Hyppää pääsisältöön

Poliisilla uusi salainen rekisteri

Keskusrikospoliisi (KRP) on parin viime vuoden ajan kaikessa hiljaisuudessa rakennellut uutta salaista rekisteriä, joka hakee ja yhdistelee tietoja kaikista poliisin salaisista rekistereistä.

Uudella ns. rikosanalyysirekisterillä saadaan automatisoidusti pintaan rikollisten välisiä verkostoja sekä analyysitietoja tilannekuvien rakentamiseksi.

Uusi salainen rekisteri ikään kuin korjaa epäiltyjen rekisterin eli Eprin puutteet. Epristä vuodettiin tarkoitushakuisesti tietoja julkisuuteen keväällä 2013 ennen Jari Aarnioon kohdistuvia tutkintoja. Vuodot aiheuttivat laajan esitutkinnan ja sen, etteivät poliisit enää syöttäneet entiseen malliin tiedustelutietoja rekisteriin.

Rekisteristä on maininta poliisijohdon asettamassa huumausainetyöryhmän loppuraportissa, joka on julistettu salaiseksi.

Poliisijohto on tiukentamassa muutoinkin huumetutkintaa ja siinä tehtävää yhteistyötä.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on ryhtynyt voimakkaisiin toimenpiteisiin, joilla paikallispoliisit ja keskusrikospoliisi suoranaisesti pakotetaan yhteistyöhön huumetutkinnassa.

Huumausaine- ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkii pääkaupunkiseudulla noin 80 poliisia ja lisäksi Tullin rikostutkijat. Näiden yhteistyö ei toiminut Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion valtakaudella.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen on määrännyt, että sellaiset huumetutkijat, jotka eivät taivu yhteistyöhön tai joiden kanssa ei synny luottamusta, vaihdetaan toisiin tehtäviin. Myös Helsingin poliisilaitos on sitoutunut Kolehmaisen linjaukseen.

Vankilassa istuva Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio lietsoi vuosikausia huonoja välejä eri poliisiyksiköiden välillä. Nyt kun Aarnio on pois pelistä, koko pääkaupunkiseudun huumetutkinta laitetaan kuntoon.

Poliisihallitus asetti vuosi sitten työryhmän pohtimaan huumausainetorjunnan rakenteita pääkaupunkiseudulla. Aluksi näytti syntyvän koko seudun kattava yhtenäinen huumepoliisi, johon kaikki poliisiyksiköt antaisivat tutkijaresursseja ja joka toimisi KRP:n alaisuudessa. Samalla aiempi kilpailu huumejutuista olisi jäänyt historiaan.

KRP:n alaisena toimiva huumenyrkki ei kuitenkaan sopinut paikallispoliisilaitosten päälliköille.

Poliisiylijohtaja päätti kolme vuotta voimassa olevasta kompromissimallista. Siinä tietoa jaetaan naapuriyksiköille heti tiedusteluvaiheessa. Kohdevalintaa johtaa KRP, mutta tutkintapäätökset tehdään yksiköiden välisissä kokouksissa. Huumetutkijat pysyvät omien laitostensa alaisuudessa.

Kompromissimallin yksi erikoisuus on Tulli, joka oli mukana Kolehmaisen työryhmässä, mutta jätettiin lopulta toiminnan ulkopuolelle.

TV1 maanantaina 8.5. klo 20
MOT: Aarnion pesän jakajat

Lue lisää aiheesta:

Liukku: yksittäisen poliisin valvominen vaikeaa

Ammattirikolliset anonyymeissä verkoissa

Muokattu: lisätty linkit 11.5.2017 14:35 MK

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.