Hyppää pääsisältöön

Parasta Porista: Palmgrenin pianokonsertot

Selim Palmgren oli aidosti kosmopoliittinen pianisti-säveltäjä, joka Pohjolan Chopininä niitti mainetta Berliinin filharmoniaa ja Yhdysvaltojen keskeisiä konserttipaikkoja myöten. Palmgren ei takonut työläitä, kansallisia sinfoniajärkäleitä, joten suomalaisia hän ei kiinnostanut, olihan meillä Sibelius. Onneksi Pori Sinfonietta on kotiseuturakkauden hengessä ottanut asiakseen levyttää Palmgrenin pianokonsertot. Sarjan tuore toinen levy sisältää pianokonsertoista kaksi viimeistä ja vahvistaa kuvaa maamme parhaasta pianokonserttosäveltäjästä, jonka vuolasta musiikkia kuuntelee naama hymyssä.

April / Selim Palmgren
April / Selim Palmgren Uudet levyt

Turun orkesteri levytti Palmgrenin konsertot Finlandialle 90-luvulla, mutta tulkinnat ovat sekä kadonneet myynnistä että vanhentuneet. Porilaiset pystyvät sointuisampaan ja tarkempaan orkesteri-ilmaisuun, ja Janne Mertanen on loistava valinta solistiksi - Chopin-spesialistina aloittanut lavahurmuri ymmärtää Palmgrenin viihteellistä tekstuuria, ja musiikki virtaa vuoroin salonkityyliin, vuoroin suurellisesti ja aina ilman pakkoa. Vain viidennen konserton finaalin juoksutukset hieman tahmaavat.

Uuden levysarjan tulkintaotteen myötä käsitys Palmgrenista täydentyy. Hänen musiikkinsa ei olekaan myöhäisromantiikkaa kansallisin maustein, vaan nojaa tukevasti kevyeen impressionismiin, oman aikansa viihdemusiikkiin sekä leppeään improviseeraukseen. Palmgren oli kosmopoliittinen pluralisti kahdeksankymmentä vuotta ennen kotimaisia kollegoitaan. Tähän viittaa etenkin neljännessä konsertossa avausosan vastustamattomasti käynnistyvä poljento, hitaan osan big band -henkiset blokkiharmoniat jousilla ja perkussioiden juonikas käyttö. Viides konsertto on muodoltaan ja hengeltään uusklassisempi, mutta sielläkin pilkahtelee musikaalisävyisiä melodioita. Palmgrenia siis kuuntelee mielikseen, naama hymyssä, välittämättä tuon taivaallista arkkitehtonisen muodontamisen väitetystä puutteesta.

Levyn täytekappaleeksi kaivettu Kolmikohtainen pastoraali on hurmaavaa käyttömusiikkia, ja teoksen keskimmäinen osa Elegia osoittautuu porilaisten kuulaana, elokuvallisen viihteellisenä tulkintana kansainvälisen tason tunnelmapalaksi ilman kansallista painolastia. Orkesterin soolokappaleet kuitenkin paljastavat äänityksen lievän suttuisuuden - alun puhaltimet uivat liian paksussa kastikkeessa, mistä myös rytminen eloisuus kärsii. Äänitysote on sikäli perusteltu, että se silottelee ja suurentaa pienehkön orkesterin sointia.

Tästä levyprojektista porilaisten kelpaa olla ylpeitä. Kansainvälistä, moniarvoista musiikkia on onnistuneesti lähestytty paikallisuuden kautta.

"April". Selim Palmgren: Pianokonsertot nro 4 "Huhtikuu" ja nro 5 A-duuri; Kolmikohtainen pastoraali; Eksoottinen marssi. - Janne Mertanen, piano, ja Pori Sinfonietta/Jan Söderblom. (Alba, ABCD 400)

Kuuntele Uudet levyt 12.5.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.