Hyppää pääsisältöön

Maaliskuun arkistokuunnelmissa tavataan Minna Canth, Tatu ja Patu sekä mustapartainen mies

Ismo Saario ja Risto Mäkelä kuunnelmassa "Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää"
Ismo Saario ja Risto Mäkelä kuunnelmassa Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää. Ismo Saario ja Risto Mäkelä kuunnelmassa "Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää" Kuva: Håkan Sandblom / Yle Radioteatteri,kuunnelmat,Ismo Saario,Risto Mäkelä

Radion kuunnelmatuotanto sai alkunsa Yleisradion syntyvuonna 1926. Kuuluttajaksi taloon tullut Markus Rautio loi Radioteatterin kokeilemalla näyttelijöiden kanssa, miten mikrofoni reagoi eri tilanteissa. Omatuotantoista radiodraamaa on tallessa Yleisradion arkistossa tuhansia tunteja. Tuomme nyt Areenaan radiodraaman parhaimmistoa: palkittuja kuunnelmia, yleisön toiveita sekä kiinnostavia arkistolöytöjä.

Radiodraaman julkaisun mahdollistaa Ylen ja tekijöiden välillä solmittu sopimus, joka sallii yli viisi vuotta vanhojen, omatuotantoisten ohjelmien julkaisemisen. Julkaisuajan pituuteen ja maantieteelliseen rajaukseen sekä ladattavuuteen vaikuttavat kuunnelmassa käytetty musiikki ja ensilähetyspäivä.

Tällä sivulla ylläpidetään listaa julkaistuista radiodraamoista. Kuunnelmat löytyvät myös Areenan sivulta Toivotut - Radiodraaman aarteita. Toivottuja kuunnelmia löytyy myös tästä dekkari-paketista. Julkaistut tv-draamat löytyvät sivulta Ylen toivottuja draama- ja viihdeohjelmia Areenassa.

Tulossa maaliskuussa 2021

3.3. Knalli ja sateenvarjo: Erikoisosastolla kipuillaan flunssarokotteiden ja mediasuhteiden kanssa jaksoissa Piikkipaniikki (1997) ja Töllötintöppöily (1981).
3.3. Minulla on vain tämä keskikoulutodistus (1973). Avioeron jälkeen Eilan on ryhdyttävä työnhakuun. Elämänmakuisen kuunnelman ohjasi Lars Svedberg.
3.3. Naisten maa. Tutkimusmatkailijakolmikko löytää syrjäisen laakson, jossa asuu vain naisia. Feministisen utopiaromaanin “Herland” (1915) sovitti kuunnelmaksi Marja Rankkala vuonna 1983.
3.3. Tatu ja Patu Helsingissä (2016). Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat vilkkaat veljekset Tatu ja Patu riemastuttavat perheen pienimpiä vilistäessään pitkin Helsinkiä.

10.3. Minna Canthin päivän juhlintaan kuunneltavaa kolmelta vuosikymmeneltä: kuulokuva Minna Canth ihmisenä vuodelta 1956, klassikkotarina Työmiehen vaimo vuoden 1963 kuunnelmadramatisointina ja Lapsenpiika vuodelta 1976. Juhlien jatkoiksi sopii myös jo Areenaan pysyvästi julkaistu Nuori Minna Canth vuodelta 1975.
10.3. Vahtonen maksaa velan (1975). Mutkikas tapaus vie rikospoliisin osastopäällikkö Vahtosen Lontooseen 7-osaisessa jännityskuunnelmasarjassa.

17.3. Kantolan perhe on täällä taas! Maaliskuussa kuullaan perheen kuulumisia alkuvuodelta 1978 eli jaksot 76-85.
17.3. Sormenjälki (1977). Herra Anders Lind on murhattu. Ainoa johtolanka on sormenjälki murha-aseessa. Rikoskertomuksen on käsikirjoittanut Nalle Valtiala.
17.3. Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää (1978). Nimimerkki Ollin (Väinö Nuorteva) pakinoihin perustuvassa kuunnelmassa mies yrittää selvitä surkuhupaisan byrokraattisessa virastossa.
17.3. Paha nainen (1968). Marja Rankkalan kirjoittama hupailu herkuttelee sukutraditioiden painolasteilla ja perheen naisille ja miehille annetuilla rooleilla ja askareilla. Hupailun ohjasi Raiku Kemppi.

24.3. Nimimerkki Sakin, eli kirjailija Hector Hugh Munron, pieniä pisteliäitä tarinoita. Sarjaan Sakin pienoiskuunnelmia julkaistaan Lelut rauhan puolesta, Satusetä, Selkä ja Avoin ovi.
24.3. Lokakuun päivä (1961). Mitä tapahtuu oslolaisessa kerrostalossa 30.10. vuonna 1930? Sigurd Hoelin psykologiseen ja satiiriseen yhdenpäivänromaaniin perustuvassa draamassa kuunnellaan seinän takaa muiden elämää. Hämmennystä aiheuttaa yksin asuva nainen.
24.3. Petetty -kuunnelmassa rakkaus kiduttaa. Nobelisti Thomas Mannin novellin dramatisointi on vuodelta 1960.

Maaliskuun uusinnat: Tulen jäljet, Ei sellaista tapahdu, Suomies, Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja, Vainaja virittää ansan, Veristä satoa, Mielipuolen päiväkirja, Puoli tuntia Durbanista ja Pikku Prinssi.

Näyttelijät Tuula Nyman ja Eeva Litmanen lähikuvassa.
Ystävyys yhdistää Tuula Nymanin Markettaa ja Eeva Litmasen Kirstiä vuonna 1995. Näyttelijät Tuula Nyman ja Eeva Litmanen lähikuvassa. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Radioteatteri,kuunnelmat

Helmikuussa 2021

3.2. Knalli ja sateenvarjo: Sitruunoita (1980) ja Kiinalaiset housut (1993).
3.2. Mari Mörön satuja (2005). Julkaisemme lisää Mari Mörön hyväntuulisia satuja, joissa seikkailevat tutut karhut, ketut, kissat, koirat ja hiiret, mutta myös napit ja kolikot pääsevät kertomaan tarinansa. Sadut sopivat niin lapsille kuin aikuisille.
3.2. Mies menettää muistinsa (1993). Neliosainen jännityskuunnelma pohjautuu kirjailijanimimerkki Patrick Quentinin romaaniin. Toisen maailmansodan aikaan Yhdysvaltain länsirannikolle sijoittuva tarina mutkistuu yksinkertaisesta alustaan monimutkaiseksi mysteeriksi. Yleisradiolle kuunnelman suomensi ja dramatisoi Timo Kanerva ja ohjasi Rauni Ranta.

10.2. Helmikuussa soitetaan puhelimella. Puhelinkeskustelu oli aiheena Yleisradion lyhytkuunnelmakilpailussa vuonna 1976. Puhelimessa-sarjalla oli tarkoitus juhlistaa maailmaa mullistaneen keksinnön kulttuurihistoriaa. Aihe oli muuten vapaa. Kilpailuun kertyi satoja kuunnelmia kirjoittajina muiden muassa Pirkko Jaakola ja J. Karjalainen. Kilpailusta päätyi tuotantoon toistakymmentä kuunnelmaa.
10.2. Hilda Husso I (1976). Kuunnelma perustuu Maria Jotunin muodoltaan uraauurtavaan puhelinnovelliin vuodelta 1905. Eeva-Kaarina Volanen näyttelee Hildaa, joka soittaa lapsensa isälle. Vain Hildan ääni kuullaan. Kuunnelman ohjasi Ritva Ahonen.
10.2. Hilda Husso II (1980). Jotuni jatkoi Hildan kanssa toisessa puhelinnovellissa vuonna 1913. Kauko Laurikasen ohjaamassa kuunnelmassa aikuisempaa Hildaa näyttelee Emmi Jurkka.
10.2. Malja ystävyydelle (1995). Ilse Raution kirjoittaman draaman keskiössä on uranaisen ja perheenäidin Kirstin sekä yksinäisen Marketan ystävyys. Muistojen myötä rakentuu elämää ymmärtävä tarina. Mustan huumorin sävyttämän kuunnelman ohjasi Nadja Pyykkö.
10.2. Vahtonen ja taivaanvuohen ongelma (1964). Kuusiosaisessa jännityskuunnelmassa rikospoliisin osastopäällikkö Vahtonen on jälleen salaperäisen tapauksen kimpussa. Taivaanvuohi on lempinimi, jolla Vahtonen ja etsivä Miettinen kutsuvat outoa puhelimella soittajaa. Olavi Linnuksen kirjoittaman jännityssarjan pääosissa ovat Ansa Ikonen, Pehr-Olof Sirén ja Kaarlo Halttunen.
10.2. Jumalan sana (2013). Juha Rosma on ohjannut ja sovittanut Kari Hotakaisen romaaniin perustuvan Radioteatterin kuunnelman, joka on kuin roadmovie ja jossa matkataan talousjärjestelmän ytimeen. Teos on kertomus kapitalismista, yleisestä ja hyvin yksityisestä.

17.2. Aina murha kotiolot voittaa. Jännityskuunnelman on Yleisradiolle kirjoittanut Tapani Bagge ja ohjannut Eeva Litmanen vuonna 1991.
17.2. Rouva Aron etäinen onni (1991). Rauni Ranta ohjasi Pertti Tonterin kirjoittaman lyhytjännärin. Pääosissa ovat Erja Manto ja Heikki Nousiainen.
17.2. Lamaantukaa (1986). Jännityskuunnelman käsikirjoitti Timo Surkka ja ohjasi Hanno Eskola.
17.2. Cobra nousee koivunlatvaan. Aune Lind ohjasi Esko-Pekka Tiitisen kirjoittaman seitsemänosaisen jännitystarinan koululaisille vuonna 1986.
17.2. Total Trash (2009). Kansainvälisessä kauppakeskuksessa on superviikonloppu. Siellä pelataan koripalloa, leikitään supersankaria, pelastetaan maailmaa ja syödään liikaa. Veikko Nuutisen kirjoittama Radioteatterin kuunnelma on koominen moraliteetti.

24.2. Sakin pienoiskuunnelmia 1990-luvulta. Kirjailija Hector Hugh Munro, eli nimimerkki Saki, kirjoitti urallaan erityisesti satiirisia novelleja. Timo Kanerva ja Rauni Ranta dramatisoivat ja ohjasivat Sakin novelleista pienoiskuunnelmia, joista julkaistaan muiden muassa Sokea piste, Nimipäivä ja Seitsemäs kana.
24.2. Sohvalla (2005). Terapeutin sohvalla ja sohvan liepeiltä kuuluu painavaa puhetta. Harri Virtasen kirjoittaman kuunnelman pääosissa ovat muiden muassa Aku Hirviniemi ja Niina Nurminen.
24.2. Onneksi on rahaa (1965). Kirsti Hakkaraisen kirjoittama kuunnelma kahdesta nuoresta tytöstä kosketti kuuntelijoita ja saavutti suuren suosion. Elina Salo ja Aila Arajuuri näyttelevät äitiään hautaavia tyttäriä.
24.2. Ote arjesta (1972). Rauha Knuuttilan kirjoittama kuunnelma kuvaa yhteiskunnan rakennemuutosten vaikutuksia maaseudulla 1960- ja 1970-luvun vaihteessa.
24.2. Mustat morsiamet. Sirpa Kähkösen suosittuun Kuopio-sarjaan kuuluva romaani kertoo Savon takamailta Kuopioon muuttavan Annan elämäntarinaa. Johanna Vuoksenmaa dramatisoi ja ohjasi Radioteatterille teoksen vuonna 2016.

Helmikuun uusinnat: Lassie palaa kotiin, Cesium 137, Viimeinen Juoksu, Järkevä diagnoosi ja Vainaja Elävässä arkistossa.

Näyttelijät Heli Sutela ja Milka Ahlroth
Hissikuilussa -kuunnelman pääosissa loistavat Heli Sutela ja Milka Ahlroth. Näyttelijät Heli Sutela ja Milka Ahlroth Kuva: Saara Cantell Milka Ahlroth,Heli Sutela

Tammikuussa 2021

6.1. Knalli ja sateenvarjo: Äänestyksen 10.: Poissa raiteilta (1985) sekä Vuoto virastossa (1994).
6.1. Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti. Legendaarinen Tohtori Raimo (Martti Suosalo) hallitsee oudoimmatkin terapiamuodot. Asiakkaiksi hakeutuu julkisuudesta tutun oloisia henkilöitä, joita imitoivat Jukka Puotila, Erja Manto, Jarkko Tamminen ja Nora Rinne. 10 terapiaistuntoa vuosilta 2013-2016.

13.1. Mustien tähtien alla (1961). Alan Patonin Liian myöhään vesipääsky -romaanin mukaan Yleisradiolle kirjoittanut Onni Halla. Teos käsittelee nuoren poliisiluutnantin ja paikallisen naisen rangaistavaa suhdetta roturistiriitojen repimässä Etelä-Afrikassa.
13.1. Runoilijan paperit (1961) perustuu Henry Jamesin pienoisromaanin Aspernin paperit. Onni Hallan dramatisointi onnistui aikalaisarvion mukaan tuomaan esiin tarinan venetsialaisilmapiirin ja psykologisen herkkävireisyyden. Pääosassa on Pentti Siimes.
13.1. Oudot virrat (1956). Onni Hallan romaanista sovitettu kuunnelma toi aikalaisille mieleen traagisen mustasukkaisuusmurhan 1940-luvulta. Urpo Laurin sovittama teos kuvaa murhasta syytetyn miehen elämää ja mielen tummia ja arvaamattomia pohjavirtoja.
13.1. Kirje tuomarilleni. Charles Alavoine on 40-vuotias ranskalainen pikkukaupungin lääkäri, jonka elämä näyttää ulkonaisesti täysin onnelliselta. Hän kohtaa kuitenkin sattumalta tuuliajolle joutuneen tytön, Martinen, ja hänen elämänsä tulee peruuttamattomasti muuttumaan. Anna-Liisa Haavikko sovitti Georges Simenonin romaanin Radioteatterille vuonna 1999.
13.1. Hulluus ja yhteiskunta (2014). Moderni tragedia viattomista uhreista, kahdesta murhamiehestä ja filosofista, joka etsii nautintoa ja selityksiä. Joukkomurhaajat ovat Pierre Riviere 1800-luvulta ja Anders Behring Breivik nykyajasta.Rivierestä kirjoitti aikanaan ranskalainen filosofi Michel Foucault. Kuunnelma kertoo siitä, miten kunkin aikakauden oikeuslaitos ja yhteiskunta suhtautuu näihin äärimmäisiin tekoihin. Pidetäänkö tekijöitä hulluina vai rikollisina? Käsikirjoitus Harri Virtanen ja ohjaus Juha-Pekka Hotinen.

20.1. Naisten Decamerone kertoo 10 päivästä leningradilaisella synnytysklinikalla, jonne 10 naista oli joutunut karanteeniin, sillä klinikalla oli puhjennut ihoinfektio, jolta lääkärit haluavat suojella vastasyntyneitä. Ajanvietteeksi naiset alkavat kertomaan toisilleen tarinoita elämästään. Teija Hyvärinen sovitti ja ohjasi Julia Voznesenskajan teoksen radiolle vuonna 1996.
20.1. Hissikuilu (1999). Saara Cantellin kirjoittama ja ohjaama kuunnelma Hissikuilu leikittelee muistin ja unohduksen rakenteilla. Mihin ihminen jää jumiin? Pääosissa mm. Milka Alroth ja Heli Sutela.
20.1. Ilonen talo. Kreeta Onkelin vuonna 1996 ilmestyneeseen riipaisevaan romaaniin pohjaava kuunnelma kuvaa perheen arkea maaseudulla Keski-Suomessa. Äiti on alkoholisoitunut jäätyään leskeksi ja lapset yrittävät selvityä joten kuten raadollisessa tilanteessa. Onkelin käsikirjoittaman kuunnelman ohjasi Janne Tapper 1999.
20.1. Kiitos hyvää! Julma komedia perheestä (1997). Sirkka Laineen kirjoittama julmapiirteinen komedia on parodinen kuvaus perheestä, joka on joutunut kieltämisen karuselliin. Mitään ei puhuta. Kaikki vakavat asiat sivuutetaan leikkiä laskien. TV:n saippuaoopperan tapaan komedian taustalta paljastuu täydellisen ällistyttäviä juonikuvioita.

27.1. Tuttu nimi (1990) kertoo tehtaanjohtajasta, joka on joutunut rahavaikeuksiin. Eräänä iltana johtajaa tulee tervehtimään juoppo varastonhoitaja, joka on johtajan lapsuudenystävä. Mies vaatii nimeä suureen vekseliin tai uhkaa muuten paljastaa murhan, jonka tietää johtajan nuoruudessaan tehneen. Käsikirjoitus: Taisto Harra.
27.1. Isä ressu (1990). Talo kauniin järven rannalla jossain Suomessa. Isä on kuollut. Tytär on heti tullut kaupungista äitinsä luo. Isä on elänyt viimeiset vuotensa vain vahvojen lääkkeiden voimalla. Äiti ja tytär selvittelevät suhdettaan isään, kun mökin ovi aukeaa ja sisään astuu tuntematon nuori mies. Käsikirjoitus: Taisto Harra.
27.1. Velimies Ville ja viemärirotat. Esko-Pekka Tiitisen kirjoittama 10-osainen lastenkuunnelmasarja vuodelta 1986.

Tammikuun uusinnat: Kova kuin kivi, Kaksinkertainen korvaus, Viimeinen vainaja & Yksityisetsivä Liidun seikkailut 13-15.

Pentti Laurio ja Irma Loikkanen nauhoittamassa Kauppisen pariskunta -kuunnelmasarjaa
Pentti Laurio ja Irma Loikkanen vastasivat Kauppisen pariskunnan käsikirjoittamista ja esittämisestä Pentti Laurio ja Irma Loikkanen nauhoittamassa Kauppisen pariskunta -kuunnelmasarjaa Kuva: Yle Kauppisen pariskunta,Pentti Laurio,Irma Loikkanen

Joulukuussa 2020

2.12. Knalli ja sateenvarjo -äänestyksessä sijoille 7-9 sijoittuneet: Kadonneiden puntien arvoitus, Sir Henry syö sanansa, Vaihtelu virkistää.
2.12. Tuntematon sotilas - vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa (2014). Väinö Linnan teoksesta Radioteatterille dramatisoinut Jussi Moila. Ohjaus: Juhana von Bagh.

9.12. Kauppisen pariskunta. Syksyllä 1971 radioaalloille asteli Kauppisen pariskunta. Sarja on Irma Loikkasen ja Pentti Laurion taidonnäyte, sillä he vastasivat paitsi käsikirjoituksesta, myös pääroolien esittämisestä. 10 jaksoa eri vuosilta.
9.12. Kukkia rouva Harrisille (1966). Paul Gallicon romaanin mukaan Yleisradiolle dramatisoinut ja ohjannut Eila Kallio. Eräänä päivänä lontoolaisen rouva Harrisin elämä muuttuu: hän ihastuu ikihyviksi Diorin leninkiin. Mutta onko siivojalla ihanuuteen varaa? Lämminhenkinen kertomus vie rouva Harrisin Pariisin muotikujille saakka.
9.12. Viimeinen joulu (1983). Luotaus Uuno Kailaan runoilijaminään. Dialogin Yleisradiolle kirjoittanut Pekka Lounela. Runojen valinta ja ohjaus: Eriikka Magnusson.

