Hyppää pääsisältöön

Politiikasta tuli ongelma Mikkelin mahtisuvulle

Lenita Toivakka kansanedustaja eduskunta / Kokoomus
Lenita Toivakka Lenita Toivakka kansanedustaja eduskunta / Kokoomus Kuva: Jouni Immonen / Yle eduskunta kokoomus,kansanedustajat

Toivakat ovat vaikuttaneet Mikkelin yrityselämässä lähes sata vuotta - Toivakat ovat sanoneet sanansa rakentamisen miljoonahankkeissa, kauppakeskus Akselissa, keskustan parkkihallissa, kunnallispolitiikassa ja jäähallin baaribisneksessä.

MOT-ohjelman kunnallispolitiikkaa käsittelevässä juttusarjassa käydään läpi maakuntien vaikuttajasukuja. Viime vuonna Mikkelin Toivakoiden omistukset pomppasivat ykkösuutiseksi, kun suvun miniä, silloinen ministeri Lenita Toivakka kompuroi selitellessään perheen verosuunnittelukytköksiä.

Perheyhtiön tarina alkoi vuonna 1923, kun torpparin poika Aatu Toivakka perusti Mikkeliin siirtomaatavarakaupan. Se oli alkua huimalle kasvukertomukselle.

Kauppakeskus Akseli Mikkelissä.
Toivakat omistavat osan kauppakeskus Akselista Mikkelissä. Kauppakeskus Akseli Mikkelissä. Kuva: Yle kauppakeskukset

Toivakka-yhtiöiden historiikin mukaan suvun hallussa oli 1980-luvulla yli 40 prosenttia Mikkelin päivittäistavarakaupasta.

Toivakat ovat olleet vahvoissa asemissa liike-elämän ohella myös politiikassa ja erilaisissa luottamustoimissa.

Aatun poika Matti Toivakka vaikutti Mikkelin kaupunginvaltuuston- ja hallituksen ohella myös Keskon hallintoneuvostossa puheenjohtajana aikana, jolloin Kesko oli Suomen suurin pörssiyhtiö.

Matin poika Jukka Toivakka ja hänen puolisonsa Lenita Toivakka toimivat 90-luvulta alkaen Mikkelissä Citymarket-kauppiaina.

Kolmas kauppiaspolvi harppasi valtakunnan politiikkaan asti, kun suvun miniä Lenita Toivakka valittiin eduskuntaan 2007 kokoomuksen listalta.

Ministeriksi pariksi vuodeksi

Lenita Toivakka oli ministerinä Stubbin ja Sipilän hallituksissa vuodesta 2014 alkaen, mutta ministeriura päättyi kurjissa tunnelmissa kesällä 2016.

Lenita Toivakka sai tuolloin lähtöpassit ulkomaankauppa- ja kehitysministerin jakkaralta samassa yhteydessä, kun kokoomuksen puheenjohtaja vaihtui.

Kansanedustaja Lenita Toivakka.
Kansanedustaja (kok) Lenita Toivakka. Kansanedustaja Lenita Toivakka. Kuva: Yle Lenita Toivakka,Lenita Toivakka,kansanedustajat

Lähtöä edelsi kiivas keskustelu Toivakoiden sukuyhtiöiden ympärillä. Keskustelun taustalla oli YLEn uutinen, jonka mukaan Toivakoiden omistus mikkeliläisessä kauppakeskus Akselissa kytkeytyi belgialaiseen holdingyhtiöön. Järjestelyjen tarkoitus oli mahdollistaa verosuunnittelu.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo antoi ymmärtää Iltasanomien haastattelussa kesäkuussa 2016, että Toivakan lähtö hallituksesta johtui puolueen johdon vaihtumisesta eikä sukuyhtiöön liittyvästä kohusta.

-Lenita on hoitanut ministeritehtävät erinomaisen hyvin, kehui Orpo.

Lenita Toivakka on osallistunut politiikkaan myös Mikkelin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa.

Monen yhtiön rypäs

Toivakoiden nettisivut puhuvat ”Toivakka-yhtiöistä”, mutta ei sennimistä yritystä tai konsernia oikeasti ole olemassa. Kyseessä on markkinointinimi, jolla viitataan suvun omistuksiin eli usean yhtiön ryppääseen.

