Hyppää pääsisältöön

Pohjoismaisen Shortdox-kilpailun voitto Tanskaan

Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen
Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen Kuva: Yle / Ilmari Fabritius nanna hauge kristensen

Nanna Hauge Kristensen voitti Helsingissä 5.5. järjestetyn pohjoismaisen Shortdox-lyhytdokumenttikilpailun teoksellaan "Sommerregn" (Kesäsade).

Tuomariston valinta voittajaksi oli yksimielinen. "Koskettava, taidokasta kerrontaa. Alussa kuulijalla on vain palasia. Kolmessa minuutissa muodostuu suuri runollinen kokonaisuus, johon on saatu mahtumaan kolme sukupolvea."

Summer rain By Nanna Hauge Kristensen

00:00 sounds of running water

00:17 Mom, come and see.

No cookie, I have to get ready.

00:28 I’m gonna try brushing it, and see if more comes off.

00:43 Mom, now come and see

00:48 Yes! I just have to throw my hair in the trash.

00:54 Mom, come.

I’m coming.

01:00 sigh

01:07 My mother went and got the red Margrethe mixing bowl. She always did that when I was little and about to throw up. Now she’s taking care of me again.

01:27 sigh

Oh Sweetheart [low voice]

01:30 hairtrimmer is being turned on.

Mumble

01:35 It’s coming off now. Are you ready?

Yes. Yes.

Sounds of trimmer and crying

02:00 Oh, cookiebear.

02:03 Why are you crying, mom?

02:05 I’m crying because it looks so strange.

02:09 It’ s super ugly, isn’t it mom?

02:10 Yeah, it’s pretty ugly.

02:13 Laughing

02:17 You haven’t got much hair left now.

02:18 No.

02:21 I think mom, she… You can still tell it’s mom.

02:27 Yeah, you can still tell it’s mom.

02:30 water running into drain

02:35 We are done now, right?

02:44 Summer rain is the best.

Drops against my scalp.

I’ve never tried that before.

02:50 rain. Breath

03:00 END.

Nanna Hauge Kristensen sai rintasyöpädiagnoosin kaksi vuotta sitten. Diagnoosin saatuaan hän hankki nauhurin, jolla päätti dokumentoida koko syövän ympärillä tapahtuvan prosessin.

"Minulla on materiaalia lähemmäs sata tuntia. Olin alunperin suunnitellut tekeväni prosessista pitkän dokumentin. Sitten törmäsin Shortdox kilpailuun kotimaassani Tanskassa, ja päätin osallistua kisaan tarinan pienellä yksityiskohdalla", Nanna kertoo.

Englanninkielinen käsikirjoitus
Englanninkielinen käsikirjoitus Englanninkielinen käsikirjoitus Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox
Ihmiset kuuntelevat auditoriossa
Ihmiset kuuntelevat auditoriossa Ihmiset kuuntelevat auditoriossa Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox
Shortdoxin finalistit Jon Jordås (etualalla), Christer Sev ja Sondre Holen
Shortdoxin finalistit Jon Jordås (etualalla), Christer Sev ja Sondre Holen Shortdoxin finalistit Jon Jordås (etualalla), Christer Sev ja Sondre Holen Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox

Shortdox -kilpailun teemana oli tänä vuonna raja. "Ajattelin aiheeni sopivan teemaan hienosti, sillä koen syövän liikuttavan kaikkia olemassa olevia rajoja. Kemoterapia on tästä hyvä esimerkki. Kun kasvain poistetaan, sinun sanotaan olevan terve. Sen jälkeen aletaan kuitenkin antaa kemoterapiaa, ja sen vuoksi menettää hiuksensa. Vasta nyt ihminen alkaa näyttää syöpäpotilaalta vaikka hän on käytännössä parantunut. Tuo liikuttaa näkyvyyden ja näkymättömyyden rajaa."

Nanna on ammatiltaan antropologi. Molemmissa, niin ihmistutkimuksessa kuin radiodokumenttien tekemisessä, tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle kohdetta. "Halusin asettaa itseni samalla tavalla haavoittuvaksi ja rehelliseksi, kuin toivon ihmistutkimuksessa omien tutkimuksen kohteideni tekevän. Olemalla rehellinen ja avoin yritin järkeistää tapahtunutta myös itselleni. Ottamalla syöpään luovan lähestymistavan, aloin myös suhtautua siihen eri tavalla", pohtii Nanna hyvin henkilökohtaista aihevalintaansa.

Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen saa halauksen viime vuoden voittajalta, Iines Korhoselta
Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen saa halauksen viime vuoden voittajalta, Iines Korhoselta Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen saa halauksen viime vuoden voittajalta, Iines Korhoselta Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox
Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen ja Hannu Karisto
Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen ja Hannu Karisto Shortdox 2017 voittaja Nanna Hauge Kristensen ja Hannu Karisto Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox

Vasta pari vuotta radiodokumenttejä tehneenä dokumentaristina Shortdox -dokumenttikilpailun voitto tuli Nannalle mieluisana yllätyksenä. Nanna haluaakin kannustaa radiodokumenteista kiinnostuneita tarttumaan haasteeseen ensi vuonna ja tavoittelemaan unelmiaan.

"Osallistukaa kilpailuun rohkeasti! Tehkää omaa juttuanne ja uskokaa siihen. Unohtakaa itsekriittisyys ja antakaa mennä! Jos uskotte aiheeseenne se kantaa kyllä. En olisi ikinä uskonut olevani täällä tässä ja nyt. Aiheeni oli minulle kuitenkin tärkeä, ja kuin itsestään, se sai siivet alleen", onnellinen voittaja hymyilee.

Shortdox tuomaristo Line Alsaker, Ruth Storm Madsen ja Laura Vehkaoja
Shortdox tuomaristo Line Alsaker, Ruth Storm Madsen ja Laura Vehkaoja Shortdox tuomaristo Line Alsaker, Ruth Storm Madsen ja Laura Vehkaoja Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox

Kavin Kino Tuliossa järjestetyssä pohjoismaisessa Shortdox -finaalissa kuultiin kansallisten loppukilpailujen voittajatyöt Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Tuomareina toimivat Line Alsaker (vas.) Norjasta, Ruth Storm Madsen Tanskasta, Bengt Bok (ei kuvassa) Ruotsista ja Laura Vehkaoja Suomesta.

Shortdoxin finalistit Anu Jumppanen (vas), Nanna Hauge Kristensen, Jon Jordås, Christer Sev ja Sondre Holen
Shortdox 2017 finalistit Anu Jumppanen (vas), Nanna Hauge Kristensen, Jon Jordås, Christer Sev ja Sondre Holen Shortdoxin finalistit Anu Jumppanen (vas), Nanna Hauge Kristensen, Jon Jordås, Christer Sev ja Sondre Holen Kuva: Yle/Ilmari Fabritius shortdox