16.12. Rötös ja rangaistus. Kari Nenosen kirjoittama jännärisarja vuodelta 1990.
16.12. Kantolan perhe. Mitä rakastetulle radioperheelle kuului syksyllä 1977? Jaksot 62-75.
16.12. Enkelin päiväkirja (1999). Eppu Nuotion ja Merja Larivaaran kirjoittama kolmiosainen satukuunnelma tuo jouluhymyn pienen kuin vähän isommankin kuulijan huulille. Siinä tavataan enkeli, joka onkin varsinainen törmäilijä.
16.12. Jouluvieraita avaruudesta (1963). Paavo Rintalan kirjoittamassa joulukertomuksessa kolme viisasta miestä laskeutuu avaruudesta maan kamaralle. Maan päällä tuntuu olevan vain kiirettä ja huonoa tuulta. Mistä löytyisi joulu?

23.12. Knalli ja sateenvarjo -jouluextra: Nauhallista joulua (1989) ja Uusi lentokenttä (2000).
23.12. Tietäjät. Esko-Pekka Tiitinen kirjoittama jouluinen lastenkuunnelma vuodelta 1987. Tarinassa Liisa ja Ropsi-koira lähtevät jouluhössötystä pakoon kaupungille. Ja mitä kummaa: koira osaakin puhua!
23.12. Noita Nokinenä, kuuvuorten kuningatar. Rakastetun ja hieman pelätyn noidan oma sarja vuodelta 1968.
23.12. Pekka Salon kirjottamat jännärit: Lokero (1988) ja Caracasin hiiret (1992).
23.12. Orava ikkunassa. Markku Ropposen kirjoittama jännityskuunnelma vuodelta 1992.
23.12. Komisario Rehunen Roomassa (2009). Keski-ikäinen, pyylevä, elämästä nautiskeleva komisario Rehunen matkustaa ystävineen lomalle Roomaan, mutta heti aluksi käy ikävästi, kun yksi seurueen jäsenistä katoaa.

30.12. Mari Mörön satuja (2001). Marraskuussa julkaistu Mari Mörön satukokoelma Areenassa saa täydennystä 10 sadun verran. Lukijana Heikki Määttänen.
30.12. Hölmölässä (1975). Eero Salolan "Hölmölän kylä"-valikoiman pohjalta Yleisradiolle kirjoittanut Mirjam Polkunen. Hölmöläisinä muiden muassa Pekka Autiovuori, Kalevi Kahra, Olavi Ahonen, Aarre Karén ja Ritva Valkama.
30.12. Saluuna K-30 (2005). Jussi Kylätasku nimesi viimeiseksi jääneen kuunnelmansa rikoskuunnelmaksi, väkivaltajutuksi ja aika karmeaksi vielä. Tuloksena on kuitenkin raadollinen, mustaa huumoria sisältävä tragikoominen melodraama meistä ja ajastamme.
30.12. Rakastaja (2013). Rakastaja odottaa! Mutta missä? Karismaattinen näyttelijä-laulaja Antti Holma tarjoaa kuuntelijoille intiimin ja lämpimän humoristisen matkan maailmalle, jossa etsitään rakastajaa ja rakkautta - muun muassa Ranskasta, Koreoiden rajalta, Japanista ja Turkista. Holma laulaa lauluja jatsista tangoon.

Joulukuun uusinnat: Täällä pohjantähden alla, Komisario Tirri rikoksen kynnyksellä, Viides luoti, Tirlittan, Oli ennen onnimanni, Syvä uni, Puluboi ja Ponin loisketiivis kirja, Kyllä minä niin mieleni pahoitin, Kuinka kum-maa on kaikkialla, Noita Nokinenän joulupökräys, Maata etsimässä 1 & 2, Hempen tiirikka

 Näyttelijät Unto Salminen, Ansa Ikonen ja Maija-Liisa Peuhu studiossa vuonna 1963.
Unto Salminen, Ansa Ikonen ja Maija-Liisa Peuhu Avioliittoloman äänityksissä vuonna 1963. Näyttelijät Unto Salminen, Ansa Ikonen ja Maija-Liisa Peuhu studiossa vuonna 1963. Kuva: Ruth Träskman / Yle kuunnelmat,Radioteatteri,Unto Salminen,Ansa Ikonen,Maija-Liisa Peuhu

Marraskuussa 2020:

4.11. Knalli ja sateenvarjo -äänestyksessä sijoille 4-6 sijoittuneet: Tapaus psykiatri (1998), Pois postin tieltä (1993), Potut pottuina (1997).
4.11. Fedja-sedän talvi. Juha Wuolijoki ja Eero Koistinen sovittivat Eduard Uspenskin teoksesta Radioteatterille kuusiosaisen lastenkuunnelman vuonna 2001.
4.11. Ei voi ottaa - täytyy lainata. Jos vehnäjauhot on loppu ja mielii pannukakkua, on syytä mennä soittamaan naapureiden ovikelloja. Kuunnelma on hupailu, “hallitsematon hurlumhei kerrostalossa”, vuodelta 1978.

11.11. Juurakon Hulda (1956). Juhani Tervapään, eli Hella Wuolijoen, klassikkokomediassa Sääksmäen likka pelastetaan Esplanadilta tuomari Soratien funkkisasuntoon. Mutta Hulda ei halua jäädä vain pelastetuksi, vaan alkaa ponnistella kohti valoisampaa tulevaisuutta. Wuolijoen alunperin vuonna 1937 ensiesityksensä saanut näytelmä onkin perin yhteiskunnallinen komedia. Radiolle sen on sovittanut Eila Raisalo.
11.11. Komisario Sisuposken 407. urotyö. Aarre Kortenevan dekkarikuunnelmaparodia vuodelta 1961.
11.11. Rosvokoplalla on monenlaista suunnitelmaa Laiska-Lassin päänmenoksi Repe Helismaan hupailuissa: Laiska-Lassi ja Murto-Masonin satanen (1962), Laiska-Lassi ja Lännen Ruusu (1961), Laiska-Lassi ja Surma-Slimin ohjus (1960), Laiska-Lassi ja Surma-Slimin orkesteri (1958).

18.11. Vuosina 1968-69 Yle lähetti sarjan scifi-kuunnelmia otsikolla Pelottavat näkymät ja uljaat unelmat. Ideana oli esitellä ulkomaisten scifi-kirjailijoiden tuotantoa suomalaisille. Sarjasta julkaistaan nyt: Kuvat eivät valehtele (Katherine MacLean), William ja Mary (Roald Dahl), Tri Jekyll ja Mr. Hyde (Robert L. Stevenson), Vihreä apina (Theodore Sturgeon), Laskentakeskus (Anatoli Dneprov).
18.11. Mari Mörön satuja vuodelta 2001. Lukijana Heikki Määttänen.

25.11. Avioliittoloma. Seere Salmisen, eli “Serpin”, kirjoittamassa hupailussa aviopuolisot tahtovat lomallaan eri asioita. Kuka saa olla rauhassa ja yksin kotona? Mistä löytyy sopusointu perheeseen? Komedian ohjasi Kyllikki Forssell 1963.
25.11. Lennokki (1967). Georg Malmsténin säveltämät foxtrotit ja iskusävelmät tahdittavat Seere Salmisen kirjoittamaa revyyoperettia. “Serpin” vauhdikkaan näytelmän sovitti kuunnelmaksi Arvo Aallas. Komedia starttaa taiteen parissa Ateneumissa. Taulut tuntuvat olevan elossa siinä missä niiden pällistelijätkin.
25.11. Maisteri on murhattu (1963). Kemian maisteri löydetään murhattuna luokkahuoneesta Markku Veijalaisen kirjoittamassa jännityskuunnelmassa.
25.11. Arsène Lupin, herrasmiesvaras. Maurice Leblancin luoman ranskalaisvarkaan edesottamukset sovitti ja ohjasi kuunnelmaksi Marja Rankkala vuonna 1973.
25.11. Paholaispoika. Filosofi ja ajattelija Simone Weil kohtaa englantilaisen nuorukaisen ennen toista maailmansotaa. Seppo Parkkinen sovitti Kirsti Simonsuuren romaanin Radioteatterille vuonna 2000.

Marraskuun uusinnat: Sherlock Holmes ja herttuan poika, Salamurhaajat, Piru Valoa kantaa, Puluboin ja Ponin kirja, Mio, poikani Mio sekä Yksityisetsiviä Liidun seikkailut 7-12, Pessi ja Illusia.

Esko Salminen kuunnelmassa Huomenna kuolema vuonna 1990.
Esko Salminen kuunnelmassa Huomenna kuolema vuonna 1990. Esko Salminen kuunnelmassa Huomenna kuolema vuonna 1990. Kuva: Heikki Oksanen / Yle Esko Salminen,kuunnelmat

Lokakuussa 2020

7.10. Knalli ja sateenvarjo -äänestyksessä eniten ääniä saaneet: Kruununjalokivet varmoissa käsissä (1980), Poropeukalot Big Benissä (1981) ja Tapio tietää kaiken (1983).
7.10. Esko Salminen täyttää 80-vuotta 12.10.1940. Juhlan kunniaksi tarjoamme katsauksen rakastetun näyttelijän kuunnelmatuotantoon: Nuoren Wertherin kärsimykset (1970), Kirjeitä veljelleni (1995), Oy Tietovuo Ab (1970), Heinäsirkat (1997), Huomenna kuolema (1990) sekä Antti, Lintujen satama(1971).
7.10. Riikka Ala-Harjan kirjoittama Hyvä maku (2011) lähtee liikkeelle mediamaailmasta, tv-lamppujen loisteesta. Teos kuvaa kahta sisarusta, jotka ovat julkkiskokkeja, joilla on oma tv-show ja joiden kirjoja myydään ympäri Eurooppaa. Mutta kuunnelmassa hyvällä maulla on muitakin merkityksiä kuin ruokaan liittyviä.

14.10. Musta veljeskunta. Lisa Teztnerin vuonna 1941 julkaistuun suosittuun nuorisokirjaan perustuva kuunnelmasarja on Kouluradion tuotantoa. Fiktiivinen tarina pohjautuu todellisiin tapahtumiin: Sveitsin Ticinon kantonin vuoriston köyhät talonpojat myivät aikanaan poikiaan Milanoon nuohoojapojiksi. Pojista tuli sveitsiläisiä orjia. J.F. Palmen sovitti nuortenkirjan kuunnelmasarjaksi 1959.
14.10. Ei koira perään hauku (1964). Olavi Susikoskella on taas rikos selvitettävänä Mauri Sariolan kirjoittamassa kuunnelmassa.
14.10. Fedja-setä ja kummitus (2009). Prostokvashinon kylässä liikkuu outo hahmo. Eduard Uspenskin kirjaan perustuvan lastensarjan on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Outi Valle.

21.10. Soita minulle, Helena. Aino Räsäsen klassikon kuunnelmasovitus on vuodelta 1968. Ritva Oksanen on Helena Parola. Radiosovituksen teki Eila Pennanen.
21.10. Varastettu helminauha (1938). Lehden toimitukseen sijoittuvassa kuunnelmassa toimittaja selvittää varkaustapausta. Erkki Kivijärven kirjoittama ja Markus Raution ohjaama teos on varhaisin kokonaan säilynyt Yleisradion kuunnelma.
21.10. Petos. Jussi Niilekselän kirjoittama pieni rikoskuunnelma on vuodelta 1982.
21.10. Kukkahattu ja kristallipallo on “okkulttinen jännityskuunnelma” vuodelta 1972. S.Albert Kivisen kirjoittama kuunnelma vie hämäräperäisiin olosuhteisiin Woblingtonin pikkukaupunkiin.
21.10. Maailman ääriviivat. Jyrki Pellisen kirjoittama tarina luovii ihmismielen aallokossa. Kuunnelman ohjasi Annikki Laaksi 1970.
21.10. Kaikujen varjot (1993). Mikael Sieversin kirjoittama kuunnelma on “erään postmodernin filosofian jälkinäytös. Radioteatterin näyttelijöinä mukana ovat muiden muassa Pekka Laiho ja Voitto Nurmi.

28.10. Tynnyrillinen amontilladoa. Edgar Allan Poen jännityskertomuksen sovitti ja ohjasi radiolle William Markus vuonna 1955.
28.10. Kalman-karman mysteerio. Antero Alpola ohjasi vuonna 1982 remaken omasta jännitysparodia-käsikirjoituksestaan, joka oli alunperin lähetetty vuonna 1945.
28.10. Tuntematon todistaja (1965). Jännityskirjailja Virta ja komisario Tammi ovat viettämässä iltaa. Kirjailija Virta kysyy keskustelutoveriltaan, onko komisarion pitkän uran varrella sattunut yhtään epätavallista rikosjuttua. Pienen suostuttelun jälkeen Virta suostuu kertomaan tarinan eräästä illasta tilanomistaja Marttisen luona..
28.10. Myytillisiä tarinoita (1975). Vainajat, noidat, trullit ja pirut ovat aiheina kuunnelmissa, jotka Marja Rankkala sovitti Lauri Simonsuuren toimittamasta kansantarukokoelmasta.

Lokakuun uusinnat: Vainaja puuttuu pelistä, Sherlock Holmes ja herttuan poika.

Näyttelijä Eriikka Magnusson kuunnelman Maaria Blomma äänityksissä.
Eriikka Magnusson kuunnelman Maaria Blomma yleisöesityksessä Tampereen Teatterikesässä vuonna 1980. Näyttelijä Eriikka Magnusson kuunnelman Maaria Blomma äänityksissä. Kuva: Antero Tenhunen / YLE Eriikka Magnusson,kuunnelmat

Syyskuussa 2020:

2.9. Knalli ja sateenvarjo: Se ensimmäinen eli Päävoitto vuodelta 1979 sekä Ilmojen valtiaat (1988) ja Hei me lennetään (2007).
2.9. Vuokrattu nainen. Suomalainen suuryritys haluaa varmistaa kaupan onnistumisen Lähi-Idästä saapuvien ostajien kanssa. Tiedotuspäällikkö joutuu ensimmäistä kertaa hankkimaan ulkopuolisen henkilön hoitamaan, sanotaanko vaikka, ihmissuhteita. Pekka Salon kirjoittama jännityskuunnelma vuodelta 1986.
2.9. Kirjeitä ullakon hämärästä. 14-vuotiaan Mikon Helga-mummun kuoleman jälkeen sukulaiset kerääntyvät pesänjakoon ja Mikko pakenee mummon ullakolle aikuisten riitaa. Ullakolta löytyy laatikollinen kirjeitä. Mikko alkaa tutkia löytöä tarkemmin. Erityisesti häntä kiinnostaa salaperäinen A. S., jolta Helga-mummu on saanut kirjeitä. Mikko päättää ottaa asioista selvää sisarensa Anun ja serkkunsa Piritan kanssa. Asko Martinheimon kirjoittaman nuortensarjan ohjasi Tiina Harpf vuonna 1987.

9.9.. Maaria Blomma. Jussi Kylätaskun kirjoittama palkittu ja käännetty teos saarnaaja Maria Åkerblomista. Kuunnelma on äänitetty Tampereen Teatterikesän yleisöesityksessä 22.8.1980.
9.9. Unissasaarnaajatyttö.Tositapahtumat ovat pohjana myös Raimo J. Kinnusen kirjoittamassa kuunnelmassa, jonka ohjasi Heljä Talvikki Ahonen vuonna 1985. Pääroolissa loistaa Kati Outinen.
9.9. Aikavuoto (1987). Kiia Kallion lasten scifitarinan koulupojasta ja aikakoneesta.
9.9. Napoleonin vaihtoviikot. Scifi-tarina, jossa mies päätyy matkatoimiston kautta 1700-luvulle. Eija Elon käsikirjoittama kuunnelma esitettiin Radioteatterin tieteis- ja mielikuvitusiltamassa 25.5.1991.

16.9. 685. päivä. Avaruusalus Pluton mielenterveydellisellä poliklinikalla eletään 685. päivää maasta lähdön jälkeen, kun nuoren psykiatrin vastaanotolle tulee varsin omituisia potilaita. Olli Lehden kirjoittama scifijännäri vuodelta 1968.
16.9.. Jooskan broidi (2015). Pekka Salon kirjoittamassa kuunnelmassa höyhensarjan ammattirikolliset Jooska ja Korsu saavat komennuksen: Pikkalassa on luksushuvila, ja se on poltettava. Bemari kuitenkin nuukahtaa jo puolimatkassa. Hätiin hälytetään Jooskan pikkuveli Sasu, oopperan vahtimestari. Miesten yhteistyö sujuu tyylikkäästi kuin kananlento.
16.9. Kreivi äänikulisseissa. Markku Lahtela ja Jaakko Pakkasvirta kirjoittama “modernistisen hämärä” jännityskuunnelma vuodelta 1963.
16.9. Valkoinen valas (1976). Paavo Rintala sovitus Herman Melvillen klassikkoromaanista Moby Dick.

23.9. Syöksy sillalta. Jo kadonneeksi luultu Mauri Sariolan jännityskuunnelma vuodelta 1963 kuullaan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan - kiitos kuulijalta lahjoituksena saadun äänityksen.
23.9. Kolmen hännän majatalo (1960). Lastenkuunnelma kertoo kolmesta kotieläimestä: Misse-kissasta, Musti-koirasta ja Antonius-hiirestä. Nämä kolme kaverusta jätetään kotitaloon yksin, ilman ruokaa ja hoitoa. Henkensä pitimiksi ne perustavat majatalon, jonka nimeksi valitaan ison rähäkän jälkeen Kolmen hännän majatalo.
23.9. Pikku Karhu ja Pikku Tiikeri ovat parhaat ystävät ja niillä on takanaan monta yhteistä seikkailua. Niillä ei ole mitään pelättävää, sillä yhdessä ne ovat vahvoja. Kaverukset löytävät Panaman, onnen ja paljon muuta. Janoschin suosittujen lastenkirjojen kuunnelmasovitukset ovat vuodelta 2008.

30.9. Näyttelijä ja ohjaaja Erja Manton valintoja pitkän uransa varrelta: Panttaa korusi, pelasin rahat (1996), Susanna (1998), Vieras mies (2005), Kapeita lautoja (2001), Tiikerihai (2014) ja Perhe Kärkinen (2006-2009).
30.9. Toshiro Mifunen tiikeri(2010). Toshiro Mifune, oikealta nimeltään Arto Pekonen, on Jii Kulmalan ystävä. Lempinimensä hän on saanut Akira Kurosawan luottonäyttelijän mukaan. Sitten on vielä Jii Kulmalan rakastettu, joka vedetään keskelle miesten vanhaa ystävyyttä. Kuunnelma kertoo niistä murenevista illuusioista, joille näiden kolmen henkilön keskinäiset suhteet rakentuvat. Kenen kantti kestää kun naamioiden alta alkaa paljastua totuus?

Syyskuun uusinnat: Lyöty tylpällä esineellä sekä Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla.

