Hyppää pääsisältöön

Päivä ennen – kuinka pikkukylän maailma järkkyi

Päivä ennen on tarina nuoren miehen viimeisestä päivästä siviilissä ennen armeijan harmaisiin astumista. Amerikanrauta ja luottokuski, pieni maalaiskylä ja jumppatunnilla lenkkeilevät tytöt – ilmassa ovat selvät katastrofin ainekset.

Rami on menossa armeijaan, mutta tyylillä. Huippujätkä lähtee inttiin omalla amerikanraudalla, jonka kuskina on paras kaveri Jallu. Kaverusten matka saa yllättävän käänteen, kun matkaa hidastaa armeijan marssiosasto. He kääntyvät hiljaiselle sivutielle ja päätyvät pieneen Narvan kylään. Lyhyessä ajassa kaupungin pitkätukat panevat tyttöjen päät ja koko kylän asiat sekaisin.

Päivä ennen on road movie ja musta komedia, mutta myös mainio ajankuva kahden maailman kohtaamisesta. Toisaalla on kaupunki ja sen nuorisokulttuuri omine piirteineen ja toisaalta suljettu maalaisyhteisö, jolle kaupungin pitkätukat ovat uhka suuresta maailmasta.

Ohjaaja Lauri Törhönen on sittemmin tehnyt mittavan uran elokuvan parissa niin ohjaajana kuin opettajanakin. Uransa hän on kuitenkin aloittanut televisiossa. Yksi ensimmäisistä töistä on vuonna 1978 TV2:ssa nähty Päivä ennen.

Ohjaajan lisäksi elokuvassa on mukana useampikin myöhemmin maineeseen noussut henkilö. Ramia esittää Kari Sorvali ja Jallua paremmin elokuvaohjaajana tunnettu Veikko Aaltonen. Herkullisessa sivuroolissa mopomiehenä nähdään Matti Pellonpää ja piipahtaapa pienessä roolissa Miss Eurooppa Riitta Väisänenkin.

Päivä ennen -elokuvan rooleissa ja tuotantotiimissä

Kari Sorvali (Rami)
Veikko Aaltonen (Jallu, Ramin kuski)
Anne Konttila (Hilkka)
Lasse Lind (Hilkan pankinjohtaja-isä)
Liisa Roine (Hilkan äiti)
Riitta Karhu (Anja, Hilkan kaveri)
Esa Vuorinen (Kärjen Eino)
Margit Lindeman (Baarin Mari)
Riitta Väisänen (Helena, Marin sisar)
Einari Ketola (Antikaisen Vilho, eläkepoliisi)
Matti Pellonpää (mopedimies)
Tiina Markkanen (Raili, voimistelunopettaja)
Inkeri Mertanen (pankkineiti Karttunen)
Jussi Niilekselä (Pajatsomies Pietikäinen)
Aarre Pajama (Kärjen vanha isäntä)

Reima Kekäläinen - tuottaja
Lauri Törhönen - ohjaaja
Jussi Niilekselä - käsikirjoittaja
Timo Kapanen - kuvaussuunnittelija
Kari Koski - äänisuunnittelija
Tuula Mehtonen - leikkaaja
Marjaana Pirskanen - lavastussuunnittelija
Ulla-Maija Alppi - kuvaussihteeri
Pirjo Hänninen - puvustaja
Elvi Halme - naamioitsija

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.