Hyppää pääsisältöön

Kopiointi kielletty! Välähdyksiä tekijänoikeuksien oudosta maailmasta

copyright
copyright Kuva: Yle / Mikko Lehtola, Pixabay tekijänoikeus

”Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen”, sanoo Suomen tekijänoikeuslain ensimmäinen pykälä. ”Niin kuin jokainen vasikka kuuluu omalle emolleen, niin myös jokainen kirjasta tehty kopio kuuluu kirjan tekijälle”. Jotakuinkin näin sanottiin sama asia Irlannissa 1500 vuotta sitten.

Tämä kuninkaan antama päätös synnytti levottomuuksia, joissa kuoli kolmisen tuhatta ihmistä. Se oli ensimmäinen tunnettu sota tekijänoikeuksista.

Oikeus kirjojen kopioimiseen, copyright, synnytti erimielisyyksiä vuosisadasta toiseen. Kirjapainotaidon tulo Eurooppaan kärjisti ongelman, mutta eipä tuolloin arvattu, mitä olisi tulossa. Vuonna 2017 YouTubesta katsotaan joka päivä lähes viisi miljardia videota, laillista tai laitonta.

Tekijänoikeuksien maailma on sekava ja tunteita herättävä. Siellä voi törmätä melkein mihin tahansa.

Paljon onnea vaan ilman korvausta!
Paljon onnea vaan ilman korvausta! tekijänoikeus

Paljon onnea vaan, ilman korvausta!

Vuonna 2013 amerikkalainen elokuvaohjaaja Jennifer Nelson oli tekemässä dokumenttielokuvaa kaikkien tuntemasta Happy Birthday to You -laulusta. Hän törmäsi yllättävään ongelmaan: ylikansallinen tuotantoyhtiö Warner/Chappell Music ilmoitti omistavansa laulun tekijänoikeudet ja uhkasi dokumentin tekijää 150 000 dollarin vaatimuksella laulun luvattomasta käytöstä.

Warner/Chappell Music oli ostanut laulun oikeudet vuonna 1988 ja oli sen jälkeen kerännyt sievoisia summia laulun tekijänoikeuskorvauksina. Yhtiö valvoi laulun esittämistä radiossa, televisiossa, elokuvissa, konserteissa tai missä tahansa julkisessa tapahtumassa, ja keräsi rahat. Yhtiö oli saanut korvauksia parisen miljoonaa dollaria vuodessa, noin viisi tuhatta dollaria joka päivä. Kunnes dokumenttielokuvan tekijä Nelson haastoi yhtiön oikeuteen – ja voitti jutun.

Oikeuden päätöksellä oli dramaattiset seuraukset: vuodesta 2015 alkaen Happy Birthday to You ei enää ollut kenenkään omaisuutta, eikä kukaan saanut vaatia rahaa sen julkisesta esittämisestä.

Mika Waltaria plagioitu Amerikassa!
Mika Waltaria plagioitu Amerikassa! tekijänoikeus

Mika Waltaria plagioitu Amerikassa!

Mika Waltarin romaani Ihmiskunnan viholliset joutui poikkeuksellisen suoran plagioinnin kohteeksi Yhdysvalloissa vuonna 2003. Lignum colonia -nimisen englanninkielisen kirjan tekijäksi mainittiin brittiläis-amerikkalainen tv-tuottaja Colin Slater. Netissä kaupan olleen kirjan teksti on lähes sanasta sanaan samaa kuin Waltarin Ihmiskunnan viholliset -teoksen vuonna 1966 julkaistussa englanninkielisessä käännöksessä The Roman.

Mika waltari
Mika waltari Kuva: Yle / Håkan Sandblom Mika Waltari

Epäilyjä plagioinnista on esitetty myös toiseen suuntaan. Mika Waltarin vuonna 1928 ilmestyneessä esikoisromaanissa Suuri Illusioni on sanottu olevan suoria vaikutteita kolme vuotta aiemmin ilmestyneestä Michael Arlenin romaanista Vihreä hattu. Waltarin kerrotaan myöntäneen lainanneensa teokseensa teemoja Arlenin teoksesta.

Michael Jackson osti Beatlesin musiikin
Michael Jackson osti Beatlesin musiikin tekijänoikeus

Michael Jackson osti Beatlesin musiikin

Michael Jackson ja Paul McCartney tekivät 1980-luvun alussa yhteistyötä. Kun Jackson kysyi itseään vanhemmalta ja kokeneemmalta kollegaltaan neuvoja yhä kasvavan omaisuutensa sijoittamiseen, McCartney kertoi juuri sijoittaneensa musiikkiin. Hän oli ostanut useiden laulujen oikeudet, joita musiikinkustannusyhtiöt myivät. Ne olivat hyvä sijoituskohde, neuvoi McCartney.

Ei olisi kannattanut. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1985, Michael Jackson osti The Beatlesin laulujen oikeudet 47 miljoonalla dollarilla. Nyt Michael Jackson siis omisti John Lennonin ja Paul McCartneyn tekemät laulut, länsimaisen populaarimusiikin tärkeimmät teokset. McCartney ei omistanut edes omaa musiikkiaan.

Michael Jacksonin kuoltua oikeudet siirtyivät 750 miljoonalla dollarilla Sony/ATV-yhtiölle. Tammikuussa 2017 Paul McCartney haastoi Sony/ATV:n oikeuteen saadakseen takaisin oikeutensa omiin lauluihinsa. Teoreettisesti on mahdollista, että McCartney saa takaisin oikeutensa vuonna 2018. Kaikki riippuu oikeuden päätöksestä.

Voiko itseään kopioida?
Voiko itseään kopioida? tekijänoikeus

Voiko itseään kopioida?

Eräänä aamuna muusikko John Fogerty heräsi ja huomasi olevansa syytettynä musiikin kopioimisesta. Häntä syytettiin oman musiikkinsa kopioimisesta, tarkemmin oman sävellyksensä kopioimisesta.

Elettiin vuotta 1988. Koko absurdi, kafkamainen asetelma oli lähtöisin liki 20 vuoden takaisista tapahtumista. Vuonna 1970 John Fogertyn yhtye Creedence Clearwater Revival oli levyttänyt John Fogertyn sävellyksen Run Through the Jungle. Yhtye hajosi muutamaa vuotta myöhemmin. John Fogerty ryhtyi soolouralle ja levytti 15 vuotta myöhemmin oman sävelmänsä nimeltä The Old Man Down the Road.

John fogerty
John fogerty Kuva: Lehtikuva / Handout John Fogerty

John Fogerty oli aikoinaan luovuttanut omien laulujensa oikeudet levy-yhtiölle. Creedence Clearwater Revivalin levyt julkaissut levy-yhtiö siis omisti oikeudet levyjen musiikkiin. Kun levy-yhtiössä kuultiin John Fogertyn uusi laulu The Old Man Down the Road, alkoivat dollarin kuvat vilkkua silmissä. Laulu kuulostaa aikalailla eräältä vanhalta laululta, ajateltiin levy-yhtiössä. Laululta, johon meillä on oikeudet.

Niinpä levy-yhtiö haastoi John Fogertyn oikeuteen. John Fogertyn väitettiin plagioineen John Fogertya. Oikeus oli toista mieltä. John Fogerty ei ollut plagioinut itseään.

poliisi vei pikkutytön tietokoneen
poliisi vei pikkutytön tietokoneen tekijänoikeus

Poliisi vei pikkutytön tietokoneen

Eräänä aamuna poliisit olivat ovella. Heillä oli kotietsintälupa ja he takavarikoivat perheen yhdeksänvuotiaan tyttären kannettavan tietokoneen.

Aiemmin tämän helsinkiläisperheen isä oli saanut postia lakimieheltä, joka vaati häneltä 600 euron korvausta ja salassapitosopimuksen allekirjoittamista. Lakimies myös uhkaili oikeustoimilla. Perheen isä ei maksanut eikä allekirjoittanut.

Perheen tytär oli ladannut uudelle tietokoneelleen musiikkia internetistä. Yhden ainoan äänilevyn verran. Mutta se riitti. Tytär oli yrittänyt ladata musiikkia netin vertaisverkosta. Vertaisverkko syntyy, kun tavalliset kotikäyttäjät liittävät koneensa netin kautta toisiinsa. Näin he voivat vaihtaa tiedostoja keskenään: pelejä, valokuvia, elokuvia tai musiikkia.

Vertaisverkkoon kytkeytynyt netin käyttäjä voi siis ladata itselleen tiedostoja toisten käyttäjien koneilta. Mutta samalla hän tulee myös jakaneeksi tiedostoja, sillä muut käyttäjät voivat ladata niitä hänen koneeltaan. Ja tässä kohdassa tapahtuu rikos, tekijänoikeusrikos.

Siksi poliisit tulivat ja veivät yhdeksänvuotiaan tytön kannettavan tietokoneen. Hän oli jakanut tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia.

miksi marimekko-kuvio piti maalata pois lentokoneesta?
miksi marimekko-kuvio piti maalata pois lentokoneesta? tekijänoikeus

Miksi Marimekko-kuvio piti maalata pois lentokoneesta?