Hänen silmiinsä syttyy ylimääräinen timantti ja hänen poskilleen kiipeää kalpeahko tiibetinpuna -kuunnelman näyttelijät Ossi Ahlapuro ja Eila Pehkonen.
Ossi Ahlapuro ja Eila Pehkonen kaulailevat Pirkko Jaakolan käsikirjoittamassa kuunnelmassa Hänen silmiinsä syttyy ylimääräinen timantti ja hänen poskilleen kiipeää kalpeahko tiibetinpuna. Hänen silmiinsä syttyy ylimääräinen timantti ja hänen poskilleen kiipeää kalpeahko tiibetinpuna -kuunnelman näyttelijät Ossi Ahlapuro ja Eila Pehkonen. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Pirkko Jaakola,Ossi Ahlapuro,Eila Pehkonen,kuunnelmat

Elokuussa 2020:
5.8. Knalli ja sateenvarjo: Tositarinoita (1992), Putkeen menee (1992).
5.8. Unhola (2006). Janne Tapper on dramatisoinut ja ohjannut kolmiosaisen vanhainkotiin sijoittuvan kuunnelman Harri Tapperin romaanista Unhola. Kirjassaan Harri Tapper iloittelee vanhuuden särmillä, mutta samalla muistuttaa, millaisia paikkoja olemme rakentaneet niille, jotka saavat painua Unholan hämärään.
5.8. . Fedja-setä menee kouluun Fedja täyttää seitsemän vuotta, ja koulunkellot kutsuvat. Myös posteljooni Petshkin innostuu koulunkäynnistä ja etenkin tietokoneista ja internetistä Eduard Uspenskin tarinaan perustuvassa sarjassa vuodelta 2002.
5.8. Jumalapeli (2008) sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa globalisaatio on tuonut Suomen pääkaupunkiseudulle uusia pelkoja ja uhkia. Janne Tapperin kirjoittaman kuunnelman päähenkilö on diplomaattiperheen poika, erilainen nuori, joka muuttaa perheensä mukana ulkomaan komennuksen jälkeen Westendiin. Löytyykö Jumalaa enää mistään?

12.8. Aamulla on liian myöhäistä (1994). Saksofonin, ambulanssien ja poliisiautojen värittämä suurkaupungin yö elää taustalla jännityssarjassa, joka perustuu rikosromaaniin Deadline At Dawn. Cornell Woolrichin yhdenyönkuvauksen on Yleisradiolle dramatisoinut ja suomentanut Timo Kanerva ja ohjannut Rauni Ranta.
12.8. Matkustaminen avartaa (1989). Menestyskirjailija Törövaara viettää juhlia kesähuvilallaan. Kuokkavieraaksi saapuu eräs toimittaja mukanaan tieto, jolle kirjailija ei halua päivänvaloa. Jännityskuunnelman pääosissa ovat Jyrki Kovaleff ja Antti Litja.
12.8. Ei auta itku maailmanmarkkinoilla. Jo kadonneeksi luultu Etsivätoimisto Kurvi & Kurvi -hupijännäri vuodelta 1975 saatiin palautettua kotipesäänsä, kiitos aktiivisille kuuntelijoillemme! Pääosissa kuulemme Pekka Autiovuorta sekä Kauko Helovirtaa.
12.8. Tyhjää ilman Tahvoa (1997). Perheellinen uutisjuontaja, alfauros Tahvo, “Tasse”, Tuominen hurmaa naisia ja aiheuttaa hämminkiä ystävättärien kesken Pirjo Toikan kirjoittamassa ja Janne Tapperin ohjaamassa komediassa.
12.8. Kumittaja. Äiti matkustaa poikansa kanssa lapsuudenmaisemiinsa. Olivatko kouluvuodet kultaisia? Pirjo Toikan kirjoittaman vakavankoomisen kuunnelman ohjasi Janne Tapper 2005.
12.8. Fedja-setä rakastuu. Outi Valle ohjasi Eduard Uspenskin teokseen pohjautuvan kymmenosaisen lastensarjan vuonna 2000. Fedja-setä ihastuu valokuvan kaunottareen, eikä Prostokvashinon kylässä mikään ole sen jälkeen ennallaan.

19.8. Ray Bradburyn (22.8.1920-5.6.2012) teoksiin pohjaavia kuunnelmia: Kolmen naisen kesä perustuu Bradburyn romaaniin Voikukkaviiniä. Radiodraama kuvaa tulikuumaa kesää Illinoisissa Green Townin pikkukaungissa vuonna 1928 kolmen vanhan naisen tarinan kautta. Marja Rankkala dramatisoi teoksen vuonna 1976. Kartanon kaamea polttaminen (1985) pohjautuu Bradburyn novelliin The Terrible Conflagration up at the Place ja vie Irlantiin vuoteen 1916. Teoksen on Yleisradiolle suomentanut ja dramatisoinut Pekka Markkula. Marja Rankkala dramatisoi ja ohjasi scifikuunnelman Savanni Ray Bradburyn aiheen mukaan vuonna 1968.
19.8. Elokuussa julkaistaan 80 vuotta täyttävän kirjailija Pirkko Jaakolan (s. 21. elokuuta 1940 ) radiodraamoja. Jaakolan kuunnelmatuotanto on laaja ja monipuolinen, ja jo teosten nimet houkuttavat omalta osaltaan kuuntelijaa jaakolalaiseen maailmaan: Hänen silmiinsä syttyy muutama ylimääräinen timantti ja hänen poskilleen kiipeää kalpeahko tiibetinpuna (1970), Puksipensaassa rakastaa ihana merimies lihavaa naista (1969), Uneksijan ehtoollinen (1967) ja Looginen puhelu (1976).
19.8. Tätien matkassa (1984). Tämän riemukkaan lastenkuunnelmasarjan Pirkko Jaakola kirjoitti puolestaan Yleisradiolle apunaan 11-vuotias Antti Jaakola. Kesäisessä sarjassa tavataan Joppe, joka lähtee kesälomareissulle kummitätiensä Irenen ja Marjatan kanssa. Joppe on tätiensä kanssa samalla aaltopituudella vaikkakaan ei aina samaa mieltä asioista. Sarjan on ohjannut Outi Nyytäjä.

24.8. Kotikatu täyttää 25 vuotta! 24.8.1995 pyörähti käyntiin yksi Ylen viime vuosikymmenten ikonisimmista draamasarjoista. Vaan kuinka moni muistaa, että Kotikadusta tehtiin vuosina 2003-2005 myös radioversioita? Juhlan kunniaksi olemme koostaneet tämän 10-osaisen näytteen radiosarjan jaksoista.

26.8. Tarina suosta ja tiestä on Roope Alftanin kirjoittama lastenkuunnelma, joka kertoo luonnonsuojelusta ja aikuisten päätöksistä. Ritva Valkama on kertoja Tiina Harpfin ohjaamassa kuunnelmassa vuodelta 1990.
26.8. Nainen ja musta mäyräkoira (1980). Jännittävässä lastenkuunnelmassa salapoliisi Perry Clifton pääsee tutkimaan outoa tapausta: lontoolaisen tavaratalon koruosastolta katoaa arvokas briljanttikoru kuin tuhka tuuleen Perry alkaa penkoa outoa rikosta apunaan naapurinpoika Dicki. Lasten radion sarja perustuu Wolfgang Ecken lastenkirjaan, ja sen on ohjannut Seppo Kolehmainen .
26.8. Kauppatorilla klo 11. Martti Tschokkinen on toimittaja Heinonen, joka selvittää Helsinkiä hämmentävää epidemiaa: miksi ihmisten tunnetilat muuttuvat yhtäkkiä? Meneekö etusivu uusiksi? Tauno Yliruusin kirjoittama kuunnelma on vuodelta 1964.

Elokuun uusinnat: Naisdekkaristeja, Vainaja pilkkahinnalla, Ella ja kiristäjä.

Pirkko Hämäläinen ja Kati Outinen Irmelin ja Päivin roolissa komediassa Irmeli ja Päivi Mukkulassa vuodelta 2002.
Irmeli ja Päivi matkustavat tänä kesänä Mukkulan kirjailijakokoukseen. Pirkko Hämäläisen Irmeli ja Kati Outisen Päivi fanittivat heinäkuussa niin taiteilijoita kuin insinöörejä Sinikka Nopolan ja Pirjo Toikan kirjoittamissa komedioissa. Pirkko Hämäläinen ja Kati Outinen Irmelin ja Päivin roolissa komediassa Irmeli ja Päivi Mukkulassa vuodelta 2002. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Pirkko Hämäläinen,Kati Outinen,kuunnelmat,draamakomediat,Radioteatteri

Heinäkuussa 2020:

1.7. Knalli ja sateenvarjo: Sotilasfarssi (1988) & Vapaaehtoiset (2001).
1.7. Ikiliikkuja Timjami. Timjami on aina matkalla paikasta toiseen. Kesäloma kuluukin juoksujalkaa, kun hän rientää kaupungin uimarannoille, tavarataloihin ja hyppää välillä jopa lentokoneeseen. Aika vauhdikasta menoa siis Tittamari Marttisen sovittamassa lastenkuunnelmasarjassa vuodelta 2003.
1.7. Outo ikoni. Iltauutisten reportteri Jorma Terä lähtee vastentahtoisesti kirjoittamaan juttua taidehuutokaupasta rööperiläisessä divarissa. Juttukeikka saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun huutokauppias löydetään tajuttomana ja pian myös Terän kollega Nina Berg siepataan. Olli Lehden kirjoittama ja Keijo Kompan ohjaama 4-osainen jännityskuunnelma on vuodelta 1968.

8.7. Kantolan perhe osat 40-61. Mitä kuului Kantolan perheelle keväällä 1977?
8.7. Loruntallaajat. Viri on hyväntuulinen suomenhevonen, Ali-koira ja Fiina-kissa sen ystäviä. Koska isännällä on syntymäpäivä, ovat eläimet tilanneet lahjaksi satelliittiohjauksella toimivat ruohonleikkurin. Mutta postissa paketit ovat vaihtuneet ja isännän lahjapaketista tuleekin esiin puutarhatonttu Sihvonen, joka on matkalla tonttujen seminaariin esiintymään. Mari Mörön lastenkuunnelman ohjasi Juha Kandolin vuonna 2006.

15.7. Fanittaa voi muutakin kuin Dingoa! Pirjo Toikan ja Sinikka Nopolan luomat Päivi ja Irmeli ovat ystävättäret, jotka ihastelevat ja ihmettelevät maailmanmenoa, ja aina täysillä. Naisilta ei omastakaan elämä puutu absurdeja käänteitä: Kuunnelmassa Kieslowskin niska (1995) kulttuurinsatuntevat Päivi ja Irmeli meinaavat pudota ravintolatuoleiltaan, kun he bongaavat naapuripöydästä kuuluisan puolalaisohjaajan takaraivon. Huomaako kukaan muu, että itse Kieslowski on täällä tänään? Irmeli ja Päivi Mukkulassa (2002) vie kansainvälisille kirjailijapäiville. Mukkulaan mennään bussilla, jossa älyllinen pyörre ja kansainvälinen kirjailijakaarti odottaa. Naiset kiirehtivät kaupungintalon avajaiscocktaileille, pitäähän tärkeät kontaktit tärkeiden taiteilijoiden kanssa luoda jo ensimmäisenä iltana. Päivi ja Irmeli kohtaavat Jorma Ollilan (2004) vie Nokian pääkonttoriin Keilaniemeen, jonne ystävättäret tuulihousut kahisten pujahtavat sauvakävelynsä lomassa. Löytyykö jostain talon kuuluisa isäntä, he jännittävät sisällöntuottajien keskellä.
15.7. Hyvää yötä insinööri. Puhelin soi. Naisääni toistaa kaiken, mitä mies puhelimeen sanoo. Kun mies lopettaa, sama nainen soittaa pian uudestaan. On myös toinen soittaja, möreä miesääni. Hän haluaa tietoa, kuten missä miehen vaimo ja lapset ovat. Esa Leskisen jännityskuunnnelma vuodelta 1996.
15.7. Kärrykoti kullan kallis. Peltohiiriperhe oli muuttanut asumaan pitkään käyttämättömänä olleeseen pappa Tolvasen auton peräkärryyn, tarkemmin sanottuna peräkärryssä lojuvaan tyhjään autonrenkaaseen. Kesken hiirikaksosten syntymäpäivien pappa Tolvanen päättää lähteä peräkärryllä viemään halkoja ystävälleen ja hiiret joutuvat mukaan. Mari Mörön kirjoittama lasten seikkailukuunnelma vuodelta 2003.

22.7. Rakentajan ruumisarkku. Kaupungin entinen kulttuurisihteeri Timo Lahtinen on kärsinyt rangaistuksensa kavalluksesta ja vaikka hän pyrkii vain selvittämään omat kuvionsa, joutuu hän tahtomattaan keskelle isoa tapahtumasarjaa. Joku yrittää polttaa suojellun rakennuksen ja tappaa suojelua puoltavan naistoimittajan sekä eläkkeellä olevan naisopettajan. Pentti Pesä kirjoitti ja ohjasi kolmiosaisen kuunnelmasarjan vuonna 1991.
22.7. Niin kauan kuin aurinko nousee (1971). Päivä on määrätty Tickisall-heimon reservaation viimeiseksi. Valkoiset maanomistajat odottavat intiaanireservaatin ulkopuolella, jotta pääsevät valtaamaan maat. Intiaanit ovat vedonneet tehtyihin sopimuksiin, mutta turhaan. Intiaanipäällikön loitsut ovat viimeinen keino. Avram Davidsonin novellin suomentanut ja sovittanut Ari Koskinen. Ohjaus: Raiku Kemppi
22.7. Vihreä veräjä (1969). "Sellaiset ihmiset kuin me, tulevat aroiksi, juurtuvat aloilleen, ja rupeavat pelkäämään.” Voiko elämänsä suuntaa muuttaa, ja vielä vanhemmalla iällä? Kuunnelma on sovitus R. C. Sherriffin vuonna 1936 julkaistusta romaanista Greengates.
22.7. Älkäämme halveksiko tätä pienten alkujen päivää (2007). Tarina suomalaisesta pariskunnasta, joka lähtee, lapsineen, Afrikkaan tekemään lähetystyötä. Juuri mikään paikan päällä ei vastaa heidän odotuksiaan. Ankarista olosuhteista ja kristillisten ja paikallisten tapojen yhteentörmäyksistä huolimatta he jaksavat sinnikkäästi uskoa sekä tehtävään, johon heidät on valittu, että toisiinsa. Lopulta vaikeudet käyvät kuitenkin ylivoimaisiksi ja heidän on pakko tehdä ratkaisunsa. Radioteatterille kirjoittanut: E.L.Karhu. Ohjaus: Soila Valkama.

29.7. Kesän 1926 kirjeet. Boris Pasternakin, Marina Tsvetajevan ja Rainer Maria Rilken kirjeenvaihto avaa kirjailijoiden elämää, keskinäisiä yhteyksiä ja tunteita kesällä 1926. Kuunnelman sovitti elämäkerrallisten tekstien ja runojen pohjalta Seppo Parkkinen 1993.
29.7. Matka maalle asettaa vastakkain kaksi elämänpiiriä, pientalon emännän ja hänen tyttärensä maailmat. Tytär on eronnut miehestään ja palaa lapsensa kanssa kotitilalle. Kumpikin elämäntapa, maalainen ja kaupunkilainen, esitetään yhtä tasapuolisesti. Mummon maailma on kuitenkin katoamassa ja lapsen silmin kesänvietossa on haikeita sävyjä. Äitinä vuoden 1970 kuunnelmassa on Anneli Sauli.
29.7. Matkalla Madrasiin (1966). Karheakätinen, väsynyt mies junassa herättää ihmetystä kanssamatkustajista. Pölyiset saappaat, pussihousut, kulunut matkalaukku. Hyppäsi Ylivieskassa junaan. Ja väittää olevansa matkalla aina Intiaan saakka!

Heinäkuun uusinnat: Hirtettyjen kettujen metsä.

Kirjailija Robert (Roope) Alftan nauraa, katsoo oikealle kuvassa vuodelta 1970.vuodelta
Robert (Roope) Alftanin radiodraamoja 1970- ja 1980 -luvuilta kuultiin kesäkuussa. Kuva on 1970-luvulta. Kirjailija Robert (Roope) Alftan nauraa, katsoo oikealle kuvassa vuodelta 1970.vuodelta Kuva: Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Robert Alftan

Kesäkuussa 2020:

3.6. Knalli ja sateenvarjo: Knalli ja sateenvarjo: Porno pois (1991), Knalli ja sateenvarjo: Itsepäinen ja itsenäinen (1987).
3.6. Kirjailija Robert Alftanin kuunnelmia (s. 8.6.1940): Joutsentyttö (1983). Alftanin kirjoittaman radiodraaman aikajänne kulkee sisällissodasta nykyisyyteen. Päähenkilönä on Eila Pehkosen esittämä ruumiinpesijä. Kreivi Hamilton Suomea vapauttamassa (1976). Dokumenttiaineistoihin perustuva kuunnelma on sisällissodan kuvaus, ja se vie ruotsalaisupseerin elämään Suomessa ja vuoden 1918 sotanäyttämölle ja tapahtumiin Pietarsaareen. Mem ja Zin. Alftan sovitti Kurdien kansallissadun Memin ja Zinin rakkaudesta radiolle vuonna 1975. Alftan palveli suomalaisissa YK-rauhanturvajoukoissa Kyproksella 1964. Nuo kokemukset ovat Sotilaalle sopimaton käyttäytyminen (1983) -kuunnelman pohjana. Haaksirikko (1977) selvittää, mitä tapahtui M/S Körsnäsille 6.11.1957?
3.6. Prinsessa Ryysynen ja Sirkus Fauna. Prinsessa Ryysynen on Ruususen reipas ja eläväinen pikkusisko. Eräänä päivänä sirkuksen karhu tulee tervehtimään kaikista maailman tytöistä juuri Ryysystä. Mitä karhu pyytää? Esko-Pekka Tiitisen kirjoittama ja Outi Vallen ohjaama kolmiosainen lastenkuunnelma on vuodelta 2008.

10.6. Kuopion takana (1961). Gustaf von Numersin vuonna 1891 ruotsiksi kirjoittamaa näytelmää on pidetty yhtenä suomalaisen huvinäytelmistön kantateoksena. Kuunnelma vie leppoisaan tunnelmaan syrjäseuduille. Urpo Laurin ohjaaman esityksen erikoisuutena on se, että papit ja heidän perheensä Kuopion takana puhuvat savon murretta.
10.6. Tulipa Kytrelahden naisillekin kesä (1960). Kesäinen kuunnelmarapsodia vie vanhanajan kirkonkylän tunnelmiin ja suven ihmiskahinoihin.
10.6. Tie kaupunkiin. Arvo Aallas kirjoitti huvikuunnelman kesästä, jota ei koskaan tullut. Nuorten radion hupailu on vuodelta 1961.
10.6. Kimmo Kimalainen. Pentti Siimes eläytyy Kimmo Kimalaisen rooliin Raiku Kempin ohjaamassa Lasten radion kuunnelmasarjassa vuodelta 1962.

