Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan kesä 2017

Ulkolinja 40 vuotta logo
Ulkolinja 40 vuotta logo Kuva: Yle/Jouni Koponen Ulkolinja,ulkolinja 40 vuotta

Ulkolinja, yksi Ylen lippulaivaohjelmista, täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Ulkolinja on tarjonnut 40 vuoden ajan dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin.

Dokumenttisarjan syntymäpäivää juhlitaan kevään ja kesän aikana TV1:ssä, Ylen Elävässä Arkistossa sekä Yle Areenassa. Ulkolinjan löydät tutulta lähetyspaikalta, TV1 torstaisin klo 22.

1.6. Taistelu Trumpin esikunnassa

(FRONTLINE: BANNON'S WAR / PBS)
Donald Trumpin esikunnassa käydään kovaa valtataistelua niin Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta, islamista kuin Globalisaatiosta. Mutta ketkä kuuluvat Trumpin lähipiiriin ja millaista politiikkaa he haluavat tehdä?

8.6. 50 vuotta vankilassa

Kesäkuussa 1967 Israelin armeija miehitti Itä-Jerusalemin ja Jordan-joen länsirannan. Miehityksen ei pitänyt häiritä alueella asuvia palestiinalaisia. Toisin kuitenkin kävi, kodista tuli vankila. Ohjaus Vesa Toijonen.

**************************

Ulkolinja 40 vuotta kesäsarjan kuvia
Ulkolinja 40 vuotta kesäsarjan kuvia Kuva: Yle Ulkolinja,ulkolinja 40 vuotta

Ulkolinja retroilee kesä-heinäkuussa

Juhlavuoden kunniaksi Ulkolinjan tutulla ohjelmapaikalla esitetään 15. kesäkuuta alkaen valikoituja Ulkolinja-dokumentteja neljän vuosikymmenen varrelta. Ulkolinjan juhlavuoden uusintasarja nähdään TV1:ssä torstaisin klo 21.50.

15.6. Ulkolinja 40 vuotta: Jugoslavia - Idän ja lännen välissä

Raportti Jugoslavian poliittisesta elämästä sekä kansalaisten arkipäivästä. Vuodelta 1977. Ohjaus Juhani Mäkelä.

22.6. Ulkolinja 40 vuotta: Kohti uutta lokakuuta

Raportti Neuvostoliiton (Venäjän) vallankumouksesta ja perestroikasta Leningradista Kazakstaniin. Vuodelta 1987. Ohjaus Markus Leikola.

29.6. Ulkolinja 40 vuotta: Kalliit vieraat - Teure Gäste

Bosnian sotapakolaisten palauttaminen Saksasta takaisin Bosniaan. Vuodelta 1997. Ohjaus Vesa Toijonen.

6.7. Ulkolinja 40 vuotta: Piikkilankaa ja vapaakauppaa

Yhdysvallat rakentaa Meksikon rajalle aitaa estääkseen laitonta siirtolaisuutta ja samaan aikaan vapaakauppasopimus takaa halpojen yhdysvaltalaistuotteiden virran Meksikon markkinoille. Vuodelta 2007. Ohjaus Pertti Pesonen.

13.7. Ulkolinja 40 vuotta: Ukraina - sota jota ei ole

Ukrainan itäosissa on sodittu jo kaksi vuotta ja joka päivä ammutaan. Virallisesti sotaa ei kuitenkaan ole olemassa. Vuodelta 2016. Ohjaus Marko Lönnqvist.

**************************

20.7. Luomuilluusio

(DIE BIO-ILLUSION – MASSENWARE MIT ÖKOSIEGEL aka ORGANIC ILLUSION - MASS-PRODUCED AND ORGANIC? / Global Screen GmbH)
Luomuviljelyä pidetään luontoystävällisenä. Kysynnän myötä luomuviljely leviää uusille alueille. Massatuotannossa luomuviljelyn ongelmat kasvavat, ja työvoiman kohtelussa on paljastunut vääryyksiä.