Joskus plagiointi voi johtaa yllättäviinkin toimenpiteisiin, esimerkiksi siihen, että lentokone on maalattava uudelleen. Kun vuonna 2013 huomattiin, että Marimekon Metsänväki-kuosi oli kopio, Finnair päätti maalata koneen kylkeen maalatun kuosin piiloon.

Kristina Isolan Marimekolle suunnittelema, metsän puita ja pensaita tyylittelevä kuosi oli kopioitu ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatšenkon yli 40 vuotta vanhemmasta teoksesta.

Tämä oli vasta alkua. Sosiaalinen media aktivoitui ja keskustelu vilkastui. Pian Marimekkoa syytettiin toisenkin kuosin kopioimisesta, pian kolmannen ja neljännen.

Taiteelliset vaikutteet kulkivat myös toiseen suuntaan. Marimekkoakin kopioitiin. Vuonna 2008 huomattiin, että muotitalo Dolce & Gabbanan kuoseissa on tuttuja Marimekon unikkoja.

maailman kuuluisin kauhuelokuva on ilmainen
maailman kuuluisin kauhuelokuva on ilmainen tekijänoikeus

Maailman kuuluisin kauhuelokuva on ilmainen

Eräs kaikkien aikojen kuuluisimmista elokuvista on kauhuelokuva Night of the Living Dead (1968), jonka ohjasi George. A Romeron. Sitä esitetään edelleen ympäri maailmaa, joten sen voisi ajatella olevan hyvä tulonlähde tekijöilleen.

Miksi ihmeessä sen sitten voi katsoa netissä aivan laillisesti, tekijänoikeutta rikkomatta?

Maineestaan huolimatta elokuva ei ole tuottanut tekijöilleen rahaa. Elokuvalla ei nimittäin ole tekijänoikeudellista suojaa, vaan se on vapaasti yleisessä käytössä.

Zombeja pellolla elokuvassa Night of the living dead
Zombeja pellolla elokuvassa Night of the living dead Night of the Living Dead

Elokuvaa levittäneelle yhtiölle sattui vuonna 1968 pieni kömmähdys. Alun perin tämä kuuluisa kauhuelokuva oli nimeltään Night of the Flesh Eaters, Lihansyöjien yö. Nimeä pidettiin kuitenkin liian inhorealistisena ja luotaantyöntävänä, joten nimi päätettiin muuttaa aivan viime hetkellä ennen elokuvan ensi-iltaa.

Uudeksi nimeksi tuli Night of the Living Dead, Elävien kuolleiden yö. Kun vanha nimi korvattiin uudella elokuvan alku- ja lopputeksteihin, sattui kohtalokas virhe: Copyright-merkintä unohtui ja merkinnän puuttuessa elokuvan tekijänoikeus jäi toteutumatta.

juutube -megalomaaninen hirviö
juutube -megalomaaninen hirviö tekijänoikeus

YouTube - megalomaaninen hirviö

1960-luvun lopulla Yhdysvalloissa yhdistettiin neljä tietokonetta toisiinsa. Ne muodostivat tietoverkon, joka tuli muuttamaan lähes kaiken. Tätä nykyä internetillä on maailmanlaajuisesti yli kolme ja puoli miljardia käyttäjää. Nelisenkymmentä prosenttia koko maailman väestöstä käyttää sitä.

Netin kolme suurinta suosikkia ovat Google, Facebook ja YouTube. Vuonna 2005 perustettu YouTube on netin suurin ilmaisia sisältöjä tarjoava sivusto. Voit kuunnella ja katsoa lähes kaikkea. YouTubella on mitattu olevan 1,3 miljardia käyttäjää. Vuonna 2017 YouTubeen ladataan joka minuutti noin kolmesataa tuntia uusia sisältöjä. Laillisia tai laittomia. Kolmesataa tuntia, joka minuutti.

Internetin laittomasta liikenteestä on vaikea saada täsmällisiä tietoja. Erään mittauksen mukaan netin laittomia sisältöjä jakavilla sivuilla vierailee yli sata tuhatta käyttäjää joka minuutti. Tämä tarkoittaa noin sataa viittäkymmentä miljoonaa vierailua joka päivä ja yli viittäkymmentä miljardia vierailua joka vuosi.

Kun Yhdysvalloissa tutkittiin netissä tehtyjä Google-hakuja, oli tulos tyrmäävä. Yhden kuukauden aikana yli 327 miljoonaa käyttäjää etsi verkosta nimenomaan laitonta sisältöä. Ei ihme, että internetin laittomista sisällöistä ja latauksista ollaan huolissaan.

Kopiointi kielletty! Tekijänoikeuden kulttuurihistoriaa -sarja alkaa Yle Radio 1:ssä torstaina 11.5.2017.

Kommentit