17.6. Ydintodistaja (1977). Heikki Kolehmaisen kirjoittama kuusiosainen jännityssarja vie ydinvoiman lähteille. Ydinvoimalainsinööri Moira Couta näyttelee Elli Castrén ja toimittaja Mauri Routa on Lars Svedberg.
17.6. Ranta, Meri, Tuuli, Saari (1971) Seela Sella ja Rauno Ketonen esittävät pariskuntaa, joka lähtee juhannuspurjehdukselle. Asiat yritetään kohdata, niin kuin ne ovat.
17.6. Narrin naurusäkki eli satu vallasta ja kumouksesta (1987). Narri lähtee etsimään nauruaan Hannele Huovin kirjoittamassa ja Tarleena Sammalkorven ohjaamassa lastenkuunnelmassa.
17.6. Noita Nokinenän taikakesä (1983). Eräänä päivänä Vilma Väkäleuka saa valtavan kasan postia. Selviää, että hänet on tietämättään valittu Suomen noita-akkojen yhdistyksen sihteeriksi. Pian huomataan, että kaiken takana on Noita Nokinenä, joka aikoo järjestää Noitavuorellaan kansainväliset erikoistaikakurssit.
17.6. Noita Nokinenän suvijuhla (1984). Kuusimetsän luonnonsuojeluväki järjestää keijuäiti Kielon juhlaa. Juhlatoimikunta saa apua Hanna Harvahampaalta ja Vilma Väkäleualta. Myös Kissa Kippurahäntä on mukana järjestelyissä. Vaan ulkomailla Kansainvälisen Noitaliiton tehtävissä puuhastellut Noita Nokinenä palaakin yllättäen takaisin kotiin ja alkaa järjestää Noitaliiton juhlia -juuri samaan aikaan keijuäidin juhlan kanssa. Mitä tikkerperiä! Ketkä lopulta juhlivat Noitavuorella?

24.6. Todellisuuksien kosketus (1979). Jännityssarjan päähenkilönä on äidinkielenopettaja, jonka oppilaan ainekirjoituksessa tulee vastaan eräs merkillinen tarina. Se on kuin ennustus: kellotapuli syttyy tuleen. Kuusiosaisen jännityssarjan on kirjoittanut Olavi Lehtonen ja ohjannut Keijo Komppa.
24.6. Sota huokeaan erikoishintaan. Lakko Pariisin Orlyn lentokentällä aloittaa tapahtumavyöryn, joka vie suomalaispariskuntaa ympäri maailmaa. Seitsemänosaisen jännityskuunnelman kirjoitti Olavi Lehtonen ja ohjasi Rauni Ranta vuonna 1978.
24.6. Kama Sutra New Rebel. Armilla on elämän ehtoopuoleen virittäytynyt aviomies Jalo ja vasta hankittu kirjauutuus Kama Sutra New Rebel. Kirjan avulla Armi uskoo pelastavansa pariskunnan kuihtuneen seksielämän ja houkuttelee Jalon kesämökin eroottiseen rauhaan. Kuunnelma on vuodelta 2015.
24.6. Käärme kulkevainen (1989). Irmelin Sandman-Liliuksen kirjoittama lastenkuunnelma on satu käärmeloitsusta ja matkasta velholaan.

Kesäkuun uusinnat: Pitkät jäähyväiset , Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa.

Kari Franck osoittaa sormella Martti Tschokkista kuunnelmassa Narri kartanon valtiaana.anen.
Martti Tschokkinen ja Kari Franck kuunnelmanteossa vuonna 1972 radiodraamassa Narri kartanon valtiaana. Kari Franck osoittaa sormella Martti Tschokkista kuunnelmassa Narri kartanon valtiaana.anen. Kuva: Håkan Sandblom / Yle kuunnelmat,Kari Franck,Martti Tschokkinen

Toukokuussa 2020:

6.5. Knalli ja sateenvarjo: Vahtimestari vauhdissa (2001), Sinä vakooja (1984). Ministeriön erikoisosaston virkamiehet ovat taattuun tapaan asioiden päällä.
6.5. Verinen lyhty (2017). Pienen hämäläiskylän elämä nyrjähtää sijoiltaan, kun maantieltä kajahtaa laukaus. 1979 valmistuneen 12-osaisen rikoskuunnelmasarjan on kirjoittanut Jalmari Finne ja ohjannut Antero Alpola.

13.5. Vilhelmiina ja Jarmo-kala (2012). Kirsi Porkan lastenkuunnelmassa neuvokas Vilhelmiina-tyttö ratkoo kaupungin pulmia uuden ystävänsä Jarmo-kalan kanssa.
13.5. Koira Helge ja avaruusalus (2008). Aivan tavallisen jäniskoiran elämä mullistuu Juha Ruusuvuoren lastenkuunnelmasarjassa, jonka ohjasi Outi Valle. Kertojana on Jarmo Heikkinen.
13.5. Mammutti Klaara isää etsimässä (2005). Juha Ruusuvuoren kirjoittama neliosaisen lastenkuunnelma kertoo Kaukasiassa asuvasta Mammutti Klaarasta ja hänen äidistään, joita seikkailu kutsuu. Hulvattoman kuunnelmasarjan ohjasi Tuula Nyman.
13.5. Toinen teistä on murhaaja Matti Pirkolan kirjoittama jännityskuunnelma vuodelta 1973 vie sirkukseen, jossa on käynyt kuolema.
13.5. Kuka viimeksi nauraa (1988). Mies saa kiristyskirjeen ja kummalliset tapahtumat käynnistyvät. Jännityskuunnelman on Yleisradiolle kirjoittanut Tapani Rinne ja ohjannut Lasse Lindberg.
13.5. Kallistuma (2011). Sisarukset lähtevät Ruotsin-risteilylle. Kati Kaartisen kirjoittamassa Radioteatterin kuunnelmassa luodataan matkan aikana luokkaeroja ja elämänarvoja.

20.5. Näyttelijä Kari Franckin kuunnelmia (s. 22.5.1940): Hakaniemen leipomossa 1906. Ilpo Tuomarilan kirjoittamassa radiodraamassa vuodelta 1976 Kari Franck on senaattori Leo Mechelin, joka joutuu vuonna 1906 pakenemaan katulevottomuuksia Helsingin Hakaniemen torin laidalla sijaitsevaan leipomoon. Ei aivan tavallinen työnhakija (1970). Radiodraaman ohjasi Päivi Istala. Ehdotus itsemurhaajalle (1984). Kari Franck on psykiatri Jarmo Lavilan ja Ilkka Vanteen ohjaamassa jännittävässä kuunnelmassa. Narri kartanon valtiaana (1972). Dostojevskin romaanin pohjalta sovitetussa radiodraamassa Kari Franck on Foma Opiskin, kartanon valtias sekä entinen narri. Mitä tehdä kun rakastettu syöksyy yön pimeyteen (1971). Pirkko Jaakolan kirjoittaman kuunnelman ohjasivat Raiku Kemppi ja Josef Braun.
20.5. Täydellisen taivaan alla. Miten saada yhteys toiseen ihmiseen? Marko Järvikallaksen kirjoittama radiodraama on vuodelta 2005.

27.5. Scifi-kuunnelmia: Mustat kasvot (1993). Annette Arlander sovitti ja ohjasi venäläisen futuristin Velimir Hlebnikovin absurdin kertomuksen pienoiskuunnelmaksi, Pesä (2012). Sampo Issakaisen kirjoittama tieteiskuunnelma vie tulevaisuuteen, jossa vanhustenhoitoa kehitetään yllättävällä hoitomenetelmällä, Uljas uusi maailma (1988) Kirjailija Aldous Huxleyn teokseen pohjautuvassa tieteistarinassa eletään maailmanhistorian uutta aikakautta, Fordin vuotta 632.
27.5. Orenburgilainen satukirja. Seppo Parkkisen kirjoittama kuunnelma vie ihmisiä yhdistävien voimien äärelle. Mikä meitä yhdistää, eri aikoina ja yli sukupolvien? Radioteatterin kuunnelman ohjasi vuonna 2004 Eija-Elina Berghom.

Toukokuun uusinnat: Kätkäläinen (1979). Rauni Rannan ohjaama radiodraama perustuu Simo Hämäläisen suosittuun romaaniin vuodelta 1978. Teoksen on radiolle sovittanut Seppo Rantonen. Varjoissa kulki kuolema (1985). Pekka Salon kirjoittamassa sarjassa on kansainvälistä, menevää tunnelmaa ja hyytäviä käänteitä. Neliosaisen jännityskuunnelman ohjasi Rauni Ranta. Pimeyden vasen käsi (1993). Ursula Le Guinin vuonna 1969 scifi-klassikkoon pohjautuva kertomus vie kuulijat Gethenin planeetalle, jossa kilpailee kaksi valtakuntaa, Karhide ja Orgoreyn. Avaruuden panttivangit (1990). Jännittävä lasten scifiseikkailu alaluokkalaisille perustuu brittiläisen tiedekirjailija Nicholas Fiskin samannimiseen kirjaan. Yksityisetsivä Liidun seikkailut osat 4-6 & 21-24. Vainaja ehtii ensin, Viiden miljoonan painajainen, Heinähattu ja Vilttitossu: Littoisten riiviö.

Näyttelijät Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo pressikuvassa kuunnelmaa Untako lienee varten 11.8.1975
Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo esiintyvät kuunnelmassa Untako lienee (1975). Näyttelijät Eeva-Kaarina Volanen ja Eila Peitsalo pressikuvassa kuunnelmaa Untako lienee varten 11.8.1975 Kuva: Håkan Sandblom / Yle Eeva-Kaarina Volanen,Eila Peitsalo,kuunnelmat,Untako lienee

Huhtikuussa 2020:
1.4. Knalli ja sateenvarjo: Vankilakundeja (1987), Piinapenkissä (1988), Lamm lasaretissa (2000), Helunan tähtihetki (2007).
1.4. Olipa kerran Beatles (1980). Uskomaton, mutta tosi kertomus neljän tavallisen liverpoolilaisnuorukaisen noususta maailman kuuluisimmaksi yhtyeeksi. Kuunnelman ovat käsikirjoittaneet Jake Nyman ja Timo Kanerva.

8.4.. Maria Jotunin teoksiin pohjautuvia väkeviä, oivaltavia ja kutkuttavia radiodraamoja aina Huojuvasta talosta pienoisnovelleihin: Huojuva talo (1988), Arkielämää (1969), Palvelustytön romaani (1981), Onnellinen Heliina (1966), Tohvelisankarin rouva (1972) , Ikkunanpesijöitä (1975), Kansantapa (1975), Untako lienee (1975), Rouva Jotuni (1985), Kun avioliitto on liian pitkä (1985), Mies on soma (1985), Liena liru, nythän on piru (1985), Unta (1985).

8.4. Pelto (2010). Kuunnelma kuvaa tunnetiloja, jotka maalla eläminen, yksin, voi tuottaa äärimmillään. Niinkin hyvät ja toivottavat asiat kuin rauha, hiljaisuus ja muuttumattomuus saattavat sisäisten paineiden alla johtaa ennakoimattomiin purkauksiin. Kirjoittanut Tuomas Timonen.
8.4. Noita Nokinenän yötaika (1983). Jotain taitaa olla tekeillä, kun jokin käsittämätön lentävä kapistus rikkoo ufotutkija Umpun mökin katon, ja samoihin aikoihin kansainvälisen noitaliiton taikamenojen suuri opaskirja katoaa.
8.4. Noita Nokinenän luutalentokilpailut (1985). Noita Nokinenä on taas vauhdissa: hän aikoo järjestää Noitavuorella kansainväliset luutalentokilpailut. Kun kilpailupäivä lähestyy, Kuusimetsän kunnan lähistöllä alkaa tapahtua kummallisia rikoksia, ja kaiken kukkuraksi kissanpennut Roope ja Kielo katoavat.
8.4. Pikku siili (1980). Heikki Määttänen tulkitsee Lea Pennasen iki-ihanaa lastenkirjaa Pikku siili.
8.4. Pinokkio Pitkänenä (1994). Jukka Puotila tulkitsee ainutlaatuiseen tyylinsä Carlo Collodin lastenkirjaklassikon Pinokkio Pitkänenä.

15.4. Ehdotus elämäksi - kolme variaatiota kirjailijan elämästä (2000). Kuunnelmatrilogian pohjana on kirjallisuutemme toisinajattelija Matti Pulkkisen tuotanto. Kuunnelman on ohjannut ja Pulkkisen teosten pohjalta käsikirjoittanut Helena Ihala. Pääosa & musiikki: Vesa-Matti Loiri.
15.4. Väärä käsi (1986). Poliisipäällikkö, apteekkari, rakennusurakoitsija ja majuri ovat säännöllisesti kokoontuva korttiporukka. Pari päivää sököillan jälkeen rakennusurakoitsija tavataan ammuttuna kotoaan, ja viikkoa myöhemmin apteekkarin rouva löytyy kuolleena sängystään. Apteekkari on etelänmatkalla. Tapahtumat tuntuvat poliisipäälliköstä ongelmallisilta, mutta jotakin amatöörimäistä niissä on, vaikkei hän ratkaisua heti keksikään. Jännnityskuunnelman on kirjoittanut Raimo Juntunen ja ohjannut Hannu Lauri.
15.4. Ihmissuhderikos (1992). Jo vähän aikaan yhdessä ollut naiskemisti ja mieslääkäri käyvät läpi parisuhdettaan ja tulevaisuuttaan. Pienoiskuunnelman on kirjoittanut Pekka Salo ja ohjannut Rauni Ranta.

22.4. Mimmi-lehmä ja varis (2006). Lastenkuunnelman Jujja ja Tomas Wieslanderin kirjasta on sovittanut ja ohjannut Eeva Litmanen.
22.4. Et muista, et unohda (1969). Sanomalehtimies Raimo Reima joutuu agentiksi asekauppojen ja arvometallien hämäryyksiin Helsingin diplomaatti- ja lehtimiesmaailmaan sijoittuvassa jännnityskuunnelmassa. Kuunnelman on kirjoittanut Otto Lind ja ohjannut Esko Mannermaa.

29.4. Vappu (1973). Kirjoittanut Daniel Katz ja ohjannut Ritva Holmberg. Pääosassa Esko Salminen.
29.4. Luokkatoverit (1979). Kirjoittanut Robert Alftan ja ohjannut Kalle Pursiainen. 1970-luvun vappuun sijoittuvassa kuunnelmassa esiintyvät: Kari Väänänen, Ari Piispa, Paavo Hyttilä ja Kaija Paasi.
29.4. Paratiisilintuja (2013). Isabel Lähteen kirjoittama aistillinen kesäkuunnelma kysyy miltä minä tunnun rakastelun hetkellä, millainen on toisen ihmisen kokemus minusta? Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Rooleissa: Marjaana Kuusniemi, Hanna Seppä, Jarkko Nyman, Lauri Tilkanen.

Huhtikuun uusinnat: Vainaja kaupan päälle, Yksityisetsivä Liidun seikkailut osat 1-3 & 16-20, Kiiski ja kiväärit, Vanha kultaraha, Onnellinen mies, Robin Hood, Me Rosvolat, Ella teatterissa, Risto Räppääjä ja kauhea makkara, Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä, Fedja-setä ja täti Tamara & Noita Nokinenän pääsiäiskokko.

Näyttelijä Leea Klemola istuu kylpyammeessa lasi kädessä.
Leea Klemola esittää yksityisetsivä V. I. Warshawskia rikosdraamassa Tulen jäljet Näyttelijä Leea Klemola istuu kylpyammeessa lasi kädessä. Kuva: Ari-Pekka Keränen Leea Klemola

Maaliskuussa 2020

4.3. Knalli ja sateenvarjo Tilaa huipuilla (2002) ja Maapallon ympäri 80 sekunnissa (1988).
4.3. Tulen jäljet (1996). Rikoskuunnelma Sara Paretskyn romaanista V. I. Warshawski ja punainen kukko. Dramatisoinut ja ohjannut Tuija Kokkonen.
4.3. Hiekasta nousee lootuksen kukka. Entinen turvallisuuspalvelun mies luuhaa ravintoloissa. Joku yrittää tavoittaa häntä, onko miehellä jotain salattavaa? Viisiosaisen jännityskuunnelman ohjasi Rauni Ranta vuonna 1979. Ohjaaja Rauni Rannan tuotantoon kuului vuosikymmenien aikana satoja kuunnelmia. Rannan elämäntarina oli värikäs.

11.3. Se pikkuinen Lotta (1962). Astrid Lindgrenin klassikkotarina lapsille. Ohjaus Raiku Kemppi.
11.3. Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja (2015). Muistattehan sankarimme Hakaniementorin Puluboin ja hänen ystävänsä Ponin eli Mai-tytön? Tällä kertaa he seikkailevat vaarallisessa metsässä eli pöpelikössä, luvassa on myös elokuvaamista ja rakkautta! Ohjaus: Erja Manto.
11.3. Lootin vaimo (2011). Kuunnelma yksinhuoltajuudesta, lapsen kasvattamisen haasteista ja yksinäisyydestä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Miira Sippola.

18.3. The Everlast. Bändillä on ollut joskus yksi hittikin. Nyt The Everlast heittää hääkeikkoja. Haave menestyksestä elää, vaikka kaikki ovat kyllästyneitä toisiinsa. Kuunnelman sovitti samannimisestä näytelmästään Radioteatterille Okko Leo vuonna 2013.
18.3. Luuli elävänsä eli Heli ja Kyllikki (1993). Pirjo Toikan kirjoittamassa kuunnelmassa tavataan kaksi naista eksyksissä omassa elämässään: entinen taistolainen Heli ja umpitavallinen siivooja Kyllikki.

25.3. Areenaan tulee tuhti paketti kuunnelmia maaliskuussa syntyneen ja kuolleen Nikolai Gogolin teosten pohjalta: Nenä (1962), Huvinäytelmän jälkeen (1967), Huijarit (1968), Mielipuolen päiväkirja (1994) ja Kuolleet sielut (2000).

25.3. Maaliskuun lopulla julkaistaan Areenaan myös käsikirjoittaja, ohjaaja Heikki Huttu-Huttusen kuunnelmia: Kulku vuodelta 1996 pohjautuu Lassi Nummen samannimiseen novelliin Elämystuote vuodelta 2007 vie Lappiin, jonne yksi menee hakemaan hiljaisuutta ja jossa lappilaisilla ja niinsanotuilla aktivisteilla on omat menonsa ja meininkinsä, josta media tykkää. Suomies (1995) pohjaa Jyrki Kiiskisen romaaniin: suosta on löydetty mies, joka ennen hetteikköön upottamistaan tapettu hirttämällä.

25.3. Kotka ei pyydystä kärpäsiä.Juhani Peltosen vauhdikas satiiri Suomesta on vuodelta 1989.
25.3. Veristä satoa (1993). Kaivoskaupunki Personvillen mahtavin mies on vanha herra Elihu Wilsson, joka on aikonut myös pysyä vallassa ganstereiden avulla. Mutta kun hänen poikansa, paikallisen sanomalehden toimittaja murhataan, langat alkavat riistäytyä Wilsson kädestä. Sanfranciscolaisen Continental-etsivätoimiston etsivä löytää itsensä keskeltä väkivallan ja laittomuuksien näyttämöä. Jännityskuunnelman on sovittanut ja ohjannut Ari Koskinen Dashiell Hammetin kovaksikeitetystä rikosromaanista.
25.3. Vähän ennen hurrikaania (1993). Amerikassa lomamatkalla oleva suomalaismies viipyy uintireissullaan, ja tyttöystävä tivaa selitystä. Mika osoittautuu aikamoiseksi sähläriksi, eikä näköjään osaa olla pelaamatta pelejään vieraalla maallakaan. Pekka Salon kirjoittajamassa ja Rauni Rannan ohjaamassa kuunnelmassa helppo raha kiinnostaa ja vaaroja vähätellään.