"Se (markkinointinimi) helpottaa asioiden hoitoa ainakin paikallisesti, kun ihmiset tietävät, kenen kanssa toimivat", valaisee Jukka Toivakka.

Suvun vähittäiskauppatoiminta loppui vuonna 2005, kun Jukka Toivakka ja hänen veljensä Heikki Toivakka siirtyivät kiinteistöbisnekseen.

Merkittävin sukuyhtiö on nykyään JL-Rakentajat, joka on toteuttanut mm. asuntorakentamista Itä-Suomessa. Mikkelissä yhtiö on tehnyt mm. koulusaneerauksia ja maanalaisen Toriparkin.

Politiikasta enemmän haittaa kuin hyötyä

Toivakoita luonnehditaan Mikkelissä toisinaan vaikutusvaltaiseksi suvuksi. Jukka Toivakan mielestä politiikkaan osallistumisesta on ollut enemmänkin haittaa kuin hyötyä liiketoimintojen kannalta.

"Tuntuu siltä, että ajatellaan, että siellä ajetaan omia asioita, jos siellä on joku Toivakan suvun jäsen. Ei siitä minun aikanani ole ollut hyötyä, että sukua on ollut politiikassa", sanoo Jukka Toivakka.

Jotkut Mikkelin kunnallispoliittiset ratkaisut vaikuttavat Toivakoiden kannalta edullisilta.

Seura -lehden mukaan maankäyttömaksut jäivät melko pieniksi, kun Toivakoiden osittain omistama kauppakeskus Akseli sai mahdollisuuden laajenemiseen.

Kauppakeskus Akselia palveleva ja Toivakoiden osaomistama Mikkelin Toriparkki Oy maksaa puolestaan maanalaisesta alueestaan keskustassa 50 sentin vuosivuokraa.

Jukka Toivakan mielestä kolikon toinen puoli on se, että kaupungin keskusta on kehittynyt huimasti yksityisten yrittäjien aktiivisuuden myötä.

"Olemme investoineet itsekin sinne miljoonia. Kaupunki on saanut keskustan, joka on palkittu parhaana kaupunkikeskustana."

Kunnallispolitiikka hiljenemässä

Lenita Toivakka ei ollut ehdolla tämän vuoden kunnallisvaaleissa. Aatu Toivakan jälkeläisistä tai heidän puolisoistaan ei ole muitakaan mukana Mikkelin tulevassa valtuustossa.

"Minun ja veljeni osalta tämä johtuu siitä, että aikamme menee liiketoimien hoitamiseen, politiikkaan ei jää aikaa", sanoo Jukka Toivakka.

Osa suvun ajasta kuluu jääkiekon parissa. Jukka Toivakka on toiminut 2000-luvulla jääkiekkoseura Jukurit ry:n puheenjohtajana ja joukkueen taustayhtiön Jukurit HC:n hallituksen puheenjohtajana.

Kalevankankaan jäähalli remontissa Mikkelissä.
Mikkelin Kalevankankaan jäähalli. Kalevankankaan jäähalli remontissa Mikkelissä. Kuva: Yle Mikkeli,jäähallit,Kalevankankaan jäähalli

Jukka Toivakan lasten yhtiö Jassa-Invest on pyörittänyt ravintolatoimintaa Mikkelin jäähallissa Jukurien yhteistyökumppanina.

Jukka Toivakan mukaan lasten yhtiö pääsi toteuttamaan jäähallin ravintolatoimintaa avoimen kilpailutuksen tuloksena. Jäähallin ravintolatoiminnot siirtyvät toukokuussa 2017 Jukurit HC:n tytäryhtiölle.

Jäähalllin vuokra edullinen

Myös Jukurien käyttämän jäähallin alta löytyy edullista vuokramaata. Viime vuonna tehdyn sopimuksen mukaan Mikkelin Jäähalli Oy maksaa kaupungille reilun hehtaarin alastaan 290 euron vuosivuokran.

Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä toteaa, että Mikkelin Kalevankankaan maita on vuokrattu muillekin käyttäjille hyvin edullisesti yleishyödyllisistä syistä. Samoilla hinnoitteluperusteilla on maata vuokrattu myös tennishallille, koirien koulutuskentälle ja raviradalle.

”Luodaan hyvinvointia kuntalaisille”, tekninen johtaja Riihelä perustelee hintatasoa.

Mikkelin kaupunki omistaa enemmistön jäähalliyhtiöstä.

Kommentit