Hyppää pääsisältöön

Skam on lähes täydellinen sarja, mutta siinä on yksi iso vika: se ei kohtele ylipainoisia tasavertaisina – niinpä Ylen Vaakakapina tarttui aiheeseen

Sarja käsittelee mainiosti muun muassa homoseksuaalisuuteen ja mielenterveysongelmiin liittyviä teemoja. Miksi siinä mokataan sen ainoan lievästi ylipainoisen hahmon kohdalla?

Chrisin hahmo (vas.) on kuvattu Skamissa hieman eri tavalla kuin muut päähenkilöt. // Kuva: NRK

Skamin ensimmäisen kauden alussa on jakso, joka määrittää hyvin paljon sitä, miten Skam suhtautuu Chrisin hahmoon. Jakson kohtauksessa Vilde ja Chris luovat tuttavuutta Evan kanssa. Samalla kun Vilde juttelee Evalle, Chris tsekkailee sillä silmällä Isakia.

Kohtaus jatkuu. Myöhemmin Chris – joka on sarjan päähenkilöistä ainoa, joka on lievästi ylipainoinen – taas vilkuilee Isakia. Chris syö samalla purkkijäätelöä lusikalla. Kun hän katselee Isakiin päin, hän lipoo suussaan olevaa jäätelölusikkaa. Jonas vilkuilee Isakia sivusilmällä.

Kun Chris ja Vilde lähtevät pois, Jonas ja Isak purskahtavat nauruun ja ihmettelevät äskeistä tilannetta.

- Se imi lusikkaa ja katsoi silmiin, Jonas sanoo.

Mietitäänpä mitä kohtauksessa oikein tapahtui.

Lievästi ylipainoinen lukion ykkösluokkalainen Chris-niminen tyttö katseli Isakia selvästi kiinnostuneena. Isakin ja Jonasin katseista huomasi, että he pitivät tilannetta erikoisena, kenties koomisena. Koko kohtaus oli kuvattu sillä tavalla, että Chrisistä tehtiin höpsö. Lisäksi Chris oli kohtauksen ainoa henkilö, joka söi jotain – aivan kuten monessa muussakin kohtauksessa sarjan aikana.

Kun Chris lähti pois, niin Jonas ja Isak nauroivat tilanteelle – eli ainakin jossain määrin myös Chrisille.

Olisiko tilanne ollut millään lailla koominen, jos Chrisin tilalla kohtauksessa olisi ollut esimerkiksi Noora?

Popkulttuurin peruskuvastossa on paljon esimerkkikohtauksia siitä, kuinka kuuma mimmi flirttailee esimerkiksi imemällä tikkaria. Chrisin kohdalla tällainen flirtti oli naurettavaa.

Olisiko tilanne ollut millään lailla koominen, jos Chrisin tilalla kohtauksessa olisi ollut esimerkiksi Noora? Olisivatko Jonas ja Isak suhtautuneet Nooran flirttiin toisella tavalla kuin Chrisin?

Tämä ei ole ainoa kohtaus, kun Chris esitetään sarjassa erilaisena kuin muut. Esimerkiksi kun toisen kauden viimeisessä jaksossa Chris suutelee bileissä Kasperin kanssa, niin Vilde ja Sana naureskelevat tilanteelle. Hyväntahtoisen oloisesti, mutta naureskelevat kuitenkin.

Kohtaus on Skamin ainoa, jossa hieman ylipainoinen ihminen on seksuaalisesti virittyneessä kontaktissa toisen ihmisen kanssa.

Ja koska sen aikana nauretaan, annetaan ymmärtää, että nyt liikuttaan sellaisella alueella, joka ei kuulu ylipainoisille.

Tällaiset kohtaukset ylläpitävät niitä stereotypioita, joita ylipainoisiin ihmisiin on yhdistetty vuosikymmenten ajan.

Tällaiset kohtaukset myös ovat syitä sille, että Ylen Vaakakapinan toimittajat Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas julkaisivat Facebookissa jo lähes 140 000 näyttökertaa saaneen videon, jossa kritisoidaan sitä, millä tavalla Chrisin hahmo sarjassa esitetään. Vähän hölmönä ja hauskana, erikoisesti pukeutuvana tyttönä, jolla ei ole samanlaista tunneskaalaa tai yhtä paljon mielipiteitä kuin muilla.

Eli juuri sellaisena kuin ylipainoiset on totuttu populaarikulttuurissa esittämään.

- Skamin tekemänä se on vielä vahingollisempaa kuin jonkin muun tahon tekemänä, Lehtinen sanoo YleX:lle.

Miksi? No sen vuoksi, että sarja rikkoo onnistuneesti kaikki muut tabut ja stereotypiat.

On niin monta asiaa, joissa Skam on edelläkävijä

Skamin luoja Julie Andem on kertonut, että hän sekä Norjan Yleisradioyhtiö NRK:n tutkijat ovat perehtyneet norjalaisnuorten elämään huolellisesti. He ovat haastatelleet koululuokkia kuukausien ajan ja tehneet kymmeniä syvähaastatteluja. Tarkan taustatyön vuoksi sarja tuntuu kovin aidolta ja vaikeiden aiheiden käsittely modernilta.