Maaliskuun uusinnat: Vainaja virittää ansan ja vuoden -86 jännärikilpailun sadosta: Ei sellaista tapahdu, Ken kuolemalla kujeilee, Elokuinen iltapäivä, Mutikaisen kylmä kylpy, Pikku pahahukka näyttää kyntensä, Hauska tappaa vanha tuttu.

Kafkan Muodonmuutoksen perhettä esittävät näyttlijät Seela Sella, Terttu Soinvirta ja Kauko Kokkonen poseeraavat kauhistuneina.
Gregor Samsan perheessä meno on jo pökerryttävää. Muodonmuutos-kuunnelmassa ovat mukana näyttelijät Seela Sella, Terttu Soinvirta ja Kauko Kokkonen. Kafkan Muodonmuutoksen perhettä esittävät näyttlijät Seela Sella, Terttu Soinvirta ja Kauko Kokkonen poseeraavat kauhistuneina. Kuva: Håkan Sandblom Muodonmuutos,kuunnelmat

Tulossa helmikuussa 2020

5.2. Knalli ja sateenvarjo: Ministeriön sattumuksia seurataan jaksoissa Tipu tietokoneessa (1990) ja Hampaasta miestä (2002).
5.2. Muodonmuutos. Eräänä aamuna prahalainen kauppamatkustaja Gregor Samsa huomaa muuttuneensa torakaksi. Franz Kafkan tunnetuimpaan novelliin perustuva Marja Rankkalan dramatisoima kuunnelma on vuodelta 1972.
5.2. Kirjeitä Milenalle on kuunnelmamonologi vuodelta 1974. Franz Kafkan teoksen on sovittanut Rauno Ketonen ja esittäjänä on Topi Reinikka. Muista myös: Radioteatterin kolmiosainen Oikeusjuttu, vuodelta 2007.

12.2. Turppituppihirmurönkkö on Tarleena Sammalkorven ohjaama oivaltava ja riemastuttava kolmiosainen sarja Kari Hotakaisen lastenrunoista vuodelta 1990.
12.2. Hiirenpolulla soi (1983). Huru ja Hömelö viettävät hiirenelämää Hupalassa. Musiikintäyteisen 10-osaisen Lasten radion satuseikkailun ohjasi Aune Lind.
12.2. Lassie palaa kotiin. Radioteatterin lastenklassikossa äänessä ovat Aarre Karén ja Antti Litja. 15-osaisen sarjan ohjasi ja sovitti Esko Salervo vuonna 1993.
12.2. Taivaansininen(1997) kuvaa shamaanimatkaa Manalaan. Taidemaalari Ilmari matkustaa Lappiin löytääkseen tien kuolleen poikansa luo. Scifiä ja kauhua sekoittavan Esko Salervon kirjoittaman radiodraaman pääroolissa on Taisto Reimaluoto.

19.2. Cesium 137. Rikoskuunnelma vuodelta 1996. Pekka Salon kirjoittama jännitystarina alkaa, kun etsivätoimistosta löytyy ruumis. ATK-laitteet on hajotettu vaahtosammuttimella. Kenellä on kaunoja yksityisetsivää kohtaan?
19.2. Viimeinen juoksu (1991). Jännityskuunnelmasarja alkaa poliisikamarilta: kuka istuu häkissä? Neliosaisen sarjan dramatisoi Paul-Erik Haatajan rikosromaanin pohjalta Timo Kanerva.
19.2. Järkevä diagnoosi (2006). Yllättävä potilas soittaa sairaalaan. Arvoituksellisen kuunnelman on Radioteatterille kirjoittanut Harri Veistinen.

26.2. Pohjois-Atlantin heilahdus. Maailmannavat ovat vaihtamassa paikkaa: “Nyt ei pihistellä, maailmanloppu tulee.” Kolmiosaisen scifi-sarjan käsikirjoittivat vuonna 2005 Janne Saarakkala ja Jani Manninen.
26.2. Linnut on Nalle Valtialan kirjoittama luonnonsuojeluteemaa käsittelevä scifi-teos tapahtuu 2090-luvulla. Timo Hulmaloja ohjasi kuunnelman vuonna 1978.
26.2. Tarina Troikasta (1983). Tieteiskuunnelmassa tavataan tietokoneasiantuntija, vallanhaluisia huijareita ja puhuva lude. Teoksen on Arkadi ja Boris Strugatskin romaanista dramatisoinut Nina Korimo ja Ben Hellman.
26.2. Kantolan perhe on koolla. Helmikuussa vuoden 1976 tuotannosta kuullaan jaksot 23-39.

Helmikuun uusinnat: Vainaja Elävässä arkistossa. Laser tutkii rikoksia: Kuka murhasi kirjailijan,
Vahingonlaukus, Siivoustalkoot, Räksyttäjä sekä Palanut talo.

Kova kuin kivi -jännityskuunnelman näyttelijät Marjukka Halttunen ja Liisamaija Laaksonen.
Tammikuussa julkaistussa Ruth Rendellin jännitysromaaniin pohjaavassa Kova kuin kivi -kuunnelmassa Liisamaija Laaksonen on kotiapulainen Eunice Parchman. Joan Smithiä näyttelee Marjukka Halttunen Kova kuin kivi -jännityskuunnelman näyttelijät Marjukka Halttunen ja Liisamaija Laaksonen. Kuva: Seppo Sarkkinen Marjukka Halttunen,Liisamaija Laaksonen,jännityskuunnelmat,Radioteatteri,Ruth Rendell (Kirjailija)

Tammikuussa 2020

2.1. Knalli ja sateenvarjo. Ministeriön erikoisosastossa sattuu ja tapahtuu jälleen jaksoissa Sotaisa sotku (1986) sekä Kukkona tunkiolla (2005).
2.1. Kova kuin kivi kertoo luokkaeroista ja koulusivistyksen - tai viime kädessä luku- ja kirjoitustaidon - kaikkialle ulottuvasta merkityksestä. Ruth Rendellin rikosromaaniin perustuvan jännitysdraaman suomensi ja dramatisoi Timo Kanerva ja ohjasi Rauni Ranta. Kuunnelman ensiesitys oli vuonna 1992. Kotiapulaisen Eunice Parchmanin roolin tekee- Liisa-Maija Laaksonen.
2.1. Satuseikkailu Hyppelihiiri Myökki-Pyökkimetsässä vie metsän kätköihin, jossa pikkueläimet viettävät mukavaa elämää laulellen ja toisiaan tukien. Idylliä uhkaa Mikko Repolainen, joka haluaa hotkia suihinsa pienempänsä. Satukuunnelmasarja perustuu norjalaisen Thorbjørn Egnerin 1950-luvulla kirjoittamaan lastenkirjaan. Tarleena Sammalkorpi sovitti ja ohjasi riemullisen ja musiikintäyteisen sarjan vuonna 1997.

8.1. Armas J. Pulla kirjoitti radiolle “kolean pikkukomedian” Masa Jalinen, moraalinen murtovaras. Jännäri on vuodelta 1965. Moraalisen murtovarkaan roolissa on näyttelijä Kauko Helovirta.
8.1. Reino Helismaa teki radiolle lukuisia hupailuja. Kolme veljestä ja vain yksi prinsessa kuultiin radiossa vuonna 1954. Veljekset Möhkö, Pöhkö ja Tilulei matkustavat kosiomatkalle Utopian valtakuntaan. Kuunnelmahupailun ohjasi Marja Rankkala.
8.1. Reino Helismaan kirjoittama hupailu Laiska-Lassin poika ensiesitettiin 1963. Vauhdikas laulujen ja kertojan varassa etenevä gangsteritarina käynnistyy Chicagossa. Luutnantti Lunkentusta näyttelee Esa Saario ja Murto-Masonina on Reino Helismaa.

15.1. Juice Leskisen käsikirjoittama kuunnelma Ravintola Wunderbar vie meluisaan ravintolaan, jossa eletään hetkessä. Ihmisten jutustelut ja pilkkua edeltävä tunnelma äityy hyvinkin sakeaksi. Juice Leskisen radiodraaman ensiesitys oli 1984. Ravintola Wunderbarin ohjasivat ja dramatisoivat Ilkka Toiviainen ja Jake Nyman.
15.1. Kantolan legendaarinen radioperhe on taas koolla. Tammikuussa 1976 startanneesta Kantolan perheestä tuli yksi Ylen pitkäaikaisimmista kuunnelmasarjoista. Areenaan julkaistaan vuoden 1976 jaksoista tammikuussa 2020 sarjan alkuaikojen osat 12-22.

22.1. Tarinoita Uhanasta. Mistä löytää uhanalaisia eläimiä, elämänmuotoja ja ilmiöitä? Tietenkin Uhanasta. Reportteri matkustaa ottamaan selvää omalaatuisesta Uhanan valtiosta Eero Ojasen kirjoittama ja Pekka Ruohorannan ohjaama sarja on vuodelta 1993.
22.1. Koulupoikia on 12-osainen nuortensarja joka vie Budapestin kujille ja joutomaille. Poikajengit taistelevat tilasta. Kuka voittaa kamppailun kaupungin herruudesta? Vuonna 1997 ensiesitetty sarja perustuu unkarilaisen Ferenc Molnárin nuorisoromaaniin ja sen on Radioteatterille dramatisoinut Esko Salervo.
22.1. Epävalta (2007). Elmer Diktoniuksen novellieista rakennetussa kuunnelmassa kysymys kuuluu: mikä on valtaa, mikä epävaltaa? Radioteatterin kuunnelman on dramatisoinut Mikko Viljanen ja ohjannut Ari Kallio.

29.1. Muna-aamu on Auli Mantilan ohjaama krapulainen komedia firman bileiden jälkeisestä aamusta. Hannu Raittila dramatisoi komedian Tuula Rinkisen novellien pohjalta vuonna 1995.
29.1. Kaksinkertainen korvaus (1995). James M. Cainin rikosromaanista Double Indemnity Radioteatterille dramatisoi ja suomensi Timo Kanerva ja ohjasi Pirjo Nyman. Cainin romaaniin perustuu myös klassikkoelokuva Nainen ilman omaatuntoa. Onko täydellinen murha mahdollinen?
29.1. Oikeusjuttu. Radioteatterin kolmiosainen kuunnelma Franz Kafkan klassikkoromaanista. Hannu Heikinheimon ohjaama sarja on vuodelta 2007.

Tammikuun uusinnat: Yksityisetsivä Liidun seikkailut 13-15: Liitu ja huvipuisto, Liitu ja saasteet ja Liitu ja Superkettu. Vainaja palaa elämään, Viimeinen vainaja, Wikmanin pojat, Syvyydestä, Mesmerin piiri

Maata etsimässä -sarjan äänityksissä näyttelijät Jukka Rantanen ja Marjukka Halttunen. Kuvassa keskellä Seppo Laine "siivo" -nimisenä androidina, luuta kädessä ja muovimuki nenässä.
Maata etsimässä -sarjassa ensimmäisiä Paratiisi-planeetalla syntyneitä lapsia esittävät Jukka Rantanen ja Marjukka Halttunen. "Siivo"-androidin rooliin eläytyy näyttelijä Seppo Laine. Maata etsimässä -sarjan äänityksissä näyttelijät Jukka Rantanen ja Marjukka Halttunen. Kuvassa keskellä Seppo Laine "siivo" -nimisenä androidina, luuta kädessä ja muovimuki nenässä. Kuva: Kalevi Rytkölä Maata etsimässä,kuunnelmat,Radioteatteri,nuortenohjelmat

Radiodraaman arkistojulkaisut vuonna 2019

Joulukuussa 2019

4.12. Knalli ja sateenvarjo: Sorrettujen ystävä (2005), Lammin harharetki (1984), Kovan onnen ruukku (1991), Leipää tai sirkushuveja (1988).
4.12. Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Tuomas Kyrön kirjoittama Mielensäpahoittaja esiintyi ensi kertaa viisiminuuttisissa jaksoissa Yle Radio 1:ssä. “Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun yöllä oli tullut lunta, millä minä sen autotallin edustan lapioin kun lonkka kolisee?“. 20-osainen sarja (2009).
4.12. Kuinka Kum-Maa on kaikkialla. Lastenkuunnelmasarja perustuu Marjatta Kureniemen rakastettuun lastenkirjaan Kuinka Kum-Maa on kaikkialla. Melina Voipio dramatisoi teoksen neliosaiseksi sarjaksi (2014).

11.12. Puluboin ja Ponin loisketiivis kirja. Veera Salmen kirjoittamassa ja Erja Mannon ohjaamassa 16-osaisessa luentasarjassa pelastetaan Ponin isää (2014).
11.12. Hempen tiirikka. Olavi Lepän kirjoittaman viisiosaisen jännityskuunnelma vuodelta 1974. Aino-Liisa Raineen ohjaama tarina käynnistyy kansainvälisiltä jazzfestivaaleilta.

18.12. Noita Nokinenän jymyjoulu (1979), Noita Nokinenän joulukaappaus (1981), Noita Nokinenän joulupökräys (1984). Joulunaika saa kummasti maustetta Toini Vuoriston käsikirjoittamien ja ohjaamien Nokinenän ja kumppanien seurassa.
18.12. Jouluruusun legenda. Kuunnelman Selma Lagerlöfin kertomuksen pohjalta dramatisoi ja ohjasi Raiku Kemppi (1976).
18.12. Inkiväärinuha (1975). Aune Lindin ohjaama koko perheen kuunnelma jouluvalmistelujen tuoksinasta.

21.12. James Folletin toivekuunnelmasarjasta Maata etsimässä julkaistaan molemmat tuotantokaudet. Tähtilaiva Haastajan nelihenkisen miehistön avaruusseikkailut ohjasi Rauni Ranta vuosina 1982 ja 1983.

23.12. Nikolai Gogolin jouluisessa fantasiatarinassa Jouluaatto odotetaan kylän nuoria laulamaan, ja mummo kertoo samalla pikku Nikolaille kylän sepästä ja kauniista neidosta (1974).
23.12. Kantolan perhe vuodelta 1976. Legendaarisen Kantolan radioperheen arkielämää joulukuunneltavaksi ja seuraksi. Areenassa julkaistaan sarjan alkupään osat 1-11.

Joulukuun uusinnat: Raymond Chandlerin yksityisetsivä Philip Marlowe esiintyi ensi kertaa Syvä uni -rikosromaanissa (1992).

Marraskuussa 2019

6.11. Knalli ja sateenvarjo: Älä mainosta (1988), Perheetön pelikaani (1986). Ministeriössä eivät toimet lopu.
6.11 Taikatalvi. Tove Janssonin lumoava talvitarina kuullaan 14-osaisena sarjana, lukijana on Tytti Paavolainen (1988).
6.11. Linnunsiipi (1987). Bo Carpelanin kirjoittama herkkävireinen toivekuunnelma varhaisnuorille pohtii ystävyyttä. Ohjaus: Tarleena Sammalkorpi.
6.11. Me sankarit eli millä Berliinin muuri murrettiin (1998). Thomas Brussigin teoksesta Radioteatterille sovittanut, suomentanut ja ohjannut Outi Valle.

13.11.Marraskuun pimeydessä tunnelma tihenee entisestään. Kihelmöintiä tarjoavat Karin Fossumin teokseen perustuva kaksiosainen jännityskuunnelma Piru Valoa kantaa (2012), Matti Pirkolan kirjoittama Milloin miehenne tulee? (1981) ja Osmo Ilmarin Kuolema reikäkorteilla (1969)
13.11. Puluboin ja Ponin kirja. Veera Salmen kirjoittaman 15-osaisen riemastuttavan ja lastenkuunnelman ohjasi Erja Manto (2013).

20.11. Valo yössä: 20-osainen radiomusikaali pohjautuu Tuomari Nurmion musiikkiin ja laululyriikkaan. Kirjoittanut ja ohjannut Marko Järvikallas (2011).
20.11. Miljoonan dollarin lapset (1983). Kuulokuvia Kuulokuvia rock and rollin oppivuosilta. Kirjoittanut Timo Kanerva ja ohjannut Jake Nyman.
20.11. Mio, poikani Mio (1983). Astrid Lindgrenin iki-ihana satukuunnelma. Neliosaisen kuunnelmasarjan ohjasi Aune Lind.

27.11. Pessi ja Illusia. Vesa Mäkelä lukee Yrjö Kokon klassikkosatua (1983).
27.11. Matandun nuolet (1972). Olavi Lepän kirjoittama kuusiosainen jännityskuunnelma. Pääosissa Esa Saario, Elli Castrén ja Keijo Komppa.

Marraskuun uusinnat: Sherlock Holmes ja herttuan poika, Rebekka, Salamurhaajat, Terveisiä Enok-sedältä, Yksityisetsivä Liidun seikkailuja, osat 7-12.

Lokakuussa 2019

2.10. Knalli ja sateenvarjo: Myllystä allikkoon (2005) ja Kummitusjuna (1992). Ministeriön virkamiehiltä eivät tehtävät lopu.
2.10. Taikurin hattu. Lasse Pöysti lukee Tove Janssonin Muumi-kirjaa (1989).

9.10. Tauno Kaukosen kirjoittamat kuunnelmat: Aivan tavallinen ilta (1966), Kihlajaiset (1966), Profeetta (1974) ja Kyyhkyslakka (1983).
9.10. Katriina. Radioteatterin hieno sovitus Sally Salmisen tunnetuimmasta romaanista (1977).
9.10. Pakolaiset. Sovitus Johannes Linnankosken samannimisestä romaanista (1963).

16.10. Mustan myllyn mestari. Otfried Preusslerin nuortenkirjan radiosovitus (1988).
16.10. Kettusaari. Tarina pikkuketusta ja sen ystävistä. Kirjoittanut Lea Pennanen (1982).

23.10. Espanjalainen hevonen. Neliosainen jännityskuunnelma. Kirjoittaneet Daniel Katz ja Ulla Ranta (1987)
23.10. Tiikeripyton. Jännityskuunnelmasarja. Kirjoittanut Pekka Salo (1978)
23.10. Leivänmuruja pikkulinnuille. Viisiosainen jännityskuunnelma. Kirjoittanut Tuulikki ja Olavi Linnus (1978).

30.10. Kuunnelmia scifi-mestari Roy Bradburyn novellien pohjalta: Murhaaja (1963), Marsilaisten maihinlasku-77 (1969) ja Dudley Stonen kummallinen kuolema (1961).
30.10. Pet Shop. Kuusiosainen aikuisten kauhusatu, trilleri sairastuvasta kaupungista ja sen ihmisistä. Kirjoittanut Laura Gustafsson. (2012)
30.10. Aateluus velvoittaa. Kauhukomedia, kirjoittanut Lilli Suomalainen.

Lokakuun uusinnat: Hautasi on Odessassa, Vainaja puuttuu pelistä, Pekka Töpöhäntä Amerikassa, Hamsterit, Nalle Puh rakentaa talon.

Syyskuussa 2019

4.9. Knalli ja sateenvarjo: Kaaos kanavalla (1986) ja Lehdistön mahti (2008)
4.9. Koulussa ei sovi kummitella. Etsivätoimisto Kurvi & Kurvi touhuissa vuonna 1971.
4.9. Leo Hero oli luuseri eli Radioteatterin käsikirja rikoksiin ja rakkauteen. Neliosainen kuunnelma vuodelta 1997.