27.7. Myrkkyä pelloille

(POISONED FIELDS – GLYPHOSATE, AN UNDERRATED RISK?/ New Docs)
Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille. Lannoiteteollisuuden tilaamat tutkimukset väittävät päinvastaista. Vaikuttaako tilaaja tuloksiin?

3.8. Kirkon ja mafian liitto

(THE CROSS AND THE GUN / GA & A srl)
Paavi Franciscus on luvannut puhdistaa katolista kirkkoa. Kirkon ja mafian liitto on kuitenkin vahva ja kiellosta huolimatta osa papeista on yhä suopea mafiapomoille. Ilmiantajia uhkaillaan ja pelotellaan.

10.8. Kuka on Kim Jong-Un?

(KIM JONG-UN: THE UNAUTHORIZED BIOGRAPHY/ Ampersand)
Kim Jong-Un johtaa isältään perimäänsä Pohjois-Koreaa itsevaltiaan ottein. Nuoruudessaan hän oleskeli Sveitsissä, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Millaisen kuvan nuoruuden tutut saivat nykyisestä hirmuhallitsijasta?

17.8. Isis syntyi Irakin tuhkasta

(BIRTH OF A MONSTER / Java Films)
Paul Moreira on seurannut Irakin tapahtumia yli vuosikymmenen. USA:n vetäydyttyä Irakista maahan syntyi valtatyhjiö, johon syntyi Isis. Sen terroristit ovat iskeneet tuhoisasti useasti myös Euroopassa.

24.8. Jihadistien internet

(BACKLIGHT: CYBER JIHAD / NPO)
Jihadisteille sosiaalinen media ja videot ovat yhtä tärkeitä kuin terrori-iskut. Taitavasti toteutetut teloitusvideot ovat ammattilaisten käsialaa, ja niillä houkutellaan länsimaisia nuoria mukaan järjestöön.

31.8. Villiä menoa valtamerillä

(FREIGHTENED /ABOUT PREMIUM CONTENT)
Maailmantalous on riippuvainen merenkulusta: 90 prosenttia kaikista maailman tuotteista kuljetetaan merirahtina. Onnettomuus merellä voi uhata koko ekosysteemiä. Silti merenkulkua ei juurikaan säännellä.

7.9. Kiista Etälä-Kiinan merellä

(THE CHINA SEA, WAR OF THE ARCHIPELAGOS / Doc & Film Int.)
Etelä-Kiinan meri on tärkeä sotilaallisesti, merenkulun ja öljyn takia. Siksi pikkusaarista ja riutoista on tullut Kiinan, Japanin, Vietnamin, Filippiinien ja Yhdysvaltain uusi kiistakapula, ja kiistan pelätään johtavan jopa sotaan.

14.9. USA ja rotusodan uhka (12)

(THIS WORLD: BLACK POWER: AMERICA'S ARMED RESISTANCE / BBC)
Yhdysvalloissa rotujen välinen vihanpito kasvaa: Ku Klux Klan kerää kannatusta ja afroamerikkalaisten liike Black Liberation Movement vahvistuu. Se valmistautuu puolustamaan omiaan, joista moni ei luota poliisiin. T: BBC

21.9. Brasilian askel taaksepäin

(BRAZIL, THE GREAT LEAP BACKWARD / Ampersand)
Dilma Rousseffin eron jälkeen Brasilia on ajautunut epävakauteen. Rousseffia korruptiosta syyttäneet poliitikot ovat nyt itse epäiltyinä taloudellisista väärinkäytöksistä tai jopa murhista. Sanavapautta rajoitetetaan.

Lue lisää Ulkolinjan vuoden 2017 teemoista:

Ulkolinja 40 vuotta – dokumentteja ulkomailta suomalaisin silmin
Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä
1977 – surullisten uutisten vuosi

Kommentit