Hyppää pääsisältöön

Älä usko kaikkea mitä luit Älä laihduta -päivästä

Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin?
Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin? Kuva: Yle maria jyrkäs

Viime lauantaina vietettiin kansainvälistä Älä laihduta -teemapäivää. Kehopositiivisuutta puolustavaa päivää on vietetty vuosittain jo 25 vuotta, ja sen perusti aikanaan itse syömishäiriöstä kärsinyt brittinainen. Suomessa asian puolesta kampanjoi Syömishäiriöliitto SYLI.

Minä meinasin vetäistä heti teemapäivän alkajaisiksi aamiaisen väärään kurkkuun, kun näin iltapäivälehden päivityksen aiheesta sosiaalisessa mediassa. Päivityksen kuvassa oli teksti: Tänään vietetään Älä laihduta -päivää. Tänään saa herkutella luvan kanssa! Tekstin ympärillä oli naksuja, suklaakonvehteja ja kuorrutettuja donitseja niin, että hampaita vihloi pelkästä katsomisesta.

Vielä enemmän vihlaisi sydämestä. Miten voi olla, että vielä vuonna 2017 kehopositiivisuudesta kertova teemapäivä ymmärretään noin moninkertaisesti väärin? Kuvan viesti oli niin pöyristyttävän vääristynyt, että on vaikeaa lähteä sitä edes purkamaan.

Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Ensinnäkin: Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Toiseksi: Herkuttelu ei tarkoita epäverveellisten ruokien syömistä. Se mikä kenellekin on herkkua riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jollekin kuvassa olleet konvehdit, sipsit ja donitsit ovat herkkua, mutta jollekin toiselle samanlaista nautintoa voi olla vaikka einesmaksalaatikko puolukkahillolla tai etikkakurkku.

Kolmanneksi: Herkuttelu ei tarkoita mahdollisimman suurien ruokamäärien syömistä, toisin kuin iltapäivälehden kuva viestittää.

Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Neljänneksi: Jos joku tarkkaileekin painoaan, se ei tarkoita, ettei voisi herkutella säännöllisesti. Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Viidenneksi: Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kuudenneksi: Laihduttaminen ei ole ihmisen normaalitila. Kuva viestittää, että yhtenä ainoana päivänä on lupa olla laihduttamatta ja syödä donitseja, mutta kaikkina muina päivinä pitää olla nälässä ja kieltäytyä. Tässä vaiheessa kuvan viesti kääntyy jo täysin päinvastaiseksi Älä laihduta -päivän alkuperäisen sanoman kanssa.

Syömishäiriöliitto SYLI on muistuttanut, että laihduttamiseen liittyy paljon riskejä joista ei juurikaan puhuta. Usein laihdutusyritykset ovat rankkoja ja laihduttamisen onnistumisprosentti on huono. Suurin osa painoaan pudottavista saa kilonsa takaisin korkojen kera. Jojolaihduttaminen on terveydelle vaarallista. Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön, ja syömishäiriöön voi kuolla.

Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Älä laihduta -päivän keskeinen viesti on, että edes yhtenä päivänä kyseenalaistaisimme hoikkuuden ihannoinnin, ja muistaisimme, että kaikenlaiset kehot ovat hyviä. Tavoitteena on, että kaikenlaiset kehot ja elämäntavat hyväksyvä ajattelutapa omaksuttaisiin pysyväksi olotilaksi kaikkina päivinä. Iltapäivälehden viesti taas on, että vedä tänään kitusiin pullaa sen minkä pystyt, sillä huomenna olet taas dieetillä.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Seitsemänneksi: Todennäköisesti iltapäivälehden päivitys on tarkoitettu kevennykseksi, ja se on tehty hetken mielijohteesta, sen enempää miettimättä. Ja se onkin kaikkein surullisinta. Kun jokin tulee nopeasti selkäytimestä, se kertoo, mikä on alitajuinen suhtautumisemme asioihin.

Vielä on paljon tehtävää, jotta ymmärrämme perin pohjin, että hoikkuus ei ole itseisarvo eikä hyvän elämän mittari. Hyvää elämää ei mitata puntarilla.

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina