Hyppää pääsisältöön

Älä usko kaikkea mitä luit Älä laihduta -päivästä

Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin?
Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin? Kuva: Yle maria jyrkäs

Viime lauantaina vietettiin kansainvälistä Älä laihduta -teemapäivää. Kehopositiivisuutta puolustavaa päivää on vietetty vuosittain jo 25 vuotta, ja sen perusti aikanaan itse syömishäiriöstä kärsinyt brittinainen. Suomessa asian puolesta kampanjoi Syömishäiriöliitto SYLI.

Minä meinasin vetäistä heti teemapäivän alkajaisiksi aamiaisen väärään kurkkuun, kun näin iltapäivälehden päivityksen aiheesta sosiaalisessa mediassa. Päivityksen kuvassa oli teksti: Tänään vietetään Älä laihduta -päivää. Tänään saa herkutella luvan kanssa! Tekstin ympärillä oli naksuja, suklaakonvehteja ja kuorrutettuja donitseja niin, että hampaita vihloi pelkästä katsomisesta.

Vielä enemmän vihlaisi sydämestä. Miten voi olla, että vielä vuonna 2017 kehopositiivisuudesta kertova teemapäivä ymmärretään noin moninkertaisesti väärin? Kuvan viesti oli niin pöyristyttävän vääristynyt, että on vaikeaa lähteä sitä edes purkamaan.

Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Ensinnäkin: Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Toiseksi: Herkuttelu ei tarkoita epäverveellisten ruokien syömistä. Se mikä kenellekin on herkkua riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jollekin kuvassa olleet konvehdit, sipsit ja donitsit ovat herkkua, mutta jollekin toiselle samanlaista nautintoa voi olla vaikka einesmaksalaatikko puolukkahillolla tai etikkakurkku.

Kolmanneksi: Herkuttelu ei tarkoita mahdollisimman suurien ruokamäärien syömistä, toisin kuin iltapäivälehden kuva viestittää.

Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Neljänneksi: Jos joku tarkkaileekin painoaan, se ei tarkoita, ettei voisi herkutella säännöllisesti. Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Viidenneksi: Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kuudenneksi: Laihduttaminen ei ole ihmisen normaalitila. Kuva viestittää, että yhtenä ainoana päivänä on lupa olla laihduttamatta ja syödä donitseja, mutta kaikkina muina päivinä pitää olla nälässä ja kieltäytyä. Tässä vaiheessa kuvan viesti kääntyy jo täysin päinvastaiseksi Älä laihduta -päivän alkuperäisen sanoman kanssa.

Syömishäiriöliitto SYLI on muistuttanut, että laihduttamiseen liittyy paljon riskejä joista ei juurikaan puhuta. Usein laihdutusyritykset ovat rankkoja ja laihduttamisen onnistumisprosentti on huono. Suurin osa painoaan pudottavista saa kilonsa takaisin korkojen kera. Jojolaihduttaminen on terveydelle vaarallista. Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön, ja syömishäiriöön voi kuolla.

Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Älä laihduta -päivän keskeinen viesti on, että edes yhtenä päivänä kyseenalaistaisimme hoikkuuden ihannoinnin, ja muistaisimme, että kaikenlaiset kehot ovat hyviä. Tavoitteena on, että kaikenlaiset kehot ja elämäntavat hyväksyvä ajattelutapa omaksuttaisiin pysyväksi olotilaksi kaikkina päivinä. Iltapäivälehden viesti taas on, että vedä tänään kitusiin pullaa sen minkä pystyt, sillä huomenna olet taas dieetillä.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Seitsemänneksi: Todennäköisesti iltapäivälehden päivitys on tarkoitettu kevennykseksi, ja se on tehty hetken mielijohteesta, sen enempää miettimättä. Ja se onkin kaikkein surullisinta. Kun jokin tulee nopeasti selkäytimestä, se kertoo, mikä on alitajuinen suhtautumisemme asioihin.

Vielä on paljon tehtävää, jotta ymmärrämme perin pohjin, että hoikkuus ei ole itseisarvo eikä hyvän elämän mittari. Hyvää elämää ei mitata puntarilla.

