Hyppää pääsisältöön

Sol Gabettan ja berliiniläisten kohtaamisessa on sitä jotain

Lempisellisteihini lukeutuva argentiinalais-ranskalainen sellisti Sol Gabetta teki pari vuotta sitten Berliinin filharmonikkojen kanssa debyyttinsä ensin Edward Elgarin, sitten kuukautta myöhemmin Bohuslav Martinun Sellokonsertoilla. Nyt konserteista on julkaistu livelevy, joka vangitsee esitysten ainutkertaisuuden – monellakin tasolla. Intensiivisen paatoksellinen Elgar soi live-äänitteenä jokseenkin paksusti ja heikkolaatuisesti; huomattavasti paremmin äänitetty ja tarkemmin soitettu Martinun Konsertto lunastaa odotukseni paremmin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

En malta olla vertaamatta live-äänitteen kuuntelemista Berliinin filharmonikkojen Digital Concert Hallin tarjoamaan versioon, jossa samaa tilannetta pääsee seuraamaan kuvan kanssa. Baden-Badenin pääsiäisfestivaaleilla kolme vuotta sitten tehty Elgar-filmatisointi vangitsee tilanteen ainutlaatuisuuden pelkkää audiota paljon vaikuttavammin: Sol Gabettan ensivierailu filharmonikkojen solistina osana huikeaa ohjelmaa Ligetin Atmospheres-teoksesta Stravinskyn Kevätuhriin; yleisön villi reaktio; soittajien katseet, reaktiot; Simon Rattlen eläytyminen… Tämä kaikki puhuu elävän esiintymistilanteen monitasoisuudesta, joka CD-levyltä välittyy vain osittain.

En toki kiellä, etteikö Gabettan tulkinta Elgarin konsertosta olisi äärimmäisen intensiivinen, eläytyvä ja vakuuttava. Mutta sekä orkesteri että solisti tekevät asioita, jotka puhuttelevat ennemminkin elävässä soittotilanteessa, asioita, jotka eivät täysin välity äänitteen kautta. Mukaan on päässyt epäpuhtauksia, epäaikaisuuksia ja jopa tiettyä kerronnallista epätasapainoa, joka alkaa tuntua vasta useamman kuuntelun myötä. Omat ongelmansa on tuonut myös äänityspaikka, Baden-Badenin Festspielhaus, jossa tehty taltiointi ei ole täysin onnistunut. Solistin soitto välittyy sinänsä täyspainoisesti, mutta orkesteri soi tumpusti, ja sointi menee isoissa tuttipaikoissa jopa tukkoon.

Kun filharmonikot palaavat omaan kotiinsa levyn toisessa konsertossa, Bohuslav Martinun Sellokonsertossa nro 1, myös äänenlaatu ja äänityksen tasapaino loksahtavat kohdilleen. Soitossa on myös tarkkuutta, joka on eduksi niin teokselle kuin nuorille taiteilijoille: Sol Gabettan seuraksi liittyy niin ikään filharmonia-debyyttinsä tekevä nuori puolalainen kapellimestari Krzysztof Urbánski. Festivaalihurmoksen sijaan saadaan tarkkaan punnittu ja huolellinen – eikä yhtään sen vähempää vakuuttava tulkinta teoksesta, joka on todellakin vähemmän soitettu ja omasta mielestäni suoraan sanottuna kiinnostavampi kuin Elgarin puhkikaluttu patetia.

Mikäli Elgaria haluaa kuunnella oman olohuoneen rauhassa, suosittelen viime vuonna julkaistua Steven Isserlisin ja Lontoon Philharmonia-orkesterin levyä, jossa se soi huomattavasti lyyrisemmin. Toki on Sol Gabettan ja berliiniläisten festarivetokin tapaus, mutta tällä levyllä se jää laadussa Martinun vähemmän tunnetulle mutta sittenkin erinomaiselle konsertolle.

“Sol Gabetta Live”. - Edward Elgar: Sellokonsertto e-molli. Bohuslav Martinu: Sellokonsertto nro 1. - Sol Gabetta, sello, Berliinin filharmonikot, joht. Sir Simon Rattle ja Krzysztof Urbánski. (Sony, 88985350792)

Kuuntele Uudet levyt 5.5.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silti liikuttamaan

  Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silt

  Pianisti-säveltäjä Chad Lawson julkaisi ensimmäisen soololevynsä reilu kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella yhdysvaltalaispianisti on etsiskellyt omaa ilmaisuaan monin tavoin akustisen pianon soundimaailmaa elektronisesti laajentaen. Samalla hän on julkaissut tasaisen ahkerasti ja varmasti uutta musiikkia.

 • Uuno Klami etsi jo varhain tuotannossaan ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami etsi jo varhain ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami (1900-1961) oli venäläis-ranskalaisen orkesterityylin taitaja, jolla oli hyvä vainu aikansa kansainvälisistä tyylisuuntauksista. Liian usein ei nykyisin kuitenkaan Klamin musiikkiin äänitemarkkinoilla törmää. Klamin tuotannon esittämiseen ja taltioimiseen keskittyvä Uuno Klami -ensemblen tuorein äänite ilmestyy sopivasti kunnioittamaan säveltäjän syntymän 120-vuotisjuhlaa.

 • Gouin sujuva Bizet-paketti

  Gouin sujuva Bizet-paketti

  Vaikka George Bizet tunnetaan etenkin orkesteriteoksistaan ja oopperoistaan, on myös lauluilla ja pianomusiikilla tärkeä paikka tekijän tuotannossa. Pianisti Nathanaël Gouin koostaa tuoreella julkaisullaan yhteen Bizet'n pianolle kirjoittamia kappaleita sekä sovituksia muiden teoksista. Vain 36-vuotiaana kuolleena Bizet'tä jäi luova työ pahasti kesken.