Hyppää pääsisältöön

Tällainen artisti on Sub Focus, jonka biisillä ALMA fiittaa – suosittu brittiläis-DJ on yksi kotimaansa kovimmista drum'n'bass- ja dubstep-artisteista

Sub Focus on huomattavasti suurempi artisti kuin Felix Jaehn, jonka kappaleella ALMA fiittasi vuonna 2016.

Emma-palkittu ALMA on matkalla kansainväliseksi tähdeksi. // Kuva: Promokuva

Suomalaisen musiikin tämän hetken kovin vientitoivo Alma fiittaa brittiläisen Sub Focusin tänään 11. toukokuuta julkaisemalla Don’t You Feel It -kappaleella. Sub Focus on DJ-tuottaja, joten Alman fiitti tarkoittaa sitä, että hän vastaa kokonaan kappaleen laulusta. Kappale soi tänään YleX:llä päivän biisinä.

Sub Focus feat. Alma – Don't You Feel Sub Focusin kappaleella mukana oleminen on todella kova juttu, sillä artisti ei ole mikään pikkutekijä. Jos et vielä tiedä, kuka tai mikä Sub Focus on, niin tässä pieni tietoisku:

Sub Focus pitkän linjan drum’n’bass- ja dubstep-DJ ja tuottaja, joka tutustui konemusiikkiin teini-ikäisenä 1990-luvun puolivälissä. Noihin aikoihin hän huomasi, ettei bändimusiikki ollut hänen juttunsa. Konemusiikki alkoi kiinnostaa, kun artisti tutustui muun muassa The Progidyn tuotantoon. Pian Sub Focus alkoi tehdä omaa musiikkia tietokoneella. DJ julkaisi debyyttisinkkunsa vuonna 2003 ja debyyttialbumin vuonna 2009.

Ennen Almaa Sub Focus on käyttänyt biiseillään lähinnä brittiläisiä fiittaajia. Heistä nimekkäin joista nimekkäin on Alex Clare, jonka biisi Too Close on ollut Brit Awards -gaalassa ehdolla vuoden parhaaksi brittiläisartistin kappaleeksi.

Sub Focus on toinen kansainvälisesti menestyvä DJ, jonka biisillä Alma on mukana. Viime vuonna Alma fiittasi saksalaisen Felix Jaehnin Bonfire-hitillä. Sub Focusin fiitti on kuitenkin näkyvyyden kannalta isompi juttu. Se selviää jo Facebook-tykkäyksiä vertailemalla: Sub Focusista tykkää yli puoli miljoonaa käyttäjää, Felix Jaehnista reilut 300 000.

YleX:n perjantai-illoista tuttu DJ Orion on positiivisesti yllättynyt, kun kuulee Alman olevan mukana juuri Sub Focusin kappaleella. 35-vuotiaan Sub Focusin tuotanto paukkui Orionin lähetyksissä etenkin 2010-luvun alkupuolilla, kun dubstep-buumi oli suurimmillaan.

- Sub Focus on drum’n’bass ja dubstep-aitopäiden keskuudessa edelleen valtavassa suosiossa, Orion kertoo.

Orion nosti Sub Focusin Out The Blue -kappaleen vuoden parhaat biisit -lähetykseensä vuonna 2012.

Sub Focus – Out The Blue Orion rinnastaa Sub Focusin merkityksen ja tunnettavuuden omassa genressään jopa Pendulumiin, joka on yksi maailman suurimmista drum’n’bass-artisteista.

- Suomessa on ihan sairaasti Sub Focus -faneja. Kotikentänkin kannalta on erittäin hyvä asia, kun Alma tekee hänen kanssaan yhteistyötä, Orion kertoo.

Mutta vaikka yhteistyö on hyvä asian Alman kannalta, niin sitä se on myös Sub Focusin puolelta.

Sub Focus oli esittelemässä Don’t You Feel -kappaletta BBC Radio 1:n lähetyksessä eilen 10. toukokuuta. Haastattelussa DJ mainitsi, kuinka suuri kunnia oli päästä työskentelemään juuri Alman kanssa – etenkin kun Alma ei ole tehnyt paljon fiittejä. Sub Focus mainitsi olleensa haltioissaan, kun kuuli Alma debyyttisinkku Karman ensimmäistä kertaa.

Lähetyksen juontaja MistaJam – joka on yksi maailman arvostetuimmista musiikkitoimittajista – mainitsi Sub Focusin olevan erittäin onnekas, kun saa Alman mukaan kappaleelleen, sillä monet muutkin haluavat tehdä Alman kanssa yhteistyötä.

- Almalla on järjettömän iso vienti ulkomailla. Tämä on tosi iso juttu Briteissä, jossa Sub Focus on erittäin suosittu ja rakastettu DJ-tuottaja. Tämä on molemmille win-win-tilanne, Uuden musiikin aamuvuoron juontaja Anne Lainto sanoo.

Sub Focus esiintyy Helsingin Weekend Festivalilla, joka järjestetään 4.–5. elokuuta. YleX on vahvasti mukana festarihumussa.

Lue myös:

Suomen lupaavin vientitoivo ALMA on kaiken hypen arvoinen – uusi biisi Chasing Highs jatkaa tyylikästä linjaa

Analyysi: Emma Gaalakin sen kertoi, että 2016 oli vahva debytanttien vuosi ja uusia poikkeuksellisia kokoonpanoja syntyi