Isak on homo, ja se on täysin ok. Hän voi pussailla julkisesti Evenin kanssa, koska miksi ei voisi. Myös esimerkiksi islaminuskoa, mielenterveysongelmia, orastavia syömishäiriöitä ja ulkonäköpaineita käsitellään fiksusti.

Näihin esimerkkeihin peilaten tuntuu oudolta, että ylipainoisuutta ei ole tuotu teemana esille – eikä sitä käsitellä lainkaan.

Ja siksi se on myös entistä ikävämpää niiden ihmisten kannalta, jotka kamppailevat ylipainon ja siitä mahdollisesti johtuvien henkisten ja/tai fyysisten ongelmien kanssa.

Sarjassa on sivuttu ulkonäköpaineisiin liittyviä ongelmia, mutta se on tehty normatiivisesti kauniiden ja normaalin kokoisten ihmisten kautta – ei Chrisin.

- Siinä saattaa olla uskalluksen puutetta, yliopistonlehtori ja kokonormien tutkija Hannele Harjunen kommentoi YleX:lle.

Harjusen mukaan olisi tärkeää, että etenkin tällaisen sarjan kohdalla mahdollisimman moni katsoja pystyisi tunnistamaan omankaltaisensa henkilön, jota sekä käsitellään kiinnostavalla tavalla että joka olisi monipuolinen hahmo – kuten vaikka Isak tai Sana.

Skam-sarjassa ei nähdä kautta, jossa Chris olisi keskiössä. // Kuva: NRK

Ylipainoisten hahmojen rooli on usean valitettavan yksipuolinen

Hoikkaan tai normaalikokoiseen hahmoon voi yhdistää ilman ristiriitaa todella paljon erilaisia luonteenpiirteitä. Hoikka voi helposti olla pinnallinen, hauska, ujo, rohkea tai mitä vain.

Kokonormien tutkija Hannele Harjunen kertoo, että lihavien ihmisten vartaloihin liittyy pinttyneitä stereotypioita siitä, millainen ihminen ylipainoinen henkilö on.

- Siksi ylipainoiset ihmiset kuvataan usein koomisina, jotta ihmiset nauraisivat heidän jutuilleen, ei heille.

Stereotypiaan istuvia ylipainoisia hahmoja ovat esimerkiksi monet Melissa McCarthyn esittämät hahmot, kuten Spy-elokuvan Susan Cooper tai Mike & Molly -sarjan Molly. Lost-sarjan Hurley on taas stereotypinen ylipainoinen hahmo sen vuoksi, että hänellä on oma salainen ruokasäilö.

"Ylipainoiset ihmiset kuvataan usein koomisina, jotta ihmiset nauraisivat heidän jutuilleen, ei heille."― Hannele Harjunen

Yksi övereimmistä ikävällä tavalla ylipainoa kuvaavista sarjoista oli Frendit. Sarjassa esitettiin muutama jakso, joissa Monica oli lukiossa ja ylipainoinen. Tuolloin muut hahmot suhtautuivat häneen ihan eri tavalla, ja häntä kutsuttiin Fat Monicaksi.

Ehkä juuri tällaisten esimerkkien vuoksi Chrisin hahmo on Skamissa vähän hassu. Ja se entisestään vahvistaa sekä Chrisin että yleisesti ylipainoisten ihmisten rooleja populaarikulttuurissa.

- Pelkään, että meidät on jo niin aivopesty siihen ajatusmaailmaan millaista lihavan ihmisen elämä on, että sitä ei kyseenalaisteta. Se on hullua ja kummallista, kun tosielämässä nähdään paljon ylipainoisia ihmisiä, jotka elävät samanlaista elämää kuin muutkin, Lehtinen kertoo.

Lehtinen painottaa, että Vaakakapinan videossa esitetty kritiikki kohdistuu Skamin tekijöihin, ei Chrisin hahmoon tai hahmon näyttelijä Ina Svenningdaliin.

- Tämä olisi ollut niin hyvä paikka purkaa iso stereotypia, mutta se on jätetty täysin käyttämättä. Sitä vain vahvistetaan entisestään, Lehtinen sanoo.

Eikä tähän stereotypiaan enää puututa ainakaan kovin suuressa laajuudessa, sillä sarja päättyy tähän kauteen. Sekä Harjunen että Vaakakapinan Lehtinen olisivat halunneet nähdä vielä yhden kauden – Chrisin kauden.

- Ainahan siihen ei ole mitään tiettyä syytä, mutta olisi voitu käsitellä sitä, miksi Chris on ylipainoinen. Se ei olisi syrjintää, vaan se voisi olla monille silmiä avaavaa ja vapauttavaa. Kuin myös sen näkeminen, että Chris ei ole vain se koominen pullukka, joka vetää tikkaria, Lehtinen sanoo.

- Chrisin kausi olisi ollut tärkeää nähdä, Harjunen toteaa.

Lue myös:

Kuusi syytä, joiden vuoksi Skam ei saisi loppua seuraavaan tuotantokauteen

Mistä Skam-sarjan bussibileissä on kyse? Otimme yhteyttä norjalaiseen Fridaan, 19, joka on paikallisen bailubussiporukan pomo

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Tuore Skam-jakso sisältää kovia paljastuksia − nyt tiedämme, mikä mystisen Mikaelin rooli on