Hyppää pääsisältöön

Maailmat kohtaavat tarinoissa – Helsinki Lit tuo kirjallisuuden huiput Suomeen

Aleksis Salusjärvi
Aleksis Salusjärvi Kuva: Yle /Jyrki Lyytikkä Aleksis Salusjärvi

Vanhan sanonnan mukaan hitain keino saavuttaa ymmärrys kahden ihmisen välillä on keskustelu totuudesta. Nopein keino on tanssi. Helsinki Lit -festivaali asettuu johonkin näiden väliin. Ensi viikonloppuna Suomeen saapuvat maailmankirjallisuuden huiput, ja Yle välittää keskustelut suoraan kotiisi.

Helsinki Litin idea on sekä yksinkertainen että mahdottoman laaja-alainen: haastattelun sijaan kaksi kirjailijaa kohtaavat toisensa keskustelemalla. Viitekehys ei ole sen pienempi kuin maailmankirjallisuus ja se todellisuus, jonka me ihmiskunnan jäseninä tässä ajassa jaamme.

Keskustelun viehätys on sen arvaamattomuudessa. Emme milloinkaan voi tietää, mihin kaksi kirjailijaa päätyvät keskustelussa, joka käsittelee heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Kirjallisuus sekä kartoittaa tietämystämme maailmasta että koskettaa meitä ihmisinä.

Miltä tuntuu pettyä rakkaudessa? Mitä Yhdysvalloissa tapahtuu? Mitä meidän pitäisi ajatella terrorismista tai eurooppalaisesta identiteetistä? Tällaiset kysymykset lähestyvät taivaanrannan maalaamista kaikkina muina hetkinä paitsi silloin, kun aiheesta romaanin tehnyt kirjailija kohtaa toisen samaa aihetta koskettaneen kirjailijan. Heidän suhteensa kysymykseen on sekä henkilökohtainen että yhteinen.

Perjantain keskustelut koskettavat ainakin rakkautta (Linda Boström-Knausgård, Märta Tikkanen ja Juha Itkonen), eurooppalaista sivistystä (Laurent Binet ja Tuomas Nevanlinna) sekä ihmisoikeuksia (Petina Gappah, Aris Fioretos ja Sirpa Kähkönen).

Lauantaina pohjoismaisen yhteiskunnan kipupisteet (Malin Persson Giolito ja Elina Hirvonen) törmäävät amerikkalaisiin (Garth Greenwell, keskustelussa mukana Jari Tervo), ja ilta huipentuu nobelisti Orhan Pamukin ja Heikki Aittokosken keskusteluun.

Suomi elää kiinteänä osana maailman muita kulttuureja juuri kirjallisuuden välityksellä. Eri kielialueet ja kansat osallistuvat elämäämme tarinoissa, jotka kulkevat muuttolintujen lailla valtioista ja maanosista toisiin. Yhden viikonlopun ajan ne kaikki kokoontuvat Helsingissä. Eurooppa, Amerikka ja Afrikka, koko sen kirjallisen maailman kokonaisuus, jota kutsumme aikalaisuudeksi, onkin yhtäkkiä keskellämme.

Romaanin taiteen kultakausi syntyi realismin myötä, kun ymmärrettiin että maailma muuttuu meitä ihmisiä nopeammin. Syntyi tarve säilyttää ihmiskohtaloita ja tarinoita kirjoittamalla, että ne eivät katoaisi silmiemme edestä. Maailman muuttuminen on noista 1800-luvun ajoista pelkästään kiihtynyt. Kirjallisuuskin on ottanut yhä laajempia tehtäviä. Mutta jossain perustavassa mielessä se yhä vaalii ja kuvaa maailmaa sellaisena kuin kirjailija sen näkee.

Helsinki Litin myötä katsoja ja kuulija saa aineksia maailman näkemiseen toisin ja uutena. Edessä on kirjallisuuden superviikonloppu.

Seuraa Helsinki Litiä kotisohvaltasi!

Helsinki Lit välitetään suorana osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi ja Yle Teemalla perjantaina 12.5. klo 17–21 ja lauantaina 13.5. klo 12.50 –15.30 ja 16.15 – 17.55. Aleksis Salusjärvi juontaa lähetystä. Keskustelut käydään englanniksi ja ruotsiksi.

Helsinki Lit kirjallisuustapahtuman perjantain aikataulu
Helsinki Lit kirjallisuustapahtuman perjantain aikataulu Kuva: Yle Helsinki Lit,aikataulut

Helsinki Lit kirjallisuusfestivaalin lauantain aikataulu
Helsinki Lit kirjallisuusfestivaalin lauantain aikataulu Kuva: Yle Helsinki Lit,aikataulut

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi