Hyppää pääsisältöön

Let the Peoples Sing -kilpailu Helsingin Musiikkitalossa

Let the Peoples Sing
Let the Peoples Sing Kuva: Yle/Minna Lusa Let the Peoples Sing

Yle isännöi kansainvälistä Let the Peoples Sing -kuorokilpailua lokakuussa 14.-15.10.2017. Kuoromusiikin suurtapahtuman paikkana on silloin Helsingin Musiikkitalo.

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua aina vuodesta 1961. Kilpailun isäntänä toimi pitkään BBC. Nykyisin tapahtuman järjestävät eurooppalaiset yleisradioyhtiöt vuorotellen. Suomessa kilpailu oli edellisen kerran 1991. Lokakuussa 14.-15.10.2017 Yle järjestää jälleen kuoromusiikin suurtapahtuman paikkana Helsingin Musiikkitalo.

Tapahtuma alkaa lauantaina 14.10. klo 11 Musiikkitalon aulassa Sulasolin järjestämällä Laulun ja soiton päivällä ja kuorokavalkadilla. Lauluyhtye Rajattomien vetämä kuorotyöpaja alkaa klo 14 ja klo 19 on konserttisalissa suuri gaalakonsertti. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina 15.10. klo 20 Let the Peoples Sing –finaaliin ja palkintojenjakoon.

Joka toinen vuosi järjestettävä Let the Peoples Sing oli vuoteen 2007 saakka radiokilpailu. Vuonna 2009 finaali välitettiin myös kuvallisena striiminä. Kuluva vuosi 2017 on historiallinen, sillä ensimmäisen kerran kaikkien finalistikuorojen edellytetään saapuvan henkilökohtaisesti kisapaikalle. Loppukilpailu sunnuntaina 15.10. Musiikkitalossa on suora lähetys televisiossa, radiossa ja verkossa. Finaalissa julkistetaan sekä eri sarjojen parhaat että pääpalkinnon Silver Rose -maljan voittaja.

Suomalaiset kuorot ovat menestyneet kilpailussa perinteisesti hyvin. Pääpalkinto on tullut Suomeen kolmasti; 1971 sen voitti Tapiolan yhteiskoulun kuoro – nykyinen Tapiolan kuoro - 1980 Candomino jakoi voiton unkarilaisen kuoron kanssa ja 1990 Jubilate julistettiin voittajaksi yhdessä saksalaisen kuoron kera.


Let the Peoples Sing 2017 -kilpailun emäntä, toimittaja Riikka Holopainen toivottaa kaikki kuorofanit tervetulleeksi lokakuussa Helsinkiin.

Tuomaristo

Kilpailun kansainvälinen 7-jäseninen tuomaristo edustaa eri yleisradioyhtiöitä. Radiotalojen ulkopuolelta tuomaristoon on kutsuttu lisäksi kaksi kuoromusiikin huippuasiantuntijaa, brittiläinen Bob Chilcott ja latvialainen Sigvards Klava. Yleisradiota tuomaristossa edustaa kuoromusiikkiin erikoistunut toimittaja Inari Tilli.

Finalistit

Karsintojen jälkeen finaalissa on nyt mukana yhteensä yhdeksän kuoroa Englannista, Jerseyn saarelta, Norjasta, Suomesta, Tanskasta, Ukrainasta ja Virosta. Kilpailukategorioita on kolme; lapsi- ja nuorisokuorot, avoin kategoria ja aikuiskuorot.

Lapsi- ja nuorisokuorot

The Norwegian Girls’ Choir Norja
johtaja Anne Karin Sundal-Ask

Vaskivuoren lukion kamarikuoro Suomi
johtaja Jonna Vehmanen

Female Choir of R. Gliére Kyiv Institute of Music Ukraina
johtaja Halyna Horbatenko

Estonian Radio Children’s Music Studio Girls’ Choir Viro
johtaja Kadri Hunt

The Musical Original Singers Jersey, Iso-Britannia
johtaja Imogen Nicholls

Avoin sarja

Slavonic tractor Suomi

Aikuiskuorot

Copenhagen Young Voices Tanska
johtaja Poul Emborg

Collegium Musicale Viro
johtaja Endrik Üksvärav

Voices of Hope Iso-Britannia
johtaja Simon Fidler

Liput myynnissä

Osta lippuja gaalakonserttiin la 14.10. klo 19
Osta lippuja finaaliin su 15.10. klo 20
Lippuja myy Ticketmaster hintaan 15 / 10 euroa.

Tutustu Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun EBU:n kotisivulla.
Facebook EBUmusicexchange
Twitter EBUmusic

 • Seuraa Maj Lind -pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla

  Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

  Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä.

 • Tärkeintä on persoonallinen soitto, sillä kiinalaisten pianistien kanssa ei voi kilpailla teknisessä osaamisessa

  Niklas Pokki on Ylen asiantuntija Maj Lind -pianokisassa.

  Pianisti ja pianopedagogi, musiikin tohtori Niklas Pokki tunnetaan väsymättömänä pianonmusiikin ja pianonsoiton edistäjänä Suomessa. Hänen vaikutuspiiriinsä kuuluvat mm. Mäntän musiikkijuhlat vuodesta 1999 lähtien, sekä vuonna 2013 perustettu Nuorten pianoakatemia, joka järjestää mestarikursseja nuorille pianisteille ympäri Suomea.

 • Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

  Sota opetti nuoren laulajattaren olemaan pelkäämättä.

  Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.

 • Romeo ja Julia berliiniläisittäin

  Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

  Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Anja Lankinen huokaa nähtyään Berliinissä Romeon ja Julian. Kyse ei olekaan ihan tavallisesta Shakespearen näytelmästä, vaan nyt oli esityksessä mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.