11.9. Bertolt Brecht ja epäamerikkalaista toimintaa tutkiva komitea. Kuunnelmaksi sovitettu dokumentaatio saksalaisen näytelmäkirjailijan kuulusteluista Washingtonissa 1947. Ensiesitetty vuonna 1967.
11.9. Taivalvaaran näyttelijä. Kuunnelma Pentti Haanpään samannimistä romaanista ja vuodelta 1995.
11.9. Apinoiden Tarzan (1986). Edgar Rice Burroughsin ensimmäinen viidakkomiestarina kuunnelmaksi sovitettuna.
11.9. Hämmästyttävä tieteiskuunnelma Takaisin Xanaduun. Mauri Ylä-Kotolan ja Hannu Puttosen omalaatuinen hullunmylly, interaktiivista radio- sekä tv-ohjelmaa, joka ei säästä kulttuurien kulkua. Rinnakkain Ted Nelsonin outo tarina ja Richard Wagnerin Parsifal -ooppera. Kuunnelma on vuodelta 1997.

18.9 Vanhus ja Meri(1987). Kuunnelma perustuu Ernest Hemingwayn samannimiseen romaaniin.
18.9 Taistelu Heikkilän talosta (1948). Kuunnelma Johannes Linnankosken novellin mukaan.
18.9 Sheherazade (1946). Kuulokuvia Tuhannen ja yhden yön tarinoista.
18.9 Maria ja Metodius (1983). Pentti Saarikosken trilogian kolmas osa.

25.9. Tarinoita historiasta (1994). Eero Ojasen fiktiivinen monologiessee Historian kapungin tapahtumista.
25.9. Vuoden 1989 Lasten ja nuorten kuunnelmakilpailun satoa.
25.9. Pronssijuhlat (1990). Markku Ropposen esikoisromaaniin perustuva jännityskuunnelma.
25.9. Jännityskuunnelma Lyöty tylpällä esineellä (1989). Nuori ja innokas toimittaja saa tiedon lenkkipolun varrelta löytyvästä ruumiista, joka osoittautuu etsintäkuulutetuksi autojen salakuljettajaksi.

Syykuun uusinnat: Nalle Puh, Noita Nokinenän sukulaislikka, Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla, Näkemiin kaunokaiseni & Kirottu Palosaari.

Elokuussa 2019

7.8. Knalli ja sateenvarjo: Kaavamainen kaavake (1984) ja Miinaoppia aloittelijoille (1990)
7.8. Naisdekkaristeja. Vuonna 1995 Radiomafialla lähetettyä sarjaa varten dramaturgi Timo Kanerva valitsi 14 englanninkielistä naisdekkaristin kirjoittamaa novellia, jotka hän käänsi ja sovitti kuunnelmiksi. Mukaan päätyikin tunnetuimpia dekkaristeja Agatha Christiestä ja Dorothy Sayersista Ruth Rendellin ja Sue Graftoniin.
7.8. Ella ja kiristäjä on Timo Parvelan menestyskirjaan perustuva lastenkuunnelma vuodelta 2008.

14.8. Kostajan käsi ei vapise - ei ainakaan paljon, parodia Villistä Lännestä eli jatkojännäri vajaassa tunnissa ja vuodelta 1966
14.8. Judomestarillekin käy kalpaten, etsivätoimisto Kurvi & Kurvi vauhdissa, vuodelta 1967
14.8. Rouvan humanoidihuolet eli miten pelastin maailman rasittamatta itseäni sanottavasti. Kuunnelma sisäisessä ja ulkoavaruudessa, kirjoittanut ja ohjannut Gunilla Hemming vuodelta 1997
14.8. Saara vuodelta 1964. Marja-Liisa Vartion kirjoittama hykerryttävä radiodraama vie perheeseen, jonne saapuu uusi kotiapulainen.
14.8. Total Trash vuodelta 2009. Superviikonloppu kansainvälisessä kauppakeskuksessa, jossa pelataan koripalloa, leikitään supersankaria, pelastetaan maailmaa ja syödään liikaa.
14.8. Sentillä pieleen, Sisuposki. Kotimaisen poliisiromaanin kuulokuvarapsodia. Hupailun kirjoittanut Olavi Neva vuonna 1965

21.8. Arto Paasilinnan Juttukaveri (1981) sekä Isoisää etsimässä (1978).
21.8. Fjodor Dostojevskin Idiootti (1990) sekä Rikos ja rangaistus (1988)

28.8. Radiomafian musiikkisarjoja: Teenage Dream (Marc Bolan) sekä Good vibrations? (The Beach Boys)
28.8. Tarzanin poika. Seikkailukuunnelma Edgar Rice Burroughsin romaanin pohjalta ja vuodelta 1965

Heinäkuussa 2019

3.7. Knalli ja sateenvarjo: Veden vallassa ja Rapakon takana
3.7. Neliosainen lastenkuunnelmasarja Mestaritontun seikkailut
3.7. Kuusiosainen jännityskuuunnelmasarja Kuiskaus tuntemattomasta
3.7. Valaskuunnelma. Kesällä 2010 Tanskan vuonoon kuolee sillivalas, joka osoittautuu 140 vuotta vanhaksi.

10.7. Kolmiosainen poliittinen jännäri Ei yhtäkään jälkeä ulos
10.7. Haulikolla ei soiteta häävalssia - Pentti Siimes sukeltaa jälleen lennokkaan yksityisetsivä Esko Kurvin nahkoihin
10.7. Iiris ja auto - Luonnonsuojelija sairastuu autokuumeeseen
10.7. Antti Tuurin radioballadit villistä lännestä: Pukkila-Jakki sekä Pukkila-Jakin paluu

17.7. Atlantic Unicorn - Tarina kertoo huoltoaluksen ja öljynporauslautan yhteentörmäyksestä Atlantilla.
17.7. Tuhatvuotinen valtakunta - Kuunnelma perustuu Upton Sinclairin samannimiseen romaaniin vuodelta 1924. Lähetetty osana Uljaat unelmat -utopiakuunnelmien sarjaa 1969.
17.7. Velhojuuri - 10-osainen fantasiaseikkailu vie Paraisten kallioilta 1600-luvun Ruotsi-Suomeen ja noitavainojen aikaan sekä Kaukoidän temppeleihin saakka.
17.7. Kuolleiden kanssa kassajonossa - Leena Tähtisen kirjaan perustuva äänikertomus avaa näkymiä ihmisen mahdollisuudesta matkustaa ajassa.
17.7. Niskavuoren nuori emäntä, Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä sekä Entäs nyt Niskavuori

24.7. Radiomafian musiikkisarjoja: Voodoo Chile, Young Woman's Blues sekä Lady Day

Kesäkuussa 2019

5.6. Knalli ja sateenvarjo: Mildredin koettelemukset sekä Kasvihuoneilmiö
5.6. Muumipapan urotyöt
5.6. Kouluradion Pieni merenneito vuodelta 1967

12.6. Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa

19.6. Kalle Holmbergin ohjaamia kuunnelmia: Henkien taistelu, 6-osainen sarja (1967), Tilaisuus (1968) ja Kerran kesällä (1969)
19.6. Ritva Oksasen tähdittämä Vuorilla sataa aina (1970)
19.6. Noita Nokineniä juhannukseen: Noita Nokinenän juhannushyppy (1975), Noita Nokinenän kokkojuhlat (1981), Noita Nokinenän suvipirskeet (1982) ja Noita Nokinenän juhannuspaukku (1976)

26.6. Suomi vuonna 2038 (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
26.6. Unissakävijä (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
26.6. Kertomuksia pikkukarhusta (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
26.6. Aavetunturi (pysyvästi kuuneltavissa Areenassa)
26.6. Uskon asia (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
26.6. Wunderbar! (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)

Toukokuussa 2019

3.5. Knalli ja sateenvarjo: Herrahissi sekä Pikku vieras (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)

6.5. Yksityisetsivä Liidun seikkailuja (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)

8.5. The teenage years of Anssi
8.5. Tshernobylista nousee rukous
8.5. Kevään ensimmäinen saalis

15.5. Vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
15.5. Ollin oppivuodet (pysyvästi kuuneltavissa Areenassa)

22.5. Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
22.5. Laulava Babitzinin perhe (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)

29.5. Viiden miljoonan painajainen
29.5. Tässä talossa
29.5. Opiskelulupa
29.5. Eläintarha
29.5. Hämärimmällä hetkellä
29.5. Ihmiskunnan emissaari
29.5. Kieltolain rikkojat

Huhtikuussa 2019

3.4. Knalli ja Sateenvarjo: Leikkipuiston kohtalonhetket, Ministeriön häpeäpilkku sekä Outoa ystävällisyyttä
3.4. Odysseus – Timo Humalojan dramatisoima ja ohjaama monumentaalinen tulkinta James Joycen klassikkoromaanista

8.4. Yksityisetsivä Liidun seikkailuja

10.4. Raymond Chandlerin Vanha kultaraha (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
10.4. Kiiski ja kiväärit (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
10.4. Yksityisetsivä Kurvin touhuja: Galoppi kahdelle torvelle ja yhdelle yksityssihteerille (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)

17.4 Me Rosvolat (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)
17.4 Noita Nokineniä pääsiäiseen (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
17.4 Muumipappa ja meri (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)

24.4 Outi Nyytäjän kuunnelmia: Kolera on raju bändi (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa), Pahan siemen (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa), Miesmalleja (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa) sekä Naisia, aikalaisia (kuunneltavissa vuoden ajan Areenassa)

Maaliskuu 2019

6.3. Muumipeikko ja pyrstötähti (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)
6.3. Kahdeksan ja puoli kuolemansyntiä (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)
6.3. Lyyrikki-kabaree
6.3. Knalli ja sateenvarjo: Saarivaltakunta (1998) sekä Ylämaan tuulia (1990) (kuunneltavissa 5.3.2020 asti)

13.3. Kari Hotakaisen kuunnelmia (kuunneltavissa 12.3.2020 asti): Keihäänheittäjä, Puutteellinen, Tulisuihku, Hurmaus ja Sitten kun kaikki on ohi, Erkki
13.3. Majuri Marras purjehtii sekä Majuri Marras uskoutuu
13.3. Ilpo Tiihosen kuunnelmat Sortuma (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa) sekä Rehtori Kalkkisen rikos (kuunneltavissa 12.3.2020 asti)

20.3. Vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa: Ei sellaista tapahdu, Pikku paha hukka näyttää kyntensä, Hauska tappaa vanha tuttu Mutikaisen kylmä kylpy, Liian kiltti koira, Elokuinen iltapäivä, Sauna, Yövieras, Ääniä hiljaisuuden keskellä, Ratkaisuja ja Ken kuolemalla kujeilee (kuunneltavissa 19.3.2020 asti)

27.3. Monika Fagerholmin säihkenäyttämöllä: Kolme Fagerholmin romaaniin perustuvaa kertomusta tytöistä, jotka jäävät henkiin ja jatkavat elämäänsä. Kuunnelmat perustuvat romaaneihin Diiva (1998), Amerikkalainen tyttö (2004) ja Säihkenäyttämö (2009). (kuunneltavissa 26.3.2020 asti)
27.3. Asemapäällikkö (kuunneltavissa 26.3.2020 asti)

Helmikuu 2019

6.2. Knalli ja sateenvarjo: Päivä kuninkaana ja Outo vieras (kuunneltavissa 5.2.2020 asti)
6.2. Suomisen perhe
6.2. Salaman muotoinen arpi

12.2. Kauko Röyhkän Muukalaiset (kuunneltavissa 11.2.2020 asti)
12.2. Hannu Raittilan kuunnelmia: Massaulosvetäjä, Totuuden henki ja Avautumisvaihe (kuunneltavissa 11.2.2020 asti)
12.2. Momo ja aikavarkaat (kuunneltavissa 11.2.2020 asti)
12.2. Uppo-Nalle ja Nukku-Ukko (kuunneltavissa 11.2.2020 asti)

13.2. Tove Idströmin kuunnelmia: Rooma, Luotsikadun lapset, Uusi morsian ja Yksinäisessä paikassa

20.2. Laser tutkii rikoksia (kuunneltavissa 19.2.2020 asti)
20.2. Sumusireeni
20.2. Hedelmä maljan pohjalla
20.2. H-Hetki
20.2. Pojan kesä (kuunneltavissa 19.2.2020 asti)
20.2. Hiihtolomakuunnelma (kuunneltavissa 19.2.2020 asti)
20.2. Noita Nokinenän talvikihlat ja Noita Nokinenän talvihelle (kuunneltavissa 19.2.2020 asti)

27.2. Toini Vuoriston ja kumppaneiden lasten satukuunnelmia, kuunneltavissa pysyvästi:
Brumbo ja tähdet (1960), Hempsu, puhuva koira (1960), Hyrrä (1959), Manta-muorin satukangas (1960), Melupeikon linna (1960), Pieni merikotka (1960), Satuviulu (1960)
27.2. Puoli tuntia Durbanista 1986 (kuunneltavissa 26.2.2020 saakka)

Tammikuussa 2019

2.1. Knalli ja sateenvarjo: Joka toiselle kuoppaa kaivaa... vuodelta 1982 ja Uuden vuosituhannen airut vuodelta 2000. (Kuunneltavissa 1.1.2020 asti).
2.1. Yksityisetsivä Liidun seikkailut: Liitu ja huvipuisto, Liitu ja saasteet sekä Liitu ja Superkettu. (Kuunneltavissa 1.1.2020 asti).
4.1. Taikavuori
6.1. Knalli ja sateenvarjo: Sirkus Papukaija vuodelta 1992 (Kuunneltavissa 5.1.2020 asti).
9.1. Tiitiäisen tarinoita
9.1. Tapahtui Singaporessa
9.1. Kammottavia naapureita
16.1. Lohikäärmeitä Ylen kuunnelmissa: Gundar ja lohikäärme (1960), Viimeinen lohikäärme (1961), Lohikäärme (1965), Hyvän ilman lohikäärme (1989), Olipa kerran lohikäärme, joka pelkäsi lentämistä (2000). Muista myös Mummi ja lohikäärme (1988).
23.1. Asko Martinheimon kuunnelmia.
Pysyvästi kuunneltavissa Villahousupakko (1974), Ville Valdemar ja viimeinen apaschi (1979), Neljä fasaanilautasta (1980), Myllylammen taru (1981), Mahtimiehen poika (1982).
Vuoden ajan kuunneltavissa Mustajärven oudot linnut (1985) Valkea kuulas (1986), Pala kuumaa rautaa (1987), Vanhaa Arabian posliinia (1993).
Lue myös: "Unelmat elävät siellä, missä maaperä on karuinta" – Asko Martinheimo kirjoitti kolkkoja radiodraamoja
30.1. Radiomafian Uppo-Nalle (Kuunneltavissa 29.1.2020 asti).

Radiodraaman arkistojulkaisut vuonna 2018

Joulukuussa 2018

4.12. Noita Nokinenän jouluhyppy , Noita Nokinenän jouluryysis ja Noita Nokinenän joulumatka (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
Lue myös: Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin
12.12. Charles Dickensin Joulutarina (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
12.12. Mustasukkainen joulupukki (kuunneltavissa 11.12.2019 asti).
12.12. Toini Vuoriston kirjoittamia ja sovittamia satukuunnelmia: Liisa Ihmemaassa, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo ja Bambi (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
14.12. Knalli ja sateenvarjo: Enkeli lentää liihottaa (1986), Iloa elämään (1991) ja Riita poikki (2005)
Lue myös: Knalli ja sateenvarjo ovat palanneet!
18.12. Jussi Kylätaskun Keisari ja Poika (kuunneltavissa 17.12.2019 asti).
18.12. Koko kaupungin Vinski ja Vinski ja Vinsentti (kuunneltavissa 17.12.2019 asti).
Lue ja katso myös: Koko kaupungin Vinski käveli seinien läpi ja oli parhaita kavereita harakan kanssa
18.12 Iltaa olen poliisi (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
20.12. Raymond Chandlerin Syvä uni (kuunneltavissa 19.12.2019 asti)
20.12. Karjakko ja kartanon kummitus (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
20.12. Finlandia-voittaja Olli Jalosen kuunnelmia: Tuhkasaari (1994), Porkkalansaari (1994) ja Santelipuumetsä (1998)

Marraskuussa 2018

Knalli ja sateenvarjo: Murha ministeriössä (2000) ja Ministeriön miehet Etelämerellä (1984) kuunneltavissa 31.10.2019 asti.
Sherlock Holmes ja herttuan poika (2001) kuunneltavissa Areenassa 31.10.2019 asti.
Jack Londonin kirjoihin perustuvia kuunnelmia: Pihvi, Vain lihaa, Salamurhaajat (kuunneltavissa 7.11.2019 asti) ja Rautakorko (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
Mark Twainin Missisippi-virralla (kuunneltavissa 7.11.2019 asti).
Leena Krohnin tarinoita: Tainaron, Donna Quijote ja Emma Ecksteinin piina (kuunneltavissa 14.11.2019 asti) sekä Ihmisen vaatteissa (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
Raija Orasen Möttönen ja vehtaaja (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa).
Tauno Yliruusin Terveisiä Enok-sedältä ja Toivo tulee kaupunkiin (kuunneltavissa 14.11.2019 asti).
Johannes Tejon kirjoittama ja Pekka Ojalehdon ohjaama Tohtori Kohlmann (kuunneltavissa 2111.2019 asti).
Yksityisetsivä Liidun seikkailuita (kuunneltavissa 21.11.2019 asti).
Hentomielinen Hilarius (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
Antti Hyryn Lohivene (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
Guy de Maupassantin Bel-Ami (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
Vänä ja Peltsi satuilevat (kuunneltavissa 28.11.2019 asti)

Matti Pellonpää ja Kari Väänänen Nalle Puh -kuunnelman kuvituksessa.
Matti Pellonpää ja Kari Väänänen herättävät Nalle Puhin henkiin hinajaisilla äänillään. Matti Pellonpää ja Kari Väänänen Nalle Puh -kuunnelman kuvituksessa. Kuva: Yle kuunnelmat,Matti Pellonpää,Kari Väänänen

Lokakuussa 2018

Täyttä herkkua eli Vegaanidystopia (2012) on vuonna 2018 ajankohtaisempi kuin mitä sen tekijät osasivat aikanaan edes kuvitella saatikka pelätä. Kuunneltavissa 24.10.2019 asti.
Me Leijonat (1965) Lea Pennasen rakastettava satuaarre pysyvästi Areenassa.
Vainaja puuttuu pelistä (2010) Laura Tervosen seikkailut jatkuvat. Areenassa 3.10.2019 asti, ladattavissa.
Nummisuutarit (1965) Aleksis Kiven näytelmän pohjalta. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Knalli ja sateenvarjo Kirjailijan kivinen tie ja Kummitusjuttu vuodelta 2001. Kuunneltavissa 10.10.2019 asti.
Pekka Töpöhäntä Amerikassa (1995). Kuunneltavissa 11.10.2019 asti.
Umpinainen pronssikammio (1971) Isaac Asimovin novellin mukaan. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Robert Sheckleyn novellien mukaan: Kuninkaan toivomukset (1971) pysyvästi Areenassa, Paholaiset (1971) pysyvästi Areenassa, Hiiviskelylupa (1986) kuunneltavissa 17.10.2019 asti.
Kolme minuuttia (1991), tieteiskuunnelma rakkaudesta ja ajasta. Kuunneltavissa 17.10.20196 asti.

Uusintana toivesarja Hautasi on Odessassa (1983) ja scifikuunnelma Arcturuksen kaatopaikka (1983).

Syyskuussa 2018

Jorge Louis Borgesin tarinoita:
Haarautuvien polkujen puutarha (1998), Kuolema ja kompassi (1998), Toinen kuolema (1997). Kuunnelmat on sovittanut ja ohjannut Pekka Ojalehto. Areenassa 26.9. alkaen vuoden ajan.

Alaston lounas (1993) William S. Burroughsin romaanin pohjalta kirjoittanut Kari Hukkila. Areenassa 20.9. alkaen vuoden ajan.
Eksyssuon lapset (1980), kirj. Pirkko Jaakkola. Areenassa pysyvästi 5.9. alkaen.
Eurooppalainen Odysseia (1979) kirj. Olavi Paavolainen. Areenassa pysyvästi 20.9. alkaen.
Knalli ja sateenvarjo: Sori, Shakespeare (1998) ja Päin tähtiä (1986). Areenassa 13.9. alkaen vuoden ajan.
Kirottu Palosaari (2007), 4-osainen jännityskuunnelma, kirj. Jarkko Sipilä. Areenassa 26.9. alkaen vuoden ajan.
Nalle Puh rakentaa talon (1991) 13.9. alkaen vuoden ajan.
Opri (1954) Kyllikki Mäntylän kirjoittama hyväntuulinen näytelmä karjalaisrouva Oprista. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Pääkallokehrääjä (1994),4-osainen Mauri Aholan dekkariin pohjautuva kuunnelma. Areenassa 26.9. alkaen vuoden ajan.
Rotta Ryyttyläinen ja kaverit (1994), 8-osainen lasten kuunnelma. Areenassa vuoden ajan 20.9. alkaen.

Arto Mellerin syntymäpäivän hengessä:
Paholaisen sakramentti (1991), kirj. Arto Melleri, musiikki Edward Wesala. Areenassa 4.9. alkaen vuoden ajan.
Seita (1969), kirj. Arto Melleri 12-vuotiaana. Pysyvästi Areenassa.
Syvän etelän yöt (1992), kirj. Arto Melleri. Areenassa 4.9. alkaen vuoden ajan.

Uusintoina Harjunpää-kuunnelmasarjat:
Harjunpää ja heimolaiset (1991)
Harjunpää ja kiusantekijät (1989)
Harjunpää ja poliisin poika (1990)
Harjunpää ja rakkauden lait (1989)
Lue lisää Harjunpää-kuunnelmista: Harjunpää setvii rikoksia neljässä radiodekkarissa.

Elokuussa 2018

Akvarelleja Engelin kaupungista (2012), Areenassa 10.8.2019 asti.
Elokuun ääniä (1966), kirj. Paavo Rintala. Areenassa pysyvästi, ladattavissa.
Fedja-setä, kissa ja koira (1976) Eduard Uspenskin kirjoittama klassikkokertomus Tarmo Mannin lukemana. Areenassa pysyvästi, ladattavissa.
Fedja-setä ja täti Tamara (1996) Eduard Uspenskin lastenkirjaan perustuva kuunnelma. Musiikki M.A. Numminen. Areenassa 15.8.2019 asti, ladattavissa.
Knalli ja sateenvarjo: Vadelmavuori (1991) ja Terveenä töihin (2007). Areenassa 10.8.2019 asti, ladattavissa.
Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä (2002). Eduard Uspenskin lastenkirjaanpohjautuva kuunnelma. Areenassa 15.8.2019 asti, ladattavissa.
Nalle Puh (1991), 15-osainen satukuunnelma. Pentti Kemppainen ohjasi ja näyttelijät Matti Pellonpää ja Kari Väänänen tulkitsivat Radiomafialle vuonna 1991. Areenassa 30.8.2019 asti, ladattavissa.
Näkemiin kaunokaiseni (1994), viisiosainen Raymond Chandlerin romaaniin pohjautuva jännityskuunnelma, Areenassa 15.8.2019 asti.
Noita Nokinenän sukulaislikka (1985), Areenassa 15.8.2019 asti, ladattavissa.
Osasto 3 (1988 ja 1989) Jorma Palon kirjoittama sairaalasarja. Areenassa 20.8.2019 asti.
Rakkaudesta (1996), kirj. Tytti Parras. Areenassa 21.8.2019 asti.
Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla (2011), Areenassa 13.8.2019 asti, ladattavissa.
R.U.R. Rossum's Universal Robots (1965) Karel Capekin 1920-luvulla kirjoittamaan näytelmään pohjautuva tieteiskuunnelma. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa. Lue tarkemmin kuunnelmasta: Robotti-termi syntyi tsekkiläisten maaorjien raadannasta.
Sezannen viiniä (1998) , kirj. Tytti Parras. Areenassa 20.8.2019 asti.
Vainaja pilkkahinnalla (1995), Areenassa 10.8.2019 asti, ladattavissa.
Vieras (1994), Tytti Parraksen kirjaan perustuva kuunnelma, ohjannut Väinö Vainio. Areenassa 21.8.2019 asti.

Raija Oranen 70-vuotta -juhlapaketti 2.8.2018:
Elokuu 1968 (1985)
Kolmimetrinen mies (1988), 4-osainen lastensarja.
Käärmeet paratiisissa (1988)
Melkoinen Möttönen (1985), 14-osainen lastenkuunnelma. Ladattavissa.
Satukuunnelma kansanperinteen tapaan, osat 6-7: Käärmelinna (1989) ja Vesipiru ja peloton Pertteli (1989). Ladattavissa.
Kuunnelmat ovat Areenassa 2.8.2019 asti.

Lue lisää Raija Orasen kuunnelmista artikkelista: Raija Orasen harvoin kuullut kasarikuunnelmat nyt Areenassa

Uusintana:
Satukuunnelma kansanperinteen tapaan 1-5, (1986) kirjoittanut Raija Oranen.

Heinäkuussa 2018
Rikoslyhärit (1994 & 1995), kirj. Harri Nykänen, Jouni Mölsä ja Jarkko Sipilä. Kuunneltavissa 5.7.2019 saakka.
Knalli ja sateenvarjo: Myrskyn merkit (1992) ja Suoraan lennossa (1992). 11.7.2019 saakka. Ladattavissa.

Lapsille:
Pekka Töpöhännän seikkailut (1994). Matti Pellonpää ja Kari Väänänen. Kuunneltavissa ja ladattavissa 9.7.2019. saakka
Avaruushurjat (1961), lasten scifiseikkailu kuunneltavissa ja ladattavissa 9.7. lähtien pysyvästi.

Eino Leinon päivän kunniaksi:
Naisen orja (1969) Eino Leinon romaanin radiosovitus. Pysyvästi Areenassa.
Löysäläisen laulu (1978) kuunnelma Eino Leinon viimeisistä vuosista. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.

Hella Wuolijoen hengessä:
Laura Ruohosen Niskavuori-sovitukset (1992): Niskavuoren nuori emäntä, Niskavuoren Heta, Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä kuunneltavissa 16.7. lähtien vuoden ajan.
Sahanpuruprinsessa (1965), kirj. Hella Wuolijoki. 16.7 lähtien kuunneltavissa pysyvästi Areenassa.

Joni Skiftesvik 70 vuotta 26.7.2018:
Matkalla Maluriin (1998), kuunneltavissa 23.7. lähtien vuoden ajan.
Mies, joka talutti Olavi Virtaa (2002), kuunneltavissa 23.7. lähtien vuoden ajan.
Mies, joka rakastui höyryfregattiin (1989), kuunneltavissa ja ladattavissa 23.7. lähtien vuoden ajan.
Petsamon kultatynnyri (1997), kuunneltavissa 23.7. lähtien vuoden ajan.
Lisäksi uudelleenjulkaisemme Kuin yhtä perhettä (2001), kuunneltavissa 23.7. lähtien vuoden ajan.
Muista myös aiemmin julkaistu: Isäni, sankari, joka on kuunneltavissa 3.9.2018 asti

Kesäkuussa 2018
Carola: Nainen mä oon enkä pyhimys (2003) 20-osainen musikaalikuunnelma, pääosassa Kaija Kärkinen. Areenassa 13.6.2019 asti.
Fallesmannin Arvo ja minä (1983) 10-osainen lastenkuunnelma. Areenassa vuoden ajan.
Katarina, kaunis leski (1960). Ohjaus Eero Leväluoma, pääosissa Jussi Jurkka ja Ansa Ikonen. Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Knalli ja sateenvarjo: Alas toitoi (1982), Crum-joen silta (1992), Ensirakastajan ensiaskeleet (2001), Maalaisilmaa (2002). Areenassa 12.6.2019 asti, ladattavissa.
Lumottu huilu (1963) Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Oli ennen onnimanni (1999) 13-osainen sarja, pohjautuu Marjatta Kureniemen kirjaan. Areenassa vuoden ajan.
Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (1961) 12-osainen Charles Dickensin kertomuksiin pohjautuva kuunnelma. Pysyvästi ja ladattavissa Areenassa. Tutustu kuunnelman taustoihin: Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961.
Pitkät jäähyväiset (1990), 8-osainen jännityskuunnelma, kirj. Raymond Chandler. Areenassa vuoden ajan.
Rotsi (2003), kirj. Tuomas Kyrö. Areenassa vuoden ajan.
Ruumiillista rakkautta (1991) Lyhytkuunnelmasarja, jossa yhdeksän erilaista naiskirjailijoiden kirjoittamaa eroottista kuunnelmaa. Areenassa vuoden ajan.
Tuomas Kyrön minuuttikuunnelmia (2006) Areenassa vuoden ajan.
Yksinäisessä paikassa (1991) Jännityskuunnelma, ohj. Pekka Ruohoranta. Ladattavissa 1.6.2019 asti.

Miehen hahmo autiolla puistokujalla, myöhään yöllä.
Yksinäisessä paikassa perustuu Dorothy B. Hughesin romaaniin. Miehen hahmo autiolla puistokujalla, myöhään yöllä. Kuva: Yle kuunnelmat,Dorothy B. Hughes

Uusintoina:
Hirtettyjen kettujen metsä (1984) Kuunneltavissa 26.6.2019 asti.
Saatana saapuu Moskovaan (1991) Kuunneltavissa 28.6.2019 asti.
Sinuhe egyptiläinen(1982) Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.

Toukokuussa 2018
Alkemisti (2006), Paulo Coelhon samannimiseen kirjaan pohjautuva kuunnelma. Areenassa 2.5.2019 asti.
Avaruuden panttivangit (1990), pohjautuu Nicholas Fiskin kirjaan. Areenassa 18.5.2019 asti.
Istuin Piedra-joen rannalla ja itkin (2004), Paolo Coelhon samannimiseen kirjaan pohjautuva kuunnelma. Areenassa 2.5.2019 asti.
Kaikkivaltiaan silmänräpäys. Radioteatterin käsikirja rikoksiin ja rakkauteen (1997), kirj. Atro Lahtela. Areenassa 4.5.2019 asti.
Kaksi Knalli ja sateenvarjo -jaksoa: Epäviisas siirto (1983), Perästä kuuluu (1983). Areenassa 11.5.2019 asti.
Kolme miestä mökissä (1979). Pääosissa Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori ja Seppo Laine. Pysyvästi Areenassa.
Kulkurin valssi (1965) Kirj. Mika Waltari. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Omena putoaa (1960) Veijarinäytelmä, kirj. Mika Waltari. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Renwall-Toivanen: Kolme etydiä nappulasta ja naisista (1990) Areenassa 25.4.2019 asti.
Sivullinen (1999), Albert Camus'n samannimisestä romaanista dramatisoinut ja ohjannut Timo Humaloja. Areenassa 23.5.2019 asti.
Suomisen perhe: Piristävä vieras (1955), Salaperäinen perhejuhla (1950). Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Tulitikkuja lainaamassa (1965), Maiju Lassilan klassikkoteos kuunnelmana. Ohjaus Eero Leväluoma. Pysyvästi Areenassa.
Yksityisetsivä Liidun seikkailut 4-6: Liitu ja mattokauppias (1989), Liitu ja kokki (1989), Liitu ja sisilialaiset (1989). Areenassa vuoden ajan.
Viides luoti (2013), kirj. Atro Lahtela. Areenassa 11.5.2019 asti.
Viimeinen vainaja (2000) Kirj. ja ohj. Pentti Järvinen. Areenassa 17.5.2019 asti.
Villihevonen uunin alla (1991), Christoph Heinin lastenkirjasta Yleisradiolle sovittanut ja ohjannut Tiina Harpf. Areenassa vuoden ajan.

Kirjoihin pohjautuvia kuunnelmia on koottu artikkeliin: Kirjakuunnelmia kesän korvalle.

Kirjoittaja vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääressä.
Kirjoittaja vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääressä. Kuva: Unsplash kuunnelmat,Kirjoituskone,kirjailijat,kirjakuunnelmat

Uusintana:
Vainaja ehtii ensin (2005), Areenassa vuoden ajan.

Huhtikuussa 2018

Ella teatterissa (2008), perustuu Timo Parvelan samannimiseen kirjaan. Areenassa 19.4.2019 asti.
Huhtikuu (2001) Juha Siltasen kirjoittama kuunnelma. Areenassa 5.4.2019 asti.
Jali ja mahtava lasihissi (1992) Roadl Dahlin lastenkirjaklassikkoon perustuen. Areenassa 27.4.2019 asti.
Knalli ja sateenvarjo -jaksoja: Autoilun uusi aika (2001), Teillä tietymättömillä (1983). Areenasssa vuoden ajan.
Komisario Tirri rikoksen kynnyksellä (1993), kirj. Ari Auvinen. Areenassa 20.4.2019 asti.
Laulu tulipunaisesta kukasta (1954) Kirj. ja ohj. Eero Leväluoma. Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Manne ja Milla (1990). kirj. Ata Hautamäki. Areenassa vuoden ajan.
Oi aika sä entinen (1962) Kirj. Santeri Salava, ohj. Eero Leväluoma. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Puukkojunkkarit (1956) Kirj. Santeri Salava, ohj. Eero Leväluoma. Pysyvästi Areenassa.
Rikosetsivien vapaapäivä (1981) Kirj. Tauno Yliruusi. Pysyvästi Areenassa.
Syndikaatti (1974) Perustuu Cyril M. Kornbluthin kirjaan. Pysyvästi Areenassa, ladattavissa.
Yksityisetsivä Liidun seikkailut 1-3: Liitu ja nenärusto, Liitu ja myrkyt, Liitu ja loikkari (1988). Areenassa 6.4.2019 asti.

Uusintoina:
Jääkuvia (1997), kirj. Kristian Smeds. Areenassa 20.4.2019 asti.
Onnellinen mies (2012) Areenassa 19.4.2019 asti.
Peppi Pitkätossu (1996) Areenassa 5.4.2019 asti.
Risto Räppääjä ja kauhea makkara (2011) Areenassa 11.4.2019 asti.
Vainaja kaupan päälle Areenassa 24.4.2019 asti.

Maaliskuussa 2018

Pääsiäisen juhlintaan:
Jali ja suklaatehdas (1991) Pohjautuu Roadl Dahlin lastenkirjaklassikkoon. Areenassa 29.3.2019 asti.
Noita Nokinenän pääsiäiskokko (1984) Areenassa 25.3.2019 asti.
Pikku Prinssi (1988) Antoine de Saint-Exupéryn lastenkirjan pohjalta Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut ja ohjannut Tiina Harpf. Ladattavissa, Areenassa 25.3.2019 asti.

Kevätpäivän tasausta 20.3. valaistaan Kankkulan kaivon jaksoilla:
Jäät lähtevät Kankkulan kaivosta (1959), Kokkojuhla Kankkulan kaivolla (1959), Näytösluontoista tavaraa (1959), Kutuharjun Jaska heittää kylmän kiven kaivoon (1959), Kesän viimeiset kesäkisat (1959), Radiotanssiaiset Kankkulan kaivolla (1959). Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.

Minna Canthin päivän hengessä 19.3.:
Lehtori Hellmanin vaimo (1970) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Nuori Minna Canth (1975) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.

Toivekuunnelmia:
Armi tulee! Armi tulee! (2012) Areenassa vuoden ajan.
Herra Oblomov (1964) Pysyvästi Areenassa.
Knalli ja sateenvarjo: Pulut pulassa (1982), Siivekkäät ystävämme (2005). Areenassa 14.3.2019 asti.
Kierrä kaarteet kaukaa, Slim Callaghan (1973) Pohjautuu Peter Cheyneyn romaaniin "Kuoleman huvipursi". Pysyvästi Areenassa.
Kymmenen päivää jotka järisyttivät maailmaa (1970) John Reedin aiheen pohjalta kirjoittanut ja ohjannut työryhmä Anneli Ollikainen, Pekka Milonoff ja Väinö Vainio. Pysyvästi Areenassa.
Tirlittan (1989) Lastenkuunnelma orpotytöstä. Pääosassa Kiti Kokkonen, musiikki Hector, Pave Maijanen ja Tuomari Nurmio. Areenassa 13.3.2019 asti.
Vainajainmatala (2006) Areenassa vuoden ajan.

Naistenpäivän kunniaksi 8.3.:
Heta-muorin pitkä reissu (1948) kirj. ja ohj. Hella Wuolijoki.
Kristuksen morsian (2011) kirj. Heini Junkkaala, dram. Elina Snicker, ohj. Milja Sarkola.
Kuningatar K (1999) kirj. ja ohj. Laura Ruohonen.
Marjatan laulu (1978) kirj. Pirkko Jaakola, ohj. Marja Rankkala.
Nuoren opettajattaren varaventtiili (1969) Hilja Valtosen romaanin mukaan kirj. ja ohj. Marja Rankkala.
Suhde (1970) kirj. Kaisa Meri, ohj. Outi Nyytäjä ja Rauno Koski.
Lue lisää kuunnelmista: Naistenpäivän radiodraamoissa naiset ottavat ohjat

Näyttelijä Leea Klemola kuunnelmassa Kuningatar K.
Näyttelijä Leea Klemola kuunnelmassa Kuningatar K. Kuva: Yle kuunnelmat,kuningatar kristiina

Uusintoina:
Järjen voitto (1985) Ladattavissa, 26.3.2019 asti.
Kasvot betonissa (2006) 26.3.2019 asti.
Vainaja virittää ansan (1996) 26.3.2019 asti.

Helmikuussa 2018

Hiihtolomalaisille:
Kuka pelkää noitia? (2003) 12-osainen, Roald Dahlin kertomuksiin perustuva lastenkuunnelma. Areenassa vuoden ajan.
Robin Hood (1993) 16-osainen lasten seikkailukuunnelma. Areenassa vuoden ajan.

Jules Verne 190 vuotta 8.2.:
Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1956) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.

Knalli ja sateenvarjo -faneille:Kuntoiluintoilua (2005) Ladattavissa, Areenassa 20.2.2019 asti., Talvinen tarina (2005) Areenassa 20.2.2019 asti.

