Hyppää pääsisältöön

Suomen viisuesitys kerää kehuja, piano savuaa ja mielenosoitukset varjostavat semifinaalia: Norma John kisaa tänään pääsystä finaaliin

Leena Tirronen ja Lasse Piirainen eli Norma John kisaa tänään 9. toukokuuta paikasta viisufinaalissa, joka järjestetään Kiovassa ensi lauantaina.

Norma John. // Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama

Pääseekö Suomi viisufinaaliin? Nouseeko Norma Johnin _Blackbird-_esitys uudelle tasolle? Viekö ennakkosuosikki Italia koko potin? Näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin saamme vastauksen viisuviikon edetessä. Asiantuntijat spekuloivat kuitenkin jo nyt Suomen mahdollisuuksia.

Suomen viisuedustaja Norma John esiintyy tänään 9. toukokuuta Kiovassa Ukrainassa järjestettävien Eurovision laulukilpailujen ensimmäisessä semifinaalissa seitsemäntenä. Kaksikko on viettänyt Kiovassa reilun viikon harjoitellen ja antaen haastatteluja eri medioille.

Yleisöäänten ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella kymmenen maata pääsee ensimmäisestä semifinaalista finaaliin. Suomalaiset eivät voi äänestää omaa viisuedustajaansa.

Tänä vuonna ennakkosuosikki on Italian Francesco Gabbani kappaleellaan Occidentali's Karma, jonka musavideo on jo nyt rikkonut kaikkien aikojen viisuvideoiden katsojaennätyksen Youtubessa. Myös Portugalin Salvador Sobral on yksi ennakkosuosikeista.

Lisäksi Ruotsi kuuluu perinteiseen tapaan ennakkosuosikkeihin. Jos Ruotsin Robin Bengtsson voittaa tänä vuonna, naapurimaastamme tulee kaikkein eniten viisuvoittoja kahminut maa. Tällä kertaa Ruotsilla on sellainen edustaja, jota kansa ei valinnut, sillä Bengtsson pääsi viisuihin kansainvälisen raadin siivittämänä.

Suomalaiset tietysti toivovat, että Norma John vie koko potin, mutta ensin täytyy keskittyä semifinaaliin, joka alkaa tänään tiistaina klo 22:00. Viisuasiantuntija Cristal Snow’n mielestä Blackbird on sairaan kaunis biisi.

- Älyttömän hyvä sävellys ja Leena Tirronen on erinomainen laulaja. Toivon show’hun lisää dramaturgiaa, kun mennään suuremmalle lavalle, viisuasiantuntija Cristal Snow kommentoi YleX:lle.

Tänä vuonna viisuissa on balladivuosi, joten voi olla riski, että myös Suomen edustajalla on balladi.

- Siellä on paljon tavanomaisia voimaballadeja, jotka eivät erotu sävellyksellä. Meidän biisi on aika erikoinen. Sen takia se voi erottua joukosta. Norma John on hyvällä esiintymispaikalla. Mulla on vahva luotto, että ollaan finaalissa, Snow sanoo.

Tubettaja Tume on ollut jo pari päivää paikan päällä Kiovassa. Hän hehkuttaa Suomen lisäksi Romanian Ilinca feat Alex Florea -kaksikon hämmentävää Yodel It! -jodlauskappaletta.

- Tuntuu, että jotain isoa on tapahtumassa. Norma John on tosi kiireinen täällä. Ehdittiin ottaa vain parit kuvat niiden kanssa. Punaisella matolla heiltä kysyttiin paljon kysymyksiä ja Suomen lippujakin on näkynyt, Tume kertoo YleX:lle.

Kiovassa viisuja seuraa myös Ylen kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää, joka osallistui eilen illalla harjoituksiin. Vedenpään mielestä viisulava on uskomattoman hieno.

- Valaistus on upea ja koko lava on yhtä isoa skriiniä. Näin eilen Norma Johnin harjoitukset. Näytti todella hienolta. Yhtye on saanut paljon kehuja biisistä. Leena Tirronen on todella virheetön laulaja. Euroviisuissa pitää laulaa livenä, joten laulajan pitää olla hyvä.

- Myös visuaalisuus tulee todella hyvin esille Suomen esityksessä. Paikallisetkin ovat ihastelleet esitystä, Vedenpää kommentoi YleX:lle.

Norma Johnin viisuesitys on UMK-vedon tavoin hakenut inspiraationsa _Blackbird-_musavideosta, mutta kansainvälistä areenaa varten esitystä on kasvatettu entisestään. Tuttu värimaailma on kuitenkin säilytetty eli esityksessä tullaan näkemään sinistä ja punaista, sekä paljon savua.

- Myös Lasse Piiraisen piano savuaa, Vedenpää kertoo.

Vedenpään mukaan tänä vuonna suomalaisia viisufaneja on vähemmän paikan päällä kuin viime vuonna Ruotsissa. Tähän asiaan vaikuttaa sijainnin lisäksi poliittinen tilanne.

Ukrainassa on tänään 9. toukokuuta pyhäpäivä, sillä maassa juhlitaan voitonpäivää. Sitä vietetään natsi-Saksasta vuonna 1945 toisessa maailmansodassa saadun voiton kunniaksi.

- Tänään odotetaan useita mielenosoituksia. Venäjähenkiset ovat juhlimassa, mutta luvassa on myös vastamielenosoituksia. Täällä on varauduttu hyvin. Kaupungissa on 40 000 poliisia ja turvatoimet ovat todella tiukat, Vedenpää kertoo.

Euroviisujen ensimmäistä semifinaalia tiistaina 9.5. voi seurata klo 22 alkaen Yle TV1:ssä, Yle Areenassa, osoitteessa yle.fi/euroviisut, Radio Suomessa sekä Radio Vegassa.

Lue myös:

Tittitiididi! Täysin uudistuneessa UMK:ssa yllätysvoittaja, aika paljon bumtsibumia ja Huutokauppakeisaristakin tuttu hahmo