Hyppää pääsisältöön

Päivä ennen – kuinka pikkukylän maailma järkkyi

Päivä ennen on tarina nuoren miehen viimeisestä päivästä siviilissä ennen armeijan harmaisiin astumista. Amerikanrauta ja luottokuski, pieni maalaiskylä ja jumppatunnilla lenkkeilevät tytöt – ilmassa ovat selvät katastrofin ainekset.

Rami on menossa armeijaan, mutta tyylillä. Huippujätkä lähtee inttiin omalla amerikanraudalla, jonka kuskina on paras kaveri Jallu. Kaverusten matka saa yllättävän käänteen, kun matkaa hidastaa armeijan marssiosasto. He kääntyvät hiljaiselle sivutielle ja päätyvät pieneen Narvan kylään. Lyhyessä ajassa kaupungin pitkätukat panevat tyttöjen päät ja koko kylän asiat sekaisin.

Päivä ennen on road movie ja musta komedia, mutta myös mainio ajankuva kahden maailman kohtaamisesta. Toisaalla on kaupunki ja sen nuorisokulttuuri omine piirteineen ja toisaalta suljettu maalaisyhteisö, jolle kaupungin pitkätukat ovat uhka suuresta maailmasta.

Ohjaaja Lauri Törhönen on sittemmin tehnyt mittavan uran elokuvan parissa niin ohjaajana kuin opettajanakin. Uransa hän on kuitenkin aloittanut televisiossa. Yksi ensimmäisistä töistä on vuonna 1978 TV2:ssa nähty Päivä ennen.

Ohjaajan lisäksi elokuvassa on mukana useampikin myöhemmin maineeseen noussut henkilö. Ramia esittää Kari Sorvali ja Jallua paremmin elokuvaohjaajana tunnettu Veikko Aaltonen. Herkullisessa sivuroolissa mopomiehenä nähdään Matti Pellonpää ja piipahtaapa pienessä roolissa Miss Eurooppa Riitta Väisänenkin.

Päivä ennen -elokuvan rooleissa ja tuotantotiimissä

Kari Sorvali (Rami)
Veikko Aaltonen (Jallu, Ramin kuski)
Anne Konttila (Hilkka)
Lasse Lind (Hilkan pankinjohtaja-isä)
Liisa Roine (Hilkan äiti)
Riitta Karhu (Anja, Hilkan kaveri)
Esa Vuorinen (Kärjen Eino)
Margit Lindeman (Baarin Mari)
Riitta Väisänen (Helena, Marin sisar)
Einari Ketola (Antikaisen Vilho, eläkepoliisi)
Matti Pellonpää (mopedimies)
Tiina Markkanen (Raili, voimistelunopettaja)
Inkeri Mertanen (pankkineiti Karttunen)
Jussi Niilekselä (Pajatsomies Pietikäinen)
Aarre Pajama (Kärjen vanha isäntä)

Reima Kekäläinen - tuottaja
Lauri Törhönen - ohjaaja
Jussi Niilekselä - käsikirjoittaja
Timo Kapanen - kuvaussuunnittelija
Kari Koski - äänisuunnittelija
Tuula Mehtonen - leikkaaja
Marjaana Pirskanen - lavastussuunnittelija
Ulla-Maija Alppi - kuvaussihteeri
Pirjo Hänninen - puvustaja
Elvi Halme - naamioitsija