Hyppää pääsisältöön

Mitä tapahtuu, kun lopetat laihdutuksen?

Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva.
Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva. Kuva: Idea / Satu Lähteenkorva, toteutus / YLE / Annukka Palmén-Väisänen satu lähteenkorva

Kun jätät laihduttamisen, identiteettisi on jonkun aikaa hukassa - nousee hätä ja pelottaa. Uusi minuus ei synny heti, vaan sisimpäsi on muutoksessa.

Elämme kehokeskeistä aikaa ja arvotamme minäkuvaamme kehon kautta. Vaakakapinan Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 84% naisista ja 78% miehistä haluaisi laihtua. Me siis laihdutamme kroonisesti, koko ajan.

Laihdutus on turvamekanismi ja pakopaikka

Laihduttaja elää sitku-elämää ajatellen, että sitten kun olen sopivan kokoinen, minusta tykätään ja minun on mahdollista tehdä asioita, joista unelmoin.

Sitkutellessaan ei joudu tässä hetkessä kohtaamaan ajatusta, onko persoonani tykättävä. Se on kipeä ja pelottava kysymys.

Kun lopettaa laihduttamisen, on kohdattava tuo kysymys.

Laihdutus on turvamekanismi: koska olen ylipainoinen, en voi lähteä treffeille ja tavata unelmieni puolisoa - ja koska “epäonnistun” laihduttamisessa, en lähde enkä tapaakaan.

Näillä turvamekanismeilla vahvistamme sitä käsitystä, että laihduttaminen on avain unelmoimillemme asioille. Kun sitä ihannepainoa ei saavutakaan, voi turvallisesti epäonnistua - minähän tiesin että tämä menee näin.

Kun lopetat laihduttamisen, mielesi kysyy sinulta satoja kertoja, tykkääkö minusta kukaan. Joudut kohtaamaan sen, että olet nyt ja tässä: et joku jossain laihtumisen jälkeen.

Laihduttamisen lopettaminen lihottaa ja pelottaa – aluksi

Omanarvontuntomme rakentuu usein ulkonäön tai tekemisen ympärille; näytämmekö sopivilta tai tykättäviltä, ja teemmekö oikeita asioita ja mahdollisimman paljon. Ihminen ei kuitenkaan ole human doing vaan human being. Et tarvitse laihduttamisprojektia ollaksesi olemassa.

Olemme kaikki saaneet haavoja ja kokeneet häpeää sekä huonommuuden tunnetta. Haavoittuvuuden näyttäminen on riski; kelpaanko kellekään?

Siksi useimmat meistä ovat sairastuneet vahvuuteen. Keräämme suorittamisen, ulkonäön ja tekemisen kovia kerroksia sisimpämme päälle, jotta epäonnistuminen ei näy.

Kun lopettaa laihdutuksen, joutuu tunnustamaan ja kuorimaan nuo kerrokset ja kysymään: kukas tämä tyyppi sisimmässäni on? Se, joka ei ajattele laihduttamista, vaan on ja hengittää nyt ja tässä.

Kun jätät laihduttamisen, identiteettisi on jonkun aikaa hukassa - nousee hätä ja pelottaa. Uusi minuus ei synny heti, vaan sisimpäsi on muutoksessa.

Muutoksen flipperi

Muutoksen alkuvaiheessa mieli kimpoilee ääripäästä toiseen, kuin pallo flipperipelissä. Ajan myötä liike pehmenee ja ihminen löytää itselleen toimivan ja sopivan balanssin.

Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva.
Muutoksen flipperissä ihminen kimpoilee laihduttajaminän ja vapausminän välillä, kunnes tasapaino ajan myötä löytyy. Kuvan idea: psykologi Satu Lähteenkorva. Kuva: Idea / Satu Lähteenkorva, toteutus / YLE / Annukka Palmén-Väisänen satu lähteenkorva

On hyvin luonnollista, että ulkonäkökeskeisyydestä sisäisen minän tarkasteluun siirtyminen tuntuu epävarmalta. Mieli nimittäin tahtoo aina suojella meitä.

AINA, ikävä kyllä, ympärille jää nimittäin jäljelle myös heitä, jotka jaksavat keskittyä ainoastaan ulkonäköön ja siis "epätäydelliseen" ulkonäköön. Ja mieli tietää tämän. Ehkä juuri siksi mieli muistuttaa menneisyyden tai nykyisyyden ihmisistä tai tahoista, joille uusi hyvinvointiasi tukeva elämä ja sinuutesi ei ole ilouutinen.

Laihduttamisen lopettaminen vaatii toisen ihmisen tukea

Laihduttamisen lopetettua saattaa hiukan lihota vielä lisää. Se on tarpeellista mielen kannalta; minän pitää saada toistoa siitä, että olen tykättävä myös pyöreänä.

Toistosta seuraa, että Ihminen tutustuu itseensä ja tykästyy tutustumaansa. Ihminen näkee itsensä: kauniin ja haavoittuvan puhtaan tyypin sisällään.

Itseensä tykästyminen voi olla vaikeaa yksin, ja rinnalle saattaa tarvita jonkun, joka tukee muutoksessa. Kysymys on erilaisten epäonnistumisten kokeilemisesta. Me tarvitsemme jonkun, jonka kanssa voimme testata omaa minuuttaamme ilman laihdutusta. Se voi olla oma läheinen, mutta myös Facebook-yhteisö kuten Jenny ja Läskimyytinmurtajat.

On todella tavallista ja ymmärrettävää, että laihduttamisesta irrottautuminen tuntuu vaikealta tai siltä, että putoaa tyhjän päälle. Näin siinä itse asiassa hetkellisesti psykologisesti tapahtuukin.

Kun mieli on pitkään, usein vuosia, rakentunut kontrollin varaan tai kautta, on rentous ja myötätuntoinen suhtautuminen inhimillisyyteen (esim. kiloihin, repsahduksiin tai vanhenemisen ilmiöhin) uusi suhtautumistapa mielelle.

Kun olemme vuosia oppineet, että itsekuri on tykättävä ja palkittava asia ihmisessä, on se melko iso riski luottaa, että joku muka tykkää rennommastakin minästä ja sinästä! Siksi on hyvä ihan rauhassa itse sitä muhitella ensin omassa päässä ja jos mahdollista niin tietenkin myös jonkun hyväntahtoisen toisenkin seurassa, tai jossain ryhmässä. Saada siis vahvistusta, itseltä ja toiselta. Ja harjoitella.

Energiaa vapautuu, kun lopetat laihduttamisen

Laihduttaessaan ihminen on usein angstinen, mutta laihduttamisen lopettaminen vapauttaa energiaa. Aktiivisuus ja tasapaino lisääntyvät, ja se näkyy unessa, ravinnossa, liikunnassa ja psyykessä - ja sitä kautta alat voida paremmin. Tähän perustuu luonnollinen painonhallinta hyvinvoinnista käsin.

Hyvinvointi ihmisen persoonasta käsin on mahdollisuus ja mahdollista. Muutos saa arastuttaa ja arvelluttaa. Ja sille saa antaa sen ajan, mitä juuri sinun mieli tarvitsee. Kyse on oppimisesta. Intialaisin mentaliteetein: "Everything is difficult, everything is easy."

Laihduttamisen jälkeinen minä on kiinnostuneempi omasta sisimmästä ja tultuaan minuiksi itsensä kanssa, hän alkaa kiinnostua myös sinuudesta. Kun alkaa löytää oman paikkansa maailmassa, alkaa haluta itsensä lisäksi myös muille hyvää.

Juttua varten on haastateltu psykologi Satu Lähteenkorvaa.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina