Hyppää pääsisältöön

Let the Peoples Sing -kilpailu Helsingin Musiikkitalossa

Let the Peoples Sing
Let the Peoples Sing Kuva: Yle/Minna Lusa Let the Peoples Sing

Yle isännöi kansainvälistä Let the Peoples Sing -kuorokilpailua lokakuussa 14.-15.10.2017. Kuoromusiikin suurtapahtuman paikkana on silloin Helsingin Musiikkitalo.

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua aina vuodesta 1961. Kilpailun isäntänä toimi pitkään BBC. Nykyisin tapahtuman järjestävät eurooppalaiset yleisradioyhtiöt vuorotellen. Suomessa kilpailu oli edellisen kerran 1991. Lokakuussa 14.-15.10.2017 Yle järjestää jälleen kuoromusiikin suurtapahtuman paikkana Helsingin Musiikkitalo.

Tapahtuma alkaa lauantaina 14.10. klo 11 Musiikkitalon aulassa Sulasolin järjestämällä Laulun ja soiton päivällä ja kuorokavalkadilla. Lauluyhtye Rajattomien vetämä kuorotyöpaja alkaa klo 14 ja klo 19 on konserttisalissa suuri gaalakonsertti. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina 15.10. klo 20 Let the Peoples Sing –finaaliin ja palkintojenjakoon.

Joka toinen vuosi järjestettävä Let the Peoples Sing oli vuoteen 2007 saakka radiokilpailu. Vuonna 2009 finaali välitettiin myös kuvallisena striiminä. Kuluva vuosi 2017 on historiallinen, sillä ensimmäisen kerran kaikkien finalistikuorojen edellytetään saapuvan henkilökohtaisesti kisapaikalle. Loppukilpailu sunnuntaina 15.10. Musiikkitalossa on suora lähetys televisiossa, radiossa ja verkossa. Finaalissa julkistetaan sekä eri sarjojen parhaat että pääpalkinnon Silver Rose -maljan voittaja.

Suomalaiset kuorot ovat menestyneet kilpailussa perinteisesti hyvin. Pääpalkinto on tullut Suomeen kolmasti; 1971 sen voitti Tapiolan yhteiskoulun kuoro – nykyinen Tapiolan kuoro - 1980 Candomino jakoi voiton unkarilaisen kuoron kanssa ja 1990 Jubilate julistettiin voittajaksi yhdessä saksalaisen kuoron kera.


Let the Peoples Sing 2017 -kilpailun emäntä, toimittaja Riikka Holopainen toivottaa kaikki kuorofanit tervetulleeksi lokakuussa Helsinkiin.

Tuomaristo

Kilpailun kansainvälinen 7-jäseninen tuomaristo edustaa eri yleisradioyhtiöitä. Radiotalojen ulkopuolelta tuomaristoon on kutsuttu lisäksi kaksi kuoromusiikin huippuasiantuntijaa, brittiläinen Bob Chilcott ja latvialainen Sigvards Klava. Yleisradiota tuomaristossa edustaa kuoromusiikkiin erikoistunut toimittaja Inari Tilli.

Finalistit

Karsintojen jälkeen finaalissa on nyt mukana yhteensä yhdeksän kuoroa Englannista, Jerseyn saarelta, Norjasta, Suomesta, Tanskasta, Ukrainasta ja Virosta. Kilpailukategorioita on kolme; lapsi- ja nuorisokuorot, avoin kategoria ja aikuiskuorot.

Lapsi- ja nuorisokuorot

The Norwegian Girls’ Choir Norja
johtaja Anne Karin Sundal-Ask

Vaskivuoren lukion kamarikuoro Suomi
johtaja Jonna Vehmanen

Female Choir of R. Gliére Kyiv Institute of Music Ukraina
johtaja Halyna Horbatenko

Estonian Radio Children’s Music Studio Girls’ Choir Viro
johtaja Kadri Hunt

The Musical Original Singers Jersey, Iso-Britannia
johtaja Imogen Nicholls

Avoin sarja

Slavonic tractor Suomi

Aikuiskuorot

Copenhagen Young Voices Tanska
johtaja Poul Emborg

Collegium Musicale Viro
johtaja Endrik Üksvärav

Voices of Hope Iso-Britannia
johtaja Simon Fidler

Liput myynnissä

Osta lippuja gaalakonserttiin la 14.10. klo 19
Osta lippuja finaaliin su 15.10. klo 20
Lippuja myy Ticketmaster hintaan 15 / 10 euroa.

Tutustu Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun EBU:n kotisivulla.
Facebook EBUmusicexchange
Twitter EBUmusic

 • Harvinaista arpaonnea Maj Lind -pianokisassa, ainakin toisille

  Tarmo Peltokoski nosti oman nimensä arpahatusta.

  Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu alkaa! Arvonnassa toimi onnettarena perinteen mukaan kilpailun nuorin osanottaja, joka tällä kertaa onnistui nostamaan arvontahatusta oman nimensä. Tarmo Peltokoski harmitteli kiirettä, Daria Parkhomenko puolestaan iloitsi ylimääräisistä lepopäivistä.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Justas Stasevskij

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Justas Stasevskij on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Tallinnassa 1989 ja opiskellut pianonsoittoa mm. Sibelius-Akatemiassa ja Wienin taidekorkeakoulussa. ”On sellaisia maagisia hetkiä, kun tuntee, että jokainen korvapari siinä salissa kuuntelee mun tekemistä,” Justas Stasevskij kertoo.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Hannu Alasaarela

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Hannu Alasaarela on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Oulunsalossa 1994 ja opiskellut pianonsoittoa Oulunsalon taidekoulussa ja Sibelius-Akatemiassa. ”Haaveilin säveltämisestä, ihailin kaikkia suuria säveltäjiä ja tein kokoajan sellaisia pienimuotoisia kappaleita,” Hannu Alasaarela muistelee alkuaikojaan pianon äärellä.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Tarmo Peltokoski

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Tarmo Peltokoski on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Vaasassa 2000 ja opiskellut pianonsoittoa Vaasan Kuula-opistossa ja Helsingin konservatoriossa. ”Jos mä vaan istun omaksi ilokseni pianon ääreen, niin mä en todellakaan soita minkäänlaisia asteikkoja, mä improvisoin,” Tarmo Peltokoski kertoo.