Hyppää pääsisältöön

Let the Peoples Sing -kilpailu Helsingin Musiikkitalossa

Yle isännöi kansainvälistä Let the Peoples Sing -kuorokilpailua lokakuussa 14.-15.10.2017. Kuoromusiikin suurtapahtuman paikkana on silloin Helsingin Musiikkitalo.

Lähetysajat

Gaalakonsertti
Aika: lauantaina 14.10.2017 klo 19.00
Kanavat: Suora lähetys
Yle Radio 1 (suomenkielinen selostus)
Yle Areena (englanninkielinen lähetys)

Finaali
Aika: sunnuntaina 15.10.2017 klo 20.00
Kanavat: Suora lähetys
Yle Radio 1 (suomenkielinen selostus)
Yle Teema & Fem (englanninkielinen lähetys, mahdollisuus valita selostus suomeksi tai ruotsiksi)
Yle Areena (englanninkielinen lähetys)
Yle Areena (ruotsinkielinen lähetys)

Ylen verkkostriimit olivat katsottavissa maailmanlaajuisesti, ja lisäksi kaikki ohjelmat välitettiin ne tilanneihin EBU-maihin.

Katso Let the Peoples Sing -kilpailun videot Areenan Let the Peoples Sing -sarjassa.

Let the Peoples Sing

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua aina vuodesta 1961. Kilpailun isäntänä toimi pitkään BBC. Nykyisin tapahtuman järjestävät eurooppalaiset yleisradioyhtiöt vuorotellen kahden vuoden välein. Tänä vuonna kilpailun järjestäjämaana toimii 100-vuotisjuhlaansa viettävä Suomi. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin Suomessa vuonna 1991.

Tapahtuma alkaa lauantaina 14.10. klo 11 Musiikkitalon aulassa Sulasolin järjestämällä Laulun ja soiton päivän Kuorokavalkadilla. Lauluyhtye Rajattoman vetämä kuorotyöpaja alkaa klo 14. Kello 19 alkaa konserttisalissa suuri gaalakonsertti, jossa esiintyy Rajaton, kilpailijakuorot ja suomalaiset Silver Rose Bowl -voittajat. Suomalaiset kuorot ovat menestyneet kilpailussa perinteisesti hyvin. Pääpalkinto on tullut Suomeen kolmasti; 1971 sen voitti Tapiolan yhteiskoulun kuoro – nykyinen Tapiolan kuoro - 1980 Candomino jakoi voiton unkarilaisen kuoron kanssa ja 1990 Jubilate julistettiin voittajaksi yhdessä saksalaisen kuoron kera.

Tapahtuma huipentuu sunnuntaina 15.10. klo 20 Let the Peoples Sing –finaaliin ja palkintojenjakoon. Finaali on suora lähetys televisiossa, radiossa ja verkossa. Kansainvälisen tuomariston eteen nousee kahdeksan kuoroa Norjasta, Tanskasta, Suomesta, Virosta, Englannista ja Jerseyn saarelta. Finaalissa esiintyy myös vuoden 2015 Silver Rose Bowl -voittaja Tanskasta. Eri sarjojen parhaat palkitaan ja lisäksi jaetaan pääpalkinto eli Silver Rose Bowl.

Aiemmin äänitallenteilla käydyn kilpailun historia muuttuu tänä vuonna merkittävästi. Finaali käydään ensimmäistä kertaa yleisön edessä ja televisioidaan, radioidaan ja lähetetään verkossa suorana lähetyksenä yli parille miljoonalle kuuntelijalle ja katselijalle eri puolilla maailmaa. Kuorojen lisäksi kisaa tulee seuraamaan joukko radio- ja tv-kommentaattoreita yleisradioyhtiöistä eri puolilta Eurooppaa.


Let the Peoples Sing 2017 -kilpailun emäntä, toimittaja Riikka Holopainen toivottaa kaikki kuorofanit tervetulleeksi lokakuussa Helsinkiin.

Tuomaristo

Kilpailun kansainvälisen, kansallisia yleisradioyhtiöitä edustavan seitsenhenkisen tuomariston puheenjohtajana toimii Tanskan radion Bent Grønholdt, Yleisradiota edustaa kuoromusiikkiin erikoistunut toimittaja Inari Tilli. Tuomaristossa ovat edustettuina myös Yhdysvallat, Espanja ja Saksa. Yleisradioyhtiöiden ulkopuolelta tuomaristoon on kutsuttu myös kaksi kansainvälistä huippuasiantuntijaa: britti Bob Chilcott ja latvialainen Sigvards Klava.

Chilcott on laulanut 12 vuotta lauluyhtye King’s Singersin jäsenenä, hänen mittava uransa kuoronjohtajana ja vokaalimusiikin säveltäjänä tunnetaan ympäri maailman. Chilcott on tuottelias säveltäjä, jonka kuoroteoksia on esitetty mm. BBC:n Proms-festivaaleilla ja kuningatar Elisabet II:n 60-vuotishallitsijajuhlassa. Sigvards Klava on johtanut Latvian Radion kuoroa vuodesta 1992. Hänen kaudellaan kuoro on noussut kansainväliseen kuuluisuuteen mm. levytyksillään ja yhteistyöllään säveltäjien Peteris Vasks, Eriks Esenvalds ja Maija Einfelde kanssa. Klava on maansa kuoroelämän merkittävä kehittäjä, hän on Latvian Musiikkiakatemian kuoronjohdon professori.

Finalistit

Karsintojen jälkeen finaalissa on nyt mukana yhteensä kahdeksan kuoroa Englannista, Jerseyn saarelta, Norjasta, Suomesta, Tanskasta ja Virosta. Kilpailukategorioita on kolme; lapsi- ja nuorisokuorot, avoin kategoria ja aikuiskuorot.

Lapsi- ja nuorisokuorot

The Norwegian Girls’ Choir Norja
johtaja Anne Karin Sundal-Ask

Vaskivuoren lukion kamarikuoro Suomi
johtaja Jonna Vehmanen

Estonian Radio Children’s Music Studio Girls’ Choir Viro
johtaja Kadri Hunt

The Musical Originals Singers Jersey, Iso-Britannia
johtaja Imogen Nicholls

Avoin sarja

Slavonic Tractor Suomi

Aikuiskuorot

Copenhagen Young Voices Tanska
johtaja Poul Emborg

Collegium Musicale Viro
johtaja Endrik Üksvärav

Voices of Hope Iso-Britannia
johtaja Simon Fidler

Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti juontavat Let the Peoples Sing -kuorokilpailun gaalakonsertin sekä loppukilpailun.
Let the Peoples Sing -gaalakonsertin ja finaalin juontavat Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti juontavat Let the Peoples Sing -kuorokilpailun gaalakonsertin sekä loppukilpailun. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu Riku Riihilahti,riikka holopainen

Liput gaalakonserttiin ja finaaliin

Liput myy Ticketmaster
Gaalakonsertti
Finaali

Tutustu Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun EBU:n kotisivulla.
Facebook EBUmusic
Twitter EBUmusic

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.