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

 • #ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

  Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

  Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 3

  Vaakakapinan kesäjatkiksen kolmas osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

  Loma ja stressittömyys helpottavat syömistä.

  Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • #ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

  Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

  Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 3

  Vaakakapinan kesäjatkiksen kolmas osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

  Loma ja stressittömyys helpottavat syömistä.

  Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

 • Varo ihan kivaa elämää

  Kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella

  Vastuulliseen aikuisuuteen kuuluu kyky tehdä kompromisseja. On osattava neuvotella, jotta pystyy elämään toisten kanssa. Mutta pystyäkseen elämään itsensä kanssa, on muistettava, että kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella. Jos elämässä alkaa olla paljon sellaista, joka tuntuu enemmän taakalta kuin voimavaralta, voisi olla hyvä miettiä, miten tilanteen voisi muuttaa.

 • Kuinka päästä lomafiilikseen? Psykologin kolme vinkkiä viimeiselle työviikolle

  Lomalle kannattaa laskeutua jo viimeisellä työviikolla.

  Lomalla ei enää pitäisi miettiä työasioita. Siksi lomalle kannattaakin laskeutua jo viimeisen työviikon aikana. Kun mielelle antaa tilaa kerrata ja sulkea työvuosi, on lomafiilikseen helpompi päästä loman ensimmäisistä päivistä lähtien. Lue psykologi, työnohjaaja Satu Lähteenkorvan vinkit, miten vältät ensimmäisten lomaviikkojen työajatukset.

 • Mies! Miten hallitset painoasi? Vastaa Vaakakapinan kyselyyn

  Mies! Mitä teet, kun haluat laihtua? Vastaa kyselyyn!

  Myös miehet kokevat painetta laihduttamiseen. Lääkäri saattaa varoitella riskeistä - tai sitten kaverit kuittailevat kummun koosta. Millaisia muutoksia sinä teet, kun päätät pudottaa painoa? Miltä sinusta tuntuu, kun painoasi kommentoidaan? Ylen Vaakakapina selvittää miesten kokemuksia kyselyllä.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 2

  Vaakakapinan kesäjatkiksen toinen osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Kesän liikuntatauko ei ole katastrofi – Kunto säilyy vähemmälläkin

  Miten hyvän kunnon voi säilyttää kesälomalla?

  Kesän ei tarvitse olla älytöntä tykitystä lenkkipoluilla tai jatkuvaa punttijumppaa salilla. Metsäretket, soutelu järvellä ja mökkijumppa sopivat oikein hyvin lomailijan kesäliikunnaksi, eikä turhaa stressiä liikuntatauosta kannata ottaa. Kunto ei romahda hetkessä ja vähäiselläkin liikunnalla kunto pysyy tasollaan yllättävän vähällä.

 • Kuuntele itseäsi, mutta sano joskus myös vastaan

  Elämänhallinta on sallivuuden ja vaativuuden yhteistyötä.

  Elämänhallinnan tunne syntyy itselle sallivuuden ja itseltä vaativuuden yhteistyöstä, sanoo Maria Jyrkäs. Kun asiat ovat riittävästi omissa käsissä, syntyy itsenäinen ja pärjäävä olo. Silloin ei ole liian riippuvainen toisista ihmisistä, eikä myöskään ole oman mukavuudenhalunsa vanki.

 • Oletko läsnä kesän hetkissä? Tässä neljä mindfulness-vinkkiä mielen hyvinvointiin

  Vinkit, kuinka kesästä irti juuri sinulle itsellesi hyvää.

  ”Juhannuksena päivä alkaa jo lyhenemään ja mennään kohti syksyä.” Kuinka moni tunnistaa tunteen, että murehtii jo tulevaa kun paras kesä on käynnissä? Tai että omat tai läheisen kesähäät vilahtavat ohi hirveän stressin kourissa eikä jälkikäteen edes muista mitä tapahtui? Ota talteen vinkit, joilla saat kesän pienistä ja isommistakin hetkistä mahdollisimman paljon irti itsellesi hyvää.