Hyppää pääsisältöön

Läskivihapuhe on yllättävän yleistä - harjoitatko sinäkin huomaamattasi?

Jenny Lehtinen kutsuu mukaan Vaakakapinaan.
Älä laihduta -päivää vietetään lauantaina 6.5. Vaakakapina on mukana rintamassa, yhdessä Syömishäiriöliitto Syli ry:n kanssa. Jenny Lehtinen kutsuu mukaan Vaakakapinaan. Kuva: YLE / Anne Hämäläinen Syömishäiriöliitto,vaakakapina

Läskivihapuheessa suvaitsemattomuus kohdistuu lihavuuteen ja lihaviin ihmisiin. Sen lisäksi, että ihmisen väitetään menettävän onnellisuutensa ja ulkoisen viehättävyytensä lihomisen myötä, Käypä hoito -suositus tarjoaa heti liudan sairauksia, joihin on vaara sairastua. Pelko ja ahdistus ei kuitenkaan edistä terveyttä, muistuttaa Syömishäiriöliitto Syli ry:n aktiivijäsen ja ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä Älä laihduta -päivän hengessä.

"Ehkä helpoiten tunnistettavaa läskivihapuhetta on, kun ylipainoon suhtaudutaan omana mokana esimerkiksi terveydenhuollossa, liikuntakeskuksissa ja mediassa. Mitäpä menit päästämään itsesi tuohon kuntoon. Kärsi ja taistele senkin surkimus! Syö vähemmän ja liiku enemmän.

Vihapuhetta on sekin, kun taivastellaan telkkarin ääressä julkisuuden henkilön kokoa tai ikkunan takana kävelevän naapurin pyöristynyttä olemusta. Miten tuokin on noin kamalaksi turvonnut, ennen niin hoikka ihminen.

Läskivihapuhetta on, kun ylipainoon suhtaudutaan omana mokana.

Harmittomaksi naamioitua läskivihapuhetta tapaa usein yhteisissä ruoka- ja kahvipöydissä. Ei kyllä tätäkään pitäisi syödä ja kyllä nyt pitää illalla lenkille lähteä, ettei tämä pulla tai peruna vaan päädy pysyvästi vyötärölle.

Tämänkaltaisen läskipuheen herkutteluosastoa ovat superlaihduttajien ja -kehonmuokkaajien sankaritarinat sekä ennen ja jälkeen -kuvat. Katsokaa minkälainen hirvittävä ilmestys olin ennen - ja miten ihana olento minusta kuoriutui sen kaiken kamalan läskin alta!

Läskivihapuhetta on oma sisäinen ääni, joka haukkuu itsekurin puutteesta.

Läskivihapuhe voi kohdistua myös niihin muutamaan omaan ylimääräiseen tai kuviteltuun ylimääräiseen kiloon, joista haluaisi päästä eroon.

Tai niihin kiloihin, jotka eivät vielä ole kehossani, mutta joiden pelkään kuollakseni löytävän paikkansa kehostani.

Läskivihapuheen katalin ilmentymä on ehkä kuitenkin omien korvien välinen ääni. Niiden korvien, jotka ovat liian paljon ja liian pitkään kuulleet läskivihapuhetta.

Piilossa kaikilta muilta, sisäinen puhe jaksaa muistuttaa miten riittämätön olet. Kaiken takana on huono itsekuri ja sinun pitäisi vain ottaa itseäsi tarmokkaammin niskasta kiinni.

Läskivihapuheen myötä koko kansakunnan yllä leijuu lihomisen pelko.

Pahinta, mitä ihmiselle voi sattua, on lihominen.

Läskivihapuhetta on kuolemalla pelottelu.

Sen lisäksi, että ihmisen sanotaan menettävän onnellisuutensa ja ulkoisen viehättävyytensä lihomisen myötä, Käypä hoito -suositus tarjoaa liudan sairauksia, joihin on vaara sairastua. Kuolokin korjaa tilastojen mukaan sitä aikaisemmin, mitä lihavampi on.

Ja kun kulttuurissamme terveys on viime vuosina ylikorostunut ja terveiden elintapojen mukaan elämisestä tullut yksilöllinen ja sosiaalinen hyve, kukapa ei lihomista ja sitä seuraavaa väistämätöntä huonon ihmisen leimaa pelkäisi.

Minulla ei ole tarjota ratkaisua kansanterveydelliseen lihavuusongelmaan. Mutta olen vakuuttunut, että ei sitä tarjoa läskivihapuhekaan.

Pelottelulla saavutetaan hirvittävä määrä normaalipainoisia ihmisiä, jotka ovat äärettömän ahdistuneita omista kehoistaan, syömisistään ja liikkumisistaan.

Voittaako kansanterveys?

Ei.

On aika kokeilla jotain muuta.

Aloitetaanko vaikka siitä, että vaa´alle kehottamisen sijaan kysyisimme useammin: mitä sinulle kuuluu?"


Vaakakapina peukuttaa Älä laihduta -päivää, jota vietetään lauantaina 6.5. Etsi tapahtumia läheltäsi tapahtumasivulta!

Kirjoittaja Katri Mikkilä on ravitsemusterapeutti (TtM) ja Syli ry:n aktiivijäsen.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina