Hyppää pääsisältöön

Parasta Porista: Palmgrenin pianokonsertot

Selim Palmgren oli aidosti kosmopoliittinen pianisti-säveltäjä, joka Pohjolan Chopininä niitti mainetta Berliinin filharmoniaa ja Yhdysvaltojen keskeisiä konserttipaikkoja myöten. Palmgren ei takonut työläitä, kansallisia sinfoniajärkäleitä, joten suomalaisia hän ei kiinnostanut, olihan meillä Sibelius. Onneksi Pori Sinfonietta on kotiseuturakkauden hengessä ottanut asiakseen levyttää Palmgrenin pianokonsertot. Sarjan tuore toinen levy sisältää pianokonsertoista kaksi viimeistä ja vahvistaa kuvaa maamme parhaasta pianokonserttosäveltäjästä, jonka vuolasta musiikkia kuuntelee naama hymyssä.

April / Selim Palmgren
April / Selim Palmgren Uudet levyt

Turun orkesteri levytti Palmgrenin konsertot Finlandialle 90-luvulla, mutta tulkinnat ovat sekä kadonneet myynnistä että vanhentuneet. Porilaiset pystyvät sointuisampaan ja tarkempaan orkesteri-ilmaisuun, ja Janne Mertanen on loistava valinta solistiksi - Chopin-spesialistina aloittanut lavahurmuri ymmärtää Palmgrenin viihteellistä tekstuuria, ja musiikki virtaa vuoroin salonkityyliin, vuoroin suurellisesti ja aina ilman pakkoa. Vain viidennen konserton finaalin juoksutukset hieman tahmaavat.

Uuden levysarjan tulkintaotteen myötä käsitys Palmgrenista täydentyy. Hänen musiikkinsa ei olekaan myöhäisromantiikkaa kansallisin maustein, vaan nojaa tukevasti kevyeen impressionismiin, oman aikansa viihdemusiikkiin sekä leppeään improviseeraukseen. Palmgren oli kosmopoliittinen pluralisti kahdeksankymmentä vuotta ennen kotimaisia kollegoitaan. Tähän viittaa etenkin neljännessä konsertossa avausosan vastustamattomasti käynnistyvä poljento, hitaan osan big band -henkiset blokkiharmoniat jousilla ja perkussioiden juonikas käyttö. Viides konsertto on muodoltaan ja hengeltään uusklassisempi, mutta sielläkin pilkahtelee musikaalisävyisiä melodioita. Palmgrenia siis kuuntelee mielikseen, naama hymyssä, välittämättä tuon taivaallista arkkitehtonisen muodontamisen väitetystä puutteesta.

Levyn täytekappaleeksi kaivettu Kolmikohtainen pastoraali on hurmaavaa käyttömusiikkia, ja teoksen keskimmäinen osa Elegia osoittautuu porilaisten kuulaana, elokuvallisen viihteellisenä tulkintana kansainvälisen tason tunnelmapalaksi ilman kansallista painolastia. Orkesterin soolokappaleet kuitenkin paljastavat äänityksen lievän suttuisuuden - alun puhaltimet uivat liian paksussa kastikkeessa, mistä myös rytminen eloisuus kärsii. Äänitysote on sikäli perusteltu, että se silottelee ja suurentaa pienehkön orkesterin sointia.

Tästä levyprojektista porilaisten kelpaa olla ylpeitä. Kansainvälistä, moniarvoista musiikkia on onnistuneesti lähestytty paikallisuuden kautta.

"April". Selim Palmgren: Pianokonsertot nro 4 "Huhtikuu" ja nro 5 A-duuri; Kolmikohtainen pastoraali; Eksoottinen marssi. - Janne Mertanen, piano, ja Pori Sinfonietta/Jan Söderblom. (Alba, ABCD 400)

Kuuntele Uudet levyt 12.5.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Seuraa Maj Lind -pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla

  Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

  Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä.

 • Tärkeintä on persoonallinen soitto, sillä kiinalaisten pianistien kanssa ei voi kilpailla teknisessä osaamisessa

  Niklas Pokki on Ylen asiantuntija Maj Lind -pianokisassa.

  Pianisti ja pianopedagogi, musiikin tohtori Niklas Pokki tunnetaan väsymättömänä pianonmusiikin ja pianonsoiton edistäjänä Suomessa. Hänen vaikutuspiiriinsä kuuluvat mm. Mäntän musiikkijuhlat vuodesta 1999 lähtien, sekä vuonna 2013 perustettu Nuorten pianoakatemia, joka järjestää mestarikursseja nuorille pianisteille ympäri Suomea.

 • Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

  Sota opetti nuoren laulajattaren olemaan pelkäämättä.

  Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.

 • Romeo ja Julia berliiniläisittäin

  Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

  Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Anja Lankinen huokaa nähtyään Berliinissä Romeon ja Julian. Kyse ei olekaan ihan tavallisesta Shakespearen näytelmästä, vaan nyt oli esityksessä mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.