Hyppää pääsisältöön

Richard Linklaterin kahden vuosikymmenen Rakkautta-trilogia

Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen aamua
Céline (Julie Delpy) ja Jesse (Ethan Hawke) vuosimallia 1995 elokuvassa Rakkautta ennen aamua Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen aamua Rakkautta ennen aamua,teeman elokuvat

Julie Delpy ja Ethan Hawke ovat pääosissa ainutlaatuisessa rakkaustrilogiassa, joka seuraa samoja kahta ihmistä lähes kahdenkymmenen vuoden aikana.
Koko trilogia Teemalla perjantaina 23.6:
klo 20.00 Rakkautta ennen aamua
klo 21.40 Rakkautta ennen auringonlaskua
klo 23.00 Rakkautta ennen keskiyötä (myös Areenassa 14 päivää)

Richard Linklaterin ohjaama Rakkautta ennen auringonnousua (1995) oli 90-luvun menestyneimpiä ja kiitetyimpiä romanttisia elokuvia. Ventovieraat nuoret Jesse (Ethan Hawke) ja Céline (Julie Delpy) tapaavat sattumalta junassa ja viettävät seuraavan yön kävellen pitkin Wienin katuja toisiinsa tutustuen ja rakastuen. Kumpikin tietää, että aikaa on vain tämä hetki. Jesse on lähdössä aamukoneella kotiin Amerikkaan, ja Céline puolestaan on matkalla kotiin Pariisiin. Kuitenkin parikymppisille elämä on edessä ja maailma on avoinna, ja kaikki huikeat mahdollisuudet tuntuvat tiivistyvän yhteen yöhön ja yhteen sattumanvaraiseen kohtaamiseen vieraassa kaupungissa kaukana kotoa.

Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen aamua
Wien, 1995 Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen aamua Rakkautta ennen aamua,teeman elokuvat

Samat päähenkilöt esiintyvät myös kahdessa jatko-osassa, jotka on tehty yhdeksän vuoden välein: Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) ja Rakkautta ennen keskiyötä (2013). On harvinaista, että kolmen teoksen sarja, jonka osat valmistuvat niin pitkän ajan kuluessa, onnistuu pitämään tasonsa yllä kautta linjan – tai ylipäänsä onnistuu. Rakkautta-trilogia tekee niin. Paitsi että Delpyn ja Hawken välinen kemia pysyy vahvana, myös näyttelijöiden ikääntyminen aidosti tasatahtia hahmojen kanssa vahvistaa henkilöiden uskottavuutta. Vuoden 2004 Céline ja Jesse ovat täysin vakuuttavasti samat ihmiset 32-vuotiaina; vuonna 2013 he ovat todentuntuisia 41-vuotiaita. Erittäin taitavat käsikirjoitukset pitävät dialogin raikkaana ja spontaanin tuntuisena samalla tarinaa kuljettaen.

Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua
Pariisi, 2004 Ethan Hawke ja Julie Delpy elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua Rakkautta ennen auringonlaskua,teeman elokuvat
Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen keskiyötä
Kreikka, 2013 Julie Delpy ja Ethan Hawke elokuvassa Rakkautta ennen keskiyötä Rakkautta ennen keskiyötä,teeman elokuvat

Elokuvan ja sen jatko-osien tapahtumista ei voi kertoa enempää pilaamatta ainakin osaa niiden viehätyksestä. (Mainittakoon silti sen verran, että toisen osan asetelmassa on tiettyä ironista huumoria: alkuperäinen idea yhden yön rakkaustarinasta perustui Linklaterin omaan kokemukseen, ja sarjan toisessa osassa puolestaan Jesse on kirjoittanut yöstä Wienissä bestseller-romaanin...) Trilogia nimittäin pelaa katsojan epätietoisuudella. Heti ensimmäisessä osassa katsojan mielenkiinto vangitaan yksinkertaisella rakenteellisella keinolla. Kello käy, ja yleisö jännittää, saavatko he toisensa. Mutta tämä ei ole vain pinnallinen temppu. Elokuvien läpi jatkuvana teemana on aika eikä vain ajan kuluminen vaan myös se, miten aika vuoroin on taipuvinaan ihmisen tahtoon ja vuoroin tuntuu jyräävän eteenpäin piittaamattomasti. Aika on hyvin erilaista ainetta parikymppiselle pennittömälle opiskelijalle, maailmasta otteen saaneelle, huolettomalle kolmekymppiselle tai keski-ikään saapuneelle aikuiselle, jonka elämässä on jo menneisyyden painolastia ja moneen eri suuntaan vetäviä vastuita ja velvollisuuksia.

Lukemattomat elokuvat kertovat rakastumisesta mutta vain harvat rakkaudesta. Linklaterin trilogia (tai emmehän toki tiedä, saako se jatkoa vuonna 2022) voidaan lukea jälkimmäiseen joukkoon ja sitäkin poikkeuksellisempana. Linklater, Delpy ja Hawke nimittäin onnistuvat jatkamaan romanttista rakastumiselokuvaa, jonka ei olisi pitänyt jatkua. Rakkautta ennen aamua -elokuvan viimeisen kuvan vaihtuessa mustaan toivoisi ennen muuta, että tekijät malttaisivat olla rahastamatta kehnolla jatko-osalla. Jatko-osia tuli peräti kaksi, mutta ne eivät olleet eilisen lämmitettyjä tähteitä. Joskus kyyninen katsoja on väärässä, ja hyvä niin.

Lue lisää:

Ethan Hawke ja Julie Delpy rakastavaisina.

Rakkautta ennen -trilogian opetus: hyvän rakkauselokuvan edellytys on surumieli

Rakkautta ennen aamua, auringonlaskua ja keskiyötä. Kolme elokuvaa, vuodesta 1995 vuoteen 2013. Kaksi päähenkilöä, ranskalainen Céline ja amerikkalainen Jesse. Richard Linklaterin elokuvatrilogia on minulle läheisin valkokankaan rakkaustutkielmista.

 • Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise), USA 1995. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset), USA 2004. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight), USA 2013. O: Richard Linklater. N: Julie Delpy, Ethan Hawke

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!