Kuuntelijatoiveita ystävänpäivän kunniaksi:
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Kuolleessa kaupungissa kummittelee (1971) Pysyvästi Areenassa.
Kuunsilta (1951), pääosissa Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen. Pysyvästi Areenassa.
Vainaja Elävässä arkistossa (2008) Areenassa 1.2.2019 asti.
Vahtonen muistoissamme (1977) Kirj. Olavi ja Tuulikki Linnus. Pääosissa Per-Olof Siren ja Ansa Ikonen. Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Majuri Marras: Vallankumous Ylä-Safanissa (1962) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Viimeinen pari ulos (1981) Olavi Susikoski -dekkari. Pysyvästi Areenassa.
Lue lisää kuunnelmista: Yleisön toiveista, arkiston aarteista

Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen, taustalla kuunsilta järvellä.
Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen, taustalla kuunsilta järvellä. Kuva: Yle kuunnelmat

Viron 100-vuotisjuhlan merkeissä:
Leino lähtee Viroon (1996) Eino Leinopn matka Viroon 1920-luvulla. Areenassa vuoden ajan.
Mesmerin piiri (2005) Jaan Krossin omaelämäkerrallisen trilogian toinen osa. Areenassa vuoden ajan.
Minä olen Koidula! (1955) Kirj. Hella Wuolijoki. Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Moision herra ja hänen palvelijansa (2007) Areenassa vuoden ajan.
Palava maa (1975) Kirj. Hella Wuolijoki. Ladattavissa, Pysyvästi Areenassa.
Saarenmaan viimeinen rantarosvo (1970) Kirj. Aadu Hint. Pysyvästi Areenassa.
Syvyydestä (2005) Jaan Krossin omaelämäkerrallisen trilogian kolmas osa. Areenassa vuoden ajan.
Talonlapset (1967) Hella Wuolijoen esikoisnäytelmä (1911), pysyvästi Areenassa.
Usvantakainen (1976) Kertomus Hella Wuolijoesta. Pysyvästi Areenassa.
Wikmanin pojat (2005) Jaan Krossin omaelämäkerrallisen trilogian ensimmäinen osa. Areenassa vuoden ajan.
Lue lisää kuunnelmien taustoista: Viron vaiheita radiodraaman kertomina

Tammikuussa 2018
Kirjailijoiden syntymäpäivien ja vaalihuuman hengessä:
Jäätynyt mies (1965) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Knalli ja sateenvarjo: Anteeksi maalaisuuteni (1983), Jokseenkin tärkeä henkilö (1984), Oikeat saappaat (1984), Sirkusta kerrakseen (1989), Varsinaiset vaalit (1983).
Liisa Ihmemaassa (1995) Areenassa 24.1.2019 asti.
Paavo Haavikon Kuningas-sarjaa:
Kuningas Haraldin pitkä reissu (1975) 21.1.2019 asti.
Tosi kertomus siitä mitä tapahtuu kun kuningas Harald näki unta (1983) 21.1.2019 asti.
Kertomus siitä mitä tapahtui kun kuningas Harald kutsui kokoon kansansa ja tahtoi luopua vallasta (1974) 21.1.2019 asti.
Kertomus siitä miten kuningas Harald käsitteli naista ja lammasta koskevaa hankalaa kysymystä (1976) 21.1.2019 asti.
Kuningas Harald, jäähyväiset (1978) 21.1.2019 asti.
Vapaus, kirj. Paavo Haavikko (1987) Ladattavissa, Areenassa 21.1.2019 asti.
Virginia Woolfin kirjoihin pohjautuvat kuunnelmat:
Aallot (2004) Areenassa 7.1.2019 asti.
Oma huone (2005) 7.1.2019 asti

Radiodraaman arkistojulkaisut vuonna 2017

Joulukuussa 2017
Itsenäisyyspäivän, Sibeliuksen syntymäpäivän ja joulunvieton merkeissä:
Aniara (1975) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Hylätyt talot, autiot pihat (1989) Areenassa 19.12.2018 asti.
Telman ja Liisan joulukalenteri (2005). Areenassa vuoden ajan.
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Calamarian kuningas (1960) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää: Pekka Lipposen kuninkuushaaveet törmäävät vanhaan heilaan.
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Pekan perillinen (1959) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää: Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Rauniokaupungin vanki (1966), pysyvästi Areenassa.
Kankkulan kaivolla -jaksoja vuodelta 1958. Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Knalli ja sateenvarjo -jaksoja: Avaruustutkimustiedotuskeskustoimisto (1983), Kirje joulupukille (1985), Taikamatto (1983), Viimeinen tahto vie läpi harmaan kiven (1982). Areenassa vuoden ajan.
Könnin kello (1946) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Leikkaus (1958) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Noita Nokinenän jouluaatto (1970) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Noita Nokinenän joulu (1971) Pysyvästi Areenassa.
Noita Nokinenän jouluvieras (1972) Pysyvästi Areenassa.
Pelléas ja Mélisande (1955) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Taistelu Venuksessa, 10-osainen nuortenkuunnelma (1983) Ladattavissa, Areenassa vuoden ajan.
Tuntematon sotilas, 19-osainen kuunnelma (1966-1967) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Vainaja palaa elämään (1997) Ladattavissa, Areenassa 17.12.2018 asti.

Noita Nokinenä -kuunnelman näyttelijät Alli Häjänen (Noita Harvahammas), Marja Korhonen (Noita Nokinenä), Elsa Turakainen (alkuperäinen Noita Harvahammas) ja Rauha Rentola (Vilma Väkäleuka).
Noita Nokinenä -kuunnelmat juhlistavat myös joulua. Noita Nokinenä -kuunnelman näyttelijät Alli Häjänen (Noita Harvahammas), Marja Korhonen (Noita Nokinenä), Elsa Turakainen (alkuperäinen Noita Harvahammas) ja Rauha Rentola (Vilma Väkäleuka). Kuva: Leif Öster / Yle kuvapalvelu Noita Nokinenä,Marja Korhonen,Elsa Turakainen,Rauha Rentola,Alli Häjänen

Marraskuussa 2017
Toivedekkareita ja Outsider-aarteita:
Atorox - koneihminen, jaksot Aivokasetit ja Pankkiryöstö (1990) Areenassa 21.11.2018 asti.
Lue lisää Atorox-robotista: Robotti Atorox syntyi Outsiderin kynästä 1940-luvun lopulla
Eleonora ei unohtanut (Kurvi & Kurvi -dekkari) (1963) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Tauno Yliruusin kirjoittamien jännityskunnelmien keskushahmona on maisteri Loimu. Leikkimurha on tehty alunperin jo vuonna 1960 ja on teemallisesti Kaappi-sarjaa edeltävä tarina:
Kaappi (1960) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Leikkimurha (1969) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.

Yleisötoiveita ja arkistohelmiä:
Dekkaritoimisto, lasten jännityskuunnelma (1994). Areenassa 15.11.2018 asti.
Elämän eliksiiri, lasten seikkailukunnelma (1984) Ladattavissa, Areenassa 9.11.2018 asti.
Kellojen legenda (1950) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Kunnon sotamies Svejkin seikkailut (1975) Pysyvästi Areenassa.
Maija Poppanen (1963) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Mies menettää muistinsa (1993) Areenassa 6.11.2018 asti.
Nimismies on ammuttu (1974) Pysyvästi Areenassa.
Onnelin ja Annelin talo (1968) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Paholaisvalssi (1953) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Rikostutkimus (1997) Ladattavissa, Areenassa 3.11.2018 asti.
Runar ja Kyllikki (1999) Ladattavissa, Areenassa vuoden ajan.
Varjoissa kulki kuolema (1985) Areenassa 30.10.2018 asti.
Lue lisää marraskuun alun toivekuunnelmista: Dekkareita, veijareita, rakkaita ja huijareita.

Lokakuussa 2017
Scifiä ja kauhua 26.10.:
Aikasafari (1980) Ladattavissa, Areenassa pysyvästi.
Dracula (1997) Areenassa 25.10.2018 asti.
Frankenstein (1997) Areenassa 25.10.2018 asti.
Perhosefekti (1995) Areenassa 25.10.2018 asti.
Pojat, kasvattakaa jättisieniä kellarissanne (1968) Ladattavissa, Areenassa pysyvästi.
Säde ja fossiili (1987) Ladattavissa, Areenassa 25.10.2018 asti.
Vedenpaisumuksen maa (1985) Ladattavissa, Areenassa 25.10.2018 asti.
Venuksen ihanat kukkulat (1968) Areenassa pysyvästi.
Pimeyden vasen käsi (1993) Ladattavissa, Areenassa 20.10.2018 asti.
Kuunnelmia esitellään blogitekstissä: Vieraita Transilvaniasta ja aikojen takaa

Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén.
Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén. Kuva: Yle Aarre Karén,Dracula,kuunnelmat,Dracula-kuunnelma

Yleisötoiveita 16.10.:
Korkkipyssy (1975) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Raportti (1975) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Selvännäkijä (1991) Areenassa 15.10.2018 asti.

Toivekuunnelmia ja Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneita kuunnelmia 9.10.:
Aseeton sotilas (1968) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Hautasi on Odessassa (1983) Ladattavissa, Areenassa 8.10.2018 asti.
Maahiset (1977) Pysyvästi Areenassa.
Mustat kalat (2001) Areenassa 8.10.2018 asti.
Muutto keskelle Kemiä (1976) Pysyvästi Areenassa.
Puhelinpappi ja tyttö (1975) Pysyvästi Areenassa.
Varjoon jäänyt unien lähde (1969) Pysyvästi Areenassa.

Scifi-kuunnelmia 4.10.:
Arcturuksen kaatopaikka (1983) Kaksi jaksoa ladattavissa. Pysyvästi Areenassa.
Ei seuraavaa aamua (1977) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä (1968) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Matkakirjeitä maasta (1976) Pysyvästi Areenassa.
Neurovelho (1995) Areenassa 3.10.2018 asti.
Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille (1996) Kolme jaksoa ladattavissa. Areenassa 3.10.2018 asti.
Salainen planeetta (1986) Areenassa 3.10.2018 asti.
Lue lisää kuunnelmista: Zarathustralla Terraan ja takaisin

Näkymä planeetalle, miehen kasvot ja lentävä avaruusalus.
Näkymä planeetalle, miehen kasvot ja lentävä avaruusalus. Kuva: Yle kuunnelmat,Salainen planeetta

Syyskuussa 2017
Satukuunnelmat Kukunor ja Kurnau ja Kamaluu 27.9.:
Kukunor (1965) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Kurnau ja Kamaluu (1979) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.

Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneita kuunnelmia 25.9.:
Iltamien jälkeen (1970) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Kultaiset leijonankäpälät (1971) Pysyvästi Areenassa.
Naavankaira (1974) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Tunti kerrallaan. Kuunnelma Unto Monosen elämästä (1972) Pysyvästi Areenassa.
Uuteen maailmaan (1973) Pysyvästi Areenassa.
Lue lisää artikkelista Mollivoittoisia elämäntarinoita.

Kauko Helovirran ja Oke Tuurin tähdittämä Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailu julkaistiin 21.9.:
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja, Sumulaakson sankarit (1967) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää artikkelista: Outsider Etelänavalla

Kuvituskuva kuunnelmaan Sumulaakson sankarit
Kuvituskuva kuunnelmaan Sumulaakson sankarit Kuva: Yle Outsider,Outsider,kuunnelmat,Sumulaakson sankarit

Harjunpää-kuunnelmat julkaistiin 14.9.:
Harjunpää ja heimolaiset (1991) 13.9.2018 asti
Harjunpää ja kiusantekijät (1989) 13.9.2018 asti.
Harjunpää ja poliisin poika (1990) 13.9.2018 asti.
Harjunpää ja rakkauden lait (1989) 13.9.2018 asti.
Lue lisää Harjunpää-kuunnelmista: Harjunpää setvii rikoksia neljässä radiodekkarissa.

Syyskuu avattiin viidellätoista Sokeitten kuunnelmapalkinnon saaneella radiodraamalla vuosilta 1978-2006:
Edvard Gylling, Karjalan kuningas (1987) 3.9.2018 asti.
Eleonoran testamentti (1983) 3.9.2018 asti.
Hella Wuolijoki ja Vihdin desantti (1990) 3.9.2018 asti.
Isäni, sankari (1994) 3.9.2018 asti.
Jos vuori nousisi hänen eteensä hän alkaisi kiivetä (1979) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Kalkutta, minun Kalkuttani (1982) 3.9.2018 asti.
Kemiaa (2006) 3.9.2018 asti.
Kengät (1978) Pysyvästi Areenassa.
Kuikan pelto (1981) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Maailman kivisin paikka (1980) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Rakenna silta (1984) 3.9.2018 asti.
Se kaipaus meitä riepottaa (1988) Ladattavissa, 3.9.2018 asti.
Skarabea (1992) 3.9.2018 asti.
Tiedon valo (1991) 3.9.2018 asti.
Vanha koulukaveri (1985) Ladattavissa, 3.9.2018 asti.
Lue lisää syyskuun alun kuunnelmista: Ikkunoita ihmismieleen.

Elokuussa 2017
Lomakauden loppuessa kuunnelman ystäviä ilahdutettiin satukuunnelmilla ja Knalli ja sateenvarjo -jaksoilla:
Knalli ja sateenvarjo - Alimittaiset nakit (1989) 22.8.2018 asti.
Knalli ja sateenvarjo - Mars Marsiin (1992) 22.8.2018 asti.
Knalli ja sateenvarjo - Prinssi Abdul (1987) 22.8.2018 asti.
Knalli ja sateenvarjo -jaksoja esitellään blogissa Knalli ja sateenvarjo ovat palanneet!.

Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus (1989) Ladattavissa, Areenassa 15.8.2018 asti.
Salainen puutarha (1994) Ladattavissa, Areenassa 15.8.2018 asti.
Ville Valdemar ja viimeinen apachi (1979) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Satukuunnelma kansanperinteen tapaan (1986) Neljä jaksoa ladattavissa, Areenassa 15.8.2018 asti.
Ja Shehrezad lainasi lentävän maton (1971) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää satukuunnelmista: Rakastetut satukuunnelmat tuovat jännitystä ja seikkailua elokuun iltoihin

Heinäkuussa 2017
Loput kesäkuun radiodraamaäänestyksessä ääniä saaneet kuunnelmat julkaistiin 10.7.:
Ei minulta mitään puutu (1997) 9.7.2018 asti.
Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (1950) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Jonkerin pamaus (1977) Pysyvästi Areenassa.
Kovan onnen viikko (1995) 9.7.2018 asti.
Ristisaatto (2007) 9.7.2018 asti.
Prättäkitti, noita Nousiaisista (1981) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää äänestyksestä ja kuunnelmien esittelyt: Suuri radiodraamaäänestys päättyi, Sinuhe egyptiläinen ylivoimaiseen voittoon!

Kesäkuussa 2017
Radiodraamaäänestyksessä eniten ääniä kerännyt kärkikymmenikkö 27.6.:
Sinuhe egyptiläinen (1982) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Maigret ja hotelli Majesticin murhat (1982) 26.6.2018 asti.
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Oljyä ja aivopesua (1961) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa. Lue esittely Kun Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipposen Santo Utopiaan lähetti.
Niskavuoren Heta (1955) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Saatana saapuu Moskovaan (1991) 26.6.2018 asti.
Hirtettyjen kettujen metsä (1984) 26.6.2018 asti.
Kätkäläinen (1997) 26.6.2018 asti.
Kylmä toukokuu (2002) 26.6.2018 asti.
Nimbus (1995) 26.6.2018 asti.
Sissiluutnantti (2010) 26.6.2018 asti.
Lue lisää äänestyksestä ja kuunnelmien esittelyt: Suuri radiodraamaäänestys päättyi, Sinuhe egyptiläinen ylivoimaiseen voittoon!

Juhannuskuunneltavaa 19.6.:
Knalli ja sateenvarjo - Kyyditys New Yorkissa (1986) 18.6.2018 asti.
Knalli ja sateenvarjo - Ministeriön miehet villissä lännessä (1984) 18.6.2018 asti.
Knalli ja sateenvarjo - Reipas raparperiretki (1982) 18.6.2018 asti.
Leikkaus (1951) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Noita Nokinenän juhannusrieha (1979) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Noita Nokinenän juhannustaika (1978) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Olviretki Schleusingenissa (1961) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Uljas uusi maailma (1958) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Vahtonen ei vedä vesiperää (1963) Pysyvästi Areenassa.
Välskärin kertomukset (1974) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa. Lue lisää Välskärin kertomusten radiototeutuksesta.
Juhannukseksi julkaistuja kuunnelmia esitellään blogissa: Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä

Toukokuussa 2017
Toukokuussa keskityttiin Sokeitten Kuunnelmapalkinnon saajiin sekä massiiviseen Täällä Pohjantähden alla -sarjaan:
Audun ja jääkarhu (1967) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Desantti (1999) 7.5.2018 asti.
Joki (1998) 7.5.2018 asti.
Kellarimies ja vaimo (1997) 7.5.2018 asti.
Kipsienkeli (2000) 7.5.2018 asti.
Kuin yhtä perhettä (2001) 7.5.2018 asti.
Oluen pelastaja (1989) 7.5.2018 asti.
Parempi tehtävä (1996) 7.5.2018 asti.
Punkero (2002) 7.5.2018 asti.
Miesvahvuus (2000) 7.5.2018 asti.
Susijahti (2004) 7.5.2018 asti.
Tunturiprofeetta (2003) 7.5.2018 asti.
Täällä Pohjantähden alla, 21 osaa (2009) 7.5.2018 asti.
Vainaja ehtii ensin (2005) Ladattavissa, 7.5.2018 asti.
Vanhaa Arabian posliinia (1993) 7.5.2018 asti.

Huhtikuussa 2017
Huhti- ja maaliskuussa julkaistiin kuunnelmaa laajalla kirjolla:
Festarikesä (2007) 9.4.2018 asti.
Musta ilotulitus (1961) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Lue lisää Mustan ilotulituksen taustoista: Musta ilotulitus on Sariolan vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma.
Noita Nokinenän yllätysmuna (1974) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Onnellinen mies (2012) 10.4.2018 asti.
Risto Räppääjä ja kauhea makkara (2011) 9.4.2018 asti.
Rakkaudella, Rauli Badding (2010) 12.4.2018 asti.
Sheriffi McGee (2008) Ladattavissa, 9.4.2018 asti.
Tätien matkassa (1984) 2.4.2018 asti.
Vainaja kaupan päälle (1995) 20.4.2018 asti.

Maaliskuussa 2017
Järjen voitto (1985) Ladattavissa, 23.3.2018 asti.
Jääkuvia (1997) Ladattavissa, 23.3.2018 asti.
Kasvot betonissa (2006) 23.3.2018 asti.
Kotelo (2010) Ladattavissa, 23.3.2018 asti.
Lumen taju (1996) 23.3.2018 asti.
Lämmön maksimi ja minimi (1965) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Peppi Pitkätossu (1996) Ladattavissa, 30.3.2018 asti.
Vainaja virittää ansan (1996) 23.3.2018 asti.
Veljeni Leijonamieli (1976) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa. Lue miten Veljeni Leijonamieli taipui radiokuunnelmaksi
Viinin kärsimykset Venäjällä 1812 (1981) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Ruuhkavuosi (2008) Ladattavissa, 23.3.2018 asti.
Suomisen perhe - kun isä on poissa (1946) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Suomisen perhe - Lasse näyttäytyy (1938) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
Turvallisuustarkistus (1977) Pysyvästi Areenassa.

Katso myös artikkeli Radiodraamaa laidasta laitaan.

Helmikuussa 2017
Elmo - muu maailma (1978) Pysyvästi Areenassa.
Elmo, urheilija (1977) Pysyvästi Areenassa.

Keskustelu sulkeutuu 31.12.2022.
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto