Hyppää pääsisältöön

Lukupiirissä keskusteltiin Säädyllisestä murhenäytelmästä: fiktiota vai kirjallista tirkistelyä?

Kaisa Pulakka pitelee kirjaa
Kaisa Pulakka pitelee kirjaa Kuva: Sari Siekkinen kaisa pulakka

Kirjojen Suomen verkkolukupiiri Helvi Hämäläisen romaanista Säädyllinen murhenäytelmä on nyt käyty. Kiitos kaikille keskustelijoille! Tässä kirkkaimpia huomioita. Ja keskustelu voi yhä jatkua artikkelin alalaidan kommenteissa!

Kun puhutaan kirjoista, puhutaan myös elämästä ja maailmasta ylipäätään. Niin kävi myös nyt, kun radion Lukupiirissä ja Kirjojen Suomen verkkolukupiirissä puheenaiheena oli Helvi Hämäläisen romaani Säädyllinen murhenäytelmä.

Lukupiirissä keskusteltiin parisuhteen ja avioliiton velvollisuuksista, intohimosta ja rakkaudesta, kulisseista. Puhuttiin Adolf Hitleristä ja palvelustytöistä, vertailtiin Hämäläisen teosta Maria Jotunin Huojuvaan taloon ja Thomas Mannin novelliin Kuolema Venetsiassa. Mitä tapahtuu, kun vanha mies ihastuu nuoreen ihmiseen? Onko avioliiton kulissit pidettävä kasassa?

Monet lukupiiriläiset yllätti se, kuinka tiukkasanaisesti kulttuurivaikuttaja V. A. Koskenniemi oli lytännyt Säädyllisen murhenäytelmän aikoinaan, kun Hämäläisen kustantaja oli kysynyt hänen näkemystään.

Verkossa käytyä keskustelua kirvoitti myös pieni tervehenkinen kiistely siitä, miten fiktiivisestä kirjallisuudesta ylipäätään pitäisi puhua. Onko syytä käsitellä Hämäläisen romaanin henkilöiden suhdetta todellisiin ihmisiin, kuten Olavi Paavolaiseen, vai pitäisikö sellainen tirkistely unohtaa ja kiinnittää huomio vaikkapa omaleimaiseen kieleen ja sen rytmiin? Entä onko mielekästä huomata, että kirjan kuvaama maailma poikkeaa maantieteellisesti todellisuudesta?


Seuraava Kirjojen Suomen lukupiiri alkaa 18.5. ja sen vetäjänä on kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim.


Mitä ajatuksia Säädyllinen murhenäytelmä herätti sinussa? Osallistu keskusteluun sivun alalaidassa!


Teatterintekijä Juha Hurme, kirjallisuudentutkija Kukku Melkas, toimittajat Kaisa Pulakka ja Jani Tanskanen
Teatterintekijä Juha Hurme, kirjallisuudentutkija Kukku Melkas, toimittajat Kaisa Pulakka ja Jani Tanskanen Kuva: Sari Siekkinen jani tansakanen


Lue Helvi Hämäläisen kirja e-kirjana!

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla. E-kirja on vuodelta 1941, eli kyseessä on sensuroitu versio teoksesta.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi