavat sattumalta junassa ja viettävät seuraavan yön kävellen pitkin Wienin katuja toisiinsa tutustuen ja rakastuen. Kumpikin tietää, että aikaa on vain tämä hetki. Jesse on lähdössä aamukoneella kotiin Amerikkaan, ja Céline puolestaan on matkalla kotiin Pariisiin. Kuitenkin parikymppisille elämä on edessä ja maailma on avoinna, ja kaikki huikeat mahdollisuudet tuntuvat tiivistyvän yhteen yöhön ja yhteen sattumanvaraiseen kohtaamiseen vieraassa kaupungissa kaukana kotoa.

Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen aamua
Wien, 1995 Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen aamua Rakkautta ennen aamua,teeman elokuvat

Samat päähenkilöt esiintyvät myös kahdessa jatko-osassa, jotka on tehty yhdeksän vuoden välein: Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) ja Rakkautta ennen keskiyötä (2013). On harvinaista, että kolmen teoksen sarja, jonka osat valmistuvat niin pitkän ajan kuluessa, onnistuu pitämään tasonsa yllä kautta linjan – tai ylipäänsä onnistuu. Rakkautta-trilogia tekee niin. Paitsi että Delpyn ja Hawken välinen kemia pysyy vahvana, myös näyttelijöiden ikääntyminen aidosti tasatahtia hahmojen kanssa vahvistaa henkilöiden uskottavuutta. Vuoden 2004 Céline ja Jesse ovat täysin vakuuttavasti samat ihmiset 32-vuotiaina; vuonna 2013 he ovat todentuntuisia 41-vuotiaita. Erittäin taitavat käsikirjoitukset pitävät dialogin raikkaana ja spontaanin tuntuisena samalla tarinaa kuljettaen.

Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua
Pariisi, 2004 Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua Rakkautta ennen auringonlaskua,teeman elokuvat
Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen keskiyötä
Kreikka, 2013 Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen keskiyötä Rakkautta ennen keskiyötä,teeman elokuvat

Elokuvan ja sen jatko-osien tapahtumista ei voi kertoa enempää pilaamatta ainakin osaa niiden viehätyksestä. (Mainittakoon silti sen verran, että toisen osan asetelmassa on tiettyä ironista huumoria: alkuperäinen idea yhden yön rakkaustarinasta perustui Linklaterin omaan kokemukseen, ja sarjan toisessa osassa puolestaan Jesse on kirjoittanut yöstä Wienissä bestseller-romaanin...) Trilogia nimittäin pelaa katsojan epätietoisuudella. Heti ensimmäisessä osassa katsojan mielenkiinto vangitaan yksinkertaisella rakenteellisella keinolla. Kello käy, ja yleisö jännittää, saavatko he toisensa. Mutta tämä ei ole vain pinnallinen temppu. Elokuvien läpi jatkuvana teemana on aika eikä vain ajan kuluminen vaan myös se, miten aika vuoroin on taipuvinaan ihmisen tahtoon ja vuoroin tuntuu jyräävän eteenpäin piittaamattomasti. Aika on hyvin erilaista ainetta parikymppiselle pennittömälle opiskelijalle, maailmasta otteen saaneelle, huolettomalle kolmekymppiselle tai keski-ikään saapuneelle aikuiselle, jonka elämässä on jo menneisyyden painolastia ja moneen eri suuntaan vetäviä vastuita ja velvollisuuksia.

Lukemattomat elokuvat kertovat rakastumisesta mutta vain harvat rakkaudesta. Linklaterin trilogia (tai emmehän toki tiedä, saako se jatkoa vuonna 2022) voidaan lukea jälkimmäiseen joukkoon ja sitäkin poikkeuksellisempana. Linklater, Delpy ja Hawke nimittäin onnistuvat jatkamaan romanttista rakastumiselokuvaa, jonka ei olisi pitänyt jatkua. Rakkautta ennen aamua -elokuvan viimeisen kuvan vaihtuessa mustaan toivoisi ennen muuta, että tekijät malttaisivat olla rahastamatta kehnolla jatko-osalla. Jatko-osia tuli peräti kaksi, mutta ne eivät olleet eilisen lämmitettyjä tähteitä. Joskus kyyninen katsoja on väärässä, ja hyvä niin.

Lue lisää:

Ethan Hawke ja Julie Delpy rakastavaisina.

Rakkautta ennen -trilogian opetus: hyvän rakkauselokuvan edellytys on surumieli

Rakkautta ennen aamua, auringonlaskua ja keskiyötä. Kolme elokuvaa, vuodesta 1995 vuoteen 2013. Kaksi päähenkilöä, ranskalainen Céline ja amerikkalainen Jesse. Richard Linklaterin elokuvatrilogia on minulle läheisin valkokankaan rakkaustutkielmista.

 • Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise), USA 1995. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset), USA 2004. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight), USA 2013. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Painajaiskuja

  Noir-henkinen melodraama spiritistin apulaisesta

  Vahva melodraama tivolin mentalistista, joka kiipeää naisten avulla kohti menestystä vain pudotakseen korkeammalta.

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Humppa karkasi käsistä

  Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään. Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981). Ohjelmat televisiossa: Maanantaina 19.6.

Yle Teema

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Rahsaan Roland Kirk puhalsi sokean unet näkyviksi

  Poikkeuksellisen jazzmuusikon tarina Teemalla 10.6. klo 20.

  Rahsaan Roland Kirk oli sokea jazzmuusikko, mutta myös alan visuaalisimpia ja näyttävimpiä show-miehiä. Yhden miehen big band. Avantgardea ja perinnetietoista, kantaaottavaa ja humoristista. Poikkeuksellisen muusikon poikkeuksellista elämää Teemalla lauantaina 10.6. klo 20. Ensi-ilta.

 • Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö

  Dokumentin ensi-ilta Teemalla 17.6. klo 20.

  "Mä oon kaks kertaa elämässä tehnyt sen päätöksen, että musta ei tuu muusikkoa. Ja silti: tässä ollaan." Tv-dokumentti suomalaisen jazzin huippuihin kuuluvasta trumpetisti Verneri Pohjolasta saa ensi-iltansa Teemalla 17.6. klo 20.

 • Jazzia, bluesia, poppia, rockia ja maailman parhaita studiomuusikoita: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2017

  Kesäkuu jazzia, heinäkuu klassikoita, elokuussa kasaria.

  Teeman musiikkidokumentit ovat siirtyneet lauantai-iltaan, ja niitä esitetään koko kesä kello 20. Kesäkuu aloitetaan jazzilla, keskikesällä kuunnellaan maailman parhaita studiomuusikoita, elokuussa muistellaan Spandau Ballet'n kahdeksankymmentälukua ja Kambodžan kadonnutta rocksukupolvea. Toiveuusintana nähdään dokumentti Wentus Blues Bandin 20-vuotiskonsertista.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Yle Teemalla humpataan ja sheikataan.

  Teeman Elävän arkiston Tanssin huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
  Ohjelmat televisiossa:
  Ma 19.6. klo 12.00
  To 22.6. klo 22.50
  Pe 23.6. klo 14.50
  Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenassa.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

  Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

  Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

 • Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!