Hyppää pääsisältöön

Moby Dick on oopperasovitus amerikkalaisen kirjallisuuden järkäleestä

Kuva oopperasta Moby Dick
Kuva oopperasta Moby Dick parrasvalot

San Franciscon ooppera esittää Jake Heggien kaksinäytöksen teoksen, joka perustuu Herman Melvillen seikkailuromaaniin valaanpyyntialuksen kapteenin pakkomielteisestä valkoisen valaan etsinnästä.
Teema perjantaina 22.9. klo 12.00. Areenassa 30 päivää

Herman Melvillen Moby Dick on amerikkalaisen kirjallisuuden järkälemäinen klassikko. Vertauskuvallinen tarina kapteenista, jonka viha ajaa hulluuteen ja tuhoon hänen jahdatessaan pakkomielteisesti kerran kohtaamaansa valkoista valasta.

Joukko amerikkalaisia oopperataloja tilasi yhteisesti säveltäjä Jake Heggieltä oopperan, jonka pohjaksi säveltäjä itse valitsi Moby Dickin. Englanninkielisen libreton laati Gene Scheer, ja se koostuu suureksi osaksi Melvillen sanoista.

Teemalla nähtävä esitys on kuvattu San Franciscon oopperassa vuonna 2012. Pääroolissa kapteeni Ahabina nähdään tenori Jay Hunter Morris.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema